Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-17

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Υπο το βάρος των αποκαλύψεων του χθεσινοβραδυνού ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Λόγου για τους προβληματισμούς του προέδρου της Δημοκρατίας, εν όψει των εξελίξεων στο Κυπριακό σε συνδιασμό με τις προεδρικές εκλογές του 1998, ο Γλαύκος Κληρίδης εμμέσως εξήγγειλε σήμερα την υποψηφιότητά του.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίσει την κατάλληλη στιγμή εάν θα υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα για τις Προεδρικές εκλογές.

Εν πάση περιπτώσει όχι πριν από το πρώτο εξάμηνο του 1997, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται ότι θα διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις για το κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα σταθμίσει τρείς παράγοντες.

Πρώτον: Αν θα του το επιτρέπουν οι φυσικές του δυνάμεις.

Δεύτερο: Αν θα το επιβάλουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η π ορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η ολοκλήρωση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Και τρίτο αν το επιθυμεί ο λαός.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πάντως ότι ο Πρόεδρος νοιώθει ότι οι φυσικές του δυνάμεις είναι ακμαιότατες, και αν συντρέχουν και οι άλλοι λόγοι, θα εξαγγείλει την υποψηφιότητά του.


Την έναρξη εκ του σύνεγγυς στρατιωτικού διαλόγου, αποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ύστερα από σχετική πρόταση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ η Τουρκική πλευρά δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Οι διαβουλεύσεις θα αφορούν θέματα κανόνων εμπλοκής, θέματα χρησιμοποίησης ένσφαιρων πυρών και θέματα απαγκίστρωσης.

Στις διαβουλεύσεις, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα συμμετάσχουν οι επιτελάρχες των δύο στρατιωτικών διοικήσεων.

Η νέα εξέλιξη με τη διαφοροποίηση της μεθοδολογίας των Ηνωμένων Εθνών για στρατιωτικό διάλογο, όπως συμφωνήθηκε με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτείων Μαντελεϊν Ολμπραϊτ, φαίνεται ότι έγινε ύστερα από πλήρη άρνηση της τουρικικής πλευράς να συνεργαστεί και την επιμονή της για παρουσία στο διάλογο του τουρκοκύπριου διοικητή των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας.

Το θέμα, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, συζητήθηκε κατά τις συνομιλίες του Προέδρου Κληρίδ η με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ενώ απόψεις επί του θέματος πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, έχουν τόσο οι Αμερικανοί όσο και τα Ηνωμένα Εθνη.


Θέμα άμεσης προτεραιότητας, αποτελεί η αποκλιμάκωση της έντασης κατά μήκος των γραμμών καταπαύσεως του πυρός, για τα Ηνωμένα Εθνη και την Βρετανία.

Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκουστάβ Φεϊσσέλ και του Ντέϊβιντ Χάνεϊ, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στο Αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο βρεττανός διπλωμάτης, δήλωσε ότι συζήτησαν την επέκταση της απαγκίστρωσης και την απομάκρυνση ένσφαιρων πυρομαχικών κατά μήκος των γραμμών καταπαύσεως του πυρός, αλλά και τις προετοιμασίες που διεξάγονται, για την πολιτική διευθέτηση του κυπριακού.

Ο κύριος Φεϊσσέλ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι ο στόχος είναι η τελική διευθέτηση, άμεση αναγκαιότητα είναι όμως η μείωση της έντασης.

Ο Γκουστάβ Φεϊσσέλ επανέλαβε την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών, για επέκταση της απαγκίστρωσης και για απομάκρυνση των ένσφαιρων πυρομαχικ ών, κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός.

Τέλος, ο κύριος Φεϊσσέλ εξέφρασε την βεβαιότητα του, για την πραγματοποίηση συνάντησης Κληρίδη-Ντενκτάς, μέσα στο 1997, ως προϋπόθεση για την λύση του κυπριακού.


