Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-25

Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ετοιμο στα συρτάρια του Αμερικανικού Πενταγώνου και του Στέητ Ντηπάρτμεντ βρίσκεται το σχέδιο λύσης του κυπριακού, και για την αποδοχή του από τις δύο πλευρές στην Κύπρο, συντονίζουν τις προσπάθειες τους Ουάσιγκτον-Λονδίνο- Βρυξέλλες και Ηνωμένα Εθνη δια των μεσολαβητών τους.

Οπως αποκάλυψε απόψε "Ο ΛΟΓΟΣ" στην όλη προσπάθεια η Ουάσιγκτον επεδίωξε να εμπλέξει και την Μόσχα πράγμα που τελικά έχει πετύχει με την υπόσχεση να είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της γενικής συμφωνίας που θα επιτευχθεί.

Σ'αυτή την γενική συμφωνία, οι Αμερικανοί περιλαμβάνουν μαζί με το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά θέματα στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, "Ο ΛΟΓΟΣ" αποκάλυψε ότι ο εκ του σύνεγγυς στρατιωτικός διάλογος και κυρίως η πτυχή της επέκτασης της συμφωνίας για απαγκίστρωση, είναι μέρος μιας γενικής συμφωνίας ανωτάτων στρατιωτικών από την Ελλάδα και την Τουρκία, η οποία έγινε υπό το βάρος αμερι κανικών πιέσεων και αποσκοπεί στην διατήρηση ήρεμης καταστάσεως, στο Αιγαίο και στην Κύπρο, μέχρι και την τελική διευθέτηση του κυπριακού.

Εγκυρες πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, αναφέρουν ότι η συμφωνία αυτή τροχιοδρομήθηκε από την 'Ανοιξη του 1995, όταν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Πολιτειών, Στρατηγός Σαλικασβίλι επισκέφθηκε την 'Αγκυρα και επικυρώθηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, Πτέραρχου Τζογάνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών σε περιόδους ασκήσεων, οι οποίες θα διεξάγονται στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Η διευθέτηση του θέματος της ασφάλειας, είναι μείζονος σημασίας για την τελική διευθέτηση του κυπριακού. Οι ίδιες πηγές αποκαλύπτουν, ότι την ασφάλεια του μελλοντικού ομόσπονδου κράτους, θα αναλάβει νατοϊκή δύναμη, στην οποία θα υπαχθούν ελληνικά και τουρκικά στρατεύματα.

Η δύναμη αυτή θα αναπτυχθεί σε λωρίδα εδάφους, δώδεκα περίπου χιλιομέτρων, κατά μήκος της γραμμής που θα οριοθετεί τα δύο ομόσπονδα κράτη.

Η γενικότερη διευθέτηση του εδαφικού, προνοεί το 71% στην ελληνική πλευρά και το 29% στην τουρκική πλευρά. Στην ουδέτερη ζώνη θα λειτουργούν δικοινοτικές υπηρεσίες και κοινές ή και πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Στρατηγείο της Νατοϊκής δύναμης, θα είναι η σημερινή βρετανική βάση στην Δεκέλεια, η οποία θα παραχωρηθεί από τους Βρετανούς.

Οι ίδιοι θα διατηρήσουν την βάση της Επισκοπής, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους, ειδικά συμφέροντα.

Η επιδιωκόμενη, από τους Αμερικανούς, μορφή ομοσπονδίας, θα χαρακτηρίζεται από τις βασικές αρχές της συνομοσπονδίας.

Οι πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, αναφέρουν ότι θα εφαρμοστεί το σύστημα, δύο θητείες Ελληνοκύπριος πρόεδρος και μία Τουρκοκύπριος.

Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και οι κυριώτερες χώρες της Ευρώπης, συμφωνούν, ότι η λύση του κυπριακού θα πρέπει να προηγηθεί της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση. Επιπλέον, οι τρεις διεθνείς παράγοντες, προωθούν, παράλληλα με την λύση του κυπριακού, την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, γιατί θεωρούν ότι η πακετοποίηση των δύο θεμάτων εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, επιμένουν οι ίδιες πηγές, προνοείται η εμπλοκή της Μόσχας, η οποία έχει ζωτικά ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Αιγαίο.

Με δεδομένη την όποια τουρκική παρουσία στο Αιγαίο, οι Ρώσοι ανησυχούν για την διασφάλιση της διόδου επικοινωνίας Μαύρης Θάλασσας-Αιγαίου.

