Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-23

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε σοβαρή και προσεγμένη μελέτη προβαίνει η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, σε σχέση με την προσπάθεια να επισημανθούν και να διωχθούν ποινικά, οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε ότι η πορεία των ανακρίσεων, προχωρεί με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Αναμένεται δε, μέσα σε δύο περίπου εβδομάδες να δημοσιοποιηθούν πορτραίτα υπόπτων. Αυτή την στιγμή, ανέφερε, δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ονόματα, πέραν από την εύλογη υπόνοια για την ταυτότητα αυτών που συμμετείχαν στην δολοφονία.

Σε περίπτωση που καταλήξουμε σε ονόματα, τότε θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, τα οποία θα διαβιβαστούν σε χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει συνάψει συφωνία έκδοσης.

Ο Γενικός Εισαγγελέας πρόσθεσε ότι μελετώνται και επιλογές με πολιτικό χαρακτήρα, για να επιλεγεί η καταλληλότερη οδός προσφυγής σε διεθνή σώματα.


Η δολοφονία του τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Αταλί αποσκοπούσε στη φίμωσή του, έπειτα από τη διαρροή πληροφορίας ότι θα κατέθετε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας.

Την πληροφορία δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Cyprus Weekly, βασιζόμενη σε μαρτυρία της εμπειρογνώμονος στο συνταγματικό δίκαιο, Κλαίρ Πάλλεϋ, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής που αντιπροσωπεύει την αιτήτρια πλευρά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνήλθε στις 28 Ιουνίου αποδεχόμενη την τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας και δύο ημέρες μετά κοινοποίησε στα μέρη την απόφασή της.

Ο Αταλί αρθρογραφούσε τακτικά στην εφημερίδα Γενί Ντουζέν, καυτηριάζοντας τον εποικισμό των κατεχομένων, που είχε αποτέλεσμα τη μαζική μετανάστευση τουρκοκυπρίων.

Το σημείο αυτό περιλαμβάνεται στην προσφυγή της Κύπρου και για υποστήριξη του οποίου -σύμφωνα με την κυρία Πάλλεϋ- έγινε επίκληση άρθρων του Αταλί.


Τριακόσια περίπου εκατομμύρια λίρες, θα είναι το ύψος του ελλείμματος του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης, το 1997.

Αφορμή για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης, έδωσαν οι επικρίσεις του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Δώρου Χριστοδουλίδη, για την καθυστέρηση στην αγορά νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για την Εθνική Φρουρά.

Αφού έδωσε εξηγήσεις για την χρονοβόρα διαδικασία ανανέωσης των αλεξίσφαιρων γιλέκων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρέθεσε στοιχεία για την κατάσταση του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης. Από το 1992 και μετά, το ταμείο παρουσιάζει έλλειμμα.


Στο τέχνασμα του δημοψηφίσματος προσφεύγει και πάλι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς για να συγκαλύψει την αδιαλλαξία του στην εξεύρευση λύσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γούσταβ Φεϋσσέλ, ο Ντενκτάς υποστήριξε την παράνομη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ του πληθυσμού στα κατεχόμενα, για να καταφανεί, όπως λέγει, εάν εξακολουθεί να είναι επιθυμητή η συμβίωση με τους Ελληνοκυπρίους.

Οι δήθεν ανησυχίες του Ντενκτάς προκλήθηκαν, όπως ισχυρίζεται, μετά τα γεγονότα στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

"Σκέπτομαι ότι δεν θα ήταν σωστό ως συνομιλητής να συνεχίσω να συζητώ μια λύση την οποία δεν επιθυμεί ο λαός", είπε ο κατοχικός ηγέτης, σε μια προσπάθεια δικαιολόγησης της θέσης του για διαιώνιση της διχοτόμησης.

 Τέλος, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι ανέμενε από τον Πρόεδρο Κληρίδη να αλλά ξει πολιτική και να στραφεί προς τον συναιτερισμό, αποδεχόμενος, κατά την έκφρασή του, την ισότιμη κυριαρχία και τις εγγυήσεις της Τουρκίας.


Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπέγραψε σήμερα το διάταγμα για διάλυση της Βουλής των Ελλήνων και για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Τον κύριο Στεφανόπουλο επισκέφθηκε, προηγουμένως στο γραφείο του, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

Ο κύριος Σημιτης επεσήμανε ότι για να αντιμετωπίσει η Ελλαδα την πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να πάρει πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις Τουρκικές προκλήσεις και να υπάρξει οικονομικός και κοινωνικός εκσυγχρονισμός, απαιτείται η ξεκαθαρή λαϊκή έντολή.

Ο κύριος Σημίτης κήρυξε σήμερα και επίσημα την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, στην πανηγυρική συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.


Στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών αντέδρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός τής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης 'Εβερτ κατηγόρησε τόν κύριο Σημίτη οτι επέλεξε τό δρόμο τής αναξιοπιστίας καί υποστήριξε οτι οι εκλογές θά διεξαχθούν προκειμένου, οπως ειπε, νά συγκαλυφθούν τά αδιέξοδα στά οποία εχει οδηγήσει τήν οικονομία η κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε προσωπική επίθεση εναντίον του Πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για "πρωτοφανή επίδειξη πολιτικού τυχωδιοκτισμού".

Η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε τις εκλογές προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου του Ελληνικού λαού.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός ζητεί εν λευκώ εξουσιοδότηση για άλματα στο κενό.


Ευοίωνες, είναι οι προοπτικές για αισθητή αύξηση του τουριστικού ρεύματος, μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για φιλελευθεροποίηση των πτήσεων από τα αεροδρόμια της Μόσχας, Αγίας Πετρούπολης, Χάιφας και Γκάτγουικ, δήλωσε ο Διευθυντής του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Ζαχαρίας Ιωαννίδης.

Ο κύριος Ιωαννίδης, υποστήριξε ότι η φιλελευθεροποίηση των πτήσεων και η εφαρμογή του πακέτου των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 17 Ιουλίου,

πρέπει να υλοποιηθούν έγκαιρα.


Αντίθετα με τον Πασυξέ, στις Κυπριακές Αερογραμμές, επικρατεί η εντύπωση ότι η φιλελευθεροποίηση των πτήσεων από αεροδρόμια της Ρωσίας, του Ισραήλ και ιδιαίτερα του Γκάτγουικ, μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στη συρρίκνωση της εταιρείας.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, Τάσος Αγγελή, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και απηύθυνε έκκληση στις συντεχνίες, να δουν τους κινδύνους που παραμονεύουν και να συνεργαστούν για την καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, Βασίλης Ρολόγης, βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό για επαφές με άλλες αεροπορικές εταιρείες και τουριστικούς οργανισμούς, ενόψει των διαμορφούμενων εξελίξεων.


Την τύχη του ξενοδοχείου Σαλαμίς Μπέϋ, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο θα αποφασίσει το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς, μετά την αποτυχημένη απόπειρα παράνομης πώλησής του.

Το κατοχικό καθεστώς προσπάθησε να πωλήσει το ξενοδοχείο στο Λονδίνο, αλλά κανένας δέν παρουσιάστηκε στη δημοπρασία που θα διενεργείτο χθές.

Ως αρχική τιμή του Σάλαμις Μπέϋ, κατα τη δημοπρασία, είχε ορισθεί από την λεγόμενη επιτροπή πώλησης, τα δεκαεπτά εκατομμύρια δολλάρια.


Νέο θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε χθες βράδυ στην Λεμεσό.

Σύμφωνα με την Αστυνομία το δυστύχημα σημειώθηκε στο δρόμο Υψωνα - Λεμεσού, παρά τα φώτα της Βιομηχανικής Περιοχής Υψωνα.

Αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ανδρέας Ιγνατίου, 50 ετών απο τον Υψωνα, παρέσυρε τον Τάκη Πρωτοπαπά, 48 ετών απο την Λεμεσό, ο οποίος επιχειρούσε να διασταυρώσει τον δρόμο.

