Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-12

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Επιστολή ουσίας είναι η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, προς τον Ραούφ Ντενκτάς και όχι εγχείρημα δημοσίων σχέσεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννακης Κασουλίδης επιβεβαιώσε σήμερα τίς πληροφορίες, οι οποίες ανέφεραν ότι η επιστολή του Προέδρου Κληρίδη θίγει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης, δεν απέκλεισε, πάντως, την αναθεώρηση της θέσης της πλευράς μας, για την συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς ή για την έκδοση κοινής δήλωσης, για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η επιστολή γράφτηκε σε λευκό χαρτί με την υπογραφή Γλαύκος Κληρίδης και όχι σε επιστολόχαρτο της Προεδρίας και επιδόθηκε χθες το απόγευμα στα Ηνωμένα 'Εθνη.

Για το περιεχόμενο της επιστολής, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε ήδη τόν Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση, καί τόν πρόεδρο τού κόμματος τών Φιλελευθέρων Νίκο Ρολάνδη.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Μάτσης ειπε οτι συμφωνεί μέ τούς χ ειρισμούς τού Προέδρου Κληρίδης, απέφυγε ομως νά αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Τόνισε επίσης οτι τά επόμενα λίγα χρόνια θά ειναι καθοριστικά γιά τήν επίλυση τού Κυπριακού.

Από τήν πλευρά του, ο κύριος Ρολάνδης τάχθηκε υπερ τής συνάντησης Κληρίδη Ντεκτάς γιά εκτόνωση, οπως ειπε, τής κρίσης.


Χαμηλώνει τους τόνους δημοσίων δηλώσεων, η κυβέρνηση, σε ότι αφορά στην νομική ευθύνη του Ντενκτάς, μετά την αποκάλυψη της ανάμιξης συνεργατών του στην δολοφονία του Σολωμού.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε σήμερα, ότι η κυβέρνηση δεν εγείρει θέμα συνομιλητού της τουρκοκυπριακής πλευράς, μη επιθυμώντας να κλείσει τις πόρτες για επίλυση του κυπριακού.

Η κυρίαρχη διάσταση του θέματος είναι πλέον η πολιτική και όχι η νομική.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν, ότι η Εισαγγελία μελετά δύο ενδεχόμενα: να συμβουλεύσει τους οικείους του Σολωμού, για ατομική προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την κατάθεση του φακέλλου των στοιχείων στην Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, από το επίσημο κράτος.


Εν τω μεταξύ, τον προκλητικό ισχυρισμό ότι ο Τουρκοκύπριος δημοσιογραφος Κουτλού Ανταλί δολοφονηθηκε απο Ελληνοκυπρίους προβαλει ο κατοχικος ηγετης, Ραούφ Ντενκτας.

Χανοντας πλεον καθε μετρο, ο κατοχικος ηγετης ισχυριστηκε ότι κανενας απο την Τουρκοκυπριακή πλευρα δεν γνώριζε ότι ο Ανταλί θα κατέθετε στο δικαστηριο ανθρωπίνων δικαιωματων εναντιον της Τουρκιας.

Αναφερομενος εξαλλου στις δηλώσεις συγγενων του δολοφονηθεντος Κουρδου στραρτιώτη στο Λονδινο, ο Ντενκτας ισχυριστηκε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρα τους χρησιμοποίησε προκειμενου να καλύψει το εγκλημα που διεπραξε.


Σημαντικό ψήφισμα ενέκρινε η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Ελσίνκι.

Μέ το ψήφισμα καταδικάζεται η τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο- Κύπρο- Βόρειο Ιρακ και ζητείται όπως η Ευρωπαική Κοινότητα παγώσει την χρηματοδότηση προς την Τουρκία.

Τό ψήφισμα καταδικάζει επίσης απεριφραστα την εν ψυχρω δολοφονία των δυο Ελληνοκυπρίων στη Δερυνεια και εκτιμά ότι η συπεριφορά της Τουρκίας σε θεματα που ετεθησαν ως όροι για την επικύρωση της συμφωνίας της τελωνειακής Ενωσης είναι απαραδεκτοι και προκλητικοί.


