Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-21

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αύριο, στις εννέα και τριάντα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσσέλ.

Στην συνάντηση αναμένεται να επιδωθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη, η απάντηση της πλευράς μας, στην πρόταση του Μπούτρος Γκάλι, για συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς και το ενδεχόμενο έκδοσης κοινής δήλωσης για εκτόνωση της κατάστασης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης είπε σήμερα, ότι η συνάντηση αποτελεί συνέχεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά τα τραγικά γεγονότα στην Δερύνεια.

Η πλευρά μας, πρόσθεσε, ο κύριος Κασουλίδης θα εκθέσει τις θέσεις της, επί γνωστών και αγνώστων θεμάτων.


Απειλές εναντίον της ζωής του δήλωσε ότι εδέχθη ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα τού ΟΗΕ στην Κύπρο , Γούσταβ Φαυσσέλ.'

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ρώυτερ ο κυριος Φαυσσέλ, είπε ότι εχουν ήδη ληφθει επιπρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια του, ενω δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι οι απειλές προήλθαν απο Ελληνοκυπρίους και είχαν άμεση σχεση με το κλίμα που δημιουργήθηκε απο τα γεγονότα της Δερύνειας.

Ισχυρίστηκε ακομα ότι για το κλίμα που δημιουργήθηκε εναντιον του ευθυνεται ο Ελληνοκυπριακος Τύπος.

Είπε χαραχτηριστικά ότι οι πύρινες δηλώσεις και οι γελοίες κατηγορίες στον Ελληνοκυπριακο τύπο οδήγησαν τον πληθυσμό σε λάθος συμπεράσματα.

Ο Γούσταυ Φαυσσέλ είπε επίσης οτι ο τύπος απομόνωσε μια πρόταση της δήλωσης του και αγνόησε τις επικριτικές του δηλώσεις για την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Υπενθύμισε δε, ότι σχετική έρευνα απέδειξε ότι οι άνδρες του δεν έμειν αν απαθείς αλλά ενήργησαν για να σώσουν τους δύο δολοφονηθέντες.


Το φθινόπωρο θα είναι περίοδος έντονων ζυμώσεων στο κυπριακό.

Αυτό συνάγεται από δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος είπε ότι, ενωρίς τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να ενεργοποιούνται οι διάφορες πρωτοβουλίες για προώθηση των διαδικασιών επίλυσης του κυπριακού.

Ο κυριος Κασουλίδης, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσε Ο ΛΟΓΟΣ, για την επίσκεψη Κληρίδη στις Ηνωμένες Πολιτείες το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, δεν απέκλεισε την πραγματοποίηση συναντήσεων του Προέδρου Κληρίδη με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή ο αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, Ρίτσιαρτ Μπίτι καθώς και ο αντιπρόσωπος της Βρεττανίας για το κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, γεγονός που αποδεικνύει την πρόθεση των εμπλεκομένων, στο κυπριακό, μερών να κινηθούν εντονότερα, μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου.


Ομοφωνία στην ανάγκη πραγματοποίησης αντικατοχικών εκδηλώσεων, παρόλο που τα κόμματα έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τη μορφή τους και την έκτασή τους, υπήρξε κατά τήν χθεσινοβραδυνή συνεδρία τοτ Εθνικού Συμβουλίου.

Ολα τα κόμματα απορρίπτουν κάθε ιδέα για συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου δεν τέθηκε στη συνεδρία του Εθνικού συμβουλίου, ούτε και οι εισηγήσεις του αμερικανού πρέσβη Κένεθ Μπριλ αφού όπως ανέφερε ο πρόεδρος Κληρίδης, παραμένουν οι ίδιες προτάσεις όπως αυτές διατυπώθηκαν από την Αμερικανίδα πρέσβυρα Μαντλίν Ολμπράιτ.

Ολα τα κόμματα, σε συνεργασία μέ τήν κυβέρνηση, θα προωθήσουν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους και σε όποια βήματα μπορούν, την καταδίκη τής Τουρκίας για τα πρόσφατα εγκλήματα της στη Δερύνεια.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε οτ ι κύριο μέλημά μας θα πρέπει να είναι, να μην φανούμε αρνητικοί στις εκκλήσεις των ξένων για διάλογο, αρνούμενος ωστόσο να αποκαλύψει τις μελλοντικές κινήσεις της πλευράς μας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, από την πλευρά του τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει απευθείας διάλογος πριν υπάρξει σύγκληση στις βασικές πτυχές του κυπριακού και κοινό έδαφος.

