Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-15

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η γή των Κοκκινοχωριών δέχθηκε σήμερα στα σπλάχνα της, ένα ακόμη θύμα της τουρκικής βαρβαρότητας και θηρωδίας.

Ο Πέτρος Κακουλλή κηδεύτηκε το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου της κοινότητας Αυγόρου.

Της νεκρωσίμου ακολουθίας προέστη ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Παρέστησαν επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη, και την Βουλή των Ελλήνων ο αντιπρόεδρος τους σώματος, Λουκής Αποστολίδης.

Παρέστησαν επίσης ο πρέσβης της Ελλάδας και εκπρόσωποι Ελληνικών πολιτικών κομμάτων.


Εντονη κινητικότητα των κατοχικών στρατευμάτων παρατηρήθηκε από το πρωί στην γραμμή καταπαύσεως του πυρός στην περιοχή της Ελεύθερης Αμμοχώστου.

Συγκεκριμένα, στρατιωτικά οχήματα των Τούρκων περιπολούσαν από το πρωί, κατά μήκος της γραμμής, ενώ τα φυλάκια των τουρκικών δυνάμεων κατοχής είχαν ενισχυμένη επάνδρωση, όχι μόνο με στρατιώτες αλλά και με αστυνομικούς του ψευδοκράτους.

Παράλληλα, λίγο πριν την κηδεία του Πέτρου Κακουλλή, είχαν μαζευτεί κατά τόπους Αττίλες με πολιτική περιβολή.


Προβληματισμός επικρατεί -ακόμη- στους κόλπους της κυβέρνησης, για το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με αφορμή την στυγερή δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, πραγματοποιεί παρασκηνιακές βολιδοσκοπήσεις, για να διευκρινιστεί η πιθανή στάση ορισμένων χωρών, εάν τελικά η Κύπρος προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι θα γίνουν διαβήματα σε όλες τις χώρες όπου η Κύπρος διατηρεί διπλωματικές αποστολές.

Η απόφαση για προσφυγή, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, είναι σοβαρή, γιατί σχετίζεται με τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και με ενέργειες που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση της έντασης κατά μήκος της Γραμμής Καταπαύσεως του πυρός.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οπο ία θα έχει ως αντικείμενο την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης ετοιμάζει μνημόνιο, αναφορικά και με τις τέσσερεις τελευταίες δολοφονίες και θα το αποστείλει σε ξένες κυβερνήσεις και διεθνή σώματα.


Την αποστολή διακομματικής ομάδας της Κυπριακής Βουλής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προεκειμένου να ενημερωθούν οι ευρωβουλευτές για την δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του σώματος, Σπύρος Κυπριανού.

Θα συμβάλουμε και εμείς, είπε ο Σπύρος Κυπριανού στην προσπάθεια που καταβάλλεται για πάγωμα κάθε μορφής βοήθειας προς την Τουρκία.

Ο κύριος Κυπριανού ανακοίνωσε επίσης, ότι ο ίδιος θα αποστείλει μηνύματα σε κοινοβούλια, στα οποία θα αναφέρεται στην εν ψυχρώ δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή.

Το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής θα έχει ως παραλήπτες την Αμερικανική Γερουσία, την Ευρωβουλή και τα κοινοβούλια άλλων σημαντικών χωρών.


Οι Μαθητές της Κύπρου με διάφορες εκδηλώσεις τίμησαν το πρωϊ την μνήμη του Πέτρου Κακουλλή.

Σε πολλά σχολεία της Κύπρου, οι μαθητές πραγματοποίησαν ενδοσχολικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οι μαθητές ενέκριναν ψηφίσματα που θα αποστείλουν σε διεθνείς οργανισμούς.

Ετοίμασαν επίσης διαφωτιστικό υλικό που θα το αποστείλουν σε σχολεία του εξωτερικού.

Την ίδια ώρα, ομάδες μαθητών κατευθύνθηκαν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, όπου διαδήλωσαν για μια ακόμη φορά ενάντια στην κατοχή.

Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας αλλά και σε σημεία που οδηγούν προς αυτό, η αστυνομία έλαβε προληπτικά μέτρα.


Το θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας της Δημοκρατίας και της αλλαγής του πολιτειακού συστήματος, από Προεδρικό σε Κοινοβουλευτικό, ήγειρε ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέϊβιντ Χάνεϊ στον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού απέρριψε το ενδεχόμενο εφαρμογής της εκ περιτροπής προεδρίας, ενώ για την αλλαγή του πολιτειακού συστήματος σε προεδρευόμενη Δημοκρατία, είπε, ότι μπορεί να μελετηθεί η άποψη του Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Εξέφρασε, ωστόσο, την προτίμηση του στην εφαρμογή της πρότασης της πλευράς μας για να παραμείνει το σύστημα των συμφωνιών του 1960.

Ο Σπύρος Κυπριανού είπε ακόμα ότι ο Ντέϊβιντ Χάνεϊ βολιδοσκοπεί όλες τις βασικές πτυχές του Κυπριακού, χωρίς να προβαίνει σε εισηγήσεις ή να παίρνει θέση.


Τα ιερά και τα όσια μας καταστρέφουν συστηματικά οι Βρετανοί στον Ακάμα, μετατρέποντας μισοχαλασμένες εκκλησίες και αρχαιοελληνικά κτίσματα σε στόχους.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής καλεί την κυβέρνηση να ενεργήσει και να ενημερώσει σχετικά το σώμα.

Κύριο θέμα της συνεδρίας ήταν το διαχειριστικό σχέδιο, το οποίο συνέταξε η διεθνής τράπεζα, σχέδιο το οποίο αντιμετωπίζουν με σκεπτισμό οι κάτοικοι και κάνουν λόγο για θυματοποίησή τους.

Το Υπουργείο Γεωργίας δηλώνει έτοιμο να συζητήσει τα αιτήματα των κατοίκων, αναφέροντας ότι το σχέδιο επιδέχεται αλλαγές.

Η επιτροπή περιβάλλοντος αισιοδοξεί ότι τελικά θα βρεθεί λύση, έστω και ύστερα από επτά χρόνια μελετών.


Δυναμικά οι καθηγητές Σωματικής Αγωγής ζητούν τον διορισμό τους στη δημοτική εκπαίδευση, πραγματοποιώντας πορεία έξω από το υπουργείο παιδείας και τη βουλή.

Κύριο αίτημα των αδιόριστων γυμναστών είναι να εφαμοστεί ο νόμος και η σωματική αγωγή των παιδιών να ανατεθεί στους ειδικούς.

Παράλληλα, ζητούν κατάργηση της απόφασης για μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος στις δεύτερες τάξεις των γυμνασίων.

Η επιτροπή παιδείας της βουλής είδε με κατανόηση το αίτημα και υποσχέθηκε να το συζητήσει στην επόμενη συνεδρία της.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες μόνο, αραιές νεφώσεις. Οι ανεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς 3 Μποφορ. Η θάλασσα θα ειναι λιγο ταραγμενη.

Η θερμοκρασία θα πέσει, τις αυγινές ώρες, στους 13 βαθμους στο εσωτερικό και γύρω στους 15 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος με αραιές παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι ασθενείς 3 Μποφορ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 26 βαθμούς.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασια ηταν 26 βαθμοι και η πιο χαμηλη 13, στην Αμμοχωστο και την Λαρνακα 27 με 15, στην Λεμεσο 28 με 14, στην Κερυνεια και την Παφο 25 με


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 15 October 1996 - 12:27:21