Οι πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, αναφέρουν, ότι η Μόσχα είναι κοινωνός του αμερικανικού σχεδίου και ότι αποτελεί, μαζί με την Ουάσιγκτων και το Λονδίνο, το τρίτο μέρος που θα εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας.


Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προς τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Οπως αποκάλυψε χθές βράδυ στο κύριο δελτίο ειδήσεων του ο ΛΟΓΟΣ, ο Πρόεδρος Κληρίδης χρησιμοποιεί στην επιστολή του σκληρή γλώσσα, καταγγέλλοντας τη νέα τακτική της Αγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος, "πυροβολήστε για να σκοτώσετε".

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν κλείνει την πόρτα στο διάλογο, επιμένοντας στην ανάγκη καλής προετοιμασίας, επικαλούμενος μάλιστα σχετικές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων.

Μεγάλο μέρος της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορά την παράθεση των γεγονότων της δολοφονίας των Ισαάκ και Σολωμού, της εμπλοκής ούτω καλούμενων επισήμων του ψευδοκράτους σ'αυτές, καθώς και στον τρόπο δολοφονίας του Πέτρου Κακουλλή.

Γίνεται επίσης ονομαστική αναφορά στις δολοφονίες εθνοφρουρών στη γραμμή καταπαύσεω ς του πυρός.


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση καλωσόρισε το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, θα επηρεάσουν τις χώρες τους, ούτως ώστε να ασκήσουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές πιέσεις προς την Τουρκία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, τόνισε την αντικειμενικότητα του ψηφίσματος, αφού όπως είπε για να απολαμβάνει η Τουρκία τα οφελήματα από την Ευρωπαική Ενωση, θα πρέπει και να σέβεται τις διακηρυγμένες αρχές της ένωσης.

Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση του κατοχικού ηγέτη, τόσο στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και σε χθεσινό ψήφισμα της ρωσικής Κάτω Βουλής, γνωστής ώς Δούμα.

Ο Ντενκτάς, χαρακτήρισε το ψήφισμα της Δούμα, εχθρικό προς τους Τουρκοκυπρίους, και επέκρινε έντονα τη Ρωσία για τη στάση της στο Κυπριακό.


Τα εμπόδια που δέν επέτρεπαν στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να προβεί στο διορισμό εκπροσώπου του στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, έχουν υπερπηδηθεί.

Αυτό δήλωσαν οι εκπρόσωποι των συγγενών των αγνοουμένων, μετά απο συνάντηση που είχαν με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Τώρα αναμένεται από τον Μπούτρος Γκάλι, να προχωρήσει στο διορισμό του εκπροσώπου του, ώστε να αρχίσει η Διερευνητική Επιτροπή το ουσιαστικό μέρος της διερεύνησης.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος παρευρίσκετο στη συνάντηση, δήλωσε ότι πρέπει ο Γενικός Γραμματέας να προχωρήσει στο διορισμό, ώστε να αρχίσει -όπως είπε- η ουσιαστική διερεύνηση.


Εκθεση που ετοίμασαν οι Βρεττανικές Βάσεις καταρρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους ευθύνονται Ελληνοκύπριοι για τη δολοφονία Τούρκου στρατιώτη κουρδικής καταγωγής και τον τραυματισμό δεύτερου.

Ο Βρετανός αξιωματικός που ετοίμασε την έκθεση αναφέρει ότι ενοχλήθηκε από σειρά στοιχείων τα οποία δέν φαίνονται να συνάδουν με σοβαρό επεισόδιο ρίψης πυροβολισμών και σημειώνει ότι εκτός από μερικές μικρές κηλίδες αίματος, ο χώρος του φυλακίου ήταν εντυπωσιακά καθαρός.

Αν δύο στρατιώτες είχαν πυροβοληθεί από κοντινή απόσταση με σειρά πυροβολισμών από όπλο υψηλής ταχυβολίας, αναφέρει ο Βρετανός εμπειρογνώμονας, θα ανέμενα να έβρισκα υπολείμματα ανθρώπινων ιστών και ρούχων, κάτι που δέν έγινε.

Αναφέρει επίσης ότι η θέση των καλύκων δέν φαινόταν να συνάδει με τον τρόπο που επιτάσσονται συνήθως οι κάλυκες αυτομάτου όπλου.


Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, ενδέχεται να έχει σήμερα -στην Μόσχα- συνάντηση με το Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϋμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Σημίτης ανέφερε ότι σε μία τέτοια σύνοδο, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση επί της ουσίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, εξ' άλλου, δήλωσε ότι εάν τελικά η συνάντηση πραγματοποιηθεί θα είναι εθυμοτυπικού χαρακτήρα.

