Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-01

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Καταπλέει σέ λίγο στό λιμάνι Λεμεσού τό Αρματαγωγό τού Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "Σάμος".

Το "ΣΑΜΟΣ" επισκέπτεται τήν Κύπρο στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων "Θράκη-Αγαίο-Κύπρος", το οποίο οργανώνει το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στο πλαίσιο του Ενιαίου Πολιτιστικού Χώρου του Ελληνισμού.

Στήν υποδοχή τού "Σάμος θά παρευρεθούν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος έφθασε τό πρωί στήν Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης, ο Αρχηγός τής Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Βορβολάκος, οι τοπικές αρχές καί άλλοι επίσημοι.

Νά συνδεθούμε τώρα ζωντανά μέ τό λιμάνι Λεμεσού καί τόν συνάδελφο Παναγιώτη Καπαρή πού βρίσκεται εκεί προκειμένου νά μάς ενημερώσει γιά τά διαδραματιζόμενα αυτή τή στιγμή.


Οι θυσίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού δεν θα πάνε χαμένες.

Αυτό δήλωσε κατα την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Γεράσιμος Αρσένης.

Στις δηλώσεις του ο κύριος Αρσένης εξέφρασε την πεποίθηση οτι το Κυπριακό θα λυθεί, ο Αττίλας θα φύγει και η Κύπρος θα ζήσει ως ενιαίο κράτος μέσα στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.


Η Ελλάδα αντιμετωπιζει την Τουρκική προκλητικότητα με διπλωματική εκστρατεία και ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων.

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, έχει ήδη αναληφθεί διπλωματική επίθεση ενημέρωσης, για να αποδειχθεί οτι η Τουρκική επιθετικότητα είναι αντίθετη με τους κανόνες του διεθνούς διακαίου.

Παράλληλα , δήλωσε ο κυριος Σημίτης, ενισχύεται η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας.


Στο προεκλογικό οδοιπορικό του Προέδρου της Πολιτικής 'Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά, δεν μπορούσε να μην περιλαμβάνεται και η Κύπρος, σε συσχετισμό με το γεγονός ότι εθνικοί λόγοι οδήγησαν την Ελλάδα στις εκλογές.

Φίλοι του κόμματος από την Κύπρο παρέστησαν το πρωί σε συγκέντρωση στην οποίαν ενημερώθηκαν για τις θέσεις της Πολιτικής Ανοιξης στα εθνικά θέματα, και για την προεκλογική της πορεία.

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό, εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά, ο υπεύθυνος Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Μπαλούμπης, ο οποίος τόνισε τη σημασία που η Πολιτική Ανοιξη αποδίδει στο μέτωπο του Ελληνισμού, που προσλαμβάνει πλατύτερες διαστάσεις με τον αλυτρωτικό και τον απόδημο Ελληνισμό.

Στον χαιρετισμό υπογραμμίστηκε η ανάγκη συντονισμού πολιτείας, Εκκλησίας, διπλωματών και επιχειρηματικού κόσμου στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων στα διεθνή βήματα.


Το νέο κλίμα που καλλιεργείται στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, επιβεβαιώθηκε στην χθεσινή συνάντηση του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, με τον πρόεδρο της χώρας Σαλί Μπερίσα.

Ο κυριος Πάγκαλος, που επισκέπτεται την Αλβανία, συναντήθηκε το μεσημέρι, πριν την αναχώρησή του από τα Τίραννα, με τον Αλβανό ομόλογό του.

Οπως μεταδίσει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στις χθεσινές συνομιλίες οι κύριοι Πάγκαλος και Μπερίσα συμφώνησαν σε μια σειρά θεμάτων οπως της φιλελευθεροποιησης, της ελεύθερης διακίνησης στην παραμεθόριο περιοχή και η νομιμοποίηση μέρους των Αλβανων λαθρομεταναστών στην Ελλάδα.

