Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-10

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο λεγόμενος Υπουργός Γεωργίας του κατοχικού καθεστώτος, Κενάν Ακίν και ο λεγόμενος Διοικητής των Δυνάμεων Ασφαλείας, Ερτάλ Εμανέτ, είναι δύο από τους δράστες της στυγερής δολοφονίας του Σολωμού Σολωμού.

Αυτό επειβεβαίωσαν σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης και ο Διεθυθυντής της ΚΥΠ, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Παρών στη σκηνή της δολοφονίας ήταν και ο τότε διοικητής των κατοχικών δυνάμεων Χασάν Κονταξί.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης εκτίμησε πως η ερευνητική εργασία των αρμοδίων αρχών είναι άριστη και πρόσθεσε οτι οι ανακρίσεις θα συνεχιστούν με πιο έντονο ρυθμό.


Ουδείς Τουρκοκύπριος συμμετείχε στις βάρβαρες ενέργειες στην Δερύνεια και οι δολοφόνοι είναι από την Τουρκία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Αυτό, συνέχισε ο κύριος Κασουλίδης, επιβεβαιώνει την θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης, ότι η αντιδικία μας δεν είναι με τους τουρκοκύπριους.

Προτού ακόμα ανακοινώσει επίσημα την αναγνώριση του λεγόμενου Υπουργού Γεωργίας του ψευδοκράτους, έποικου Κενάν Ακίν και του διοικητή των ειδικών δυνάμεων του ψευδοκράτους, επίσης έποικου Ερντάλ Εμανέτ, ως των δολοφόνων του Σολωμού Σολωμού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε το μήνυμα που στέλνει διεθνώς η κυβέρνηση, ότι η διαφορά μας είναι με την Τουρκία και όχι με τους Τουρκοκύπριους.

Στο ίδιο μήκος κύμματος κυμαίνονται και οι δηλώσεις του Ελλαδίτη Υπηρεσιακού Υπουργού Τύπου, Δημήτρη Κώνστα, ο οποίος είπε ότι είναι αυτονόητες οι επιπτώσεις της συμμετοχής των δύο αξιωματούχων του <br κατοχικού καθεστώτος, στην δολοφονία του Σολωμού.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται, να απαντήσει στην υποκριτική επίθεση διαλλακτικότητας του Ντενκτάς, ο οποίο ζητά συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ακόμα και στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος του εναντίον μιάς τέτοιας συνάντησης.


Ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και συζήτησαν την πρόσφατη τουρκική προσπάθεια για δημιουργία έντασης.

Ο κυριος Κυπριανού δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί η εικόνα ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραουφ Ντενκτάς είναι ειρηνοποιός, τη στιγμή που διαπιστώνεται πέραν πάσης αμφοβολίας οτι ψευδοϋπουργός του συνέβαλε στη δολοφονία του Σολωμού και ότι άνθρωποί του, συμπεριλαμβανομένων και των Γκρίζων Λύκων δολοφονησαν τον Τάσο Ισαάκ.


Προειδοποίηση προς την Τανσού Τσιλέρ και την Τουρκική κυβέρνηση, απηύθυνε σήμερα, ο Υπηρεσιακός Υπουργός Τύπου Δημήτρης Κώνστας.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κώνστας, ανέφερε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και ανησυχία, την προσπάθεια της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ, να αξιοποιήσει πολιτικά, τον θάνατο του Τούρκου στρατιώτη, στην Κύπρο.

Προειδοποίησε μάλιστα, την Τσιλέρ και την Τουρκική κυβέρνηση, ότι οποιαδήποτε απόπειρα κλιμάκωσης της έντασης με αφορμή το θάνατο του Τούρκου στρατιωτη, για τον οποίο ουδεμία ευθύνη των αρχων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει διαπιστωθεί, θα οδηγήσει σε άμεση Ελληνική αντίδραση.

Η διεθνής κοινή γνώμη, τόνισε ο κος Κώνστας, δεν πρόκειται να παρασυρθεί από την χονδροειδή παραπληροφόρηση της Αγκυρας και να λησμονήσει τις εικόνες, από την εν ψυχρώ δολοφονια των δύο άοπλων Κυπρίων, στην οποία η Τσιλέρ, έχει ευθύνες - τουλάχιστον όπως επεσήμανε - ηθικού αυτουργού.


Στο πλαίσιο της προσπάθειας της 'Αγκυρας για πολιτική αξιοποίηση της Τουρκικης προβοκάτσιας στην Αχερίτου, η Τανσού Τσιλέρ, πραγματοποιησε σήμερα παρανομη επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο, για να παραστεί στην κηδεία του Κουρδικής καταγωγής στρατιώτη, ο οποίος δολοφονήθηκε από Τούρκους.

Η Τσιλέρ που φορεσε μαλιστα στο κεφαλι μαντηλι, ο Ντενκτάς και τα άλλα μελη του θίασου της βαρβαρότητας, εχυσαν κροκοδειλια δακρυα στην κηδεια του Κουρδου στρατιωτη, και επανέλαβαν τους αστειους ισχυρισμους ότι η δολοφονία είναι εργο της Εθνικης Φρουράς.

