Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-07

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οκτώ αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Εφ 16, πέταξαν σήμερα πάνω απο την Κύπρο, στο πλαίσιο της άσκησης Νικηφόρος της Εθνικής Φρουράς.

Τέσσερα μαχητικά Εφ 16, προσέβαλαν με ακρίβεια στόχους στην περιοχή Κοτσιάτη, ενώ άλλα δύο Εφ 16 και δύο 'Αλφα- 7 Κορσέαρ, έκαναν εικονικές βυθίσεις και προσβολές στόχων στην περιοχή Μαρωνίου.

Τα δυο Κορσέρ έκαναν και διέλευση χαιρετισμού πάνω απο το σημείο που όπου παρακολουθούσε την άσκηση ο πρόεδρος Κληρίδης.

Στην θαλάσσια περιοχή Μαρωνίου έφθασαν μία φρεγάτα, ένα αντιτορπιλικό, ένα υποβρύχιο και δύο πυραυλάκατοι, του Ελληνικού πολεμικού Ναυτικού.


Εν τω μεταξύ, άλλα δύο μαχητικά Εφ 16 και δύο Αλφα επτά Κορσέρ της Ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας, πέταξαν σήμερα πάνω απο την Κύπρο και έκαναν εικονικές βυθίσεις και προσβολές στόχων συμμετέχοντας στην άσκηση.

Τα Ελληνικά μαχητικά πέταξαν πάνω απο το χώρο του αεροδρομίου της Πάφου, και πραγματοποίησαν ελιγμούς για δύο περιπου λεπτα.

Στη συνέχεια πέταξαν πάνω απο την πόλη και εγκατέλειψαν τον ουρανό της Κύπρου κατευθυνόμενα προς την Κρήτη.

Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος δήλωσε ότι απο την ανάλυση και μελέτη των συνδιασμένων ενεργειών, αντλούνται γνώσεις και εμπειρίες, που θα μας επιτρέψουν την προαγωγή του κοινού σχεδιασμού, της κοινής εκπαίδευσης και της επιχειρησιακής ετοιμότητας, πάντοτε μέσα στο πλαισιο της ενότητας του Ενιαίου αμυντικού χώρου.


Εν τω μεταξύ, η άσκηση "Νικηφόρος" συνεχίζεται με την εκτέλεση των καθαρώς επιχειρησιακών φάσεών της, παράλληλα με την άσκηση Τοξότης.

Τα σενάρια των ασκήσεων Νικηφόρος και Τοξότης είναι διαμορφωμένα με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να υλοποιούνται οι πρόνοιες του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικου Χώρου.

Στο πλαίσιο της άσκησης πραγματοποιήθηκαν σήμερα δύο κύριες φάσεις κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ θα πραγματοποιηθεί και μία την νύχτα.

Οπως προβλέπει το σενάριο, οι δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, αντεπιτέθηκαν για ανακατάληψη υψωμάτων που κατέλαβε ο εχθρός.

Ο εχθρός, αναλαμβάνει προσπάθεια δημιουργίας προγεφυρώματος με αποβατικές ενέργειες.

Οι φίλιες δυνάμεις διενεργούν αντεπίθεση για να διαλύσουν το προγεφύρωμα και κτυπούν τον εχθρό.

Στην αντεπίθεση χρησιμοποιήθηκαν όλα τα σύγχρονα όπλα που κατέχει η ΕΘνική Φρουρά, ενω έγινε χρήση πραγματικών πυρών.

Στ η άσκηση συμμετέχουν επίλεκτες ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις.

Για πρώτη φορά συμμετείχαν τα Ρωσικά άρματα ΜΠΙ ΕΜ ΠΙ 3.

Το σχεδιο της πρωινής φάσης πραγματοποιήθηκε στο Μαρώνι παρουσία του προεδρου της Δημοκρατίας και του υπουργου Αμυνας Κώστα Ηλιάδη.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της Ασκησης, ο πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι το δόγμα του ενιαίου Αμυντικού χώρου προχωρεί κανονικά και διασφαλίζει την αμυντική θωράκιση του Ελληνισμού.

