Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-18

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την διαβεβαίωση, ότι οι κίνδυνοι ενδεχόμενης στρατιωτικής ενέργειας των Τούρκων στην Κύπρο έχουν εκλείψει, παρέσχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Σε γραπτή δήλωσή του, που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθύνει παράλληλα έκκληση όπως σταματήσει η διάδοση φημών.

Οι διαδόσεις αυτές, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης, όχι μόνο προκαλούν ανησυχία στον λαό, αλλά και δίδουν την εντύπωση ότι καταβαλλόμαστε απο πανικό.

Στην δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη -περιορισμένη- στρατιωτική ενέργεια των Τούρκων, εάν σημειώνονταν νέα επεισόδια στην Δερύνεια.

Επιβεβαιώνει επίσης ότι -σύμφωνα με τις άλλες πληροφορίες- οι Τούρκοι σχεδίαζαν να προβούν σε στρατιωτική

ενέργεια για να παρεμποδίσουν την άφιξη εξοπλισμών της Εθνικής Φρουράς. <br > Οι προαναφερθείσες πληροφορίες, σημειώνει ο Πρόεδρος Κληρίδης, διαβιβάστηκαν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στην ελληνο-αμερικανική

ομογένεια.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζει την εκτίμηση, ότι οι κίνδυνοι έχουν εκλείψει και καλεί γιά άμεση διακοπή της διάδοσης φημών.


Στό ιδιο μήκος κύμματος ηταν σήμερα καί οι δηλώσεις τού κυβερνητικού εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη.

Ο εκπρόσωπος τόνισε οτι εξέλειψε ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου, απέφυγε όμως να αναφερθεί στους λόγους που οδηγούν την κυβέρνηση στο συμπέρασμα αυτό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γιαννάκης Κασουλίδης είπε, ότι διεφάνη κίνδυνος σε κάποια χρονική στιγμή, λόγω τών πληροφοριών πού κατείχε η κυβέρνηση.

Ο κύριος Κασουλίδης επανέλαβε ωστόσο ότι δεν παρατηρήθηκε επιθετική διάταξη του κατοχικού στρατού και είπε ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς συνεχίζονται απρόσκοπτα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ελπίζει να μπορέσει να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη στις αρχές του 1997.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα ο Λόρδος Μπέθελ, πρόεδρος της ομάδας του βρεττανικού κοινοβουλίου, "Φίλοι της Κύπρου", ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Τόσο ο Λόρδος Μπέθελ, όσο και εργατικός βουλευτής, Ρόμπιν Κόρπετ εξέφρασαν την άποψη, ότι είναι προτιμότερο, η Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση μετά την λύση του κυπριακού.

Και οι δύο, απέφυγαν να αναφερθούν στις αποφάσεις των συνόδων κορυφής των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, εμμένοντας στην προαναφερθείσα άποψη τους.

Οι δύο βρεττανοί βουλευτές προκάλεσαν την αντίδραση των παρευρισκομένων δημοσιογράφων, όταν δήλωσαν ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η Τουρκία και ο Ντενκτάς διακατέχονται από έλλειψη πολιτικής βούλησης.


Συνήλθε σήμερα, για να συζητήσει κυρίως το θέμα της αύξησης της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα, η επιτροπή Οικονομικών και Προυπολογισμού, της Βουλής.

Σε δηλώσεις τους, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, όσο και ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, απέφυγαν να αποκαλύψουν τις προθέσεις της κυβέρνησης γύρω από το θέμα.

Ο κύριος Ηλιάδης, τόνισε ότι αναμένεται μέχρι τον Οκτώβριο, να είναι έτοιμη η μελέτη για τον προυπολογισμό του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, βάσει της οποίας θα εξαρτηθεί η αύξηση ή όχι της εισφοράς.


 Ψήφισμα - καταπέλτη εναντίον της Τουρκίας, αναμένεται να υιοθετήσει, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Μέ τό ψήφισμα, πού συζητήται απόψε απόψε καί αναμένεται νά εγκριθεί αυριο, ζητείται το πάγωμα όλων των κοινοτικών πιστώσεων που προορίζονται για την Αγκυρα.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν, ότι πρόκειται για ένα κείμενο πρωτοφανές, ως προς τη δριμύτητα της καταδίκης που διατυπώνει.

Τό ψήφισμα θεωρεί ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι περισσότερο απο ποτέ αναγκαία, ενώ παράλληλα, ζητεί την άμεση αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής απο τη νήσο.

Κατηγορεί επίσης τήν Τουρκία για την απαράδεκτη συμπεριφορά της στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά και στο Κουρδικό.

Η ολομέλεια τού Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει εξάλλου τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου στην Κύπρο.

Η απόφαση για συζήτηση του όλου θέ ματος κρίνεται ιδιαίτερα θετική, δεδομένου ότι προσφέρεται η δυνατότητα να συζητηθεί ενώπιον της ολομέλειας η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο.


