Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-02

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργασθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και οποιοδήποτε άλλον ,που να προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για το Κυπριακό,δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο αεροδρόμιο Λάρνακος,λίγο πρίν την αναχώρηση του για την Αθήνα.

Ο κύριος Σημίτης πρόσθεσε ότι συζητήσαμε τους χειρισμούς που θα κάνουμε για να εξευρεθεί κοινό έδαφος και να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση σε βασικές αρχές ούτως ώστε να καρποφορήσουν οι προσπάθειες αυτές.

Τέλος επεσήμανε τη χρησιμότητα της περαιτέρω υλοποίησης του ενιαίου αμυντικού χώρου και τόνισε τη σημασία της προτασης για αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων,ο Ελληνας Πρωθυπουργός ,ανέφερε ότι πέρα απο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τρείς χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης,και άλλα κράτη απο την Ευρωπαική Ενωση,έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Κυπριακό.

Απο την πλευρά τ ου,ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι απο την σημερινή σύσκεψη,διαφάνηκε ότι υπάρχει πλήρης συναντίληψη και συνεργασία των δύο κυβερνήσεων πάνω στους επικείμενους χειρισμούς για το Κυπριακό.

Τόνισε ακόμη ότι η παρουσία του κ.Σημίτη ενδυνάμωσε το αγωνιστικό φρόνημα των Κυπρίων,γιατί μας έκανε να αντιληφθούμε ότι το Κυπριακό,αποτελεί μία απο τις προτεραιότητες της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής και ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα,βρίσκεται σε γερές Βάσεις.


Λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς απαιτεί η ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος, την οποία διέρχεται το Κυπριακό.

Η διαπίστωση αυτή ανήκει από κοινού, στην Κυπριακή και στην Ελλαδική κυβέρνηση, των οποίων οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν σήμερα.

Η κρίσιμη αυτή φάση, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς.

Πίσω όμως από την φράση αυτή, κρύβεται η διαφαινόμενη πρόθεση των δύο κυβερνήσεων να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους και να επικεντρώσουν τις ενέργειες τους, στο διπλωματικό πεδίο.

Οι ενέργειες Κύπρου και Ελλάδας θα καθοριστούν έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη αμερικανική πρωτοβουλία, η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί έντονα μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Η έναρξη του στρατιωτικού διαλόγου, θέμα το οποίο κυριάρχησε στον χθεσινό γύρο συνομιλιών Κληρίδη-Σημίτη, αναμένεται να απ οτελέσει το πρώτο βήμα της ανατροπής της εσφαλμένης εντύπωσης περί, δήθεν, απροθυμίας της πλευράς μας να προσέλθει σε διάλογο.

Ωστόσο, η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου μέσα από το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, εξυπηρετεί και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας ικανότητας.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και στην διασφάλιση ότι η Κύπρος θα είναι η αμέσως επόμενη διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας, ευθύνη που επωμίζεται ο Θεόδωρος Πάγκαλος.


Ανακούφιση και ικανοποίηση προκαλεί η εθνική πολιτική του Κώστα Σημίτη, στο κυπριακό.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, κατά την διάρκεια τελετής παρασημοφόρησης του Πρωθυπουργού Σημίτη, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Τρίτου.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης προσφωνώντας τον Πρωθυπουργό Σημίτη, είπε ότι πρόκειται για την ελάχιστη τιμή που οφείλει η Κύπρος στον Κώστα Σημίτη για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για το κυπριακό, όχι απλά ως ηγέτης μιας εγγυήτριας δύναμης, αλλά ως Ελληνας αδελφός.

Αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση, ο Πρωθυπουργός Σημίτης εξέφρασε την συγκίνησή του και διεκήρυξε την προσήλωσή του σε ένα συμβόλαιο τιμής, μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την απομάκρυνση του εισβολέα και την αποκατάσταση της ενότητας της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας.


Στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Σημίτη απενεμήθη το χρυσό κλειδί της Λευκωσίας, σε τελετή που έγινε στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

Ενα κλειδί το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει στο άνοιγμα νέων οριζόντων, από κοινού με την Κυπριακή ηγεσία, ώστε η μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενιαία και ελεύθερη να καταστεί η δέκατη- έκτη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι αισθάνεται "χωραϊτης" όπως είπε χαρακτηριστικά, δήλωσε επίσης ότι θα εργαστεί σκληρά ώστε η Κύπρος να ξαναβρεί την ανεξαρτησία, την πλήρη κυριαρχία, την ενότητα και το αδιαίρετο του εδάφους και του λαού της.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης, παραδίδοντας το Δίπλωμα του επίτιμου δημότη και το κλειδί της πόλης στον Ελληνα Πρωθυπουργό, τον κάλεσε εκ μέρους των δημοτών να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να παύσει η Λευκωσία να είνα ι η τελευταία υπό ημικατοχή πρωτεύουσα του κόσμου.


Και η Πανεπιστημιακή κοινότητα τίμησε σήμερα τον Πρωθυπουργό Κωστα Σημίτη αναγορευοντάς τον, σε επίτιμο διδάκτορα Οικονομικών Επιστημών.

Σε μια λαμπρή τελετή, παρουσία επισήμων και φοιτητών, απενεμήθη στον Ελληνα Πρωθυπουργό η ύψιστη τιμή του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού μας Ιδρύματος, μετά από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου.

