Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-23

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Σημίτης είναι οι μεγάλοι νικητές των χθεσινών Βουλευτικών Εκλογών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 41, 51% και εξασφαλίζει 162 έδρες.

Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 38,17% και 108 έδρες, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος 5,60% και ένδεκα έδρες, ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου 5,10% και δέκα έδρες, ενώ το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα του Δημήτρη Τσοβόλα, 4,4% και εννέα έδρες.

Η Πολιτική 'Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά εξασφαλίζει 2,9% αλλά μένει εκτός βουλής.

Καθοριστικό στοιχείο στην αύξηση του ποσοστού του Συνασπισμού, ήταν και η συμπερίληψη Μουσουλμάνου υποψηφίου στην Κομοτηνή.

Ο Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε το μεσημέρι τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο, ο οποίος του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ηδη, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε τις πρώτες του επαφές και διαβουλεύσεις, προς αυτή την κατεύθυνση.

Πληροφορίες από την Αθήνα, αναφέρουν ότι ο κύριος Σημίτης, θα προχωρήσει σε αλλαγές σε βασικά Υπουργεία.

Στη Νέα Δημοκρατία, εξάλλου, οι διεργασίες εντείνονται για την ανάδειξη νέου Προέδρου του Κόμματος, μετά την παραίτηση του Μιλτιάδη Εβερτ.

Υποψήφιοι για την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας είναι μέχρι στιγμής η Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και ο κύριος Στέφανος Μάνος.

Ενδέχεται επίσης να υποβάλουν υποψηφιότητα και οι κύριοι Γιώργος Σουφλιάς και Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.


Ο επανεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση του θα συνεργασθεί με όλους τους Ελληνες, για να ανταποκριθεί στα μηνύματα της εκλογικής νίκης.

Ο κύριος Σημίτης τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η νέα Βουλή θα είναι πολυφωνική και ως εκ τούτου θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα διαλόγου και συναινέσεως για την προώθηση λύσεων στα προβλήματα του τόπου.

Υπογράμμισε δε, ότι ο λαός - με το εκλογικό αποτέλεσμα - έδωσε απάντηση στις έντονες προσωπικές επιθέσεις της προεκλογικής περιόδου και στη μαύρη προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας και ως εκ τούτου ζητά άλλη ποιότητα και άλλο ήθος και ύφος.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απέστειλε τηλεγράφημα προς τον κύριο Σημίτη, στο οποίο τον συγχαίρει για τη νίκη του στις εκλογές.

Σας εύχομαι, αναφέρει το τηλεγραφημα του Προέδρου Κληρίδη, κάθε επιτυχία και προσβλέπω στη συνέχιση της στενής συνεργασίας μας, σε όλους τους τομείς.


Συγχαρητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στον κύριο Σημίτη και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Στο τηλεγράφημά του, ο Μακαριώτατος εκφράζει την βεβαιότητα, ότι αναμεσα στα υψηλά του καθήκοντα, ο Πρωθυπουργός θα δώσει προτεραιότητα στον αγώνα για απελευθέρωση της κατεχόμενης γής της Ελληνικής Κυπρου.

Ο Μακαριώτατος εύχεται στον κύριο Σημίτη, πλούσιες τις ευλογίες του Θεού, στο δύσκολο και υψηλό του έργο.


Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, τόνισε ότι η Αθήνα και η Λευκωσία, θα πρέπει να συνεχίσουν την παγκόσμια εκστρατεία, ώστε τα διεθνή κέντρα αποφάσεων, να αναθεωρήσουν τη στάση τους έναντι της Τουρκίας και να ασκήσουν την επιρροή τους στη χώρα αυτή.

Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι αυτό, θα πρέπει να συζητηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο, του Πρωθυπουργού της Ελλάδος.

