Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-10-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εντάλματα σύλληψης εναντίον των δολοφόνων του Σολωμού Σολωμού εξέδωσε η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, η οποία σε συνεργασία με την αστυνομία ολοκλήρωσε τις σχετικές έρευνες.

Τα εντάλματα τα οποία θα διαβιβαστούν στην Ιντερπόλ, αφορούν τους Κενάν Ακίν έποικο και ψευδοϋπουργό Γεωργίας του κατοχικού καθεστώτος, τον Ερντάλ Εμανέτ από την Τουρκία διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, τον Ατιλλα Σαβ αρχηγό της ψευδοαστυνομίας, τον Χασάν Κουντακτζί Αντιστράτηγο του κατοχικού στρατού και τον Μεχμέτ Καρλί Υποστράτηγο/Διοικητή της 28ης Μεραρχίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια συνεχώς, σχετικά με τους δολοφόνους του Τάσου Ισαάκ, τα οποία και εξετάζονται.


Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Αλέκου Ευαγγέλου, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του.

Οι κύριοι Κυπριανού και Ευαγγέλου προέβησαν σήμερα σε νέες δηλώσεις, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της μεταξύ τους αντιπαράθεσης και αβέβαιη την κατάληξη της.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφήνει μάλιστα να νοηθεί ότι από την εξελίξη της υπόθεσης Ευαγγέλου, θα εξαρτηθεί και το μέλλον της συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Χρησιμοποιώντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς, ο κύριος Κυπριανού, έκανε λόγο για υπουργό υπό προθεσμία, και προσθέτει, ότι ο κύριος Ευαγγέλου, προσπαθεί να τον παρουσιάσει ως αλλοπρόσαλλο.

Σχολιάζοντας τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ως Πρόεδρος της Βουλής, ο κύριος Κυπριανού χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη συμπεριφορά του κυρίου Ευαγγέλου, τονίζοντας ότι του συμπεριφέρθηκε σαν να ήταν ο κατώτερος υπάλληλός του.

Κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί άλλες προκλήσεις τόσο από τον κύριο Ευαγγέλου όσο και από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, οι οποίοι εφάρμοσαν -κατά την έκφραση του- το "αποφασίζομεν και διατάσσωμεν" στα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Απαντώντας στον Πρόεδρο της Βουλής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το θέμα της αντικατάστασής του είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο κύριος Κυπριανού για απομάκρυνσή του από το Υπουργείο.

Είπε επίσης ότι ούτε ο χαρακτήρας του ούτε η ανατροφή του, του επιτρέπουν να συμπεριφέρεται όπως περιέγραψε ο κύριος Κυπριανού.

Είναι όμως του χαρακτήρα του, πρόσθεσε, να μην συμβιβάζεται σε θέματα αρχών.


Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί αισιοδοξία σε ό,τι αφορά το θέμα της αντιμετώπισης της έξαρσης του εγκλήματος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

Οι επιτυχίες που παρατηρούνται, πρόσθεσε, είναι δυσανάλογες της έκτασης της εγκληματικότητας.

Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή προτροπή του Προέδρου Κληρίδη προς την Αστυνομία, για εντοπισμό των δραστών της εγκληματικής ενέργειας εναντίον του δικαστή Μαυρονικόλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αποτελούσε σαφέστατο μήνυμα προς κάθε άνανδρο εγκληματία, ότι η πολιτεία δεν θα μείνει απαθής, όταν γίνεται προσπάθεια να πληγούν τα μέλη της δικαστικής εξουσίας.

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, συνέχισε ο κύριος Κασουλίδης, δεν υποβαθμίζει την σημασία άλλης ζωής, τονίζει όμως, την ανάγκη να να προστατευθεί η ακεραιότητα της δικαιοσύνης.

Για το θέμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη.

Η Αστυνομία, είπε ο κύριος Κασουλίδης, μελετά συνεχώς τρόπους για την πάταξη του εγκλήματος, ενώ εξέφραε την πεποίθηση, ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης σεσημασμένων ατόμων, πέτυχε, παρά τα μειονεκτήματα του.


Τριάντα άτομα από τη Λεμεσό και τη Λάρνακα έχουν ανακριθεί από την αστυνομία, σχετικά με την βομβιστική επίθεση εναντίον του δικαστή Μιχάλη Μαυρονικόλα.

Η αστυνομία ανακρίνει επίσης και άτομα τα αποία είχαν ανάμιξη σε υποθέσεις που χειρίστηκε ο κύριος Μαυρονικόλας, τόσο πρίν, όσο και μετά την μετάθεσή του στη Λεμεσό.