Εν τω μεταξύ, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος είχε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βίκτορ Τσερνομύρτιν, με τον οποίο και συζήτησε κυρίως τα Ελληνοτουρκικά, την κατάσταση στα Βαλκάνια, το ζήτημα της -προς ανατολάς- διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, καθώς και διμερή θέματα.


Εντονο ενδιαφέρον για έργα

δεκάδων εκατομμυρίων λιρών που προγραμματίζει η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, επιδεικνύουν ξένοι πρέσβεις, οι οποίοι επισκέπτονται συχνά τον Υπουργό Εμπορίου.

Ο κύριος Χριστοφή, ο οποίος ανέλυε τους προϋπολογισμούς του υπουργείου του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, διαβεβαίωσε ότι ελέγχει όλες τις διαδικασίες προσφορών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κίκης Καζαμίας εξέφρασε διαφορετική άποψη και χαρακτήρισε αμαρτωλό το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής.

Δεύτερο θέμα συζήτησης στην επιτροπή, ήταν ο τουρισμός και η αναμενόμενη για φέτος μείωση κατά 5% του τουριστικού ρεύματος.

Ωστόσο, ο Υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα επίπεδα της φετεινής τουριστικής κίνησης και έκανε αναφορά στις γειτονικές μας χώρες οι οποίες είχαν πολλαπλάσιες απώλειες.


Η επιδημία της μηνιγγίτιδας θα επανέλθει δηλώνει και προειδοποιεί ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης.

Αναλύοντας τους προϋπολογισμούς του υπουργείου του στην επιτροπή οικονομικών της βουλής, ο κύριος Χριστοφίδης εκτίμησε ότι είμαστε από τους πρώτους στον κόσμο στον τομέα της υγείας.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μετά τις Ιαπωνέζες, οι Κύπριες ζουν τα περισσότερα χρόνια, εβοδμήντα-εννέα συνολικά.

Οι άντρες, ζουν μόνο εβδομήντα-πέντε χρόνια, πάντα κατά μέσο όρο.

Για κάθε τετρακόσιους δεκαπέντε κατοίκους αντιστοιχεί ένας γιατρός, για κάθε εκατόν-εννήντα-πέντε κατοίκους μία κλίνη, μία νοσοκόμα για διακόσια- τριάντα-τρία άτομα και για κάθε οδοντίατρο χίλια-διακόσια-τριάντα-τρία άτομα.


Δεν συνήλθε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αναβάλλοντας όλες τις υπό εκδίκαση υποθέσεις.

Αιτία η χθεσινοβραδυνή διάρρηξη του Δικαστικού Μεγάρου από αγνώστους, οι οποίοι, επιζητώντας προφανώς μετρητά παραβίασαν αίθουσες, γραφεία και συρτάρια.

Λεπτομέρειες έχει ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Με ενδοσχολικούς εορτασμούς γιορτάστηκε σήμερα σε όλα τα εκπαιδευτήρια της ελεύθερης Κύπρου, η επέτειος της εικοστής-ογδόης Οκτωβρίου.

Σε μήνυμα της, που διαβάστηκε στα σχολεία η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, ανέφερε ότι το νόημα των εθνικών επετείων είναι το νόημα της λευτεριάς, που πηγάζει μέσα από την ψυχή της Ελλάδας.

Τόνισε επίσης ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη και χρέος ο εορτασμός των εθνικών επετείων, γιατί συνιστούν γιορτή ελευθερίας και μνήμης του έθνους.


Μεγάλης έκτασης επεισόδια ξέσπασαν στην συνοικία Σαίντ Πήτερσμπεργκ της Φλώριδας των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν νεαρό μαύρο οδηγό, ο οποίος αρνήθηκε να σταματήσει για αστυνομικό έλεγχο.

Εκατοντάδες άτομα, άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών και πυρπόλησαν αυτοκίνητα.

Από τις επιθέσεις των διαδηλωτών τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις και τοπικά θα πέσουν βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ και τοπικά 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και τα ανατολικά παράλια και γύρω στους 14 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο τοπικές νεφώσεις δυνατόν να δώσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ και τοπικά μέχρι 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και γύρω στους 23 βαθμούς στα νότια παράλια.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 24 με 15, στη Λεμεσό 23 με 15, στην Πάφο και την Κερύνεια 22 με 15 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 6.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Friday, 25 October 1996 - 14:43:15