Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εκτός ημερησίας διάταξης και προκαταρκτικά τέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της βουλής, το θέμα της αύξησης των τιμών των πετρελαιοειδών.

Ο βουλευτής Κίκης Καζαμίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ενημέρωσε το σώμα για τις έρευνες που διεξήγαγε σε σχέση με τις ζημιές των εταιρειών πετρελαιο-ειδών, κάτι το οποίο έχει υποσχεθεί.

Ταυτόχρονα ο βουλευτής, χαρακτήρισε πλασματικές τις ζημιές των εταιρειών και κατήγγειλε συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία πριν μερικούς μήνες, παραχώρησε σε στέλεχος της που αφυπηρέτησε ποσό ενός κόμμα τριών εκατομμυρίων λιρών σαν εφάπαξ.


Την ενέργεια της κυβέρνησης, να καταθέσει στην Βουλή, πρόταση για αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών, αιτιολόγησε σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

Σχολιάζοντας σημεία των δηλώσεων του βουλευτή Κίκη Καζαμία, ο Γιαννάκης Κασουλίδης ανέφερε, ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε το γράμμα του νόμου, το οποίο επιτρέπει αναπροσαρμογή των τιμών των πετρελαιοειδών, δύο φορές το χρόνο, στις 16 Ιουνίου και στις 16 Δεκεμβρίου.

Η υπολογιζόμενη αύξηση στον τιμάριθμο, είπε ο Εκπρόσωπος, θα κυμανθεί από μηδέν κόμμα 15 μέχρι μηδέν κόμμα 2 τοις εκατόν, ποσοστό, που η κυβέρνηση θεωρεί, αμελητέο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κύριος Κασουλίδης είπε, ότι η κυβέρνηση ενήργησε τοιουτο-τρόπως, για να καλυφθεί το συσσωρευθέν έλλειμμα των πέντε εκατομμυρίων λιρών και επειδή δεν είναι βέβαιο όπως ανέφερε, ότι η τιμή του αργού πετρελαίου, θα μειωθεί, με την επανέναρξη εισροής Ιρακινού πετρελαίου στην αγορά.


Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα από την αναπόφευκτη αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Ο κύριος Χριστοδούλου, ανέφερε πάντως ότι η τιμή των καυσίμων ενδέχεται να διαφοροποιηθεί το επόμενο εξάμηνο.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα σημειωθούν φορολογικές αυξήσεις, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά.

Εν τω μεταξύ, ο κύριος Χριστοδούλου συναντήθηκε σήμερα με την επιτροπή των Εκτάκτων του Δημοσίου Τομέα, οι οποίοι και τον ευχαρίστησαν για την συνεισφορά του στην αίσια κατάληξη του αγώνα τους για μονιμοποίηση.


Η Κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ρωσία, για την υπογραφή των συμβολαίων αγοράς του πυραυλικού συστήματος ΕΣ-300, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας, εκ νέου, τις τουρκικές απειλές, ο κύριος Κασουλίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του Ρώσου Πρεσβευτή στην Αγκυρα, ότι η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και μπορεί να προβαίνει σε οποιεσδήποτε αγορές.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δήλωσε άγνοια για πληροφορίες, που αναφέρουν, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στην Ρωσία, για να ματαιωθεί η αγορά του πυραυλικού συστήματος.


Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ φθάνει στην Κύπρο την Κυριακή και όχι τη Δευτέρα όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Σκοπός της επίσκεψης του είναι η διερεύνηση των θέσεων των δύο πλευρών και η επισήμανση σημείων πιθανής ελαστικότητας στις θέσεις αυτές.

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, θα παρακαθήσει -το απόγευμα της Κυριακής- σε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό Αλέκο Μιχαηλίδη.

Την Δευτέρα, στις οκτώ το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στις δώδεκα το μεσημέρι θα μεταβεί στα κατεχόμενα όπου θα συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς.

Αργότερα θα μιλήσει σε συνέντευξη τύπου στο Λήδρα Πάλας.

Ο κύριος Ρίφκιντ θα αναχωρήσει το απόγευμα της Δευτέρας, λόγω του ότι θα πρέπει να παρευρεθεί σε κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.


Συμμορία Τούρκων αξιωματικών και υπαξιωματικών του κατοχικού στρατού στην Αμμόχωστο, αποτελούν την σπείρα αρχαιοκαπήλων που ανακαλύφθηκε προχθές στα κατεχόμενα.

