Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-24

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


'Εντονες διεργασίες βρίσκονται εν εξελίξει στην Ελλάδα, ενόψει, τόσο του σχηματισμού νέας κυβέρνησης, όσο και της εκλογής νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η νέα Κυβέρνηση θα ανακοινωθεί στις έξι απόψε, αφού ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ολοκλήρωσε τις εσωκομματικές διαβουλεύσεις, με στόχο την κατάληξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο την Αθήνα, οι αλλαγές στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο δεν αναμένεται να είναι θεαματικές σε σχέση με το προηγούμενο. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιη η μετακίνηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Γεράσιμου Αρσένη σε άλλο υπουργείο.

Οι ίδιες πληροφορίες, φέρουν τον κύριο Αρσένη να μην συμφωνεί με τα σχέδια του Κώστα Σημίτη.

Στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι διεργασίες εντείνονται ενόψει της κίνησης των διαδικασιών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Θόδωρος Πάγκαλος απέρριψαν την υποκριτική πρόσκληση της Τουρκίας, για διάλογο με την Ελλάδα, με αντικείμενο το κυπριακό.

Ωστόσο, μιλώντας κατά την άφιξη του στην Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κληρίδης, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχομενο να δωθεί η εντύπωση, ότι η πλευρά μας, αποφεύγει τον διάλογο.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, κάλεσε την Τουρκία, εάν έχει κάτι καινούργιο να πει, να το γνωστοποιήσει μέσω του Μπούτρος Γκάλι ή μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εξ'άλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε ότι διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Κυπριακό είναι αδιανόητος.

Ο κύριος Πάγκαλος ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Στο βωμό των οικονομικών και άλλων συμφερόντων θυσιάζει θρασύτατα τα ανθρώπινα δικαιώματα ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ.

Λειτουργώντας ως φερέφωνο των τουρκικών συμφερόντων, ο κύριος Κίνκελ συνέπλευσε με τον Νίκολας Μπερνς, χαρακτηρίζοντας την καταδικαστική, για την Τουρκία απόφαση της Ευρωβουλής, ως εσφαλμένη.

Ο Γερμανός Υπουργός των Εξωτερικών δήλωσε, ότι είναι σωστή η εμμονή στην τήρηση ορισμένων ελαχίστων προϋποθέσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να επηρεαστούν οι σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ομάδας του βρετανικού κοινοβουλίου, "Φίλοι της Κύπρου", Λόρδου Μπέθελ και ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στην Κύπρο, Ζυλ Ανουί, άφησε να νοηθεί, ότι το Κυπριακό αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Τα έκτακτα μέτρα για συγκράτηση των λειτουργικών κόστων στην Τουριστική Βιομηχανία συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κυριάκος Χριστοφή, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Την λήψη των μέτρων αποφάσισε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κύριος Χριστοφή παραδέκτηκε ότι η Κύπρος έχει γίνει ακριβός τουριστικός προορισμός, γι' αυτό και επιβάλλεται να μην αυξηθούν τα λειτουργικά κόστα, αλλά να μειωθούν.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει δέσμη μέτρων για βελτίωση της υποδομής της τουριστικής βιομηχανίας, που προνοεί πολυδάπανα έργα τουριστικής υποδομής.


Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει τους υποψήφιους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε περίπτωση που το Ανωτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα και η κυβέρνηση δεν συμφωνήσουν στο πολυσυζητημένο θέμα της ενοποιησης των εξετασεων.

Ο κίνδυνος να υποβάλλονται οι τελειοφοιτοι και σε τρίτη εξεταση για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι πλέον ορατός.

Και τούτο γιατί, οι βασικότερες προϋποθέσεις που θέτει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προκειμένου να συνεναισει στην ενοποίηση των εξετάσεων, είναι να εχει το δικαίωμα αρνησικυρίας στις τριμελείς εξεταστικές επιτροπές και να προσδιορίζει τα εξεταζόμενα μαθήματα σε καθε κύκλο.

Η ενοποιηση των εξετάσεων βρίσκει αντιθέτη την Ολτεκ, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις έξεθεσε ενωπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπης Παιδείας και ο Σύνδεσμος Γονέων.

Θετική προς την ενοποιηση παραμένει η ΟΕΛΜΕΚ, η οποία ομως επισημαίνει ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες για την ε φαρμογή του θεσμού απο φέτος.


 Δύο αυτόματα όπλα, ένα πιστόλι και αριθμός σφαιρών, βρέθηκαν σήμερα σε δύο χωριά της επαρχίας Λεμεσού.

Συγκεκριμένα, στο χωριό Βουνί, η Αστυνομία βρήκε ένα περίστροφο και σφαίρες, ενώ στο χωριό 'Αγιος Παύλος, εργάτης των Δημοσίων 'Εργων εντόπισε τυχαία, σε υπό κατασκευή υπονόμου ομβρίων υδάτων, δύο αυτόματα όπλα και μεγάλο αριθμό σφαιρών.

Τα όπλα μεταφέρθηκαν στο Αρχηγείο Αστυνομίας για επιστημονικό έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον είχαν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές ενέργειες.

