Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-01

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου και οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες της πλευράς μας, ήταν το κύριο αντικείμενο συζήτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

Κατά την διάρκεια γεύματος εργασίας, το οποίο παρέθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στην ελλαδική αντιπροσωπεία τέθηκε επίσης το πρόβλημα που προκύπτει, από την εσφαλμένη εντύπωση, περί απροθυμίας της Κυπριακής Κυβέρνησης να προσέλθει σε διάλογο, που δίδεται στο εξωτερικό.

Το πρωϊ εξάλλου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου, στον περίβολο του Προεδρικού Μεγάρου.

Σε λίγο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος θα συναντηθεί ξεχωριστά με τους ηγέτες των Πολιτικών Κομμάτων.


Μετά το Προεδρικό Μέγαρο, ο κύριος Σημίτης μετέβη στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Η συνάντηση διήρκησε μισή περίπου ώρα και πραγματοποιήθηκε σε ζεστή ατμόσφαιρα.

Ο Μακαριώτατος κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να αγωνιστεί για την ελευθερία της Κύπρου και ευχήθηκε την επόμενη φορά που θα έρθει στην Κύπρο, να έρθει για να γιορτάσει μαζί μας την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην καταπάτηση και βεβήλωση των ιερών και οσίων μας από τους Τούρκους εισβολείς και ζήτησε από τον κύριο Σημίτη να εργαστεί σκληρά για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας.


Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, έφθασε στην Κύπρο, σήμερα το πρωϊ.

Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας τον υποδέχθησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και πλήθος κόσμου.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Σημίτης τόνισε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής προσθέτοντας ότι αμετακίνητος στόχος μας είναι η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης με προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο διάλογος, υπογράμμισε, δεν μπορεί να αποδώσει και οι προσπάθειες οι οποίες γίνονται σε επίπεδο διεθνών επαφών δεν μπορούν να έχουν στήριξη, αν δεν υπάρχει δύναμη και απο τις δυο πλευρές, αν στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει η αμυντική θωράκιση της Κύπρου στα πλαίσια του Ενιαίου αμυντικού δόγματος.

Τον κύριο Σημιτη, συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Θ εόδωρος Πάγκαλος, ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, ο Ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης και σύμβουλοί του.


Η πιο εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο ήταν η σημερινή, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επετείου της Κυπριακής ανεξαρτησίας.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, σε συνδυασμό με την άψογη εμφάνιση των στρατευμένων παιδιών μας, καθώς και τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν, μετέδωσαν στον Κυπριακό Ελληνισμό το αίσθημα της υπερηφάνειας και της ασφάλειας.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ήταν τα Ρωσικά υπερσύγχρονα βαρέα άρματα μάχης, Τ-80.

Στην παρέλαση παρουσιάστηκαν επίσης τα βαρέα ερπυστριοφόρα ΑΜΧ-30 Β2, απο τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο, τροχοφόρα άρματα, τεθωρακισμένα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, Αντιαεροπορικά όπλα προηγμένης τεχνολογίας, πυροβόλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων, καθώς και αντιαεροπορικοί εκτοξευτές εδάφους- αέρος.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή της ΕΛΚΥΚ, των Λοκατζήδων και των Εθνοφυλάκων.

Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα της Αστυνομίας και της Πυροσβετικής υπηρεσίας.


Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ιδιαίτερα προς την Τουρκία, έστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Σημίτης, μετά την σημερινή στρατιωτική παρέλαση, τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Υπάρχει, είπε ο κύριος Σημίτης, δύναμη αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας και θα πρέπει να σκεφθούν πολύ πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε ενέργεια.

Ο κύριος Σημίτης τόνισε παράλληλα ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα υπάρχει και θα υπάρχει.

Ενημέρωση από τον Μιχάλη Παυλίδη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Πατριάρχης Σερβίας, Παύλος, επισκέφθηκε το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συγχαίροντάς τον για την σημερινή ημέρα και ευχόμενος ειρήνη και ελευθερία στην Κύπρο.

Ο Σέρβος Πατριάρχης απένειμε στον Πρόεδρο Κληρίδη τον σταυρό του Αγίου Σάββα, ύψιστη διάκριση της Σερβικής Εκκλησίας, για την συμπαράσταση και βοήθεια που παρέσχε ο κυπριακός Ελληνισμός προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Σερβίας.

Ευχαριστώντας τον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας για την τιμή, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Κύπρου προς τον Ορθόδοξο Σερβικό λαό.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας, παρακολούθησε αργότερα την στρατιωτική παρέλαση της Εθνικής Φρουράς, ενώ το απόγευμα συνέχισε τις επισκέψεις του σε μονές της ελεύθερης Κύπρου.


Τη δήμευση των ελληνικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο, υποστηρίζει έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Το έγγραφο έδωσαν στην δημοσιότητα ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αέκος Αλαβάνος και η δικηγόρος Ελπίδα Φραγκοπούλου.

Το προκλητικό αυτό έγγραφο στηρίζεται στη λεγόμενη "αρχή της αμοιβαιότητας", που σύμφωνα με αυτή, δεν αναγνωρίζεται ελληνική περιουσία σε τουρκικό έδαφος όπως δεν αναγνωρίζεται τουρκική περιουσία σε ελληνικό έδαφος.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομοθεσία που να θέτει περιορισμούς στη δυνατότητα απόκτησης ακινήτων περιουσιακών στοιχείων δια της κληρονομικής επαγωγής, από άτομα που βρίσκονται στην Ελλάδα και είναι ξένης υπηκοότητας συμπεριλαμβανομένων και Τούρκων υπηκόων.


Σοβαρή, αλλά εκτός κινδύνου είναι η κατάσταση του εθνοφρουρού Παντελή Χριστοφή, ο οποίος πυροβολήθηκε από συνάδελφο του στο φυλάκιο όπου υπηρετούν στα Λύμπια.

Ο Χριστοφή μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου υποβλήθηκε σε εγχείρηση και του αφαιρέθηκε η σπλήνα.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στη μία το μεσημέρι σε φυλάκιο στα Λύμπια.

Ο εθνοφρουρός που βρισκόταν στη σκοπιά ζητούσε την αντικατάσταση του, διαμαρτυρόμενος για τις πολλές ώρες που έβγαζε σκοπιά.

Ο εθνοφρουρός Παντελή Χριστοφή λογομάχησε με τον σκοπό. Ο αρχιφύλακας του φυλακίου επενέβη και τους σταμάτησε. Την ώρα που ο Χριστοφή κατέβηκε από τη σκοπιά δέκτηκε ένα πυροβολισμό.

Αμέσως ο Χριστοφή, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρνακας, όπου υπεβλήθη σε εγχείρηση.

Ο δράστης, μετά το συμβάν, έπαθε νευρικό κλονισμό και δεν επέτρεπε σε κανένα να τον πλησιάσει. Σε λίγο έφθασε στη σκηνή ο υπεύθυνος λοχαγός τ ου φυλακίου, ο οποίος τον έπεισε να παραδοθεί.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για την πρόγνωση γιοα τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 με 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, τα δυτικά και τα βόρεια παράλια και στους 18 στα ανατολικά και νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Αργότερα θα σχηματιστούν τοπικές νεφώσεις και το απόγευμα δυνατόν να πέσουν λίγες βροχές στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέτριους, 3 με 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα ανατολικά και νότια παράλια καισ τους 27 στα βόρεια και τα δυτικά παράλια.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην λευκωσία ήταν 30 βαθμοί και η πιό χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 18, στη Λεμεσό 30 με 19 στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 17


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 1 October 1996 - 13:27:21