Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Απάντηση, από το πλέον επίσημο άτομο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πήραν σήμερα, Ηνωμένα Εθνη, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με την διαμόρφωση κοινού εδάφους.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι η προοπτική της έναρξης συνομιλιών, χωρίς την ύπαρξη κοινού εδάφους, είναι δυσοίωνη.

Οι συνομιλίες θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο, πρόσθεσε ο Πρόεδρος, εφόσον οι δύο πλευρές θα παραθέτουν τις γνωστές θέσεις τους.

Η δήλωση του Προέδρου εκτιμάται ότι απευθύνεται, τόσο στον Γκουστάβ Φεϊσσέλ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το κοινό έδαφος μπορεί να εξευρεθεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όσο και στην χθεσινή δήλωση του Bρετανού Υπάτου Αρμοστή, ο οποίος είπε ότι τα δέκα σημεία του Μάλκομ Ρίφκιντ μπορούν να γίνουν κοινώς αποδεκτά και από τις δύο πλευρές.

Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζουν διεθνείς παράγοντες, για τους εξοπλισμούς στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ως αιτία της ανησυχίας τους, το γεγονός ότι τώρα γίνεται κατανοητό ότι η Κύπρος είναι ένα ηφαίστειο που μπορεί να εκραγεί και να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Εμείς, πάντως, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο καλύτερα εξοπλισμένοι είμαστε, τόσο λιγότερο πρέπει να ανησυχούμε.


Πιστεύουμε, ότι οι εξοπλισμοί στην Κύπρο δεν προσφέρουν, κατ'ανάγκη, στην προώθηση της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού, είπε σήμερα ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ.

Ο κύριος Μπριλ είχε εθιμοτυπική, όπως την χαρακτήρισε, συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, αποφεύγοντας να αποκαλύψει το περιεχόμενο της.

Απαντώντας, ωστόσο, σε ερωτήσεις, είπε ότι η αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να εργαστούν για το κυπριακό, εκφράστηκε από τις δηλώσεις του Μπιλ Κλίντον, μετά από την συνάντηση που ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, Τζων Μπρούτον, στην Ουάσιγκτων.

Τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν μετά την συνάντηση του Μπιλ Κλίντον με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρόσθεσε ο Κένεθ Μπριλ, αναφέρουν ότι στόχος είναι η προώθηση άμεσων συνομιλιών, στο πρώτο εξάμηνο του 1997.


Ικανοποίηση για την πρόοδο των εργασιών ανέργερσης των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Πάφο, εξέφρασε η Επιτροπή Αμύνης της Βουλής.

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή επισκέφθηκε το πρωί τις εγκαταστάσεις οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού σχεδιασμού και ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.


Εντονη ανησυχία εκφράζει η Επιτροπή Αγνοουμένων της Βουλής, για τις πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής του απερχομένου Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι, για τους αγνοουμένους.

Ο κύριος Γκάλι εισηγείται την κήρυξη ως υποθετικά νεκρών, χιλίων περίπου αγνοουμένων, οι οποίοι χάθηκαν κατά την ώρα της δράσης.

Μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αριστοφάνης Γεωργίου, δήλωσε ότι το πρόβλημα θα παραμείνει ανοικτό μέχρις ότου διακριβωθεί η τύχη ενός εκάστου των αγνουμένων μας.

Η νέα εξέλιξη στο πρόβλημα των αγνοουμένων αναμένεται να αποτελέσει το κύριο θέμα σύσκεψης στο προεδρικό, στις 27 Δεκεμβρίου.


Επτά παιδιά εγκλωβισμένων θα περάσουν τα Χριστούγεννα μακριά από τις οικογένειές τους.

Γι' άλλη μια φορά ο κατοχικός ηγέτης έδειξε το απάνθρωπο πρόσωπο του, απαγορεύοντας τη μετάβαση στα κατεχόμενα των παιδιών που έχουν συμπληρώσει το λεγόμενο όριο ηλικίας, το οποίο θέτει το κατοχικό καθεστώς.

Εν τω μεταξύ η δασκάλα Ελένη Φωκά, η οποία συνεχίζει να παραμένει όμηρος του κατοχικού ηγέτη, σε επιστολή της προς το Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητεί την παρέμβαση τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Μετασεισμικές δονήσεις είχαν οι χθεσινές καταγγελίες του βουλευτή Κίκη Γιάγκου αφού τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όσο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης έδωσαν σήμερα συνέχεια στο θέμα και έστρεψαν τα πυρά τους κατά του βουλευτή.

Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν παρακολουθείτο ο κύριος Γιάγκου από την Αστυνομία αλλά ο κύριος Αντώνης Φανιέρος, με τον οποίο ο βουλευτής σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο συναντάτο και συναγελάζετο.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης διέψευσε ότι συνέτρωγε με εγκληματίες ενώ κάλεσε τον κύριο Γιάγκου να δώσει τις πληροφορίες που έχει στον ανεξάρτητο Ποινικό Ανακριτή.


Επωφελής χαρακτηρίσθηκε η συνεργασία της ΕΔΕΚ με τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα στις δημοτικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης εξεφρασε την εκτίμηση ότι το κόμμα του σημείωσε άνοδο.

Ο κύριος Λυσσαρίδης σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματός του, απάντησε στην ουσία θετικά σε ένα διάλογο για συνέχιση της συνεργασίας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι η υποψηφιότητά του δεν αποτελεί προϋπόθεση γι' αυτή την συνεργασία.


Στην Ελλάδα τώρα, όπου για πρώτη φορά από ενάρξεως των δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων, άρχισαν να διαφαίνονται κάποιες ελπίδες, για επίλυση της κρίσης.

Οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών στην Μακεδονία και τη Θράκη, αποφάσισαν σήμερα να άρουν τον αποκλεισμό των εθνικών οδών, και να συνεχίσουν τον διάλογο τους με την κυβέρνηση.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, από την άλλη, οι οποίοι μέχρι τώρα τήρησαν σκληρότερη στάση έναντι της κυβέρνησης Σημίτη, συσκέπτονται για να αποφασίσουν εάν θα τερματίσουν ή θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.


Με αισθήματα εντονότατης ανησυχίας, το παγκόσμιο παρακουλουθεί την συνεχιζόμενη ομηρία 380 ατόμων, στο κτίριο της Ιαπωνικής Πρεσβείας στη Λίμα του Περού.

Τους φόβους της διεθνούς κοινότητας, για την τύχη των ομήρων ενίσχυσε και η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης του Περού, να απορρίψει τα αιτήματα των ανταρτών.

Με τη σκληρή στάση της κυβέρνησης της Λίμα, φαίνεται να διαφωνεί κάθετα το Τόκυο, το οποίο και επιμένει στην επίδειξη ελαστικότητας, φοβούμενο, ότι οι αντάρτες δυνατό να υλοποιήσουν τις απειλές τους και να αρχίσουν να εκτελούν τους ομήρους.

Χθες βράδυ οι αντάρτες, άφησαν ελεύθερους τέσσερεις διπλωμάτες μεταξύ των οποίων και ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Περού, Αλκιβιάδης Καρόκης.

Ο κύριος Καρόκης, βρίσκεται ήδη καθοδόν προς την Ελλάδα.


Χθές βράδυ διαρρήκτες κτύπησαν κεντρικό ταχυδρομικό γραφείο στο Στρόβολο, παρά τα εξωτερικά ιατρεία.

Οι δράστες εισήλθαν στο κτίριο από μικρό παράθυρο και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο κτυπώντας το με βαριά εργαλεία και λοστούς.

Ωστόσο, από γραφείο στο οποίο υπήρχαν νομίσματα, γραμματόσημα και ομολογίες αξίας ένδεκα χιλιάδων λιρών, έκλεψαν κέρματα αξίας πενήντα λιρών.

Τη διάρρηξη διαπίστωσε υπάλληλος του ταχυδρομείου, ο οποίος ανέφερε ότι στο χρηματοκιβώτιο υπήρχαν άλλες τρείς χιλιάδες λίρες τις οποίες είχε αποστείλει στο κεντρικό ταχυδρομείο.

Το ίδιο βράδυ διεπράχθηκαν αλλες τρείς διαρρήξεις σε ισάριθμα καταστήματα στη Λευκωσία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε κατά διαστήματα οι νεφώσεις θα πυκνώνουν και αναμένονται τοπικές βροχές και πιθανό κατιαγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βόρειοι ασθενείς 3 Μποφόρ και στις περιοχές των καταιγίδων ευμετάβλητοι δυνατοί μέχρι 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους εννέα βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 11 στα παράλια.

Αύριο τοπικές νεφώσεις αναμένεται και πάλι να δώσουν τοπικές βροχές και πιθανό μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι το πρωί βορειοανατολικοί ασθενεις, 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί ως νότιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 11, στη Λεμεσό 21 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 10, και τέλος στον Πρόδρομο 11 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 20 December 1996 - 19:27:13 UTC