Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-09-26

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εκρηκτική είναι η κατάσταση στις Αυτόνομες Παλαιστινιακές περιοχές, όπου οι νεκροί έχουν ανέλθει μέχρι τώρα σε περισσότερους από σαράντα.

Τα αιματηρά επεισόδια συνεχίζονται και ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται.

Σε νέες συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα στην αυτόνομη περιοχή, Ισαρηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν 32 Παλαιστίνιους, ενώ σκοτώθηκαν και πέντε Ισραηλινοί.

Από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν άλλα 300 περίπου άτομα, και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί αφού αρκετών τραυματιών η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος διέκοψε την επίσκεψη του στη Γερμανία και επέστρεψε στο Ισραήλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αράφατ ζήτησε την μεσολάβησή του ώστε να τερματιστούν οι συγκρούσεις.


Ετοιμη για έναρξη διαπραγματεύσεων, πρόσωπο με πρόσωπο, εντός του 1997, και μόλις το έδαφος προετοιμασθεί κατάλληλα δηλώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, διά στόματος του Προέδρου Κληρίδη.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης προσφωνεί αυτή την ώρα την Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές, ότι η πλευρά μας δεν είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει άλλο γύρο άκαρπων συνομιλιών, οι οποίες επισκιάζουν την διεθνή πτυχή του κυπριακού, που συνίσταται στην εισβολή και στην συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους της Κύπρου, από την Τουρκία.

Προσφωνώντας την Γενική Συνέλευση του διεθνούς Οργανισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκιαγράφησε την λύση του προβλήματος, η οποία, όπως είπε θα πρέπει να βασίζεται σε ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα και στο οποίο θα διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα, σε μία δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ασφάλεια έκανε ο Πρόεδρος Κληρίδης, όπως επίσης και στα τελευταία δραματικά γεγονότα της Δερύνειας, επιρρίπτοντας, ξεκάθαρα, την ευθύνη στην Τουρκία και στο κατοχικό καθεστώς.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι.


Για μια ακόμα φορά, ξεσκέπασε την Τουρκία, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στην δήλωση της Τανσού Τσιλέρ περί ύπαρξης δήθεν συνόρων στην κατεχόμενη Κύπρο, ευχαρίστησε την Τουρκάλα ομόλογο του, για την ομολογία της, ότι στην Κύπρο υφίσταται κατοχή από μέρους της Τουρκίας.

"Αν η κυρία Τσιλέρ το ομολογεί με τόσο πανηγυρικό τρόπο, είπε ο κύριος Πάγκαλος, εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτε απολύτως."

Στην Κύπρο υπάρχει κατοχή, πρόσθεσε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, καλώντας την Τανσού Τσιλέρ να μελετήσει τα ψηφίσματα του διεθνούς Οργανισμού.

Πάντως, είναι γενικά παραδεκτό, ότι οι τοποθετήσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, πλήττουν καίρια τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, καθώς ο Ελληνας Υπουργός ανέλαβε μεγάλο βάρος της αντιμετώπισης της τουρκικής προπαγάνδας.


Δεύτερη απόρριψη από ελληνικής πλευράς, έτυχε η υποκριτική πρόταση της Τανσού Τσιλέρ, για συζήτηση των λεγομένων "ελληνοτουρκικών διαφορών", στα πλαίσια ενός πακέτου.

Αυτή την φορά, τα παιδιάστικα τουρκικά τεχνάσματα, κατέρριψε ο Ελληνας Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας.

Μετά τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος κατακεραύνωσε χθες την τουρκάλα ομόλογο του, σήμερα ο Δημήτρης Ρέππας παρέπεμψε την Τσιλέρ στις χθεσινές σχετικές δηλώσεις του Υπουργού των Εξωτερικών.

Ο κύριος Πάγκαλος είπε ξεκάθαρα, ότι το κυπριακό δεν μπορεί να ενταχθεί στα λεγόμενα "ελληνοτουρκικά προβλήματα", εφόσον είναι θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατηγόρησε της Τουρκία για έλλειψη έξωθεν καλής μαρτυρίας.

Δεν μπορεί η Τουρκία, πρόσθεσε ο κύριος Ρέππας, η οποία κατέχει τμήμα της Κύπρου εδώ και 22 χρόνια, να επιθυμεί προσφυγή σε διεθνή όργανα, για θέ ματα όπως τον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών.


H επιτροπή παρακολούθησης του Κυπριακού της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης, θεωρεί ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία να συνάδει με τις αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων της κυπριακής αντιπροσωπείας με την επιτροπή, παρουσιάστηκαν σήμερα σε διάσκεψη Τύπου.

Την Κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούσαν οι βουλευτές, Νίκος Αναστασιάδης, Γιαννάκης Ομήρου, Αντρέας Φιλίππου, Στάθης Κιττής και Ανδρούλα Βασιλείου.

