Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-13

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Κι'ενώ χθεσινοβραδυνό ρεπορτάζ του Λόγου, γνωστοποιούσε πρώτο στο ευρύ κοινό την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σταδιακή φιλελευθεροποίηση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, δημοσιογραφικές πληροφορίες αποκαλύπτουν σήμερα ότι κύρια πρόθεση της κυβέρνησηςείναι η φιλελευθεροποίηση όλων σχεδών των ημικρατικών οργανισμών, τους οποίους χαρακτηρίζει ως "κρατικά μονοπώλια" ή "Εθνικά εμπορικά μονοπώλια".

Σε επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Ευρωπαικής Ενωσης, η οποία εστάλη σε 15 οργανισμούς, επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι τα κρατικά και εθνικά εμπορικά μονοπώλια, μπορούν να αρχίσουν από μόνα τους σταδιακή φιλελευθεροποίηση των υπηρεσιών τους, μέχρις ώτου να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν οι σχετικές νομοθεσίες.

Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει εάν οι συγκεκριμένες νομοθεσίες, δεν υιοθετηθούν τελικά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πάντως, για να δικαιολογήθει η στάση αυτή της κυβέρνησης, αναφέρεται στη σχετική επιστολή ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται με στόχο την εναρμόνιση της Κυπριακής Οικονομίας με το Κοινοτικό κεκτημένο.

Αναφέρεται ότι οι 15 οργανισμοί οι οποίοι προτρέπονται να προχωρήσουν σε σταδιακή φιλελευθεροποίηση των υπηρεσιών τους, είναι οι ακόλουθοι.

(ΓΡΑΦΙΚΟ)

Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου
Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου
Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου
Αρχή Κρατικών Εκθέσεων
Κυπριακες Αερογραμμές
Ταχυδρομικέ Υπηρεσίες
Αρχή Λιμένων
Εταιρεία Κυπριακού Διυλιστηρίου Πετρελαίου
Συμβούλια Υδατοπρομήθειας
Συμβούλιο Πατατών
Επιτροπή Σιτηρών
Συμβούλιο Αμπελουργικών Προιόντων
Συμβούλιο εμπορίας Καρότων και Τεύτλων
Οργανισμός Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας, και
Σεκέπ.


Τα Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, πυροβόλησαν και σκότωσαν σήμερα εν' ψυχρώ στην Αχνα τον Πέτρο Κακουλλή, πενήντα οκτώ χρόνων, συνταξιούχο πρόσφυγα από το Λευκόνοικο, κάτοικο Αυγόρου.

Ολα τα στοιχεία οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα, ότι η Τουρκική ενέργεια ήταν καλά προσχεδιασμένη, ενέργεια που στόχευε στην εκ νέου δημιουργία κλίματος έντασης.

Την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί συζήτησαν τηλεφωνικώς ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου Κληρίδη στον ΛΟΓΟ, μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβουλιο Ασφαλείας.

Επίσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι η επιστολή του προς τον Ραούφ Ντενκτάς θα ξαναγραφεί εξ' υπαρχής, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.


Να πάρουμε τα γεγονότα με την σειρά και να δούμε πρώτα το ρεπορτάζ για την στυγερή δολοφονία του Κακουλλή.

Ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης ήταν στην Αχνα και μας ενημερώνει.


"Η Κυπριακή Κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε αποκλειτικά στο ΛΟΓΟ" ο πρόεδρος Κληρίδης.

Τόνισε ακόμη ότι μετά την νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων, η επιστολή του προς τον Νενκτάς θα ξαναγραφεί εξ' υπαρχής.


Την στυγερή δολοφονία του Κακουλλή καταδικάζει σύσσωμη η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου.

Ενόσω υπάρχουν στην Κύπρο τουρκικά στρατεύματα, θα παρουσιάζονται επεισόδια, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Μακαριώτατος σε δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ", επεσήμανε την ανάγκη συστράτευσης και ενότητας για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Απαίτηση μας πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, θα πρέπει να είναι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, διότι μόνον έτσι θα απαλλαγούμε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.


Παντελώς αδικαιολόγητη πράξη χαρακτηρίζει η πολιτική ηγεσία, τη στυγερή δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει ήδη σε διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς, για καταγγελία της νέας στυγερής δολοφονίας, αλλά και για την εξασφάλιση διεξαγωγής αντικειμενικής έρευνας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, τόνισε ότι

στόχος του Ντενκτάς είναι να δείξει ότι είναι αδύνατη η συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος κάλεσε τους ισχυρούς της γης να πιέσουν την Τουρκία να τερματίσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, καταδίκασαν την εν ψυχρώ δολοφονία και συνέστησαν ψυχραιμία.

Το ευρωκοινοβούλιο θα προχωρήσει στο πάγωμα όλων των πιστώσεων προς την Τουρκία, δηλώνουν ευρωβουλευτές οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο για την πορεία των Μορφιτών ενώ ε κφράζουν την αγανάκτηση τους για τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας.


Και στην Ελλάδα σύσσωμη η πολιτική ηγεσία καταδίκασε την στυγερή δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε λεπτομερώς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι η νέα εγκληματική ενέργεια δεν επιβεβαιώνει μόνο τον εγκληματικό και τρομακτικό χαρακτήρα του Αττίλα αλλά αποδεικνύει ότι η επιλογή της Τουρκίας είναι η δημιουργία οξύτητας και έντασης στην περιοχή.

