Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-24

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κλίμα έντονων προεκλογικών ζυμώσεων επικρατεί στην Ελλάδα, ενόψει των πρόωρων Βουλευτικών Εκλογών της εικοστής-δευτέρας Σεπτεμβρίου.

Τα κόμματα εργάζονται πυρετωδώς για την ετοιμασία των ψηφοδελτίων και την παρουσίαση των θέσεών τους στον Ελληνικό λαό, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί και οι πρώτες προεκλογικές αντεκκλίσεις.

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, συνήλθε το πρωί, υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη, για την τελική οργάνωση του εκλογικού αγώνα, ενώ οι τελικοί κατάλογοι των υποψηφίων βουλευτών, θα τεθούν προς έγκριση στην σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στις 2 Σεπτεμβρίου.

Σήμερα επίσης, συνήλθε και το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας, με την συμμετοχή και του επίτιμου Προέδρου του κόμματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το οποίο και ασχολήθηκε με τις τελευταίες λεπτομέρειες της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Μητσοτάκης ανέφερε ότι στην προεκλογική περίοδο θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Το απόγευμα οι κύριοι Εβερτ και Μητσοτάκης, αναμένεται να έχουν κατ'ιδίαν συνάντηση.

Την προσχώρησή της στην Πολιτική Ανοιξη, ανακοίνωσε το μεσημέρι η Δημοκρατική Ανανέωση.

Ο Πρόεδρός της, Δημήτρης Βρεττάκος επισκέφθηκε το μεσημέρι, τα γραφεία της Πολιτικής Ανοιξης και συνομίλησε με τον κύριο Σαμαρά.

Αύριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία και θα μελετήσει την εκλογική διακήρυξη και το θέμα των συνδιασμών.


Τα δραματικά γεγονότα της Δερύνειας, οι εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τώρα οι εκλογές στην Ελλάδα πυροδοτούν έντονες διεργασίες στο κυπριακό.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένα Εθνη, πιέζουν για έναρξη απ ευθείας διαλόγου μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντεντκτάς.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των εξωτερικών Κλιν Ντέιβιτ, αποκάλυψε ότι η χώρα εργάζεται για την πραγματοποίηση πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει λεπτομέρειες.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το Σεμπτέβριο θα κορυφωθούν οι πιέσεις της κυβέρνησης Κλίντον προς την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει, μία όσο το δυνατό εντυπωσιακότερη κίνητοποίηση στο πρόβλημα, δεδομένων των αμερικανικών εκλογών, αλλά και του κενού εξουσίας που θα παρατηρηθεί στην Ελλάδα λόγω και πάλι των εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται και η κ άθοδος του αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρτ Μπίτι και του αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα Χαν Σου Τζου, στην Κύπρο στο πρώτο 15θημερο του ερχόμενου μήνα.

Η κυπριακή κυβέρνηση από τη πλευρά χωρίς να απορρίπτει ευθέως καμία πρωτοβουλία, τηρεί μία λιγότερη διαλλακτική στάση δεδομένου ότι ο χρόνος που κυλά δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκότερες για την επίλυση του κυπριακού.


Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λένι Φίσερ καταδίκασε απερίφραστα τις δολοφονίες των δύο ελληνοκυπρίων αγωνιστών, και χαρακτήρισε απαράδεκτο το υπάρχον στάτους κβο στην Κύπρο.

Η κυρία Φίσερ, τόνισε ότι υπεστη σοκ βλέποντας τις τηλεοπτικές εικόνες με τις δολοφονίες, ενώ σημείωσε ότι η συνέλευση υποστηρίζει τη λύση που προτείνουν τα Ηνωμένα Εθνη.

Τα δραματικά γεγονότα της Δερύνειας θα συζητηθούν και στη προσεχή σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως ανέφερε ο πρόεδρός της Πιέρ Μορουά.

Με το κυπριακό εξακολουθεί να ασχολείται ο διεθνής τύπος και το περιοδικό ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ γράφει ότι δεν πρέπει να αναμένεται ότι θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο κυπριακό, αλλά η περίοδος των 18 μηνών μέχρι την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων προσφέρεται στους ξένους για να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους και εαν είναι αναγκαίο, να πιέσουν για συμφωνία.


Τρεις χιλιάδες εξτρεμιστές, μέλη της οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι, έλαβαν μέρος στα επεισόδια στις 11 Αυγούστου στην Δερύνεια.