Πρίν από λίγο συνελήφθησαν οι Ανδρέας Αντωνίου Αριστείδου από το Βουνί, η σύζυγός του Φρόσω και ο γιός τους Γιώργος.


Συνελήφθη χθές βράδυ και παρουσιάστηκε σήμερα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, ο Μηνάς Μηναρής, 36 ετών, οικοδόμος από την Λευκωσία και τώρα στην Πάφο, ως ύποπτος για την υπόθεση πλαστογράφησης ξυστών λαχείων.

Ο Μηναρής θεωρείται ύποπτος για τέσσερεις περιπτώσεις στην Πάφο, κατά τις οποίες παρουσιάστηκαν ξυστά λαχεία και εξαργυρώθηκαν έναντι του ποσού των διακοσίων πενήντα λιρών.

Συνελήφθηκε ύστερα από καταγγελίες περιπτεριούχων και λαχειοπωλών, οι οποίοι έπεσαν θύματα.


Πολύς θόρυβος για το τίποτε σήμερα στο δημοτικό σχολείο Περνέρα, στο Στρόβολο.

Οι μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης αρνήθηκαν να μπούν στις τάξεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να συμπλεγματοποιήσει τις δύο αυτές τάξεις.

Ο λόγος που το Υπουργείο Παιδείας πήρε την απόφαση αυτή, ήταν γιατί το ένα τμήμα της έκτης τάξης είχε ένα μαθητή περισσότερο από το ανώτατο όριο που επιτρέπουν οι κανονισμοί.

Τελικά, αποφασίστηκε όπως η έκτη τάξη χωρίζεται στα κύρια μαθήματα σε τρία τμήματα των 23 μαθητών, ενώ στα δευτερεύοντα μαθήματα να μένουν δύο τμήματα, γεγονός που βρίσκει σύμφωνο και το Σύνδεσμο Γονέων.


Την πρώτη φάση της νέας συμφωνίας για τον περιορισμό των αντιπυραυλικών συστημάτων, ενέκριναν χθες βράδυ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία.

Σε δηλώσεις του, ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Γουώρεν Κρίστοφερ, ανέφερε ότι οι δύο χώρες, κατέληξαν σε μια ιστορική απόφαση, στην προσπάθεια τους να προσδιορίσουν ποιά συστήματα θα διατηρηθούν, στο πλαίσιο της ισχύος της εικοσιτετράχρονης συμφωνίας, για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακώφ, επεσήμανε ότι η συμφωνία θα έχει θετικές επιπτώσεις, όσον αφορά την προοπτική για την έγκριση απο το Ρωσικό Κοινοβούλιο, της αμερικανορωσικής συνθήκης, ΣΤΑΡΤ-2, για τους στρατηγικούς πυραύλους.


Αδύνατη θεωρεί την ματαίωση της επέμβασης ανοικτής καρδίας στον Πρόεδρο Γιέλτσιν, ο καθηγητής Ρενάτ Αχτσούριν, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που θα χειρουργήσει τον Ρωσο Πρόεδρο.

Ωστόσο, σε σημερινές του δηλώσεις, δεν απέκλεισε η επέμβαση να μετατεθεί χρονικά.

Το Ιατρικό Συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει τους κορυφαίους καρδιολόγους στον κόσμο, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο την ημερομηνία επέμβασης, στην οποία πρόκειται να υποβληθεί ο Ρώσος Πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Κάτω Βουλής Γκενάντι Σελέζνεφ, ζήτησε την παραίτηση του Μπορίς Γιέλτσιν, σε περίπτωση που ο Ρώσος Πρόεδρος, δεν υποβληθεί σε εγχείρηση, και δεν θα είναι σε θέση να ασκήσει επαρκώς τα καθήκοντα του.


Με κεντρικό σύνθημα Κοντά στην Οικογένεια ο ΛΟΓΟΣ εγκαινιάζει την 1η Οκτωμβρίου το νέο ανανεωμένο του πρόγραμμα.

Η παρουσίαση των νέων προγραμμάτων έγινε σήμερα στο ξενοδοχείο Φόρουμ Ιντερκοντινένταλ.

Το νέο τηλεοπτικό πρόγραμμα του Λογου θα είναι ανανεωμένο και θα καλύπτει όλες τις ηλικίες τηλεθεατών, με ένα προσεγμένο ωράριο βασισμένο στις καθημερινές ανάγκες της Κυπριακής Κοινωνίας.

Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Γενικός Διευθυντής του ΛΟΓΟΥ Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς ανέφερε ότι φέτος ο ΛΟΓΟΣ δίνει έμφαση στο τομέα της ενημέρωσης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, τα βόρεια και τα δυτικά παράλια και στους 20 στα ανατολικά και νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι το πρωϊ ευματέβλητοι ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και αργότερα νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, μέτριοι ως δυνατοί, 4 με 5 μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 32 στα ανατολικά και νότια παράλια καισ τους 30 στα βόρεια και τα δυτικά.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην Λευκωσία ήταν 36 βαθμοί και η πιό χαμηλή 18, στην Αμμόχω στο και τη Λάρνακα 32 με 19 στη Λεμεσό 33 με 20 στην Κερύνεια και την Πάφο 31 με 17


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 24 September 1996 - 13:05:47