Ο Πρωτοπαπάς τραυματίστηκε σοβαρά και στην προσπάθεια του να βγει απο τον δρόμο παρασύρθηκε απο δεύτερο αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο Γεώργιος Χατζηγεωργίου 37 ετών απο την Λεμεσό, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Τόσο ο Ιγνατίου, όσο και ο Χατζηγεωργίου συνελήφθησαν και κρατούνται στον Αστυνομικό Σταθμό Λεμεσού, αφού μετά από αλκοτέστ, διαπιστώθηκε ότι και οι δύο είχαν καταναλώσει διπλάσια ποσότητα αλκοόλ απο το -επιτρεπόμενο για την οδήγηση- όριο.


Βρέθηκε χθες βράδυ σε παραλία τής Λεμεσού ο δεκαοκτάχρονος Εθνοφρουρός Χαράλαμπος Γιάγκου, από τήν Τρεμιθούσα τής Πάφου, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από προχθές τό πρωί.

Ο Γιάγκου, ο οποίος ήταν αναίσθητος, βρέθηκε στην περιοχή της επίχωσης του μώλου της Λεμεσού.

Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, όπου και κρατήθηκε για προληπτικούς λόγους και αύριο αναμένεται να εξέλθει.

Η κατάσταση του δεν εμπνέει οποιαδήποτε ανησυχία.


'Ιχνη απο πλαστική εκρηκτική ύλη, εντόπισαν σε ένα απο τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, οι χημικοί του εργαστηρίου εγκληματολογίας του FBI.

Η εκρηκτική ύλη εντοπίσθηκε απο τους ειδικούς, μεταξύ της δέκατης έβδομης και εικοστής έβδομης σειράς επιβατών, γεγονός που ενισχύει την άποψη, ότι η συντριβή του αεροπλάνου δεν οφείλεται σε μηχανική βλάβη, αλλά σε εγκληματική ενέργεια.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Νιού Γιόρκ Τάιμς, αξιωματούχος του FBI, επεσήμανε ότι η πλαστική εκρηκτική ύλη PETN, xρησιμοποιείται ευρέως τόσο στην κατασκευή βομβών, όσο και στους πυραύλους εδάφους και αέρος και επομένως η ανεύρεση του είδους του εκρηκτικού μηχανισμού, είναι αδύνατη.


Ισπανικές ομάδες είναι οι αντίπαλοι των ποδοσφαιρικών ομάδων μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Το ΑΠΟΕΛ για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ θα αντιμετωπίσει για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης την Εσπανιόλ. Η πρωτη αναμέτρηση θα διεξαχθεί στην Κύπρο στις 10 Σεπτεμβρίου και ο επαναληπτικός στην Ισπανία στις 24 του ίδιου μήνα.

Για το κύπελλο Κυπελλούχων η ΑΕΚ Λάρνακος κληρώθηκε με το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Μπαρσελώνα. Η πρώτη αναμέτρηση θα διεξαχθεί στην ισπανία στις 12 Σεπτεμβρίου και ο επαναληπτικός στις 26 Σεπτεμβρίου.

Από ελληνικής πλευράς στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο Ολυμπιακός Πειραιώς κληρώθηκε με την ουγγρική Φερενσβάρος και ο Παναθηναικός με την Λέγκια Βαρσοβίας.

Τέλος για το κύπελλο κυπελλούχων η ΑΕΚ Αθηνών κληρώθηκε με την Σεμλόν Σλοβακίας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για το καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιή ομίχλη κατά τόπους. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις δυτικές περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 21 βαθμούς στα ανατολικά και νότια παράλια και 18 στις υπόλοιπες περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες μόνο παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί το απόγευμα ταραγμένη και στις νότιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα ανατολικά και νότια παράλια καισ τους 29 στα βόρεια και τα δυτικά.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην Λευκωσία ήταν 35 βαθμοί και η πιό χαμηλή 19 στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 30 με 21, στην Λεμεσό 30 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 17 και στον Πρόδρομο 27 με 16.

Ο κίνδυνος έκρηξης πυρκαγιάς είναι εξαιρετικά μεγάλος σε όλες τις δασικές


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Friday, 23 August 1996 - 12:05:21