Η επιτροπή παρακολούθησης του Κυπριακού οδηγήθηκε στη θέση αυτή αφού άκουσε τις απόψεις της Κυπριακής, Τουρκοκυπριακής, Τουρκικής και Βρετανικής αντιπροσωπείας, γύρω από τα πρόσφατα γεγονότα της Δερύνειας.

Η Διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από 119 χώρες.

,


Ηφαίστιο έτοιμο να εκραγεί θυμίζει η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ενόψει της κούρσας ανάληψης της προεδρίας του κόμματος.

Στο προσκήνιο επανέρχεται το σενάριο για μεταβατικό πρόεδρο μέχρι το συνέδριο του κόμματος, αυτή την φορά όμως ο λόγος γίνεται για τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

Θετικά βλέπει σύμφωνα με πληροφορίες την προοπτική αυτή ο Μιλτιάδης Εβερτ, του οποίου η στάση αναμένεται καθοριστική.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών από τους βουλευτές που πρόσκεινται στον κύριο Εβερτ προκειμένου να επαναδιεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.


Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίες ήταν αφιερωμένες στη μνήμη των δύο ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με τρισάγιο που τελέστηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος που βρίσκεται στον περίβολο του Πανεπιστημίου.

Ακολούθως οι φοιτητές πορεύτηκαν προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα με αντικατοχικό χαρακτήρα.

Στην εκδήλωση η φοιτητική νεολαία του Πανεπιστημίου Κύπρου διατράνωσε τη θέλησή της για απελευθέρωση της πατρίδας μας.


Kανένα κίνδυνο δεν διατρέχει οι καταναλωτές από το χοιρινό κρέας.

Την κατηγορηματική αυτή θέση εξέφρασε ο Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Παύλος Οικονομίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για κυκλοφορία χοιρινού κρέατος που περιέχει την βλαβερή φαρμακευτική ουσία χλωραμ-φενικόλη.

Οπως δήλωσε ο κύριος Οικονομίδης τον περασμένο Μάιο οι κτηνιατρικές υπηρεσίες εντόπισαν σε δείγματα χοιρινού κρέατος την απαγορευμένη ουσία, αλλά η ποσότητα ήταν αμελητέα.


Δύο πυροβολισμοί εναντίον γυναίκας με την οποία ο Χρίστος Χρίστου διατηρούσε δεσμό, τον έθεσαν υπό οκταήμερη κράτηση έπειτα από διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού.

Το περιστατικό συνέβη χθες βράδυ, όταν ο Χρίστου αντελήφθη τη φίλη του Ειρήνη Χριστοφή σε αυτοκίνητο άλλου άνδρα, με τον οποίο θεώρησε ότι η Χριστοφή διατηρούσε δεσμό.

Η Χριστοφή τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και στο χέρι, αλλά είναι εκτός κινδύνου.

Ο Χρίστου συνελήφθη και παραδέχθηκε ενοχή.


Με την κατάθεση του Αρχηγού Αστυνομίας Πανίκου Χατζηλοϊζου σαν μάρτυρα κατηγορίας συνεχίστηκε η δίκη του Αντώνη Φανιέρου που κατηγορείται ότι συνέντευξή του παρεμπόδισε το ανακριτικό έργο.

Ο κύριος Χατζηλοϊζου παραδέχθηκε ότι είχε δύο συναντήσεις με τον Φανιέρο στην παρουσία του δικηγόρου του.


Ξανά από αύριο ο Λόγος και στα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Η απόφαση για κάλυψη των αγώνων πρωταθλήματος λήφθηκε μετά από συνάντηση που είχαν τα τρία τηλεοπτικά κανάλια, Λόγος, Αντέννα και Σίγμα κατά την οποίαν εξέτασαν την διαμορφωθείσα κατάσταση.

Τα τρία κανάλια συναποφάσισαν ότι εμμένουν στο συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στα γεγονότα και στις πηγές τους.

Δεν αναγνωρίζουν ότι μπορεί να παρεμβληθεί οποιοδήποτε κώλυμα, που να αίρει το δικαίωμα αυτό, αφού η ελεύθερη πρόσβαση στα γεγονότα συναρτάται άμεσα με το επίσης συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη για πληροφόρηση και ενημέρωση.

Ασκώντας το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα οι τρεις σταθμοί θα αρχίσουν εκ νέου να καλύπτουν από την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου τους αγώνες πρωταθλήματος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην Λευκωσία ήταν 31 βαθμοί και η πιό χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 19, στη Λεμεσό 30 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 18 και στον Πρόδρομο 25 με 15.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι πάλιν κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4-5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά παράλια.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Thursday, 26 September 1996 - 13:01:04