Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-11-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την διαβεβαίωση ότι η υποψηφιότητα της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση δεν θα επηρεαστεί από την αποχώρηση της Μάλτας, έδωσε στον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη στις Βρυξέλλες, ο Κοινοτικός Επίτροπος για εξωτερικές υποθέσεις, Χάνς Βάν ντέ Μπρούκ.

Σύμφωνα με τον κύριο Βαν ντε Μπρούκ, οι δύο περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές.

Στην Μάλτα είπε, η εσωτερική πολιτική κατάσταση αλλάζει την προοπτική της χώρας αυτής στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, γεγονός που δεν έχει καμία σχέση με την Κύπρο.

Απο την πλευρά του, ο κύριος Μιχαηλίδης, ενημέρωσε τον Κοινοτικό επίτροπο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και κάλεσε την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, να εμπλακεί ενεργότερα στις προσπάθειες, για επίλυση του προβλήματος.


Διάφορα σενάρια, που ενδεχομένως να προκύψουν κατά την διαδικασία της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επεξεργάζονται οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδος, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα λύσης του Κυπριακού, πρίν από την ένταξη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης επανέλαβε σήμερα ότι είναι προτιμότερο να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και προσθεσε ότι εάν συνεχισθεί η τουρκική αδιαλλαξία, τότε η επιλογή της Κύπρου είναι να ενταχθεί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και το ενδεχόμενο, η Ευρωπαϊκή Ενωση, να ζητήσει λύση στο Κυπριακό, ως προϋπόθεση για την ένταξη.


Εντός του 1997, θα λειτουργήσει επιχειρησιακά η αεροπορική βάση στην Πάφο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, με αφορμή κατηγορίες και απειλές που εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του Tουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ.

Απαντώντας στις δηλώσεις Ακμπέλ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόετρεψε την Τουρκία να δείξει πολιτική βούληση για λύση του Κυπριακού, έτσι ώστε να μην χρειαστεί, η κατασκευή της αεροπορικής βάσης.

Διαφορετικά, πρόσθεσε ο κυβερνητκος εκπροσωπος, η βάση θα ολοκληρωθεί και θα χρησιμοποιηθεί κατάλληλα.

Ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η στρατιωτική ενίσχυση και το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου, δεν συνδέονται με την πορεία διαδικασιών επίλυσης, αλλά με μιά ενδεχόμενη παραγωγική κατάληξη, των συνομιλιών για το Κυπριακό.


'Εμμεσα υπέρ της εφαρμογής διαδικασίας τύπου Ντέϊτον για το Κυπριακό, τάχθηκε ο αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Γουστάβ Φεϊσσέλ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Χαν Σουγκ Τζου, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Ο κύριος Φεϊσσέλ, απέφυγε να σχολιάσει συγκεκριμένα την διαδικασία τύπου Ντέϊτον.

Εξέφρασε, όμως προτίμηση σε διαδικασία, η οποία προσομοιάζει με αυτήν που εφαρμόστηκε για την επίλυση του Γιουγκοσλαβικού.

Εν τω μεταξύ, ο Γούσταβ Φεϊσσέλ είπε ότι, αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα ο εκ του σύνεγγυς στρατιωτικός διάλογος, μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και του κατοχικού στρατού.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, κατά τον κύριο Φεϊσσέλ, να ασχοληθούν με το πακέτο, των προτεινομένων από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει, την επέκταση της απαγκίστρωσης, την απαγόρευση ένσφαιρων όπλων κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, και τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών.


Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, είχε σήμερα ο Υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδας Αντρέας Φούρας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο κύριος Φούρας, άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις απόψεις του Μακαριωτάτου πάνω στο εθνικό θέμα και τις χαρακτήρισε βαρύνουσες και ενδιαφέρουσες.

Αργότερα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού της Ελλάδας, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ, Δήμο Γεωργιάδη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.


Καμία ένσταση δεν υποβλήθηκε μέχρι σήμερα το μεσημέρι, για τις υποψηφιότητες των Δημάρχων Κερύνειας και Λαπήθου.

Μετά από αυτό, ο έπαρχος Κερύνειας Δημήτρης Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε τα ονόματα των Δημάρχων Κερύνειας και Λαπήθου, Ελλης Λεπτού και Νίκου Ευαγγέλου αντίστοιχα.

Ο έπαρχος Κερύνειας ανέφερε ότι κατόπιν επιθυμίας των δύο δημάρχων, η ανακήρυξή τους, θα γίνει την Παρασκευή στις 3 το απόγευμα, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Η Ελλη Λεπτού και ο Νίκος Ευαγγέλου, ανέφεραν ότι η ανακήρυξη τους στο οδόφραγμα του αίσχους, έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, και τονίζει τον πόθο για επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους.

