Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-23

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η επιστολή του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη προς τον Ραούφ Ντενκτάς έχει συνταχθεί και θα αποσταλεί στους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο της επιστολής υπόκειται σε αλλαγές, αν αυτές προκύψουν, ύστερα από πιθανά σχόλια των πολιτικών αρχηγών.

Εν τω μεταξύ, απομακρυσμένη χαρακτήρισε, ο κύριος Κασουλίδης, την πιθανότητα προσφυγής της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή. Διευκρίνησε, πάντως, ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στην συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, την πρώτη Νοεμβρίου, παρά τις, ήδη, εκπεφρασμένες διαφορετικές θέσεις των κομμάτων.


Σημαντικό μήνυμα του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ, προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο κύριος Χριστόφιας, ηγήθηκε αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ στην Κίνα και την Ρωσία.

Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε ότι έχει την πεποίθηση ότι η Ρωσική διπλωματία αναμένει από εμάς μιά μεγαλύτερη συνέπεια στη διεκδίκηση της θέσης να μείνει το Κυπριακό στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και να αντιμετωπίζεται συλλογικά από το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Οι επιτελείς του ΓΕΕΦ αναμένουν προσκληση απο τα Ηνωμενα Εθνη, για να προσελθουν στον στρατιωτικό διαλογο.

Αυτο αναμένεται να γίνει εντος της εβδομαδας.

Στην δήλωση αυτη προεβη σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Κωστας Ηλιαδης, πριν από τη συνεδρια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κύριος Ηλιάδης διέψευσε ότι ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστρατηγος Νικόλαος Βορβολάκος, εξέφρασε διαφωνίες στο θεμα της απαγγίστρωσης, αναφέροντας χαρακτηριστικα, ότι η στρατιωτική ηγεσία υποχρεούται να εκφραζει απόψεις στους εκάστοτε χερισμούς επι στρατιωτικών θεμάτων.

Αυτο προσθεσε δεν σημαίνει ότι υπαρχουν αντιδρασεις.


Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις οποιεσδήποτε κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων και θα προβεί στις απαραίτητες διαμαρτυρίες, αν παρατηρηθεί παραβίαση της καταπαύσεως του πυρός.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, διευκρινίζοντας, ότι η συντήρηση υφιστάμενων οχυρωματικών έργων, δεν αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας καταπαύσεως του πυρός.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, είπε ο Γιαννάκης Κασουλίδης, είναι ενημερωμένη για την αύξηση των περιπόλων των βρεττανικών στρατευμάτων, στις βρεττανικές βάσεις και για τα επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας, που λαμβάνουν οι αρχές των βάσεων.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, να ζητήσει από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, Βασίλη Ρολόγη να παραμείνει στην θέση του, για μερικούς ακόμη μήνες, κρίνοντας απαραίτητη την παρουσία του, ενόψει της ανάγκης λήψης σημαντικών αποφάσεων, οι οποίες εκκρεμούν.

Ο Βασίλης Ρολόγης υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρεία του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, λόγω της εκλογής του στην θέση του προέδρου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.


Η παρακολούθηση εγκληματικών στοιχείων, κυρίως στη Λεμεσό, θα συνεχιστεί δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Αλέκος Ευαγγέλου, παρά το μεγάλο κόστος, το οποίο ανέρχεται στο ενάμιση εκατομμύριο λίρες.

Το θέμα τέθηκε στην συνεδρία της επιτροπής οικονομικών της βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Ο κύριος Ευαγγέλου, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί το οργανωμένο έγκλημα, και επικαλείται τη διεθνή πρακτική.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι από τον προϋπολογισμό του υπουργείου θα διατεθούν επίσης πεντακόσιες εξήντα χιλιάδες λίρες για τον οργανισμό νεολαίας, τρία εκατομμύρια για τις φυλακές, εκατόν χιλιάδες λίρες για τη στέγαση του κρατικού αρχείου και σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο για την επιχορήγηση ενοικίων.


Η υπουργός Παιδείας σκέφτεται να τροχιοδρομήσει αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, ώστε η κυβέρνηση να έχει περισσότερο έλεγχο στο Aνώτατο Eκπαιδευτικό Iδρυμα.

Το θέμα τέθηκε στη συνεδρία της επιτροπής οικονομικών κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών του υπουργείου.

Η κυρία Αγγελίδου χαρακτήρισε τη νομοθεσία λανθασμένη, ενώ σημείωσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα γίνει έπειτα από διάλογο με το πανεπιστήμιο.

