Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-08

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 κατέπεσε και συνετρίβη 15 μίλια νοτιοδυτικά της Χίου.

Το τουρκικό αεροσκάφος εισηλθε στον Εθνικό εναέριο χωρο μαζι με αλλο Τουρκικο F-16 συνοδευοντας τεσσερα βομβαρδιστικα F-4, όταν συνετρίβη στη θάλασσα.

Ο πιλότος χρησιμοποίησε το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης.

Στην περιοχή έσπευσαν Ελικοπτερα και πλοία του Ελληνικού Πολεμικού ναυτικού, τα οποία και τον περισυνέλεξαν.

Τα Τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλούσαν συνεχώς σε διάφορες περιοχές Ελληνικά μαχητικά που παίρνουν μέρος στις ασκήσεις Νικηφόρος και Τοξότης.

Τα Ελληνικά αεροπλάνα αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα Τουρκικά, τόσο μέσα στο ΦΙΡ Αθηνών, όσο και μέσα στο ΦΙΡ Λευκωσίας.

Το γεγονός ότι τα ελληνικά μαχητικά προέβησαν σε αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών και μέσα στο ΦΙΡ Λευκωσίας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, στέλλοντας το μήνυμα ότι ο Εναέριος χώρος της Κύπρου, δεν αποτ ελεί πλέον έρμαιο των Τουρκικών μαχητικών.


Με την υλοποίηση όλων των σεναρίων ολοκληρώθηκε το πρωί το επιχειρησιακό μέρος των Ασκήσεων Νικηφόρος και Τοξότης.

Η τελική φάση της άσκησης έγινε στο Καλό Χωριό Λάρνακας.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η ρίψη αλεξιπτωτιστών, οι Βομβαρδισμοί εικονικων στόχων από Ελληνικά Μαχητικά Α7 Κορσ-Αίαρ και Εφ 16, καθώς και οι εύστοχες βολές των Ρωσικών Αρμάτων Τ.80 και Μπι Εμ Πι 3

Τα τέσσερα αεροσκάφη, αφού εκτέλεσαν με επιτυχία την αποστολή τους, πέρασαν πάνω απο το παρατηρητήριο των επισήμων για τον καθιερωμένο χαιρετισμό, και αποχώρησαν για να επιστρέψουν στις βάσεις τους, εν μέσων χειροκροτημάτων.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε αντεπίθεση για ανακατάληψη υψωμάτων που κατείχε ο εχθρός.

Για την αντεπίθεση χρησιμοποιήθηκαν όλα τα όπλα που διάθετει η Εθνική Φρουρά και έγινε σε στένη συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης, μέσα στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματο ς.

Τα στρατεύματα που έλαβαν μέρος στην Ασκηση θα παραλέσουν αύριο το πρωί στις κεντρικές Λεωφόρους της Λάρνακας.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί αύριο με την καθιερωμένη παρέλαση, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά στις ένδεκα από την Τηλεόραση του ΛΟΓΟΥ.


Σύσσωμη η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία, εξέφρασε το θαυμασμό της για την άσκηση Νικηφόρος.

Ο πρόεδρος Κληρίδης επεσημανε ότι ενισχύεται το ενιαίο αμυντικό δόγμα.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν αληθεύουν οι πληροφορίες οτι οι Αμερικανοί θέλουν να αρχίσει ο στρατιωτικός διάλογος σαν πρώτο βήμα για προοπτική λύσης του Κυπριακού, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι οι πληροφορίες αυτές επαναλαμβανουν κάτι που είχε λεχθεί όταν βρισκόταν στην Κύπρο η μονιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μαντλέν Ωλμπραιτ.

Εμφανώς συγκινημένος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, έστρεψε τη σκέψη του στην Κερύνεια, και είπε ότι τελικός στόχος είναι η απελευθέρωση της κατεχομενης πόλης.

Ο πρόεδρος της βουλής Σπύρος Κυπριανού εξήρε το μεγάλο έργο που επιτελεί η Εθνική Φρουρά.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκης Μάτσης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του και αναφέρθηκε στη συνδυασμένη παρουσία τ ων τριών ελληνικών όπλων στην άσκηση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση από πλευράς τεχνικού εξοπλισμού και εξάσκηση των στρατιωτών.

Ο αρμόδιος για την 'Αμυνα υπουργός Κώστας Ηλιάδης, ιδιαίτερα ικανοποιημένος τόνισε ότι η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να ενισχύεται.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο αρχηγός

της Εθνικής Φρουράς Νικόλαος Βορβολάκος, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι εδώ.

Ο αρχηγός, πρόσθεσε οτι η φετεινή άσκηση Νικηφόρος, απέδειξε ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου είναι μια πραγματικότητα, και ότι υπάρχει συνέπεια, για ολοκλήρωση του.


Πέθανε χθες στην Στοκ-χόλμη, σε ηλικία 70 χρόνων, ο Λόρδος Φίνσμπεργκ, εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κυπριακό.

Η τελευταία έκθεσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση, τόσο της κυβέρνησης όσο και των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου.

Στην έκθεση, ο Λόρδος υποστήριξε ότι όλοι οι αγνοούμενοι της Κυπριακής τραγωδίας είναι νεκροί.

Η συζήτηση της έκθεσής του, στην ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναμενόταν τον Ιανουάριο του 1997.

Στις 28 Οκτωβρίου, ο Λόρδος Φίνσμπεργκ, επρόκειτο να επισκεφθεί την Κύπρο, έχοντας σαν στόχο, τη συνάντηση Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων.