Διαβεβαίωσε, ακόμα, ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις για τη μη συμμετοχή Ελληνικών αεροπλάνων στην άσκηση και κατέστησε σαφές ότι ακόμα και αν ασκηθούν εμείς δεν θα υποχωρήσουμε.

Ο πρόεδρος συνεχαρη τους σχεδιαστές της Ασκησης, αλλά και όσους άλλους έλαβαν μέρος σ'αυτή.


Η τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ μετέδωσε ζωντανά τις σημερινές φάσεις της άσκησης.

Απόψε, στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων των οκτώ, η Τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ θα μεταδόσει ζωντανά, την νυκτερινή φάση της άσκησης Νικηφόρος.


Σε δύο περιπτώσεις, μια το πρωί και μια το μεσημερι Τουρκικα μαχητικα, εισηλθαν χθές στο ΦΙΡ Λευκωσιας και παρενοχλησαν Ελληνικα αεροσκαφη.

Την πληροφορια αυτή επιβεβαιωσε σήμερα ο κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλίδης.

Κληθεις να σχολιασει δημοσιευμα της Αθηναϊκής εφημερίδας "Τα Νεα," σύμφωνα με το οποίο πραγματοποιήθηκαν αερομαχίες μεταξυ Ελληνικών και Τουρκικών πολεμικών αεροσκαφων, ο κύριος Κασουλίδης είπε χαρακτηριστικα ότι υπάρχουν διάφορες πληροφορίες.

Στο μεταξυ ο Προεδρος Κληριδης έστειλε σήμερα ξεκαθαρο μήνυμα σε εχθρούς και φίλους, ότι και αν ακόμα ασκηθούν πιεσεις για μή συμμετοχή Ελληνικων πολεμικών στην ασκηση "Νικηφόρος" η πλευρα μας δεν θα ενδόσει.


Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Τύπου της Ελλάδος Δημήτρης Ρέππας, ανέφερε ότι οι σταρτιωτικές ασκήσεις Νικηφόρος και Τοξότης, εντάσσονται στο ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος -Κύπρου.

Το δόγμα δηλώσε ο κύριος Ρέππας έχει υπόσταση, επειδή στη Μεγαλόνησο βρίσκονται τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Ο κύριος Ρέππας, τόνισε επίσης ότι δεν είναι νοητές οι όποιες πιέσεις, για το πώς η κυπριακή κυβέρνηση οργανώνει την άμυνά της, και για το ότι καλεί τις ελληνικές δυνάμεις, σε κοινά γυμνάσια.


Κατηγορηματικά "όχι", απάντησε ο Αμερικανός πρεσβευτής, Κένεθ Μπριλ, στην ερώτηση, αν συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, θέματα στρατιωτικής φύσεως και τις υπό εξέλιξη στρατιωτικές ασκήσεις.

Αντικείμενο της συνάντησης του Αμερικανού διπλωμάτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν, κατά τον ίδιο, τα αποτελέσματα των επαφών του Προέδρου στην Νέα Υόρκη.

Εγινε επίσης ανασκόπηση του Κυπριακού, ειδικά μετά την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού Σημίτη.

Ο Κένεθ Μπριλ είπε ότι δεν υπάρχει καταμερισμός πτυχών ανάμεσα στην Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ολα τα ενδιαφερόμενα μέρη, πρόσθεσε, επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους σε όλα τα θέματα-κλειδιά του κυπριακού και φυσικά στο θέμα της ασφάλειας, το οποίο είναι σημείο-κλειδί.

Χαρακτήρισε, τέλος, ως υποθετική, την κατάθεση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού.


Σε σημερινή συνάντηση των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, συζητήθηκε το θέμα της διεξαγωγής ή όχι των Δημοτικών εκλογών, στους κατεχόμενους Δήμους.

Από τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, εξάγεται το συμπέρασμα ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, συγκλίνουν στην άποψη να μην διεξαχθούν εκλογές στους κατεχόμενους Δήμους.

