Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-11-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Επί καθημερινής βάσεως θα πραγματοποιούνται από το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο, οι εκδηλώσεις ενημέρωσης των ξένων περιηγητών στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Την απόφαση ανακοίνωσε σήμερα ο βουλευτής και μέλος της συντονιστικής Επιτροπής Μάριος Ματσάκης, ύστερα από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, παρουσία και του Αρχηγού Αστυνομίας.

Ο κύριος Ματσάκης προέβη επίσης στη διευκρίνιση ότι οι εκδηλώσεις δεν στρέφονται εναντίον των Τουρκοκυπρίων, με τους οποίους επιδιώκεται ειρηνική συμβίωση.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος Αρης Χατζηπαναγιώτου, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ντενκτάς δεν θα συνεχίσει να προβάλλει εμπόδια στην διακίνηση των εγκλωβισμένων και προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκδηλώσεις οι οποίες θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στο κατοχικό καθεστώς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο τρόπος που γίνεται σήμερα η εκδήλωση, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Ασφαλώς πρόσθεσε, λαμβάνονται υπόψη βασικά θέματα, που έχουν σχέση με τους Εγκλωβισμένους, και την επικοινωνία με τους Τουρκοκυπρίους.

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης Βαλτεμάρ Ροκοζέφσκι, δήλωσε ότι το καθεστώς Ντενκτάς, έδωσε σήμερα διαβεβαιώσεις για την ελεύθερη διακίνηση από το κατοχικο οδόφραγμα.


Σε σωρεία παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου πρόεβησαν και σήμερα τα Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Τα Τουρκικά μαχητικά επεδόθησαν για αρκετή ώρα σε πόλεμο νεύρων παραβιάζοντας κατ'επανάληψη τον εναέριο χώρο της Κύπρου, πετώντας προκλητικά πάνω από τον σκλάβωμενο Πενταδάκτυλο.

Στις μία και τριάντα, δύο τουρκικά ΕΦ-16 εισήλθαν στον Κυπριακό Εναέριο Χώρο στην περιοχή Κορμακίτη, πέταξαν προς την οροσειρά του Πενταδακτύλου και κατευθύνθηκαν προς τον Απόστολο Ανδρέα.

Στην συνέχεια ακολούθησαν την αντίστροφη πορεία και αναχώρησαν με κατεύθυνση την Τουρκία.

Οι νέες προκλήσεις των Τούρκων σημειώθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της άσκησης "Ταύρος" των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, που διεξάγεται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και επεκτείνεται στην κατεχόμενη Κύπρο.

Για τους σκοπούς της άσκησης βρίσκονται στα ανοιχτά της Κερύνειας μια φρεγάτα και δύο αντιτορπιλλικά του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.


Επίσκεψη στην Κύπρο εντός του Ιανουαρίου πιθανόν να πραγματοποιήσει ο ειδικός αντιπροσώπος του Γενικού Γραμματέα Χαν Σουγκ Τζού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Η επίσκεψη του διπλωμάτη του Διεθνούς Οργανισμού εντάσσεται στα πλαίσια του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν τα Ηνωμένα Εθνη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Οπως σημείωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης η νέα επίσκεψη Χαν στην Κύπρο θα είναι μεγάλης διάρκειας.


Εντονη ανησυχία, για το ποιόν των διαφαινομένων πρωτοβουλιών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος επέστρεψε από επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η Λευκωσία και η Αθήνα θα είναι οι αποδέκτες πιέσεων, ακόμα και στο θέμα των λεγομένων ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο στο πλαίσιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας, και όχι η Τουρκία.

Την θέση του αυτή, ο Πρόεδρος Κυπριανού στηρίζει στα λεγόμενα του Βρετανού αντιπροσώπου για το κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ και στην στάση που οι Αμερικανοί τήρησαν, απέναντι στην καταδικαστική, για την Τουρκία, απόφαση της Ευρωβουλής.


Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα είναι στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει αύριο στη Λευκωσία ο διαπιστευμένος στην Κύπρο Πρέσβης της Ιρλανδίας Λίαμ Ρίγκνι.

Ο κύριος Ρίγκνι ο οποίος φθάνει απόψε από την Αθήνα, όπου και η έδρα του, θα παρακαθήσει αύριο σε γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και με τους πρέσβεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εξάλλου, πριν από τη σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Δουβλίνο, συγκεκριμένα τέλος Νοεμβρίου, αναμένεται στην Κύπρο και ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας Κέστερ Χίσλιπ.