Χωρίς ανθυποψήφιο έχουν εκλεγεί επίσης, οι Δήμαρχοι των κατεχομένων Δήμων Ακανθούς και Λευκονοίκου, Σωτήρης Χάϊλος και Λυκούργος Κάππας, όπως και οι Νίκος Βλίττης στο Παραλίμνι, Βαρβάρα Περικλέους στην Αγία Νάπα, και Σοφοκλής Σοφοκλέους στα Λεύκαρα.

Από το γραφείο του εφόρου εκλογών έχει ανακοινωθεί ότι υπεβλήθησαν τέσσερις ενστάσεις για υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους οι οποίες κρίθηκαν αβάσιμες.


Το άμεσο κλείσιμο του ορυχείου του αμιάντου και τη σήμανση του, ως μολυσμένη περιοχή, εισηγήθηκαν στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής, δύο Βρετανοί εμπειρογνώμονες.

Οι Βρεττανοί εμπειρογνώμονες βρίσκονται στην Κύπρο για να μελετήσουν τις επιπτώσεις του αμιάντου, στις βρετανικές βάσεις.

Ο βουλευτής Γιαννάκης Θωμά, ανέφερε ότι 30% των θανάτων στην περιοχή οφείλεται στη νόσο, μεσο-θηλώματα, ένα είδος καρκίνου των πνευμόνων, το οποίο έχει αιτία τις ίνες αμιάντου.

Ο θωρακο-χειρούργος Γρηγόρης Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι, σε ιστολογική έρευνα που διεξήγαγε απέδειξε ότι τα αυξημένα ποσοστά της νόσου στην περιοχή, οφείλονται στον αμίαντο.

Μεγάλη συζήτηση διεξήχθη για την ανάγκη αναδόμησης των μπάζων, και την απειλή από κατολισθήσεις στα γύρω χωριά.

Εκπρόσωποι του τμήματος γεωλογικής επισκόπησης, ανέφεραν ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια για τακτοποιηθούν τα μπάζα και περισσότερα για την αναδάσωση της περιοχής.


Μέχρι και πέντε χιλιάδες λίρες τον μήνα κερδίζουν καθηγητές που διδάσκουν σε παράνομα φροντιστήρια, έσοδα τα οποία βέβαια δεν δηλώνονται, στον φόρο εισοδήματος.

Στην καταγγελία αυτή προέβη η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Φροντιστηρίων Αννα Κωνσταντινίδου, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε ο Σύνδεσμος με την Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κλαίρη Αγγελίδου.

Επίσημα στοιχεία για την έκταση του προβλήματος δεν υπάρχουν, δεδομένου ότι τα φροντιστήρια αυτά, είναι παράνομα.

Ωστόσο, όπως είπε η κυρία Κωνσταντινίδου, από εκτιμήσεις καθώς και πληροφορίες του Συνδέσμου, φαίνεται ότι μία ώρα μάθημα κοστίζει στο μαθητή, μέχρι και 15 λίρες.

Παράλληλα, ποσοστό γύρω στο 60 τοις εκατό των καθηγητών, κάνει παράνομα φροντιστήρια.

Κατά τη συνάντηση ο Σύνδεσμος επέδωσε στην κυρία Αγγελίδου υπόμνημα με τις θέσεις του, και ζήτησε όπως το Υπουργείο, λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, για περιορισμό του προβλήματος.


Καταρρακτώδεις βροχές έπεσαν το μεσημέρι στη Λευκωσία, οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, συνοδεύονταν από χαλάζι.

Ιδιαίτερα ραγδαίες, ήταν οι βροχές στις περιοχές Μακεδονίτισσας, Αγίου Παύλου, Εγκωμης και Αγίου Δομετίου.

Αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους, σπίτια και υποστατικά πλημμύρισαν, ενώ σε ορισμένες περιοχές, διακόπηκε και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Από τις βροχές, πλημμύρισε και το χειρουργείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που βρίσκεται στον τρίτο όροφο του κτιρίου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανταποκρίθηκε σε περισσότερες από διακόσιες κλήσεις.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε κατά διαστήματα θα εμφανίζονται νεφώσεις και πιθανό να πέσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 12 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις τοπικά θα αυξηθούν και αναμένεται να πεσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3- 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 22 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 23 με 14, στη Λεμεσό 23 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 14 με 8.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.00 run on Tuesday, 26 November 1996 - 10:27:27