Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-22

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Βιβλικές ήταν οι καταστροφές στη Ξυλοφάγου, στο Λιοπέτρι και στη Σωτήρα, μετά την πρωϊνή σφοδρή θεομηνία.

Ανηρπάγησαν στέγες, δένδρα και γεωργικά εργαλεία, απεκόπησαν ηλεκτρικά καλώδια, πλήγηκαν φυτείες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Αποκορύφωμα, ο τραγικός θάνατος που βρήκε τον Χαράλαμπο Κουμή, 44 χρόνων, από το Ριζοκάρπασο, όταν από τον ανεμοστρόβιλο υποχώρησε η στέγη του σπιτιού του στο Λιοπέτρι και κατέπεσε στο κρεβάτι του το ντεπόζιτο νερού.

Ο ανταποκριτής μας στη Λάρνακα Βαγγέλης Ευαγγελίδης, έχει τις λεπτομέρειες.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Απόπειρα φόνου του Χαράλαμπου Ονησιφόρου, άλλως Φορή, 30 ετων, έγινε σήμερα την αυγή στη Λεμεσο.

Ο Ονησιφόρου τραυματίστηκε σοβαρά από ισχυρή έκρηξη βόμβας, στην είσοδο πολυκατοικίας όπου διαμένει, στην οδό Χριστόδουλου Χατζηπαύλου.

Η έκρηξη, σημειώθηκε στις τρεις περίπου τα ξημερώματα.

Ο Ονησιφόρου, ο οποίος τραυματίσθηκε κρίσιμα αλλά εκτός κινδύνου, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λεμεσού.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ,η βόμβα ενεργοποιήθηκε με τηλε- χειριστήριο.

Απο την έκρηξη κατεδαφίστηκε η είσοδος της πολυκατοικίας και έσπασαν τα τζάμια διαμερισμάτων.


Σε διευκρινήσεις προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, αναφορικά με το θέμα του εκ του σύνεγγυς στρατιωτικού διαλόγου.

Σχετικά με την χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Γκουστάβ Φεϋσσέλ, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπήκε στην ουσία των θεμάτων, αλλά επιβεβαίωσε τη θετική ανταπόκριση της πλευράς μας.

Ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι δεν έχουν δοθεί ακόμα οι εντολές στους εκπροσώπους της Εθνικής Φρουράς, είναι, όμως σε θέση να ακούσουν τις απόψεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε λανθασμένη την εντύπωση, ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και του Στρατηγού Βορβολάκου, ο οποίος, κατά τον κύριον Κασουλίδη, δικαιούται να εκφράζει επιφυλάξεις σε στρατιωτικά θέματα.

Προτού, όμως, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς επιδώσει την απάντηση της πλευράς μας σε οποιαδήποτε θέματα, θα συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος έχει, την πολιτική εποπτεία του διαλόγου.


Ως το πρώτο βήμα πριν από μια ευρεία απαγγίστρωση, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ο εκ του σύνεγγυς στρατιωτικός διάλογος, δήλωσε το πρωί το Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επιδίωξη της δικής μας πλευράς, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, είναι να πετύχουμε ουσιαστική απαγγίστρωση, δηλαδή απομάκρυνση των στρατευμάτων, πέρα από το Τρόοδος και τον Πενταδάκτυλο.

Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι θα ήταν λάθος να αρνηθούμε συμμετοχή σε ένα διάλογο για περιορισμένη απαγγίστρωση, εάν και εφόσον όπως είπε, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας.


Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λύσης του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, χωρίς, απαραίτητα, η ένταξη να τοποθετείται οριστικά μετά τη λύση του προβλήματος.

Ο κύριος Κασουλίδης σχολίαζε την πολυφωνία της τουρκικής πλευράς, σε ό,τι αφορά τον συσχετισμό της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, με την αντίστοιχη της Τουρκίας.

Σημασία έχει, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι η συμφωνία λύσης θα περιέχει και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και όχι οι εκάστοτε δηλώσεις εκπροσώπων του τουρκικού καθεστώτος.


Οι σχέσεις Προεδρικού - Δημοκρατικού Συναγερμού καθώς και οι εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό, συζητήθηκαν το πρωί κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκη Μάτση και το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Μάτσης, ανέφερε ότι συζητήθηκαν και εσωτερικά θέματα του κόμματος και απέρριψε τη θέση ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Κληρίδη.

Εν τω μεταξύ, το πολιτικό γραφείο του κόμματος, συζητά αυτή την ώρα την επίσπευση των διαδικασιών για συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα, στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.


Την ώρα που το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραήλ - Αράβων παρουσιάζεται ζοφερό όσο ποτέ άλλοτε, το Ισραηλινό Κοινοβούλιο, ενέκρινε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Η υπερψήφιση της πρότασης, μπορεί να μην έχει πρακτική ισχύ, αφού για την ανατροπή της κυβέρνησης απαιτείται η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας, έχει όμως τεράστια πολιτική σημασία, αφού καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης, του νομοθετικού σώματος.

Εν τω μεταξύ, σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο αμαύρωσε την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Ζιάκ Σιράκ στο Ισραήλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος απείλησε συγκεκριμένα να διακόψει το ταξίδι του και να επιστρέψει στο Παρίσι, θεωρώντας απαράδεκτα τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν κατά την διάρκεια περιπάτου του, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.


Αποζημιώσεις ύψους 175 εκατομμυρίων δολλαρίων, αξιώνουν 25 οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του περασμένου Ιουλίου στο Λόγκ Αϊλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών, από την εταιρεία TWA, και την κατασκευάστρια εταιρεία του μοιραίου αεροσκάφους, Μπόϊνγκ.

Το αεροσκάφος εξερράγη στον αέρα λίγο μετά την απογείωση του από το Αεροδρόμιο Τζων Εφ Κέννεντι της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 230 επιβαίνοντες.

Τα αίτια της τραγωδίας δεν έχουν ακόμη διαλευκανθεί, και οι ειδικοί προσπαθούν τρεις μήνες, μετά να διαπιστώσουν εάν η συντριβή οφείλεται σε μηχανική βλάβη ή σε τρομοκρατική ενέργεια.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά, ενώ θα πέσουν τοπικές βροχές και πιθανό να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι 4 Μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 14 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές, ενώ σε μερικές περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4-5 Μποφόρ και στις περιοχές των καταιγίδων 6 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 24 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 24 και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 25 με 16, στη Λεμεσό 26 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Tuesday, 22 October 1996 - 16:06:22