Για το θέμα αναμένεται να υπάρξει εντός των ημερών και νέα συνάντηση, στην οποία και θα ληφθεί οριστική απόφαση.

Ωστόσο, έστω και αν υπάρξει συμφωνία των κομμάτων να μην διεξαχθούν εκλογές αλλά να συμφωνηθούν οι Δήμαρχοι των κατεχόμενων Δήμων, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διασφαλισθεί, αφού κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει σε ανεξάρτητους, να κατέλθουν ως υποψήφιοι Δήμαρχοι.


Ορκίστηκε σήμερα η νέα Βουλή των Ελλήνων η οποία προέκυψε από τις εκλογές της εικοστής δευτέρας Σεπτεμβρίου.

Αύριο στις ένδεκα το πρωί, σε μυστική ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει η εκλογή του νέου προέδρου του Σώματος.

Για το αξίωμα θα προταθεί και πάλιν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της απελθούσης Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.

Την Τετάρτη, θα εκλεγούν οι αντιπρόεδροι, οι γραμματείς και οι κοσμήτορες.

Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα εξαγγείλει στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης οι οποίες αφορούν την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Την Παρασκευή θα απαντήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ τα μεσάνυκτα του Σαββάτου θα γίνει η ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.


Στις φλόγες παραδόθηκε το εστιατόριο Κάζα Μεξικάνα στη Λεμεσό, έπειτα από εμπρησμό.

Η φωτιά ξέσπασε στις 3.40 το πρωί και προκλήθηκε, σύμφωνα με το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λεμεσού από χρήση μεγάλης ποσότητας εύφλεκτης ύλης.

Στο εστιατόριο το οποίο ανήκει ανήκει στον Κυριάκο Κάραλη, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές, ενώ κινδύνευσαν και οι ένοικοι των διαμερισμάτων της οικοδομής, η οποία ζώστηκε στις φλόγες.

Σε εμπρησμό εξάλλου, οφείλεται και η φωτιά που ετέθη την αυγή σε αυτοκίνητο στην Επισκοπή, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς.


O Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, κέρδισε τις εντυπώσεις στην χθεσινοβραδινή τηλεοπτική του αναμέτρηση με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Μπόμπ Ντόουλ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN, 51 τοις εκατόν των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Κλίντον ήταν ο νικητής της αναμέτρησης, ενώ ποσοστό 32 τοις εκατόν, εντυπωσιάστηκαν απο την παρουσία του Μπόμπ Ντόουλ.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος-ο οποίος κατ'ομολογίαν τα πήγε πολύ καλύτερα απ'ότι αναμενόταν, έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να καλύψει την διαφορά που τον χωρίζει απο τον Κλίντον, ασκώντας δριμεία κριτική στους χειρισμούς του Αμερικανού Προέδρου, αναφορικά με την επίθεση στο Ιράκ.

Απο την πλευρά του,ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε τον Ντόουλ, σαν ένα πολιτικό που δεν είναι πρόθυμος να ψηφίσει προγράμματα, για το καλό των Αμερικανών.


Σε συμφωνία για τον τρόπο διεξαγωγής του επομένου γύρου των διαπραγματεύσεων για το Μεσανατολικό, κατέληξαν χθες βράδυ οι αντιπρόσωποι των δύο πλευρών, κατά την έναρξη των συνομιλιών τους στο Ερέζ.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να θέσουν τέλος στη βία και συμφώνησαν στην επανεργοποίηση πολλών άλλων Επιτροπών που έως σήμερα παρέμεναν αδρανείς.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται αραιές νεφώσεις ενώ σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί και ομίχλη. Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί ασθενείς τριών Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη στις δυτικές περιοχές.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 16 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί, μέτριοι, τεσσάρων Μποφόρ και στα νότια παράλια το απόγευμα πέντε Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί το απόγευμα ταραγμένη παντού.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια παράλια, και στους 26 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα, η πιό ψηλή θερμοκρασία στην Λευκωσία ήταν 30 βαθμοί και η πιό χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και την Λάρ νακα 29 με 17, στη Λεμεσό 28 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με 14


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Monday, 7 October 1996 - 11:27:21