Συζήτηση εφ'όλης της ύλης είχαν σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

Αμέσως μετά την συνάντηση, ο κύριος Σημίτης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο ιδιαιτέρως για τις εξελίξεις που αναμένονται στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά όπως διαμορφώνονται μετά την επανεκλογή του Προέδρου Μπίλ Κλίντον.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ακόμη τα εσωτερικά ζητήματα, την οικονομία και την άμυνα.


Αλλάζει μορφή, στρατηγική και εκτέλεση η διαφωτιστική μας εκστρατεία στην Ευρώπη, και στη θέση των οίκων προβολής τίθενται πρόσωπα με ειδικές ικανότητες γνώσεις ή και θέσεις.

Ο συντονισμός όλων των εμπλεκομένων θα γίνει στην Αθήνα και για το σκοπό αυτό μεταβαίνουν στην Ελληνική πρωτεύουσα ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στην όλη προσπάθεια εμπλέκεται ενεργότερα και η Βουλή, η οποία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που της αναλογεί και συντονίζεται με την κυβέρνηση.


Εντοπίστηκε το μεσημέρι το σημείο στο οποίο βυθίστηκε η πυραυλάκατος "Κωστάκος" του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η πυραυλάκατος εντοπίστηκε από δύο ειδικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού σε βάθος 150 μέτρων και σε απόσταση περίπου χιλίων μέτρων από την ακτή της Σάμου.

Η διαδικασία της ανέλκυσης της πυραυλακάτου καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη λόγω έλλειψης επαρκών μέσων.

Παράλληλα, οι έρευνες για ανεύρεση των τεσσάρων αγνοουμένων, μελών του πληρώματος της "Κωστάκος", συνεχίζονται, οι ελπίδες ωστόσο, έχουν εκμηδενιστεί.


Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιείται αυτή την στιγμή, σχετικά με το μέλλον του κόμματος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ μιλώντας το πρωί στους Προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών Αττικής, επέρριψε ευθύνες στον Επίτιμο Πρόεδρο του κόμματος Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρτίας.

Ο κύριος Εβερτ επέρριψε ευθύνες και στους κυρίους Μάνο, Σουφλιά καθώς και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Από την πλευρά του, ο κύριος Μητσοτάκης απαντώντας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα λέγοντας χαρακτηριστικά "μωραίνει Κύριος".


Το διαμοιρασμό των κατεχόμενων δήμων αποφάσισαν τα κόμματα, ώστε να αποφευχθεί η διεξαγωγή εκλογών.

Η απόφαση λήφθηκε κατά την διάρκεια κοινής συνεδρίας των αρχηγών ή εκροσώπων των κομμάτων και της ειδικής επιτροπής για τους κατεχόμενους δήμους.

Ωστόσο σε όσους δήμους υπάρχουν ανεξάρτητες υποψηφιότητες θα διεξαχθούν κανονικά εκλογές.


Συμφωνία έχει επιτευχθεί μεταξύ του Υπουργείου Συγκοινωνιών και 'Εργων και των ταχυδρομικών υπαλλήλων.

Η κρίση που υπήρχε εδώ και τρεις εβδομάδες στα ταχυδρομεία, έληξε σήμερα, μετά από έντονες διαβουλεύσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και 'Εργων Αδάμου Αδαμίδη, του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου και εκπροσώπων των ταχυδρομικών υπαλλήλων.

Η συμφωνία που επήλθε προνοεί όπως η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε κατάργηση ή επηρεασμό οποιουδήποτε υφιστάμενου ταχυδρομικού γραφείου σε δήμους, κοινότητες και Συμβούλια Βελτιώσεως.


Τα βρήκαν σε όλους τους τομείς οι Υπουργοί Δικαιοσύνης Κύπρου και Ρωσίας ενώ αύριο αναμένεται να υπογράψουν έγγραφο που να επικυρώνει τη συμφωνία τους.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσίας Βαλεντίν Κοβάλωφ εξέφρασε ικανοποίηση από τα αποτελέσματα των επαφών του στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κύριο Κοβάλωφ υπήρξε συναντίληψη σε θέματα που αφορούν την ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά και σε θέματα που αφορούν τους μικτούς γάμους και την ιδιοκτησία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πγόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 βαθμούς.

Αύριο θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις και στα ορεινά ενδέχεται να πέσουν μερικές βροχές το απόγευμα. Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί παραμένοντας ασθενείς 3 Μποφόρ. Η θάλασσα επίσης θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 25 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 25 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 25 με 13, στη Λεμεσό 26 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 12, και στον Πρόδρομο 13 με 7.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v2.00 run on Thursday, 7 November 1996 - 11:27:11