Η ΕΔΕΚ δια του προέδρου της Βάσου Λυσσαρίδη, καλεί τον πρόεδρο Κληρίδη να αποστείλει επιστολή κατάγγέλοντας διεθνώς τις τουρκικές θηριωδίες.

Τονίζει επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει απευθείας διάλογος πριν ξεκαθαριστεί το θέμα της μίας κυριαρχίας και υπάρξει σύγκληση στις βασικές πτυχές του κυπριακού.

Τέλος ο πρόεδρος του κινήματος Ελευθέρων Δημοκρατών επισημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση, προσθέτοντας ότι θα ήταν τραγικό λάθος να δώσουμε μία αρνητική εικόνα στις εκκλήσεις για διάλογο.


Σταθερές παραμένουν οι θέσεις της Κυπριακής Κυβερνήσεως, στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα, ότι η πλευρά μας, εμμένει στις θέσεις που κοινοποίησε στην Μαντλίν 'Ολμπραϊτ, ότι δηλαδή είμαστε έτοιμοι για στρατιωτικό διάλογο μεταξύ του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του Διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, χωρίς την οποιαδήποτε ή υπό την οποιαδήποτε μορφή, παρουσία διοικητή των λεγόμενων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο κύριος Κασουλίδης, προσπαθώντας να ανασκευάσει την ανακολουθία του ιδίου και του Προέδρου Κληρίδη, είπε ότι ο Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι ο αμερικανός πρεσβευτής στην Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ δεν κόμισε στο Προεδρικό Μέγαρο νέες αμερικανικές προτάσεις για τον στρατιωτικό διάλογο, αλλά κάποιες που είχαν τεθεί και παλαιότερα.


"Αυτό τό παιδί, τό παιδί τού ηρωομάρτυρα συζύγου σου ανήκει σε ολόκληρο τόν Ελληνισμό. Σπάνια νά γεννηθεί τό παιδί ενός ηρωα μετά τόν αδόκιτο χαμό του.Πρέπει νά εισαι υπερήφανη γι'αυτόν".

Αυτά τά λόγια παρηγοριάς καί κουράγιου ειπε σήμερα ο Πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ στή δακρυσμένη Μαρία Τάσου Ισαάκ, έγκυο σύζυγο τού ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Κύπρο, μετέβη το πρωί, στο Παραλίμνι, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, Νίκο Βλίττη και επισκέφθηκε τις οικογένειες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, για να τους συλληπηθεί προσωπικά.

Τον κύριο Εβερτ, συνόδευε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης.

Στήν συνέχεια ο κύριος Εβερτ επισκέφθηκε τό φυλάκιο τής Εθνικής φρουράς στό οδόφραγμα τής Δερύνειας οπου ο στρατιωτικός διοικητής τής περιοχής τόν ενημέρωσε γιά τά πρ όσφατα δραματικά γεγονότα.

Ο Πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας αναχώρησε αμέσως μετά γιά τήν Αθήνα.


Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρέτησε σήμερα τίς δηλώσεις τού Προέδρου τής Ευρωπαίκής Επιτροπής Ζάκ Σαντέρ, ο οποίος κατά τήν χθεσινή συνάντησή του

στίς Βρυξέλλες μέ τόν Μιλτιάδη Εβερτ, καταδίκασε τήν Τουρκική βαρβαρότητα στήν Κύπρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης εξέφρασε ευαρέσκεια γιά τίς δηλώσεις Σαντέρ γιατί, οπως ειπε, ο Πρόεδρος τής Κομισιόν κάνει σαφή τήν απογοήτευσή του γιά τήν μή ευρωπαϊκή συμπεριφορά τής Τουρκίας.

Ο κύριος Σαντέρ, επανέλαβε ακόμη την δέσμευση των δεκαπέντε, ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, θα αρχίσουν έξι μήνες, μετά το τέλος της Διακυβερνητικής.


Την Τουρκική βαρβαρότητα στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, καταγγέλλει, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, με επιστολή του, προς τους Προέδρους των Εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Ρωσίας.