Εαν οι ξένοι μεσολαβητές αναμένουν περαιτέρω υποχώρησεις από μάς, για να πλησιάσουμε τις τουρκικές θέσεις, αυτό θα ήταν μιά φοβερή εξέλιξη και είμαστε όλοι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο, κατέληξε ο κύριος Κυπριανού.


Ο τρόπος με τον οποίο ο Νίκολας Μπερνς, σχολίασε το καταδικαστικό για την Τουρκία, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "άναψε" φωτιές σε ευρωπαϊκούς κοινοβουλευτικούς κύκλους.

Ο βρετανός συντηρητικός βουλευτής, Ιαν Τουϊν, κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι "θωπεύουν" την Τουρκία, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις επιπτώσεις στην Ευρώπη, λόγω της γειτονίας με την Τουρκία.

Η αντιπροσωπεία των βρετανών βουλευτών συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο της αμερικανικής πρωτοβουλίας.

Η βρετανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.


Με δεδομένη την άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποδεχθούν την επανεκλογή του Μπούτρος Γκάλι στη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, άρχισαν στην Νέα Υόρκη, οι εργασίες της πεντηκοστής-πρώτης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα κληθεί να επιλύσει δύο σοβαρά ζητήματα.

Το πρώτο, θα είναι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την εφαρμογή της συμφωνίας για απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, υπο το βάρος της άρνησης της Ινδίας να την υπογράψει.

Επί τάπητος θα τεθεί επίσης το ζήτημα της άρσης των κυρώσεων εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μετά και την διεξαγωγή των εκλογών στην Βοσνία, αλλά και την συμμόρφωση του Βελιγραδίου στις υποδείξεις του διεθνούς οργανισμού.

Την Γενική Συνέλευση θα προσφωνήσει την Πέμπτη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.


Στο τελικό στάδιο της ετοιμασίας νομοσχεδίου που θα μονιμοποιεί τους έκτακτους δημοσίους υπαλλήλους, βρίσκεται η κυβέρνηση. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Τόσο η ΠΑΣΥΔΥ όσο και η Παγκύπρια Επιτροπή Εκτάκτων Υπαλλήλων, ζητούν την επίσπευση της ετοιμασίας του νομοσχεδίου.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Προσωπικού στο Υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ότι μέχρι το Νοέμβριο, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να καταθέσει στην Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο που θα μονιμοποιεί περίπου 1080 έκτακτους δημοσίους υπαλλήλους.

Εναντίον του νομοσχεδίου τάσσονται 18 ομάδες εκτάκτων υπαλλήλων, τα επαγγέλματα των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για μονιμοποίηση.


Αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που πήρε το Υπουργείο Υγείας για περιορισμό της ιογενούς μηνιγγίτιδας.

Παρά τους φόβους για έξαρση της ασθένειας, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το τελευταίο τριήμερο δεν παρουσιάστηκε κανένα κρούσμα.

Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί 378 κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας.

Εξάλλου, ο πρώτος ιατρικός Λειτουργός στο Υπουργείο Υγείας, Ανδρέας Πολυνείκης, δήλωσε ότι περιστατικό βακτηριακής μηνιγγίτιδας που παρουσιάστικε την περασμένη εβδομάδα, σε μαθητή γυμνασίου, πρόκειται για μεμονομένο.

Εχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, ανέφερε ο κύριος Πολυνείκης, ενώ ο μαθητής βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο αμς με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και τα βόρεια παράλια καισ τους 20 στα ανατολικά και τα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει αίθριος. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 με 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβείσ τους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 31 στα ανατολικά και νότια παράλια και στους 29 στα βόρεια και τα δυτικά.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν στη Λευκωσία 34 βαθμοί και η πιό χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 30 με 18, στη Λεμεσό 30 με 21, στην Κερύνεια και την Πάφο 28 με 17 και στον Πρόδρομο 24 με 12.

Ο κίνδυνος εκρήξεως πυρκαγιών είναι πολύ μεγάλος σε όλες τις δασικές


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Monday, 23 September 1996 - 11:05:24