Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση από τον Μάλκολμ Ρίφκιντ, των δέκα βασικότερων σημείων,της Βρετανικής πολιτικής στο κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, εκτιμά ότι τα σημεία που περιέχονται στο κείμενο Ρίφκιντ και ειδικότερα όσον αφορά την κυριαρχία, βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις της τουρκικής πλευράς.

Ο Σπύρος Κυπριανού επανέλαβε την αντίθεσή του στην επίσκεψη Ρίφκιντ στα κατεχόμενα και στη συνάντηση του με τον κατοχικό ηγέτη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε με έμφαση, ότι η Βρετανία επεσήμανε το σημείο εκείνο μέσα από το οποίο ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε σε μία διεθνή προσωπικότητα, αλλά όχι σε μία διεθνή κυριαρχία.

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τον κύριο Κυπριανού, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι Βρετανοί αποδέχονται τη θέση του κατοχικού ηγέτη, για χωριστή κυριαρχία.

Το ίδιο σημείο τόνισε επίσης και το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι η αναφορά σε μιά διεθνή προσωπικότητα και όχι σε μια κυριαρχία, αποτελεί σοβαρή και κραυγαλέα παράλειψη, η οποία προκαλεί ερωτηματικά.

Αρνητικά στοιχεία στα σημεία Ρίφκιντ διαπιστώνει και ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

Εκ πρώτης όψεως, σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο κύριος Βασιλείου, τα σημεία Ρίφκιντ επαναφέρουν τη δέσμη ιδεών Γκάλι, με περισσότερα όμως αρνητικά στοιχεία, αναφορικά με το θέμα της κυριαρχίας, της επιστροφής των προσφύγων και της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Τις θέσεις της πλευράς μας, παρέθεσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τα δέκα σημεία της χθεσινής δήλωσης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ.

Ο κύριος Κασουλίδης, χαρακτηρίζοντας την δήλωση του Μάλκολμ Ρίφκιντ, ως απλή απαρίθμηση διαφόρων πτυχών του κυπριακού, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποτελεί σχέδιο, ή έστω προσχέδιο λύσης του κυπριακού.

Παραδέκτηκε, ωστόσο, ότι στο κείμενο του Βρετανού Υπουργού, περιέχονται όλες οι βασικές πτυχές του προβλήματος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο, τα δέκα σημεία του κειμένου του κυρίου Ρίφκιντ, να αποτελέσουν στο μέλλον το κοινό έδαφος και δήλωσε, ότι χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως, η κυβέρνηση, κατά τον κύριο Κασουλίδη, είναι διατεθειμένη να συνδιαλέγεται με το κείμενο του Μάλκολμ Ρίφκιντ, να αποτελεί δηλαδή μία εκ των βάσεων συζήτησης, για το κυπριακό.


Στην Αθήνα, εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι οι προτάσεις Ρίφκιντ για το Κυπριακό εκφράζουν την πολιτική της Βρετανίας.

Ο κύριος Ρέππας δήλωσε ότι στις προτάσεις αυτές υπάρχουν και στοιχεία που αντιστοιχούν σε θέσεις της Κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού, ο κύριος Ρέππας υπενθύμισε ότι υφίσταται ολοκληρωμένη πρόταση της Κυπριακής κυβέρνησης, στην βάση της οποίας συμφωνεί και η Ελλάδα.


Την απόφαση του για συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον.

Ο Μπίλ Κλίντον μιλούσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Προέδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Τζον Μπρούτον, στην Ουάσιγκτων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επίσης διάθεση προσπάθειας επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, ζητώντας ωστόσο από τις δύο πλευρές να επανεξετάσουν τις θέσεις τους.

Στη Λευκωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, χαιρέτισε σήμερα την επαναβεβαίωση του ενδιαφέροντος του Αμερικανού Προέδρου, όπως την αντιλήφθηκε η Κυβέρνηση, μέσα από τις δηλώσεις του Μπιλ Κλίντον.


Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, σημείωσε το αναλλοίωτο της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, υπενθυμίζοντας, την απόφαση της έκτης Μαρτίου του 95.

Κατά τον κύριο Σαντέρ, οι διαπραγματεύσεις με την Κυπρο, θα πρέπει κανονικά να αρχίσουν, στις αρχές του 1998.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε, ότι η κυβέρνηση, θα επιθυμούσε συντονισμό των προσπαθειών Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το κυπριακό.


Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού συνέρχεται σε λίγο για να εξετάσει τα αποτελέσματα των Δημοτικων εκλογών, υπό το φως της απειθαρχίας κομματικών στελεχών, που διεκδίκησαν το αξίωμα του Δημάρχου, ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Το Πολιτικο Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, αναμένεται σύμφωνα και με δήλωση, του αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος, Νίκου Αναστασιάδη, να παραπέμψει τους απειθαρχήσαντες στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Εξάλλου τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών, εξετάζει αυτή την ώρα και η πολιτική επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος.


Η κυβέρνηση δεν αποδίδει πολιτική σημασία στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Κυριακής, είπε σήμερα ο Εκπρόσωπος της, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Πρόσθεσε, όμως, ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα μηνύματα που άπτονται της πολιτικής της για την τοπική αυτοδιοίκηση, μετά που θα μελετήσει τα αποτελέσματα σε κάθε δήμο, ξεχωριστά.

Ο τοπικός χαρακτήρας των εκλογών, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν κατατάσσει τον λαό σε παρατάξεις, και εκτίμησε, ότι μεταξύ του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν προέκυψαν προβλήματα συνεννόησης.


Εξι υπάλληλοι του Ερυθρού Σταυρού, δολοφονήθηκαν απο αγνώστους τις πρωινές ώρες, σε χωριό δυτικώς της Τσετσενικής πρωτεύουσας Γκρόζνυ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού στην Γενεύη, οι δράστες εισήλθαν στο νοσοκομείο το πρωί και δολοφόνησαν ένα Ολλανδό τεχνικό, μια Καναδή φαρμακοποιό και τέσσερις νοσοκόμες.

Οπως εγνώσθη μετά το συμβάν, ο Ερυθρός Σταυρός θα διακόψει τις δραστηριότητες του στην Τσετσενία.


Δυο κορίτσια 15 και 16 ετών αντιστοίχως, έχασαν την ζωή τους και άλλο ένα θεωρείται κλινικά νεκρό, όταν ποδοπατήθηκαν από χιλιάδες άτομα που προσπαθούσαν να βρούν θέση, σε ένα ζωντανό ραδιοφωνικό πρόγραμμα, στην Ταϊγκού της Νοτίου Κορέας.

Το τραγικό συμβάν συνέβη από το πανδαιμόνιο που προκλήθηκε όταν άνοιξαν οι πόρτες του πάρκου στο οποίο θα γινόταν η συναυλία, αφού 8 χιλιάδες άτομα, προσπαθούσαν να καταλάβουν τις θέσεις που ήταν μόλις δυόμισυ χιλιάδες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 3 έως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Τις αυγινέ ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο και πάλιν ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειοανατολικοί ασθενεις 3 Μποφόρ γενικά και μέτριοι 4 Μποφόρ στις προσήνεμες περιοχές. Η θάλασσα θα είναι και πάλι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 21 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 9, στη Λεμεσό 21 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 10 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 17 December 1996 - 17:27:19 UTC