Η πολεμοχαρής Τσιλέρ ισχυρισθηκε ότι η ειρηνη στην Κυπρο διασαλεύεται απο την Ελληνοκυπριακή πλευρα και υποστηριξε ότι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρα επιθυμούν δήθεν την ειρηνη.

Την κηδεια που τελεσθηκε στο τζαμί Σελιμιέ, ηταν εντονη η παρουσια του στοιχειου της ανατολής.


Ισχυρή αστυνομική δύναμη έχει αποκλείσει τους δρόμους προς το Λήδρα Πάλας και τον προμαχώνα Ρόκκας, μετά την εμφάνιση Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή.

Εκπρόσωπος του Αρχηγείου Αστυνομίας ανέφερε ότι Τούρκοι, οι οποίοι προφανώς παρέστησαν στην κηδεία του Κουρδικής καταγωγής στρατιώτη των κατοχικών δυνάμεων, στην κατεχόμενη Λευκωσία, θεάθησαν να προχωρούν προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και τον προμαχώνα Ρόκκας.

Αμέσως η Αστυνομία, απέστειλε ισχυρές δυνάμεις και απέκλεισε την περιοχή για προληπτικούς λόγους.


'Εφθασε το απόγευμα στην κύπρο, ο ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα στην Κύπρο, Χάν Σου Τζού.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Χάν ανέφερε ότι θα επιδιώξει κοινή δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για εκτόνωση της κρίσης.

Εάν δέν γίνει κατορθωτή η κοινή δήλωση, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού γραμματέα θα επιδιώξει ξεχωριστές δηλώσεις.

Αύριο ο κύριος Χάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.


Χωρίς μάχες έπεσε στα χέρια των ανταρτών του Δημοκρατικού κόμματος του Κουρδιστάν, η πόλη Σουλεϊμανίγια δήλωσε δυτική πηγή.

Εκπρόσωπος Δυτικής ανθρωπιστικής οργανωσης στο Βόρειο Ιράκ δήλωσε ότι οι άνδρες του Δημοκρατικού κόμματος του Κουρδιστάν εισήλθαν στην πόλη χωρίς να συναντήσουν την αντίσταση των ανταρτών της Πατριωτικής Ενωσης του Τζαλάλ Ταλαμπαν, οι οποίοι διέφυγαν.

Εν τω μεταξύ στην περιοχή βρίσκονται οκτακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι εγκατέλειψαν την πολη έπειτα απο την κάταληψη της απο τους αντάρτες του Δημοκρατικού κόμματος.

Πηγές των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν ότι πολλοί αντάρτες και στελέχη της Πατριωτικής Ενωσης έχουν ήδη διαφύγει στο Ιράν.


'Εκκληση προς τη Διεθνη Κοινότητα, αλλά και προς τον φίλο ελληνικό λαό, να συμβάλουν ούτως ώστε να σταματήσει η γενοκτονία που διαπράττεται σε βάρος του Κουρδικού λαού, απηύθυναν σήμερα οι Κουρδικές οργανώσεις της Αθήνας.

Εκατόν πενήντα περίπου Κούρδοι, μελη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν, πραγματοποιησαν πορεία διαμαρτυρίας προς την Τουρκική και Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Με ψήφισμα τους, καταγγέλουν το φασιστικό καθεστως της Αγκυρας, το οποίο, με την υποστήριξη των Αμερικανών και εκμεταλλευόμενο τα γεγονότα στο Βόρειο Ιράκ, εισέβαλε στην περιοχή με στόχο να συντρίψει το Ανταρτικο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδισταν.


Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν διεπίστωσε κλιμα δυσαρέσκειας στην Κυβέρνηση, μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του.

Κληθείς να διευκρινίσει ποια πράγματα ήθελε να ξεκαθαρίσει, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, δήλωσε ότι κυκλοφορούν διαδόσεις, ίσως σκόπιμα, για να δημιουργηθεί δυσμενές κλίμα, ότι δήθεν το ΔΗΚΟ δεσμεύτηκε να κάνει διαφορα πράγματα και ότι ο ίδιος είναι άρρωστος και άλλα.


Σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφάλειας και Βελτιώσεως Υγείας, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας, με στόχο τη λήψη μέτρων για μείωση των εργατικών ατυχημάτων.

Στη σύσκεψη παρέστησαν μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και Βελτιώσεως Υγείας και οι συντεχνιακές πλευρές.

Οπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Νίκος Συμεωνίδης, το 1995 σημειώθηκαν τέσσερις θάνατοι από εργατικά ατυχήματα.

Το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα διεξάγουν μελέτη στην οποία θα υπολογιστεί για πρώτη φορά το πραγματικό κόστος που επιφέρουν τα εργατικά ατυχήματα στην οικονομία του τόπου.

Στην εκστρατεία πρόληψης εργατικών ατυχημάτων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η κυβέρνηση έχει διαθέσει πιστώσεις της τάξης των 70 χιλιάδων λιρων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.



Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, τα βόρεια και τα δυτικά παράλια καισ τους 20 στα ανατολικά και τα νότια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα ανατολικά και νότια παράλια καισ τους 28 στα βόρεια και τα δυτικά.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην Λευκωσία ήταν 32 βαθμοί και η πιό χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο, την Λάρνακα και τη Λεμεσό, 29 με 18, στην κερύνεια και την Πάφο 27 με 17 κ αι στον


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 10 September 1996 - 13:05:23