Καταδικάζουμε συνέχισε ο κύριος Ρέππας, την εν ψυχρώ δολοφονία και καταγγέλουμε για άλλη μια φορά την

στάση των δυνάμεων κατοχής που ενεργούν ως κοινοί εγκληματίες.

"Τι άλλο πρέπει να γίνει" καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να αντιληφθεί η διεθνής κοινότητα ότι όσο παραμένει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα, θα αποτελεί εστία κινδύνου για την ευρύτερη περιοχή.


Στο σπίτι του Πέτρου Κακουλλή μετέβη συνεργείο του ΛΟΓΟΥ και ο συνάδελφος Νίκος Κέττηρος, ο οποίος βρίσκεται αυτή την στιγμή στο στούντιο του ΛΟΓΟΥ στην Λάρνακα.

Νίκο σε ακούμε.


Οι πρόσφυγες του διαμερίσματος Μόρφου, πραγματοποίησαν σήμερα πορεία προς τα κατεχόμενα εδάφη μας.

Πριν από την έναρξη της πορείας ανεπέμφθη δέηση στον ιερό ναό Αγίου Αυξιβίου για ανεύρεση των αγνοουμένων.

Ακολούθησε εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο Αστρομερίτη.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο διάβασε ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Πετρίδης, ανέφερε ότι αγωνιζόμαστε για επιστροφή στις κατεχόμενες πόλεις μας, στα ιερά και τα όσια μας.

Η πλευρά μας δείχνει τόλμη και φαντασία για λύση του Κυπριακού, επεσήμανε ο κύριος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι η άλλη πλευρά δεν επιδεικνύει θέληση για λύση του Κυπριακού.

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, κάλεσε τους ισχυρούς της γης να πιέσουν την Τουρκία να τερματίσει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της βουλής Σπύρος Κυπριανού, τόνισε ότι δεν θα δεχθούμε λύση η οποία δεν θα εξα σφαλίζει την επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου Αντης Παντελίδης, ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων βουλευτής Πάνος Καμένος, η πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών Πωλίν Γκρίν και άλλοι ευρωβουλευτές.

Ακολούθησε πορεία προς το οδόφραγμα της Ζώδιας, όπου επιδόθηκε ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.


Εφτασε πριν από λίγο στην Λάρνακα για νέο κύκλο επαφών, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Ντέηβιτ Χάνεϊ.

Στο αεροδρόμιο ήταν ο συνάδελφος Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος αυτή την στιγμή βρίσκεται στο στούντιο του ΛΟΓΟΥ στην Λάρνακα, με το οποίο θα συνδεθούμε αμέσως.

Γιώργιο σε ακούμε.


Ψήφο εμπιστοσύνης εξασφάλισε χθές βράδυ η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας με εκατόν-εξήντα-μια ψήφους υπέρ και εκατόν-τριάντα-τέσσερις κατά, δίνοντας ετσι την δυνατότητα εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής οπως της περιέγραψε ο πρωθυπουργός κύριος Σημίτης.

Ο κύριος Σημίτης κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση, τόνισε οτι οι στόχοι της κυβέρνησης του στην επόμενη τετραετία είναι και η ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση.

Πρώτος στόχος είπε ο κύριος Σημίτης, είναι να πετύχει την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαική Ενωση μεσα από την διακυβερνητική διάσκεψη με την ενταξη της Ελλάδος στην οικονομική και νομισματική ενωση καθώς και την ένταξη της Κύπρου.


Το Ισραήλ, ανακοίνωσε την μερική άρση του αποκλεισμού των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών, επιτρέποντας

σε τριαντα-πέντε χιλιάδες Παλαιστίνιους εργάτες να επιστρέψουν στις εργασίες τους, στην υπόλοιπη Ισραηλινή επικράτεια.

Ωστόσο, όπως μεταδίδεται, μόνο τρεις έως τέσσερις χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέστη δυνατό να διέλθουν -σήμερα- την μεθώριο των παλαιστινιακών περιοχών, αφού παρατηρείται καθυστέρηση στην αποστολή των αδειών εργασίας.

Ο αποκλεισμός των παλαιστινιακών περιοχών επιβλήθηκε μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στο Ισραήλ -τον περασμένο Φεβρουάριο και τον Μάρτιο- τις οποίες διενήργησαν Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές.


Διεξήχθη σήμερα δημοψήφισμα μεταξύ των κατοίκων της περιοχής Ιδαλίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αποδέχονται ή όχι, όπως το Συμβούλιο Βελτιώσεως τους μετατραπεί σε δήμο.

Δικαίωμα ψήφου είχαν περίπου χίλιοι εξιακόσιοι ψηφοφόροι, οι οποίοι ψήφισαν σε έξι εκλογικά κέντρα.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις οκτώ απόψε.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Οι βροχές που θα πέφτουν απόψε σε μερικές ανατολικές περιοχές θα κοπάσουν σταδιακά και ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 16 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες που πιθανόν να δώσουν λίγες βροχές.

Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 26 περίπου βαθμούς.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 26 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14

Στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 26 με 16, στη Λεμεσό 26 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 16 και τέλος στον Πρόδρομο 17 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Sunday, 13 October 1996 - 12:27:54