Το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία, θα υποστηρίξει στην προσεχή συνεδρία, της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, η Σοσιαλιστική ομάδα, που είναι και η μεγαλύτερη σε αριθμό εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Την απόφαση έλαβε αρχικά το Προεδρείο και στην συνέχεια η ολομέλεια της Σοσιαλιστικής ομάδας, εγκρίνοντας ομόφωνα τροπολογία, που είχαν καταθέσει οι Ευρωβουλευτές, Πωλίν Γκρήν, Γιάννος Σακελλαρίου, Γιάννος Κρανιδιώτης και Μάρτιν Σούλτς.

Στην τροπολογία υπογραμίζεται, ότι η Ευρωπαική Επιτροπή, οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη την Τουρκική στάση, όσον αφορά τον σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις μειονότητες, καθώς και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών- μελών και των τρίτων μεσογειακών χωρών.


Ογδοντατρείς νεκροί και διακόσιοι τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός στην πόλη της Γουατεμάλα, ύστερα από βίαιη είσοδο τριών χιλιάδων ατόμων στο ηδη κατάμεστο στάδιο, μια ωρα πριν την εναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξυ των εθνικών ομάδων της Γουατεμάλα με την Κόστα Ρίκα, για την προκριματική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου του 1998.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς υπέκυψαν από ασφυξία καθώς και απο το γεγονός οτι καταπλακώθηκαν.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλα και ο ομολογος του της Κόστα Ρίκα βρίσκονταν στο γήπεδο οταν συνέβη η τραγωδία.

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε ποτέ ενω στη Γουατεμάλα κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.


Νέες μεθόδους βομβιστικών επιθέσεων με την χρήση χειροβομβίδων εφαρμόζουν τώρα τα εγκληματικά στοιχεία στη Λεμεσό.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις τρείς τα ξημερώματα, διενεργήθη βομβιστική επίθεση εναντίον του γραφείου πώλησης αυτοκινήτων και γεωργικών μηχανημάτων του Δημήτρη Αυξεντίου, στη Λεωφόρο Φραγκλίνου Ρούσβελτ, στο Ζακάκι.

Η εκκωφαντική έκρηξη έγινε αισθητή σε ολόκληρη την περιοχή με αποτέλεσμα οι Αρχές Ασφαλείας να τεθούν σε συναγερμό.

Από την έκρηξη έσπασαν οι προθήκες του γραφείου και προκλήθηκαν ελαφρές ζημιές σε αυτοκίνητα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τρια άτομα από το Τραχώνι. Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Σιακαλλή άλλως Πατόζα, εικοσιοκτώ χρόνων, και τα αδέλφια Χαράλαμπος και Ιάκωβος Σιακός.


Θετικά τάσσεται η πλειοψηφία των κομμάτων στην πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, δηλαδή την αύξηση του ποσοστού εισδοχής των κομμάτων στη δεύτερη κατανομή.

Κύρια εισήγηση είναι η καθιέρωση ποσοστού 4% για τη δεύτερη κατανομή.

Ωστόσο, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η πρόταση είναι άκαιρη αφού βρισκόμαστε μόνο δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Εξαίρεση του κανόνα αποτελεί το ΚΕΔ, το οποίο εκφράζοντας σίγουρα και τα υπόλοιπα μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα απορρίπτει καθε ιδέα για αλλαγή του εκλογικού νόμου.


Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις παρασκηνιακές του διαβουλεύσεις, σχετικά με το διάλογο για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούττας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα, όπως ευοδώσουν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις για την ΑΤΑ προέβη και ο νέος πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα, για το καλό, όπως είπε, της κυπριακής οικονομίας.


Αλλη μια ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαίρου απο την τηλεόραση του Λόγου θα έχουμε σήμερα.

Στις επτά το απόγευμα μπορείτε να παρακολουθήσετε σε απευθείας μετάδοση απο τη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας, την ποδοσφαιρική αναμέτρηση της τοπικής Ολύμπιας με την ΑΕΚ Αθηνών.

Το παιχνίδι εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαικού κυπέλλου και είναι το πρώτο μεταξύ των δυο ομάδων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί, ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 17 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέβει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 28 βαθμούς.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 15, στην Λεμεσό 29 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 27 με


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Thursday, 17 October 1996 - 11:27:23