Οπως αποκαλύπτει ο Τουρκοκυπριακός τύπος, οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν ενα αξιωματικό και τρεις υπαξιωματικούς του κατοχικού στρατού, οι οποίοι έκλεψαν εικόνες απο την κατεχόμενη Εκκλησία της Αγίας Θέκλας στον Μαραθόβουνο.

Οι Αττίλες σε θεληματική τους κατάθεση στη λεγόμενη αστυνομία του ψευδοκράτους, απεκάλυψαν ότι στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλείας που δρά στα κατεχόμενα, εμπλέκονται και άλλοι αξιωματικοί του κατοχικού στρατού.

Οι συλληφθέντες πρόκειται να μεταφερθούν στην Τουρκία για να δικαστούν.

Εν τω μεταξύ, η λεγόμενη αστυνομία του ψευδοκράτους, κατέσχε μεγάλο αριθμό αρχαίων νομισμάτων, που βρέθηκαν στην κατοχή Βρετανίδας, η οποία διαμένει παράνομα στις κατεχόμενες περιοχές.


Με κύριο αντικείμενο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για το σύμφωνο σταθερότητας, που θα ρυθμίσει τους όρους συμμετοχής των χωρών-μελών της Ενωσης στη νομισματική ενοποίηση, άρχισαν σήμερα στο Δουβλίνο, οι εργασίες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαικής Ενωσης.

Χθες, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ενωσης απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία, σχετικά με τον μηχανισμό που θα επιτρέπει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων εις βάρος των χωρών-μελών της νομισματικής Ενωσης, που θα υπερβαίνουν μετά το 1999 το όριο των τριών εκατοστιαίων μονάδων στο δημόσιο έλλειμμα.

Στο Δουβλίνο μετέβη το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης για να εκπροσωπήσει την Κύπρο στο αυριανό γεύμα εργασίας και τις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν για την προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης.


Αυστηρή κριτική άσκησε στις ασφαλιστικές εταιρείες η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προειδοποιώντας παράλληλα, ότι δεν θα διστάσει να μειώσει το ύψος των ασφαλίστρων για τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Ο βουλευτής Κίκης Καζαμίας, ανέφερε ότι μετά από έρευνα που διεξήγαγε διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν τα ασφάλιστρα τους κατά 30%, δηλαδή στο μέγιστο σημείο που προέβλεπε η απόφαση της βουλής.

Ο βουλευτής Τάσος Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για παραποίηση της απόφασης της βουλής και των υποσχέσεων των εταιρειών, ότι θα αυξάνονται τα ασφάλιστρα για τους κακούς οδηγούς ενώ θα μειώνονται για τους καλούς.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι για να θεραπευθεί το κακό θα πρέπει να φιλελευθεροποιηθούν πλήρως τα ασφάλιστρα -όπως ήταν η πρόταση της κυβέρνησης- ώστε να λειτουργήσουν οι κανόνες του ανταγωνισμού και να υπάρξει μείωση.


Η Αστυνομία παρουσίασε το πρωί, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, νέες καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης τροφίμων του ιδρύματος "Αγιος Στέφανος", από τον αποπεμφθή Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

Το Δικαστήριο αφού μελέτησε τα νέα στοιχεία, διέταξε την ανανέωση του διατάγματος κράτησης του Χριστοδουλίδη για άλλες πέντε μέρες.


Με κατάλογο θα διορίζονται πλέον προσωρινά, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία.

Ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος παρέστη στην συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ανέφερε ότι κατά μέσο όρο, απουσιάζουν καθημερινώς πενήντα νοσηλευτές και δέκα γιατροί, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην στελέχωση μερικών θαλάμων.

Με τον κατάλογο ο οποίος θα καταρτιστεί με βάση τον χρόνο και τον βαθμό αποφοίτησης των νοσηλευτών, οι ενδιαφερόμενοι θα καλούνται τηλεφωνικώς και κατά σειρά.

Σήμερα, ανέφερε ο κύριος Χριστοφίδης για να γίνει μία αναπλήρωση θα πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες και οι θέσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις που αναμένεται να δώσουν μερικές τοπικές βροχές κυρίως στα παράλια. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ.

Η θάλασσα ωστόσο θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο παροδικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και πάλι στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 19 βαθμούς στα παράλια.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 18 με 9, στην Λεμεσό 20 με 10, στην Πάφο και την Κερύνεια 18 με 8 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 13 December 1996 - 16:27:17 UTC