Η Πρόεδρος τής Ομάδος τών Πρασίνων στό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Κλώντια Ρότ κέρδισε τή δίκη εναντίον τού πρώην Τούρκου υπουργού Αϊβάζ Γκιοντεμίρ, ο οποίος ειχε αποκαλέσει "πόρνες" τέσσερεις γυναίκες Ευρωβουλευτές.

Ο πρώην Υπουργός Εμπορίου τής κυβέρνησης Τσιλέρ, καταδικάστηκε από Δικαστήριο τής Κωνσταντινούπολης γιά δυσφήμιση καί υποχρεούται νά καταβάλει αποζημίωση ύψους δεκατριών, περίπου, χιλιάδων δολλαρίων στήν Ευρωβουλευτή.

Ο Γκιοντεμίρ, εξύβρισε πέρισι τίς γυναίκες Ευρωβουλευτές γιατί ειχαν υιοθετήσει θέσεις υπερ τής απελευθέρωσης τών Κούρδων πολιτικών από τίς Τουρκικές φυλακές.


Στην προτροπή προς τις δύο κοινότητες της Κύπρου, να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που τείνει να κλιμακώσει την ένταση στο νησί, προέβει σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου, για το επεισόδιο της περασμένης Κυριακής στην Αχερίτου, όπου βρέθηκε ενας νεκρός Τούρκος στρατιώτης.

Για το ίδιο περιστατικό, οι αρχές των βρεττανικών βάσεων, επέδωσαν έκθεσή τους, στην Κυπριακή αστυνομία, στην Ουνφικύπ και στις κατοχικές αρχές.

Η έκθεση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου των βάσεων, παρουσιάζει τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν μόνο στην περιοχή των βάσεων, αλλά απέφυγε επιμελώς να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία για το περιεχόμενό της.


Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι εγκαίρως την ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναφερόμενος στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει σήμερα η οικονομία του τόπου μας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος μιλούσε κατά την ετήσια Γενική συνελευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ανέφερε, ότι εκείνο που προέχει είναι η χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής με κύριο πρωταγωνιστή τον ιδιωτικό τομέα.

Νέος Πρόεδρος τού ΚΕΒΕ εξελέγει ο Βασίλης Ρολόγης, μέ 18 ψήφους εναντι εννέα τού ανθυποψηφίου του Δημήτρη Ιωάννου.

Αντιπρόεδροι εξελέγησαν οι Πάρης Λένας, Τάκης Κυριακίδης καί Χριστάκης Γεωργιάδης.


Ολη την περιουσία του κινητή και ακίνητη αφήνει στη σύζυγο του Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, ο πρωην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρεας Ππανδρεου.

Στα παιδιά του αφήνει ως κληρονομιά το όνομα του.

Με τη δευτερη διαθηκη, στρεφεται κατά του γαμπρού του Θεόδωρου Κατσανέβα τον οποίο χαρακτηρίζει όνειδος για την οικογένεια.

Οι δυο διαθηκες του Ανδρεα Παπανδρεου ανοίχθηκαν και δημοσιεύθηκαν το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.


Την διάπραξη των δύο δολοφονιών αλλά και της απόπειρας δολοφονίας παραδέκτηκε σήμερα ο ψυχασθενής τού Νοσοκομείου Αθαλάσσας ο οποίος είχε κατονομαστεί απο τον ασθενή που δέχθηκε την απόπειρα.

Μετά και τα αποτελέσματα των αποτυπωμάτων, τα οποία ταυτίζονταν με αυτά του κατονομαζόμενου ασθενή, αυτός αποφάσισε να ομολογήσει τα εγκλήματα του.

Η ομολογία του ψυχασθενή αλλα και όλα τα ευρήματα της αστυνομίας θα παραδωθούν στο Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος θα κρίνει εαν ο ασθενής ήταν ποινικά υπεύθυνος κατα την διάπραξη των εγκλημάτων.


Νεκρός μέσα στό αυτοκίνητό του βρέθηκε τό πρωί στήν Λεμεσό εικοσι- επτάχρονος Γιουγκοσλάβος.

Πρόκειται γιά τόν Στόγιαν Κουπρίλο, ο οποίος, σύμφωνα μέ ολες τίς ενδείξεις, πέθανε από υπερβολική δόση ηρωϊνης.

