Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-16

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εθνοφρουροί, οι οποίοι επάνδρωναν φυλάκιο δυτικά τού χωριού Πύλα, έρριψαν χθές βράδυ, δύο προειδοποιητικούς πυροβολισμούς και μία ριπή, εναντίον αγνώστων προσώπων, που κινούντο ύποπτα στην περιοχή.

Το επεισόδιο συνέβη γύρω στις έντεκα και τριάντα, όταν ο επι καθήκοντι σκοπός παρατήρησε ύποπτες κινήσεις αγνώστων, τους οποίους κάλεσε να σταματήσουν.

Οι άγνωστοι, δεν υπάκουσαν και ο στρατιώτης έρριψε δύο πυροβολισμούς, καλώντας ταυτόχρονα και άλλους στρατιώτες σε βοήθεια.

Μετά τους πυροβολισμούς, οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή, ενώ οι κάτοικοι τής Πύλας, αναστατωμένοι βγήκαν από τα σπίτια τους.

Στην Πύλα, μετέβησαν άνδρες τής Αστυνομίας και της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι τα άτομα αυτά προέρχοντο από τις κατεχόμενες περιοχές.


Οι πληροφορίες που δόθηκαν στην κυβέρνηση για επικείμενο θερμό επισόδιο από τους Τούρκους, δεν φαίνεται να ευσταθούν και η κυβέρνηση διερευνά τις προθέσεις τής πηγής.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος, ωστόσο, απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέριες σχετικά με τις πληροφορίες τής κυβέρνησης.

Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι δεν τού έχουν κοινοποιηθεί πληροφορίες για ασυνήθιστη κίνηση των Τουρκικών στρατευμάτων τις τελευταίες μέρες, και ότι η Εθνική Φρουρά δεν βρίσκεται σε επιφυλακή.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία που να στηρίζει τα δημοσιεύματα του Ελλαδικού τύπου, ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν να πλήξουν τα Ρωσικά άρματα μάχης, που προτίθεται να αγοράσει η Εθνική Φρουρά.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος τής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε σήμερα ότι κατέχει πληροφορίες ότι η Αμερικανική κυβέρνηση, παρενέβει προς την Αγκ υρα για να αποτραπεί η πρόκληση θερμού επεισοδίου στην Κύπρο.


Επιβεβαιώθηκε πλήρως, είδηση που μετέδωσε, κατά αποκλειστικότητα, ο ΛΟΓΟΣ, στις 12 Σεπτεμβρίου και η οποία αναφερόταν στην επίδωση σημειωμάτων, από τους πρεσβευτές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρεττανίας, προς τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Τα σημειώματα περιείχαν παραινέσεις προς την πλευρά μας, τα οποία ζητούσαν να χαμηλώσουν οι τόνοι τής απόλυτα δικαιολογημένης εθνικής αγανάκτησης των ελληνοκυπρίων, μετά τα γεγονότα στην Δερύνεια, με αντάλλαγμα την προώθηση τής αίτησης ένταξης τής Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι οι τρεις χώρες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, απέφυγε, όμως, να χαρακτηρίσει την κίνηση των "τριών", ως πρωτοβουλία.

'Εγκυρες πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την κίνηση των τριών ευρωπαϊκών χωρών.


Η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι η χειρότερη από το 1974.

Στη δήλωση αυτή προέβει ο πρόεδρος τής Βρετανικής Ομάδας "Φίλοι της Κύπρου", Λόρδος Μπέθελ μετα την ενημερωτική συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο τής Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Δήλωσε επίσης οτι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να εξαναγκάσουν την Τουρκία για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακο, ενω η Ενταξη στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση θα βοηθήσει.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος τής Βουλής, ανέφερε οτι η Αγκυρα πρέπει να αλλάξει την αδιάλλακτη σημερινή στάση της στο Κυπριακό ωστε να εξευρεθεί λύση.


Μέσα στις προσεχείς λίγες μέρες αναμένεται να γνωστοποιηθούν και τα ονόματα των δολοφόνων τού Τάσου Ισάακ, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Εισαγγελέας εισερχόμενος στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο κύριος Μαρκίδης δήλωσε ότι έχει ήδη ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τους δολοφόνους τού Σολωμού Σολωμού.

Σχετικά με το αν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης των δολοφόνων, ο κύριος Μαρκίδης είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει μετά την υποβολή εισηγήσεων από την πολιτική ηγεσία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας εκρινε ότι πρέπει να πάρει και τη θέση τής πολιτικής ηγεσίας για νά μην λάβει απόφαση η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία τού Κυπριακού προβλήματος.


Φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα για τη δράση των παραστρατιωτικών τουρκικών οργανώσεων τού ψευδοκράτους και τη δολοφονία των Ισσάκ και Σολωμού, περιλαμβάνει ειδική έκδοση τής Βουλής των Ελλήνων.

Την δωδεκα-σέλιδη έκδοση, η οποία φέρει τίτλο "Η Κύπρος, η τελευταία διαχωριστική γραμμή στην Ευρώπη", παρουσίασε ο Πρόεδρος τού Ελληνικού Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης.