Ο κυριος Πάγκαλος και ο κυριος Μπερίσα συμφώνησαν επίσης να οργανώσουν Βαλκανική συνάντηση, που θα οδηγήσει σε συνδιασκεψη των Βαλκανικών χωρών σε επίπεδο υπουργών εξωτερικων.


Τελέστηκαν σήμερα το πρωί τα ετήσια μνημόσυνα των ηρώων της Δημοκρατίας Δώρου Λοίζου και Γεώργιου Ξάνθου Τσικκουρή καθώς και των ηρώων της ΕΟΚΑ

Ιωνά Νικολάου και Κυριάκου Κολοκάση, πού επεσαν στη μάχη του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, και των Φώτη Πίττα, Αντρέα Κάρυου, Ηλία Παπακυριακού και Χρίστου Σαμάρα πού έπεσαν στή Μάχη του Αχυρώνα Λιοπετρίου.


Σφοδρό βομβαρδισμό, δέχθηκε τις πρωινές ώρες και η δεύτερη μεγάλη κουρδική πόλη στο βόρειο Ιράκ, Σουλειμανίγια.

Η Σουλειμανίγια,βρισκόταν υπο τον έλεγχο των δυνάμεων του Τζαλάλ Ταλαμπανί, ηγέτη της παράταξης "Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν".

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ,οι μάχες στην Σουλειμανίγια,επεκτείνονται συνεχώς,δεν όμως ακόμη διευκρινιστεί εαν οι επιθέσεις γίνονται απο δυνάμεις του "Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν "ή απο Ιρακινά στρατεύματα.

Εν τω μεταξύ,το Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι σύντομα θα αποσύρει τα στρατεύματα που έστειλε για την κατάληψη της πόλης Ερμπίλ,η οποία βρίσκεται πλέον υπο τον έλεγχο των Ιρακινών στρατευμάτων ,και του Δημοκρατικού Κουρδικού Κομματος.

Οπως ανέφερε Ιρακινός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,στόχος των Ιρακινών στρατευμάτων ήταν η κατάληψη της Ερμπίλ,απο τις δυνάμεις του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Μασούντ Μπαρζανί,έτσι έτσι ώστε το Ιράν να πάψει να αμφισβητεί την Ιρακινή κυριαρχία στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η αποφαση για την αποχώρηση των ιρακινών στρατευμάτων,ήταν το αποτέλεσμα κοινής σύσκεψης του Επαναστατιού Κυβερνητικού Συμβουλίου και των ηγετών του Κυβερνώντος Κόμματος Μπάαθ,της οποίας προήδρευσε ο Πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν.

Απο την πλευρα του ,ο Λευκός Οίκος ,αντέδρασε με επιφύλαξη στην απόφαση της Ιρακινής Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ,Μπίλ Κλίντον με δηλώσεις ανέφερε ότι οι Αμερικάνικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με Αξιωματούχο του Αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης,περισσότερα απο 300 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και 20 πολεμικά πλοία, είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, σε περίπτωση που ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφασίσει την χρήση στρατιωτικής παρέμβασης στην περιοχή.


Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του 12χρονου Στανισλάβ Κανιτσιόφ από την Ουκρανία, ο οποίος τραυματίσθηκε χθες σε τροχαίο δυστυχημα στο δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού.

Στο ίδιο δυστυχημα σκοτώθηκαν ο πατέρας του Στανισλάβ Αλεξάντερ και η αδελφή του Κατερίνα τριών χρόνων.

Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίσθηκαν άλλα δύο άτομα.

Πρόκειται για την 35χρονη Πετούνια Σιλβάκοβιτς από την Ουκρανία, της οποια η κατάσταση είναι κρίσιμη και την 11 χρονη Ειρήνα Κολέφκιν που τραυματίσθηκε σοβαρά.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την προγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν 36 βαθμοί και η πιό χαμηλή 22, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 34 με 24, στη Λεμεσό 35 με 24 στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 19 καισ τον Πρόδρομο 26 με


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Sunday, 1 September 1996 - 11:06:54