Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-08-28

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ανοικτό εξακολουθεί να παραμένει το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ούτε και δήλωση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, δέν ξεκαθάρισε πλήρως το θέμα.

Εστειλε, όμως, ξεκάθαρο μήνυμα για πολλούς αποδέκτες, ότι είναι αποκλειστική του υπόθεση, και ότι ανασχηματισμός θα γίνει εάν και όταν το κρίνει ο ίδιος αναγκαίο.

Την ίδια ώρα όμως, συνέχισε τις διαβουλεύσεις επί του θέματος με συναντήσεις που είχε με τον αναπληρωτή Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκο Ρολάνδη.

Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, που έγινε κατόπιν εξουσιοδότησης του Προέδρου Κληρίδη, τονίζεται ότι ως θέμα πολιτικού ήθους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προκειται να προβεί σε ανασχηματισμό επειδή προσεγγίζει ο χρόνος των Προεδρικών εκλογών, για να φορτώσει τις συνέπειες της οποιασδήποτε βάσιμης ή αβάσιμης κ ριτικής της κυβέρνησής του, στους ώμους μερικών Υπουργών.


Προέκταση των προσχεδιασμένων επεισοδίων στην Δερύνεια, που δημιουργησε ο ίδιος και το καθεστώς του, αποτελούν οι τελευταίες δηλώσεις του αρχιδολοφόνου Ραούφ Ντενκτάς, περι προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση διαπιστώνει σωρεία αντιφάσεων στις δηλώσεις Ντεντκάς, το περιεχόμενο των οποίων επεξεργάζεται το υπουργείο εξωτερικών, ώστε να υποδειχθούν σε διεθνής οργανισμούς, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης συνεχίζει την προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών του για την εν ψυχρώ δολοφονία των Ισαάκ και Σολωμού.

Αφου επανέλαβε τον αστείο ισχυρισμό του, οτι ο Σολωμού σκοτώθηκε απο σφαίρα που είχε ως στόχο τον ιστό της σημαίας, έχυσε και κροκοδείλια δάκρυα εκφράζοντας δήθεν την λύπη του για των θάνατο των δύο νέων.

Παράλληλα, αποκαλύπτοντας μερικώς τις προθέσεις του στο Κυπριακό, ανέφερε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται για τόσα χρόνια στην βάση του ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη.


Ως εγκληματίες πολέμου θα πρέπει να καταγγελθούν όχι μόνο ο κατοχικός ηγέτης Ραουφ Ντενκτάς αλλά και η Τουρκία, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί με αντιπροσωπεία των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας- Κύπρου.

Ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι ο Ντενκτάς είναι όργανο της Τουρκίας και είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι του υπαγορεύει η 'Αγκυρα.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Αντώνης Ρουμπακιώτης διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ότι οι νομικοί της Ελλάδος θα αναζητήσουν τους δολοφόνους των Τάσου Ισαακ και Σολωμού Σολωμού ώστε να τιμωρηθούν.

Στη συνάντηση των δικηγόρων με τον Μακαριωτατο, έγινε ανταλλαγή απόψεων γύρω από το εθνικό μας θέμα και τονίστηκε η ανάγκη αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων.

Η αντιπροσωπεία των Δικηγόρων μαζί με τον Δήμαρχο του Παραλιμνίου, επισκέφθηκαν τις οικογένειες των δυο άνανδρα δολ οφονηθέντων νέων και εξέφρασαν τα συλληπητήρια τους.

Εδωσαν δε τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα βρίσκεται παρά το πλευρό του κυπριακού Ελληνισμού.


Εμπόρους ναρκωτικών χρησιμοποιεί το Τουρκικό κράτος για να δολοφονεί και να πλήττει τους ευρωπαίους πολίτες που συνεργάζονται για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κουρδικού λαού.

Την αποκάλυψη αυτή έκαναν σήμερα ενώπιον του θανατικού ανακριτή οι μάρτυρες Ερτάλ Κίλι και Λάκης Πίγγουρας.

Ο Κούρδος Ερτάλ Κίλι ο οποίος ήταν και το τελευταίο άτομο που συνάντησε το Θεόφιλο Γεωργιάδη τη νύκτα της άνανδρης δολοφονίας του, ανέφερε ότι η δολοφονία του Θεόφιλου δεν διεπράχθη απο Τούρκο, αλλά απο Ελληνοκύπριο ο οποίος διακινεί ναρκωτικά.