Η επιστολή του κυρίου Κακλαμάνη απευθύνεται επίσης, και προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Δυτικοευρωπαικής Ενωσης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη και του ΝΑΤΟ.

Την επιστολή του κυρίου Κακλαμάνη συνοδεύει φωτογραφικό υλικό από την πρόσφατη Τουρκική θηρωδία στην Κύπρο.


Σε νέα πρόκληση και εξευτελισμό των διεθνών θεσμίων, προβαίνει το κατοχικό καθεστώς.

Οι κατακτητές, περιφρονώντας τους νόμιμους ιδιοκτήτες, βγάζουν σε δημοπρασία το ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας ξενοδοχείο "Σάλαμις Μπέϊ", που βρίσκεται στο κατεχόμενο χωριό Αγιος Σεργιος Αμμοχώστου.

Το καθεστώς των κατεχομένων έχει καταχωρήσει αγγελίες στον τουρκικό παροικιακό τύπο και στο τουρκικό ραδιόφωνο, στο Λονδίνο, επιδιώκοντας τιμή 17 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Τουρκία και οι εγκάθετοι της στην Κύπρο, συνεχίζουν να πουλούν τις περιουσίες των ελληνοκυπρίων, νομίμων ιδιοκτητών παραβιάζοντας κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου.


Προεκλογικός πυρετός επικρατεί στην Αθήνα, αφού σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημιτης πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο, την απόφαση του για πρόωρες εκλογές.

Επικρατέστερη ημερομηνία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η εικοστή δευτέρα Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης είχε σήμερα αλλεπάλληλες συναντήσεις στο γραφείο του, με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Σε κατάσταση συναγερμού πάντως έχουν τεθεί και τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων.


Επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη πραγματοποιεί ο υπουργός εξωτερικών της Ελλαδος Θοδωρος Πάγκαλος με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Στην συνάντηση που είχε ο κύριος Πάγκαλος με τον Ιρανό υπουργό εξωτερικών Αλή Ακμπάρ Βελαγιατι, υποστήριξε την ενσωμάτωση του Ιράν στο σύστημα Διεθνών σχέσεων και διαβεβαίωσε την ιρανική ηγεσία ότι θα μεταφέρει τις απόψεις της Τεχεράνης στην Ευρωπαική Ενωση.

Απο την πλευρά του, ο κύριος Βελαγιατί χαρακτήρισε αρνητική εξελιξη για την περιοχή τα επισόδεια στην Κύπρο και πρόσφερθηκε να δώσει τις καλές του υπηρεσίες προκειμένου να μειωθεί η ενταση αναμεσα σε Ελλαδα και Τουρκία.


Τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς τήν φρουραρία "Κάρμι", στή Λεμεσό, προκαλώντας ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων λιρών.

Η αστυνομία δέν αποκλείει τό ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας.

Εξάλλου, φωτιά πού τέθηκε κακόβουλα σε αίθουσα τού Λανιτείου Γυμνασίου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.


Καί νά ολοκληρώσουμε τό δελτίο μας μέ τήν πρόγνωση γιά τόν καιρό.

Απόψε ο καιρός θά ειναι κυρίως αιθριος μέ αραιή ομίχλη.

Οι άνεμοι θά ειναι δυτικοί εψς βορειο δυτικοί ασθενείς 2 εως 3 μποφόρ καί η θάλασσα λίγο ταραγμένη καί στα δυτικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασίαθά πέσει στούς 18 βαθμούς στό εσωτερικό καί στούς 21 στά παράλια.

Αυριο ο καιρός θά ειναι στήν αρχή κυρίως αιθριος.

Γύρω στό μεσημέρι ομως θά σχηματιστούν τοπικές νεφώσεις στό εσωτερικό πού δυνατό νά δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές στά ορεινά.

Οι ανεμοι τό πρωί θά ειναι μεταβλητοί ασθενείς 2 μέ 3 μποφόρ καί τό απόγευμα δυτικοί εως νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 μέ 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη καί τό απόγευμα μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά ανέλθει γθρω στούς 35 βαθμούς στό εσωτερικό, στούς 31 στά νότια παράλια καί στούς 29 στά δυτικά παράλια.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Wednesday, 21 August 1996 - 14:12:21