Αυτό επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος των Τουρκικών Εθνικιστικών Σωματείων Αζίμ Καραμαχ-μούτογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό "Τέμπο" και την οποία αναδημοσιεύει σήμερα η Τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Ορτάμ".

Στόχος μας, δήλωσε, ήταν να έλθουμε σε αντιπαράταξη με τους Ελληνοκύπριους διαδηλωτές, ώστε να μην εκτεθεί ο κατοχικός στρατός.

Ο Καραμαχούτογλου, απεκάλυψε ότι οι εξτρεμιστές είχαν παραταχθεί κατά μήκος της Γραμμής Αντιπαράταξης, μπροστά απο τα κατοχικά στρατεύματα.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα μέλη της οργάνωσης του ήρθαν απο μόνα τους στην Κύπρο και ότι στόχος της οργάνωσης είναι οι προστασία των Τούρκων, σ'ολόκληρη την γη.


Και νέα καταγγελία για ρήψη πυροβολισμού από κατοχικό φυλάκιο στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Οπως κατήγγειλε στην Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, ο Πολύκαρπος Πέτρου, από τον 'Αγιο Γεώργιο Βρυσούλλων, στις επτά χθες το βράδυ, ρίφθηκε ένας πυροβολισμός εναντίον του αυτοκινήτου του, ενώ περνούσε έξω από Τουρκικό κατοχικό φυλάκιο, στο δρόμο Δεκέλειας - Αμμοχώστου.

Το παράνομο κατοχικό φυλάκιο, βρίσκεται δίπλα στο πρώην εργοστάσιο της "Σάλαμις Κάρτον", στο οποίο στεαγαζεται τώρα το φυλάκιο του Αυστριακού αποσπάσματος τυης ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το αυτοκίνητο του Πέτρου, στο οποίο επεέβαιναν η σύζυγος και τα τρία ανήλικα παιδιά του, δεν υπέστη ζημιές, ενώ η υπόθεση διερευνάται.


Ο Ραούφ Ντενκτάς απείλησε -εκ νέου- με διαμελισμό της Κύπρου σε δύο κράτη, εάν το νησί δεν ενωθεί -κατά την έκφρασή του- κάτω απο ένα δικοινοτικό- διζωνικό σύστημα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι σε κάθε ομόσπονδο σύστημα υπάρχουν κίνδυνοι, αφού όπως υποστήριξε, άνθρωποι εμποστισμένοι με μίσος δεν μπορούν να έλθουν μαζί.

Αντίθετα, δήλωσε προκλητικά, δύο ανεξάρτητα κράτη μπορούν με τον καιρό να συνεργαστούν με βάση κοινά έργα και συμφέροντα.


Σέ ανάλογες προκλητικές δηλώσεις προέβει καί ο ψευδο-πρωθυπουργός τού κατοχικού καστετώτος Ντερβίς Ερογλου.

Παρουσιάζοντας το λεγόμενο "κυβερνητικό πρόγραμμα" του στην ούτω καλούμενη Βουλή του ψευδοκράτους, ο Ερογλου δήλωσε οτι οποιαδήποτε λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει να τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα πρωτού εφαρμοστεί.

Αναφερόμενος στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, ο Ερογλου, επανέλαβε την θέση ότι μπορεί να συζητηθεί, μόνο μετά την επίτευξη τελικής λύσης στο Κυπριακό.


Συναυλία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση των οικογενειών του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, διοργανώθηκε από την Κυπριακή παροικία, στο Βόρειο Λονδίνο.

Εξάλλου, η απεργία πείνας των δύο Ελλαδιτών, έξω από την Τουρκική Πρεσβεία στο Λονδίνο, συνεχίζεται σήμερα για έβδομη μέρα.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Χριστοφίδης, ανακοίνωσε ότι προγραμματίζεται η συνέχιση των εκδηλώσεων έξω από την Τουρκική πρεσβεία, και μετά το τέλος της απεργίας.


Αλλος ένας νέος βρήκε σήμερα τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα.

Πρόκειται για τον Ευτύχιο Eυτυχίου, 21 ετών απο την Πάχνα.

Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις 9 και 25 το πρωί, στην οδό Νίκου Παττίχη στην Λεμεσό, όταν το μοτοποδήλατο που οδηγούσε ο Ευτυχίου συγκρούστηκε με αυτοκίνητο, που οδηγούσε η Αννα Νεοκλέους, 55 ετών από τη Λεμεσό.