Αυτή οπως, είπε, είναι η συνηθισμένη τακτική που χρησιμοποιούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις της Τουρκίας. Στην κατάθεσή του, ο Λακης Πίγγουρας, μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης για το Κουρδιστάν, ανέφερε οτι ο Θεόφιλος είχε δεχθεί σειρά απειλών τις οποίες γνώριζε η αστυνομία, αλλά δεν του παρείχε προστασία γι'αυτό και έλαβε απο μόνος του κάποι α μέτρα.


Αίσιο τέλος είχε στο Λονδίνο η αεροπειρατία σε αεροσκάφος των Σουδανικών Αερογραμμών, το οποίο μετέφερε 199 επιβάτες και πλήρωμα.

Οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, όλους τους επιβάτες και όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του 'Εσσεξ, Τζιών Μπάροου, συνελήφθηκαν έξι άτομα.

Οι έξι αεροπειρατές, οι οποίοι είναι Ιρακινοί, ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Βρετανία.

Το αεροσκάφος έφτασε στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, αφού προηγουμένως είχε σταθμεύσει στην Λάρνακα, για ανεφοδιασμό.

Κατά την διάρκεια της τρίωρης παραμονής του αεροσκάφους στην Λάρνακα, οι αρχές της Δημοκρατίας κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να πείσουν τους αεροπειρατές να απελευθερώσουν τα γυναικόπαιδα, χωρίς όμως επιτυχία.

Η αεροπειρατία εκδηλώθηκε λίγο μετά την αναχώρηση του αεροσκάφους από την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, με προορισμό το Αμμάν της Ιορδανίας.


Eνα εκατομμύριο λίρες, θα προσφέρει η Κυπριακή Κυβέρνηση για την ανέγερση ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης στην Μεγάλη Βρετανία.

Την δέσμευση του να βοηθήσει στην υλοποίηση του έργου, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε αντιπροσωπεία της ομογένειας που επισκέπτεται την Κύπρο, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Γρηγόριο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος επισήμανε την Εθνική σημασία που αποκτά η ανέγερση του σχολείου στην Μεγάλη Βρετανία και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο Κληρίδη,για την οικονομική βοήθεια.

Οπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η Κυβερνητική βοήθεια θα περιορισθεί στο ενα εκατομύριο λίρες, αφού, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης, θα καλυφθεί απο την Αγγλική Κυβέρνηση.


"Τουριστικές ανάγκες, ορισμένα οικονομικά θέματα που προέκυψαν, καθώς και θέματα ασφαλείας, ήταν αυτά που ώθησαν την κυβέρνηση να αλλάξει την απόφασή της σχετικά με την όδευση του δρόμου Δεκέλειας-Αμμοχώστου."

Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη συλλογικότητα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κύριος Κασουλίδης, ανέφερε επίσης ότι ανάλογα με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο δρόμος θα είναι έτοιμος ούτως ώστε όταν ελευθερωθεί η Αμμόχωστος, να είναι θέμα μικρού χρονικού διαστήματος, για να συμπληρωθεί.


Δεν υπάρχει προς το παρόν το ενδεχόμενο διάλυσης της Διευρευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

Αυτό δήλωσαν οι εκπρόσωποι των επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων ύστερα απο συνάντηση με το πρόεδρο της Δημοκρατίας, επεσήμαναν ωστόσο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περιμένουμε και άλλα εικοσι δυο χρόνια, χωρίς αποτελέσματα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το θέμα των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας.


Στην Αθήνα, οι Διεθνείς σχέσεις, καθώς και η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος, ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του υπουργού εξωτερικών Θοδωρου Πάγκαλου με τον πρόεδρο της Ελληνικης Δημοκρατίας Κωστη Στεφανόπολου.

Ο κύριος Πάγκαλος ενημέρωσε τον πρόεδρο Στεφανόπουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενω αργότερα είχε συνεργασία και με τον πρωθυπουργό προκειμένου να προετοιμαστεί η επικείμενη αφιξη στην Ελλαδα του Γάλλου πρωθυπουργου Αλαίν Ζυπέ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα σχηματίζονται νεφώσεις κατά διαστήματα, ενώ τοπικά αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε ευμετάβλητους ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 21 βαθμούς.

Αύριο θα εξακολουθήσουν να εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να δώσουν λίγες βροχές στα ορεινά το απόγευμα. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε θαλάσσιους μέτριους, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 30 στα βόρεια και τα δυτικά.

Στην Λευκωσία, η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν σήμερα 36 βαθμοί και η πιό χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 32 με 21, στη Λεμεσό 33 με 22, στην Κερύνεια κα ι την Πάφο 30 με


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Wednesday, 28 August 1996 - 13:05:26