Δίπλα από τό πτώμα βρέθηκαν τρείς σύρριγγες καί μικρή ποσότητα ηρωϊνης.

Το αυτοκινητο κόκκινου χρώματος -μάρκας Πεζιώ- βρεθηκε στον κυριο δρομο Λευκωσιας- Λεμεσού, κοντα στην διασταυρωση της Παρεκλησιας.


Διάταγμα οκταήμερης κράτησης των τεσσάρων Ισραηλινών, που παρεδωσαν χθες τα Ηνωμένα Εθνη στις αρχές της Δημοκρατίας, εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Το διάταγμα αφορά τους φυγόδικους Αβί Μπιτόν και Σιούκι Σαμάνα, καθώς και τους συνεργάτες τους Αμόρ Σιμόν και Νταβίντ Μπιτόν, οι οποίοι είχαν διαφύγει χθες στα κατεχόμενα.

Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Λευκωσία διευκρίνησε ότι δεν ζήτησε την επιστροφή των φυγοδίκων, απο τις κατοχικές αρχές, διότι το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει το παράνομο καθεστώς των κατεχομένων.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι το περιστατικό της διαφυγής των τεσσάρων διερευνάται απο το αρμόδιο υπουργείο, ενώ διευκρίνησε, ότι για την κυβέρνηση, δεν τίθεται θέμα ευθυνών του Υπουργού Δικαιοσύνης.


Η Αστυνομια ανέκρινε σήμερα τον Αντρεα Αριστείδου απο την Παχνα, σε σχεση με την χθεσινη υπόθεση ανευρεσης οπλισμού και ποσοτητας ναρκωτικών στο λιμανι Λεμεσού.

Ο Αριστείδου αναγραφόταν ως παραλήπτης του κιβωτίου που βρεθηκαν τα οπλα.

Σε κατάθεσή του, ο Αριστείδου παραδέχτηκε οτι παρήγγηλε τό κιβώτιο ταχυτήτων από τήν Αγγλία γιά τό αυτοκίνητό του πού βρίσκεται ακινητοποιημένο από αρκετό καιρό.

Αρνήθηκε, ομως, οποιαδήποτε σχέση γιά τά οπλα καί τά ναρκωτικά.

Οι ερευνες των διωκτικών αρχων συνεχιζονται.


Πολεμική ατμόσφαιρα επικρατεί στην περιοχή του Ιράκ μετα τη χθεσινή ιρακινή επίθεση με πυραύλους κατά αμερικανών αεροσκαφών που περιπολούσαν πάνω από τον ιρακινό εναέριο χώρο της ζώνης απαγόρευσης.

Ηδη, οκτώ μαχητικά αεροσκάφη τύπου Στελθ κατευθύνονται απο τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοιχή του Κόλπου.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, επανέλαβε δήλωση τού Προέδρου Κλίντον ότι οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, θα επαναλάβουν τις επιθέσεις, εάν οι ιρακινοί προσπαθήσουν να κτυπήσουν καί πάλι Αμερικανικά αεροσκάφη.


Και να ολοκληρωσουμε το δελτιο μας με την προγνωση του καιρου.

Αποψε ο καιρος θα ειναι αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι μεχρι βορειοανατολικοι ασθενεις 2 με 3 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι ηρεμη μεχρι λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασια θα πεσει στους 19 βαθμους στο εσωτερικο, στους 20 στα νοτια παραλια και στους 17 στα δυτικα παραλια.

Αυριο ο καιρος θα εξακολουθησει να ειναι αιθριος. Οι ανεμοι θα τραπουν σταδιακα σε νοτιοδυτικους εως βορειοδυτικους μεχρι μετριους 3 με 4 Μποφορ και η θαλασσα θα ειναι μεχρι λιγο ταραγμενη. Η θερμοκρασια θα ανελθει στους 35 βαθμους στο εσωτερικο, στους 31 στα νοτια παραλια και στους 29 στα δυτικα παραλια.

Σημερα η πιο ψηλη θερμοκρασια στην Λευκωσια ηταν 34 βαθμοι και η πιο χαμηλη 18, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 30 με 19, στην Λεμεσο 30 με 20, στην Κερυνεια και την Παφο 28 με 15 και τελος στον Προδρομο 24 με 14. <b


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Thursday, 12 September 1996 - 15:05:29