Η έκδοση απευθύνεται σε όλα τα μέλη τού Συμβουλίου τής Ευρώπης, τούυ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των χωρών- μελών τής Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Συνταγματικά ορθή εκρινε στη αγόρευσή του ο Γενικός Εισαγγελέας τής Δημοκρατίας, Αλέκος ΜΑρκίδης, την απόφαση τής Βουλής να διορίσει μόνιμο αναπληρωτή πρόεδρο.

Ο κύριος Μαρκίδης, ο οποίος αγόρευσε μετά απο πρόσκληση τής ολομέλειας τού Ανωτάτου δικαστηρίου, είπε ότι η έλλειψη ρητής απαγόρευσης στο Σύνταγμα, επέτρεπε στη Βουλή να πράξει αυτό που έπραξε.

Διαβάζοντας το νόμο, ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε ότι ακόμα και γραμματικά αυτό είναι ορθό αφού σ'αυτόν αναφέρεται ότι οι βουλευτές τής κοινότητας μπορούν είτε να διορίσουν τον πρεσβύτερο βουλευτή ή άλλως πως, γεγονός που επιτρέπει να ληφθεί μια απόφαση και για αόριστο χρόνο.

Με την αγόρευση τού Γενικού Εισαγγελέα το Ανώτατο ολοκλήρωσε την ακροαματική διαδικασία και επεφύλαξε την απόφασή του η οποία πρόκειται να δεσμεύσει τόσο την νομοθετική όσο και την εκτελεστική εξουσία.


Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη χθες βράδυ στη Λέσβο, ο Υφυπουργός Υγείας τής Ελλάδος, Φραγκλίνος Παπαδέλης, κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας.

Ο κύριος Παπαδέλης μεταφέρθηκε τα ξημερώματα από τη Λέσβο στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών "Γεώργιος Γεννημάτας".

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, που ανέγνωσε ο Πρόεδρος τού Νοσοκομείου Γιάννης Ζώγκος, ο κύριος Παπαδέλης υποβλήθηκε σε παρωχεύτευση προκειμένου να αφαιρεθεί το αίμα τό οποίο είχε συσσωρευτεί στο οπίσθιο μέρος τού εγκεφάλου του, ενώ υπεβλήθη και σε χειρουργική επέμβαση.

Η κατάσταση τής υγείας τού κυρίου Παπαδέλη θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη.


Η Υπουργός Εξωτερικών τής Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ απέκλεισε σήμερα τό ενδεχόμενο νά χρησιμοποιηθεί η αεροπορική βάση τού Ιντσιρλίκ από τίς Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον τού Ιράκ.

Η Τσιλέρ συναντήθηκε τό πρωί μέ τόν Αμερικανό Υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι,ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στήν Περιοχή.

Σε δηλώσεις της μετά τήν συνάντηση η Τανσού Τσιλέρ ανέφερε οτι δεν διατυπώθηκε κανένα αιτημα από Αμερικανικής πλευράς γιά χρήση της βάσης τού Ιντσιρλίκ.

Ωστόσο, Οι Ηνωμένες Πολιτείες κορυφώνουν τις πολεμικές τους προετοιμασίες, αγνοώντας τις διαβεβαιώσεις του Σαντάμ Χουσσέϊν για τερματισμό των επιθέσεων εναντίον αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.

Εξ' άλλου, στα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία συνεχίζεται η αμερικανική επιχείρηση απομάκρυνσης δυόμιση χιλιάδων Κούρδων του Ιράκ, οι οποίοι εργάζονταν για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών.


Ικανοποιημένος εμφανιστηκε σήμερα από τήν εκλογική διαδικασία στή Βοσνία, ο Γενικός Γραμματέας τού ΝΑΤΟ Χαβιερ Σολάνα.

Σήμερα ανακοινώθηκαν επίσης τά πρώτα αποτελέσματα γιά τήν Συλλογική Προεδρία.

Σε σύνολο σαράντα χιλιάδων πεντακοσίων μέχρι στιγμής καταμετρημένων ψήφων, στήν μουσουλμανική πλευρά εμφανίζεται νά προηγείται ο Αλία Ιζεμπέκοβιτς μέ ποσοστό 76 περίπου τοις εκατό.

Από Σερβικής πλευράς, προηγείται μέ μεγάλη διαφορά ο υπερ-εθνικιστής υποψήφιος Μομτσίλο Κράϊσνικ μέ ποσοστό εννενήντα τοις εκατό.

Στήν Κροατική πλευρά εμφανίζεται νά προηγείται ο υποψήφιος τής αντιπολίτευσης Ιβο Κόμσιτς μέ ποσοστό 70 τοίς εκατό.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πάντως οτι ειναι ακόμη πολύ νωρίς γιά τήν εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις δυτικές περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 περίπου βαθμούς.

Αύριο θα συνεχίσουν να εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι το πρωϊ ασθενείς μεταβλητοί, 3 μποφόρ και σύντομα θα καταστούν νοτιοδυτικοί μέτριοι έως δυνατοί, 4 με 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη παντού. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 27 στα βόρεια και τα δυτικά παράλια.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 32 βαθμοί και η πιό χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 29 με 16, στην Λεμεσό 29 με 21 στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 23


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Monday, 16 September 1996 - 12:05:28