Στην Αγκυρα, βρίσκεται ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνεμένων Εθνών, για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου, αρχίζοντας σήμερα τις επαφές του με την Τουρκική Κυβέρνηση.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, αναμένεται να συναντηθεί το απόγευμα, με την Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τανσού Τσιλέρ.

Σε δηλώσεις του στο ημιεπίσημο Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ανατολή", ο κύριος Χαν, είπε ότι ερευνά τους τρόπους μείωσης της έντασης στο νησί, ώστε τα τελευταία επεισόδια στην Κύπρο να μην εμποδίσουν μελλοντικές λύσεις.

Δήλωσε επίσης, ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν κάνει τα πρώτα βήματα για τη μείωση της έντασης.


Η Μικτή Επιτροπή της Βουλής και της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε τη μείωση της οικονομικής βοηθειας προς την Τουρκία, σχεδόν κατά εξήντα τοις εκατό.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η μείωση της βοήθειας στα 22 εκατομύρια δολάρια από 60 εκατομύρια που ήταν πέρυσι.

Παράλληλα, διατηρείται η αναλογία 7 προς 10 στην στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία.

Αντιδρώντας η Αγκυρα ανακοίνωσε, ότι δεν δέχεται την βοήθεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Κύπρος θα λάβει οικονομική βοήθεια ύψους 15 εκατομυρίων δολαρίων.


Διερχόμενο αυτοκίνητο παρέσυρε το πρωί και τραυμάτισε ελαφρά, ένδεκα εθνοφρουρούς που υπηρετούν στην Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, γνωστής ως ΟΥΚ, στην περιοχή Ακτή του Κυβερνήτη, σε σημείο του δρόμου, που συνδέει το Βασιλικό με το Ζύγι.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το δυστύχημα συνέβη στις έξι το πρωί, στη διάρκεια πρωινής - καθημερινής άσκησης, που πραγματοποιούσαν εικοσι- τέσσερεις στρατιώτες.

Αυτοκίνητο τύπου " Παντζιέρο ", κάτω από άγνωστες συνθήκες κατευθύνθηκε προς τους στρατιώτες, με αποτέλεσμα νά τραυματισθούν ελαφρά εντεκα από αυτούς.

Επτά στρατιώτες μεταφέρθηκαν γιά περίθαλψη στο Νοσοκομείο Λεμεσού και τέσσερεις στο Νοσοκομείο Λάρνακας.

Το πρωί, ο Υπουργός Αμυνας Κωστας Ηλιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, επισκέφθηκαν, τους εθνοφρουρούς στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

Η Αστυνομία, έθεσε υπό κράτηση τον οδηγό του ιδιωτικού αυτοκινήτου, Ευστάθιο Χαραλάμπους 54 ετών , από τη Λεμεσό, προς διευκόλυνση των ερευνών.


Πέθανε σήμερα σε ηλικία 77 ετών, ο ελληνικής καταγωγής πρώην Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Σπύρος Αγκνιου.

Τα αίτια του θανάτου του Αγκνιου,που είχε διετελέσει αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, στην διάρκεια της προεδρίας του Ρίτσαρντ Νίξον, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Ο Αγκνιου, γιος Ελληνα μετανάστη, εξελέγη το 1966, κυβερνήτης του Μέριλαντ και δύο φορές αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 1968 και το 1972.

Η πολιτική του σταδιοδρομία, τερματίστηκε ένα χρόνο αργότερα, όταν κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, κατά την διάρκεια της θητείας του, ως κυβερνήτης.


Ο μουσουλμάνος υποψήφιος Αλία Ιζετμπέγκοβιτς,θα είναι ο επικεφαλής της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας για τα επόμενα δύο χρόνια,σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα,των εκλογών.

Ο Ιζετμπέκοβιτς,προηγείται κατά σχεδόν 40 χιλ.ψήφους,απο τον κυριότερο αντίπαλο του,τον σέρβο υπερεθνικιστή Μομτσίλο Κράισνικ, ενώ την τρίτη θέση φαίνεται να παίρνει ο Κροάτης υποψήφιος Κρέζιμιρ Ζούμπακ.

Σύμφωνα εξ'άλλου με τα πρώτα αποτελέσματα για το Κοινοβούλιο, οι Μουσουλμάνοι εθνικιστές κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία με ποσοστό 58 τοις εκατόν.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θά ειναι αίθριος καί οι άνεμοι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 εως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη καί η θερμοκρασία θά πέσει στούς 17 περίπου βαθμούς.

Αυριο, ο καιρός θά ειναι καί πάλι κυρίως αιθριος μέ λίγες αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι τό πρωί θά ειναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 μέ 3 μποφόρ καί σταδιακά θά τραπούν σε θαλάσσιους μέτριοις 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θά ειναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θά ανέλθει στούς 32 βαθμούς στό εσωτερικό, στούς 30 βαθμούς στά νότια παράλια καί στούς 28 βαθμούς στά δυτικά παράλια.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στη Λευκωσία ήταν 30 βαθμοί και η πιό χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 30 με 17, στην Λεμεσό 32 με 21 στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 17


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Wednesday, 18 September 1996 - 17:05:23