Η Νεοκλέους, παρέλειψε να σταματήσει σε "αλτ", με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το μοτοποδήλατο του Ευτυχίου, το οποίο στη συνέχεια, αφού εισήλθε στην αντίθετη λωρίδα του δρόμου, συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Υπαστυνόμος Λιμενικού, Σταύρος Ιακωβίδης.

Ο Ευτυχίου εκτινάχθηκε σε απόσταση 20 μέτρων και υπέστη σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεοσού και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, υπέκυψε στα τραύματά του.

Η Νεοκλέους οδηγός του πρώτου αυτοκινήτου, συνελήφθη και τέθηκε υπο κράτηση. <hr >


Σε πραγματικό πεδίο μάχης ματετράπηκε χθες βράδυ το προάστειο Βενσάν του Παρισιού, καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την βίαιη σύλληψη 210 Αφρικανών μεταναστών που είχαν καταφυγει στην εκκλησία του Σαν Μπερνάρ στο Παρίσι.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να απομακρύνει τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω απο τα κρατητήρια του Βενσάν, όπου οδηγήθηκαν οι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα.

Οι διαδηλωτές απάντησαν με πετροβολισμό και οι συγκρούσεις γενικεύθηκαν.

Τουλάχιστον είκοσι άτομα τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αντιπολιτευσης, η κυβέρνηση του Αλαίν Ζυπέ επρόκειτο να απελάσει σήμερα την πρώτη ομάδα των αφρικανών μεταναστών με στρατιωτικό αεροσκάφος.


Στην Τσετσενία, τα Ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται το πρωί απο το Γκρόζνυ ,θέτοντας έτσι -και πρακτικά- σε εφαρμογή την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που επίτευχθηκε προχθές με τους Τσετσένους αυτονομιστές.

Απο το Γκρόζνυ, θα πρέπει να αποσυρθούν και οι αυτονομιστές, αφού η συμφωνία προνοεί την αποχώριση όλων των στρατευμάτων και την αντικατάστασή τους, απο ενα κοινό Ρωσο-τσετσενικό αστυνομικό σώμα.

Σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές στην περιοχή, η συμφωνία τηρείται και στο Γκρόζνυ επικρατεί απόλυτη ηρεμία.

Εν τω μεταξύ, ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Ρώσου Προέδρου Αλεξάντερ Λέμπεντ, θα έχει σήμερα νέο κύκλο επαφών με τους Τσετσένους αυτονομιστές.


"Σοβαρή" εξακολουθεί να είναι η κατάσταση τής υγείας τής βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Μητέρας Τερέζας, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Καλκούττας των Ινδιών.

Η ογδοντα-εξάχρονη μοναχή, η οποία αφιέρωσε την ζωή της στην προσφορά βοήθειας στους συναναθρώπους της, φέρεται να πάσχει απο ελονοσία, η οποία έχει προκαλέσει διαταραχές στην καρδιακή της λειτουργία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό αφού δούμε πρώτα τις σημερινές θερμοκρασίες.

Στην Λευκωσία, η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν σήμερα 37 βαθμοί και η πιό χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 32 με 21, στη Λεμεσό 31 με 22, στην Κερύνεια και την Πάφο 29 με 18 και στον Πρόδρομο 28 με 16.

Απόψε ο καιρός θά εξακολουθήσει νά ειναι αίθριος, άν καί σε μερικές περιοχές θά σχηματιστεί αραιή ομίχλη καί χαμηλή νέφωση.

Οι άνεμοι θά ειναι ευμετάβλητοι, κυρίως βορειοανατολικοί μέχρι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 μέ 3 μποφόρ καί η θάλασσα θά ειναι μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά πέσει στούς 18 περίπου βαθμούς στό εσωτερικό καί τά δυτικά παράλια καί στούς 21 στά νότια παράλια.

Αυριο , μετά τήν διάλυση τής αραιής ομίχλης καί τής χαμιλής νέφωσης ο καιρός θά καταστεί αιθριος, ενώ τό απόγευμα θά σχηματισθούν νεφώσεις στό εσωτερικό πο ύ ενδέχεται νά δώσουν λίγες τοπικές βροχές στά ορεινά.

Οι άνεμοι θά τραπούν σταδιακά σε θαλάσσιους μέτριους 3 μέ 4 μποφόρ καί η θάλασσα θά καταστεί μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά ανέλθει στούς 35 βαθμούς στό εσωτερικό καί γύρω στούς


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Saturday, 24 August 1996 - 12:05:12