Με αφορμή τις ξεχωριστές συναντήσεις τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι Γιαννάκης Μάτσης και Σπύρος Κυπριανού "έριξαν το γάντι", τόσο για το θέμα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, όσο και για το θέμα της εξαγγελίας υποψηφιότητας του Προέδρου του ΔΗΚΟ, για την προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θεωρεί ότι δεν πρέπει να συζητείται η υποψηφιότητα του, εφόσον το ΔΗΚΟ δεν σχολίασε την εξαγγελία του ΔΗΣΥ, για υποστήριξη του Γλαύκου Κληρίδη.

Το σχόλιο του Σπύρου Κυπριανού ήταν αποτέλεσμα δήλωσης του Γιαννάκη Μάτση, ο οποίος είπε ότι είναι άστοχο και άσκοπο να συζητούνται τώρα, θέματα προεδρικών εκλογών.

Εν τω μεταξύ, εν αναμονή της αυριανής σύσκεψης των επιτροπών των δύο κομμάτων, για τις δημοτικές εκλογές, οι δύο αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους διακριτικά.

Ναι μεν συνεργασίες με άλλα κόμματα, είπε ο Γιαννάκης Μάτσης, εφόσον, όμως, η απόφαση είναι προϊόν κοινής συναίνεσης ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, προσπαθώντας να δημιουργήσει κάποια δέσμευση.

Ο κύριος Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, εκεί, όμως που είναι προτιμητέο θα συνάψει συνεργασίες και με άλλα κόμματα, ακόμα και με το ΑΚΕΛ.


Θρησκευτική διαφορά χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, τις Τουρκικές απειλές για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και αρνήθηκε να πάρει θέση.

Ο κυριος Μπερνς είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτειες, δεν αναμιγνύονται σε θρησκευτικές διαμάχες, ούτε στα θέματα της Κωνσταντινούπολης και Ιεροσολύμων εφόσον πρόκειται για θρησκευτικά θέματα.

Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ απέφυγε επίσης να σχολιάσει τη συμμετοχή Ελληνικών δυνάμεων στην άσκηση "Νικηφόρος."


Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, επανεξελεγη σημερα Προεδρος της Βουλής των Ελληνων.

Ο κύριος Κακλαμανης ψηφιστηκε απο τους βουλευτες του Πασοκ, ενω η κυρία Αννα Ψαρούδα Μπενακη υποστηριχθηκε απο την κοινοβουλευτική ομαδα της Νεας Δημοκρατιας.

Το Κομμουνιστικο Κομμα Ελλαδος και το ΔΗΚΚΙ του κυρίου Τσοβολα ερριξαν λευκο.

Αξιζει να σημειωθει ότι υπήρξαν διαρροές και απο τα δύο μεγαλα κομματα.

Σε ομιλία του μετα την επανεκλογή του ο κύριος Κακλαμανης τόνισε ότι θα συνεχισει να είναι και να συμπεριφερεται σαν προεδρος ολοκληρου του κοινοβουλίου.


Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να ανασταλεί η απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας για αύξηση των ωρών εργασίας των αστυνομικών, ζήτησε σήμερα, ο Προεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Αντίθετα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου είναι ανένδοτος και δηλώνει ότι η απόφαση θα εφαρμοστεί,αφού σύμφωνα με το νόμο κάθε αστυνομικός πρέπει να εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα, και όχι 36 όπως γινόταν για ορισμένους μέχρι τώρα.

Οσον αφορά τις προειδοποιήσεις για λήψη μέτρων απο πλευράς αστυνομικών καθώς και την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο κύριος Ευαγγέλου δηλωσε ότι έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν.


Τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν και δεκαπέντε τραυματίστηκαν σε αεροπορικό δυστύχημα στην Ιταλία, όταν μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου ΑΝΤΟΝΟΦ συνετρίβη λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωση του, απο το αεροδόμιο του Τορίνο.

Το αεροπλάνο συνετρίβη στον συνοικισμό Σάν Φραντσέσκο Αλ Κάμπο, πάνω σε διώροφη κατοικία.

Πληροφορίες από τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή, ανέφεραν ότι υπάρχουν τραυματίες μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, αλλά μέχρι πρίν από λίγο δέν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν τον αριθμό, ούτε και άν υπάρχουν άλλοι νεκροί.

Κατά την πτώση του αεροπλάνου καταστράφηκαν και άλλα σπίτια.


Πρόταση μομφής κατά του ισλαμιστή πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετζμετίν 'Ερμπακαν, κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο Ρεπουπλικανικό Λαϊκό κόμμα, μετά την κρίση που πυροδότησε στην 'Αγκυρα το τελευταίο ταξίδι του Τούρκου πρωθυπουργού στην Λιβύη.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανού Τσιλέρ, δέν αντέδρασε στην πρόταση μομφής και κράτησε αποστάσεις από τον 'Ερμπακαν.

Ο Κυβερνητικός Συνασπισμός διαθέτει διακόσιες εβδομηνταέξι έδρες, δηλαδή μόλις πέντε περισσότερες από την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία.

Ορισμένοι βουλευτές του Κόμματος του Ορθού Δρόμου έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους για την εξωτερική πολιτική του 'Ερμπακαν


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 17 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2-3 Μποφόρ και αργότερα νοτιοδυτικοί ως δυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 27 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15.

Στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 18, στη Λεμεσό επίσης 28 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 17, κα ι τέλος στον Πρόδρομο 19 με 10.

Ο κίνδυνος έκρηξης πυρκαγιών παραμένει πολύ μεγάλος σε όλες τις


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 8 October 1996 - 14:22:25