Δεύτερο μεγάλο θέμα η παραπαιδεία και οι παρανομούντες εκπαιδευτικοί, πρόβλημα το οποίο βρίσκεται τώρα στα χέρια της αστυνομίας.

Εκπαιδευτικός κατηγορείται ότι εισέπραττε εκατόν-είκοσι λίρες την ώρα από οκτώ μαθητές.


Η φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων είναι μια ανάγκη μέσα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού, του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτωντας ότι είναι κάτι που προβλέπεται απο την πορεία σύγκλισης με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες που εκφράζονται και κάλεσε το κοινό να μην ανησυχεί. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει πτωτική τάση των επιτοκίων.


Κανονισμούς για νόμο του 1978 για τη δημιουργία καταφυγίων, συζήτησε η επιτροπή Εσωτερικών της βουλής.

Ωστόσο, οι κανονισμοί ήταν ανεξάρτητοι από τα υπό μελέτη νομοσχέδια για την πολιτική άμυνα, γι' αυτό και δεν κατέστη δυνατό να υιοθετηθούν.

Η ίδια επιτροπή μελέτησε κεκλυσμένων των θυρών, την πρόταση για τροποποίηση του συντάγματος και παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στους δεκαοκτάχρονους.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι το θέμα αναβλήθηκε αφού κόμματα διαφωνούν με την τροποποίηση του συντάγματος ως θέματος αρχής και για το σκοπό αυτό θα κληθεί σε επόμενη συνεδρία ο γενικός εισαγγελέας.


Από το χίλια-εννιακόσια-ενενήντα μέχρι σήμερα, το 'Ιδρυμα Ραδιομαραθώνιος για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες, έχει δώσει τέσσερα εκατομμύρια λίρες ως βοήθεια σε άτομα και ιδρύματα.

Παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της Διαχειριστικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος της, Θεόφιλος Θεοφίλου, τόνισε ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες και κάλεσε το κοινό να εισφέρει απλόχερα.

Η Διαχειριστική Επιτροπή παραχώρησε πέρσι, βοήθεια ύψους ενός εκατομυρίου διακόσιων χιλιάδων λιρών.

Από το ποσό αυτό εννιακόσιες τριανταοκτώ χιλιάδες λίρες δόθηκαν σε επτακόσιες ογδονταοκτώ ατομικές περιπτώσεις και ποσό διακοσίων πεντήντα χιλιάδων λιρών δόθηκε σε τριαντα-οκτώ ιδρύματα.


Αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Μπόιγκ 707, κατέπεσε σήμερα σε κατοικημένη περιοχή στην πόλη Μάντα του Ισημερινού.

Το αεροσκάφος εξερράγη λίγο μετά την απογείωσή του.

Τα συντρίμια του αεροσκάφους κατέπεσαν σε σπίτια την ώρα που οι κάτοικοι κοιμόντουσαν, με αποτέλεσμα, πολλοί να βρούν τραγικό θάνατο.

Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 23 νεκρούς από τα ερείπια, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατό και πλέον νεκρούς.

Τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους παραμένουν άγνωστα.


Την παραίτηση τόσο της ιδίας, όσο και της Κυβέρνησης της, ανακοίνωσε σήμερα η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γκρό Χαρλεμ Μπρούτλαντ, κατα την διάρκεια ομιλίας της στο Νορβηγικό Κοινοβούλιο.

Η Μπρούτλαντ ανέφερε ότι θα ζητήσει απο τον βασιλιά της χώρας Χάραλντ τον Πέμπτο, να ορίσει ως νέο πρωθυπουργό, τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τόρμπγιορν Γιάκλαντ.

Η απόφαση της Μπρούκλαντ αιφνιδίασε τους πολιτικούς παρατηρητές που ανέμεναν την παραίτησή της, γύρω στα μέσα Νοεμβρίου κατά την διάρκεια συνεδρίας του Εργατικού Κόμματος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και δυνατό να πέσουν ττοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις, μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 14 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μάλλον συννεφιασμένος και θα πέσουν και πάλι τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, μέτριοι μέχρι δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά ταραγμένη αλλά το απόγευμα θα καταστεί τοπικά μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 22 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ηταν 2ο βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 24 με 16, στην Λεμεσό 24 με 13, στην Κερυνεια και την Παφο 23 με 16 κ αι τέλος στον Πρόδρομο 9 με 7.

Ο κίνδυνος έκρηξης πυρκαγιών είναι μεγάλος σε όλες τις δασικές περιοχές.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Wednesday, 23 October 1996 - 13:02:50