Δεχόμενος τον τιμητικό τίτλο ο Ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε για άλλη μια φορά, ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει πρώτιστο Εθνικό θέμα, και ότι η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τον αγώνα των Κυπρίων σαν αγώνα του Εθνους.

Το αρραγές μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου, πρόσθεσε ο κύριος Σημίτης, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού Προβλήματος.

Ο κ. Σημίτης εξέφρασε επίσης την εκτίμηση, ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το μοναδικό σήμερα που δρα και αναπτύσσεται στον χώρο του μείζονος Ελληνισμού, είπε, άρχισε να κερδίζει την εκτίμηση της Πανελ λήνιας και της διεθνούς Ακαδημαϊκής κοινότητας.


Το Στέητ Ντηπάρτμεντ με ανακοίνωσή του, καταδίκασε την επίθεση εναντίον του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως.

Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να πληροφορηθεί το αποτέλεσμα της έρευνας που θα πραγματοποιηθεί σχετικά με τους δράστες.

Ταυτόχρονα, το Αμερικανικό Κογκρέσο αποδοκίμασε έντονα την ενέργεια και ζήτησαν την καταδίκη των ενόχων καθώς και την αύξηση της προστασίας του Πατριαρχείου, το οποίο χαρακτήρισαν κέντρο της Ορθοδοξίας για περισσότερους από τριακόσια εκατομμύρια πιστούς ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και τρία εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Στο Περού,αεροσκάφος των Περουβιανών αερογραμμών με 70 επιβάτες, κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό,ανοικτά των ακτών του Περού.

Σύμφωνα με πληροφορίες,τα σωστικά συνεργεία έχουν εντοπίσει επιζώντες απο την πτώση του αεροσκάφους,ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι ολοι οι επιβάτες του ήταν νεκροί.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε οτι το αεροπλάνο που μετέφερε εξηνταένα επιβάτες και εννιαμελές πλήρωμα εξέπεμψε σήμα κινδύνου λίγο μετα την απογείωση του με προορισμό το Σάν Ντιέγκο.


Χωρίς οποιαδήποτε ένδειξη επιτυχίας συνεχίζονται και σήμερα οι συνομιλίες στην Ουάσιγκτων μεταξύ του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπίνγιαμιν Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Στόχος παραμένει η εξεύρεση φόρμουλας η οποία θα βοηθήσει τις δύο πλευρές, να επαναρχίσουν τις συνομιλίες για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον οργάνωσε τη συνάντηση κορυφής στην Ουάσιγκτων, προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποτρέψει την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας, μετά τις πρόσφατες αιματηρές ταραχές στις Παλαιστινιακές περιοχές.

Η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στο Λευκό Οίκο, που κατέληξε σε αποτυχία, διευθετήθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο σε μια προσπάθεια να φέρει τα δύο μέρη σε απευθείας συνομιλίες ώστε από μόνοι τους να βρουν τον τρόπο για το πώς θα προχωρήσουν απ' εδώ και πέρα.


Ο Ξενοφών Χαραλάμπους, ο οποιος επέχειρησε χθες κατα την διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης να καψει Τουρικη σημαια ισχυρισθηκε σημερα ότι την είχε κατεβάσει απο ιστό Τουρκικού φυλακίου στον Αγιο Δομέτιο.

Ο Χαραλάμπους συνελήφθη χθες από την Αστυνομία, κατηγορήθηκε για διατάραξη της κοινής ειρήνης και αφεθηκε ελεύθερος αφέθηκε ελεύθερος.

Σήμερα παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου για άλλη υπόθεση που εκκρεμούσε εναντίον του.


Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε με διάταγμα του Στρατιωτικού Δικαστηρίου, ο εθνοφρουρός Παντελής Πουργκού, εναντίον του οποίου εξετάζεται υπόθεση απόπειρας φόνου του συναδέλφου του Παντελή Χριστοφή.

Οπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο ο ύποπτος πυροβόλησε κάτω από άγνωστες συνθήκες τον Χριστοφή.

Του πυροβολισμού προηγήθηκε λογομαχία και συμπλοκή η οποία προκλήθηκε σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπόπτου επειδή ο Χριστοφή άργησε να παρουσιαστεί για να τον αντικαταστήσει στη σκοπιά.

Ο Χριστοφή τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα και η κατάστασή του είναι σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου.


Αφοβα μπορεί το κοινό να καταναλώνει χοιρινό κρέας, διαβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι τα δείγματα που ερευνήθηκαν από το κρατικό χημείο κατά τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο είναι καταναλώσιμα.

Οσον αφορά να ευρήματα του Μαίου και Ιουνίου, υπήρξαν οπως είπε ο κύριος Χριστοφίδης διιστάμενες απόψεις μεταξύ των Υπουργείων Υγείας και Γεωργίας, γι' αυτό στάληκαν σε Αγγλικά και Γαλλικά εργαστήρια για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα του κρατικού χημείου που τα έκρινε ακατάλληλα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας για την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αρχικά ενδέχεται να πέσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κυρίως διευθύνσεις και θα είναι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στα νότια παράλια και στους 16 περπιου βαθμούς στα δυτικά παράλια και το εσωτερικό.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος ενώ το απόγευμα θα σχηματιστούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί, ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ το πρωί αλλά αργότερα θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέχρι βορειοδυτικούς μέτριους 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει αύριο στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια παράλια και στους 27 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 β αθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 18, στη Λεμεσό 29 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 16


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Wednesday, 2 October 1996 - 14:27:29