Εν τω μεταξύ, ο βοηθός αρχηγού αστυνομίας, Αντρέας Στεφάνου είπε ότι δεν έχει ακόμη εντοπισθεί το κίνητρο της επίθεσης κατά του κυρίου Μαυρονικόλα.

Παραδέχθηκε επίσης ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί κατά καιρούς για πάταξη του εγκλήματος, δεν έχουν καρποφορήσει.

Ο κύριος Στεφάνου πρότεινε όπως ψηφιστούν νόμοι οι οποίοι θα δίνουν για ένα εξάμηνο έκτακτες αρμοδιότητες στην αστυνομία για πάταξη του εγκλήματος.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας μετέβη στο Λονδίνο για καρδιολογικές εξετάσεις και υπεβλήθη σε καθετηριασμό, αλλά όχι σε εγχείρηση καρδίας.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον ανταποκριτή του ΛΟΓΟΥ στο Λονδίνο, ο κύριος Χριστόφιας είπε οτι αισθάνεται τόσο καλά, όσο ποτέ άλλοτε.

Η επέμβαση εγινε στο νοσοκομείο Σέντ Μαίρη.


Κεκλεισμένων των θυρών και με την επίγνωση ότι πορεύεται με αντισυνταγματικό τρόπο, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προχωρεί στη μονιμοποίηση χιλίων ογδόντα εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων.

Η μονιμοποίηση θα υλοποιηθεί χωρίς την παρεμβολή της επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας, γεγονός που δίνει το δικαίωμα σε κάθε μη ικανοποιημένο ενδιαφερόμενο να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο και να ζητήσει ακύρωση του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα άλλων επτακοσίων εκτάκτων ή ωρομισθίων υπαλλήλων για μόνιμο διορισμό στη δημόσια υπηρεσία, οι οποίοι διαχωρίζονται σε 15 κατηγορίες.

Εξάλλου οι έκτακτοι πραγματοποίησαν το πρωί γενική συνέλευση και μελέτησαν την πορεία του αιτήματος τους για μονιμοποίηση.


Ο παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, μετέβη στην -προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης- Ιρλανδία, συνεχίζοντας την εξαγγελθείσα πρωτοβουλία του για ενεργότερη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού παράγοντα στο διάλογο για το Μεσανατολικό.

Η Ιρλανδική Προεδρία έδωσε στον Παλαιστίνιο ηγέτη την διαβεβαίωση ότι η τρόϊκα της 'Ενωσης αποτελούμενη από τους υπουργούς εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, θα επισκεφθεί την περιοχή εντός του ερχομένου δεκαημέρου.

Το ενδεχόμενο άμεσης ανάμιξης του παράγοντα Ευρωπαϊκή Ενωση στο Μεσανατολικό, βρίσκει διαμετρικά αντίθετο το Ισραήλ, αφού, όπως υποστηρίζει, ο παράγοντας αυτός διάκειται θετικότερα προς την παλαιστινιακή πλευρά.


Σε νέο αιματοκύλισμα, με απρόβλεπτες συνέπειες οδηγείται η αφρικανική ήπειρος, καθώς σφοδρές μάχες ξέσπασαν στα σύνορα του Ζαϊρ με την Ρουάντα.

Δυνάμεις των δύο χωρών, αντάλλαξαν την αυγή πυκνά πυρά πυροβολικού κοντά στην Μπουκάβου, το καθεστώς της οποίας αμφισβητείται από την Ρουάντα.

Το Ζαϊρ κατηγόρησε την Ρουάντα και το Μπουρούντι, ότι ενισχύουν τους αντάρτες Τούτσι, οι οποίοι επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης της χώρας.

Εν τω μεταξύ, "δραματική" χαρακτηρίζεται η κατάσταση των χιλιάδων προσφύγων, που εξακολουθούν να βρίσκονται αποκλεισμένοι στην μεθόριο των δύο χωρών.

Τα Ηνωμένα Εθνη αδυνατούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, καθώς τα πλείστα από τα μέλη των αποστολών τους έχουν ήδη εγκατελείψει την περιοχή για λόγους ασφαλείας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί, ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 12 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί, μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 23 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 23 με 11, στη Λεμεσό επίσης 23 με 11, στην Πάφο και την Κερύνεια 22 με 10 και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Wednesday, 30 October 1996 - 12:27:23