Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Με δοξολογίες και παρελάσεις, κορυφώθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο της εικοστής ογδόης Οκτωβρίου του 1940.

Στην Κύπρο, η επίσημη πανηγυρική δοξολογία εψάλη στις δέκα το πρωί στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, συμπαραστατούμενου από τον ιερό κλήρο της πόλεως.

Στη δολοξογία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία και άλλοι επίσημοι.

Ο Μακαριώτατος ανέπεμψε δέηση για σύντμηση του χρόνου της δοκιμασίας του Κυπριακού λαού, απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας και εκδίωξη του εισβολέα.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κύπρου Μιλτιάδης Χαχολιάδης.

Της δοξολογίας ακολούθησε παρέλαση παλαιών πολεμιστών, μαθητών, φοιτητών, προσκόπων, αντιπροσωπειών σωματείων και άλλων.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης εδέχθη ο Πρόεδρος Κληρίδης, από ειδική εξέδρα μπροστά από την Ελληνική πρεσβεία, πλαισιούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και τον πρέσβη της Ελλάδος Αλέξανδρο Σάνδη.

Με δοξολογίες και παρελάσεις τιμήθηκε η επέτειος του ΟΧΙ και στις άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Στη Λεμεσό τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, στη Λάρνακα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκος Ευαγγέλου, στην Πάφο ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Πετρίδης και στο Παραλίμνι ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης.


Στην Ελλάδα, επίκεντρο των εορτασμών της επετείου του ιστορικού ΟΧΙ ήταν η Θεσσαλονίκη.

Οι σημερινοί εορτασμοί άρχισαν το πρωϊ με πανηγυρική δοξολογία η οποία εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Ακολούθησε μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση, τον χαιρετισμό της οποίας, δέχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, από ειδική εξέδρα στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τον Ελληνα πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.

Στην παρέλαση πήραν μέρος μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Στον ουρανό της πρωτεύουσας της Μακεδονίας έκαναν την εμφάνισή τους μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας καθώς και το νέο απόκτημα του Ελληνικού στρατού, τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι.

Ποτέ πριν ο πόλεμος που επεβλήθη σε ένα έθνος δεν έγινε δεκτός με περισσότερη αποφασιστικότητα και μεγαλύτερο σθένος, δήλωσε μετά το πέρας της παρέλασης ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος.

Υποκλινόμαστε όλοι, πρόσθεσε, με σεβασμό στη μνήμη των νεκρών και όλων όσων πολέμησαν για τη δόξα της Ελλάδος.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον υπό τις παρούσες συνθήκες η σημερινή επέτειος αποκτά και άλλη σημασία, ο κύριος Στεφανόπουλος απάντησε πως αυτό το κατανοούν όλοι πολύ καλά.


Μέσα στις επόμενες δύο μέρες θα συναντηθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που προέκυψε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αλέκου Ευαγγέλου.

Ο κύριος Κυπριανού επανέλαβε και σήμερα ότι δεν αποσύρει τίποτα από τα όσα έχει δηλώσει αναφορικά με τους λόγους που τον ώθησαν στη λήψη της απόφασης, να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς τον κύριο Ευαγγέλου.

Διευκρίνισε ωστόσο, όπως και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ότι ο τελευταίος λόγος ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο θα ενημερώσει στη συνάντηση που θα έχουν.

Για το θέμα ερωτήθηκε μετά την μαθητική παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρνήθηκε όμως να απαντήσει.


Ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος είναι ο στόχος της εισήγησης του αναπληρωτή προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Αναστασιάδη, για σχηματισμό σκιώδους κυβέρνησης.

Ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η ενεργοποίηση του σχετικού άρθρου του κατασταστικού επιβάλλεται αυτή τη στιγμή γιατί υπάρχει πρόβλημα συντονισμού.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση βλέπει πίσω από την πρόταση, ακόμη μία προσπάθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού να ελέγξει ή να επηρεάσει, έστω και εκ των υστέρων, την κυβέρνηση.


Στην Αίγυπτο, επτά άτομα έχασαν την ζωή τους, άλλα 20 τραυματίστηκαν και περισσότερα απο 100 αγνοούνται, μετά από την κατάρρευση κτιριακού συγκροτήματος στο Κάιρο.

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό ατόμων, που βρίσκονται θαμμένα μέσα στα ερείπια, αν και εκφράζονται φόβοι, ότι ελάχιστοι έχουν διασωθεί απο την πτώση του δωδεκα- ώροφου κτιρίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αιγυπτιακής Αστυνομίας, μεγάλη ευθύνη για την κατάρρευση του κτιρίου φέρει ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος πρόσθεσε τέσσερις ορόφους, αγνοώντας την άδεια των Αρχών για κατασκευή ενός μόνο ορόφου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλά από τα κτίρια στην περιοχή είναι ετοιμόρροπα, λόγω των πρόσφατων σεισμών.


Σε αδιέξοδο κατέληξαν νωρίς σήμερα το πρωί, οι ολονύχτιες συνομιλίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Χεβρώνα.

Ο Αμερικανός απεστελμένος Ντένις Ρος επέστρεψε σήμερα στην Ουάσιγκτων με άδεια χέρια, ενώ ο Γιάσερ Αραφάτ αναχώρησε για περιοδεία στην Ευρώπη.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού Πρωθυπουργού εξάλλου δήλωσε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες, ανακοινώνοντας την επιστροφή του κυρίου Ντένις Ρος στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, περιπλανώνται μεταξύ των συνόρων Ρουάντας και Ζαϊρ για την εξασφάλιση τροφής και στέγης.

Οι φόβοι για μια τεραστίων διαστάσεων τραγωδία, είναι πολύ μεγάλοι, εκτιμούν διεθνείς οργανισμοί βοήθειας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη χώρα δραματική.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες ανήκουν στην φυλή Χούτου της Ρουάντας, ενώ πολλοί είναι Ζαϊρινοί, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις περιοχές τους λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Παράλληλα, η παράκληση των εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού προς τους πρόσφυγες για επιστροφή στην χώρα, θεωρείται ανέφικτη, μετά τα εγκλήματα του στρατού των Τούτσι κατά των προσφύγων στη Ρουάντα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βροχές, ενώ θα σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ, αλλά ευμετάβλητοι δυνατοί 5 Μποφόρ στις περιοχές των καταιγίδων. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 13 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και πιθανό μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ώς δυτικοί μέτριοι έως δυνατοί 4-5 Μποφόρ, και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στο εσωτερικό στους 22 βαθμούς και γύρω στους 23 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 21 με 13, στη Λεμεσό 24 με 13, στην Πάφο και την Κερύνεια 23 με 13 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 5.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Monday, 28 October 1996 - 13:39:39