Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 96-12-31

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εντείνουν τις προκλήσεις τους οι Τουρκικες κατοχικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας τους να δημιουργήσουν κλίμα πανικού στους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με την γραμμή καταπαύσεως του πυρός.

Τα δυο τελευταία βράδυα οι Αττίλες επιδίδονται σε ρίψεις πυροβολισμών εναντίον κατοικιών της περιοχής.

Εξάλλου, θύματα της προκλητικότητας των Τούρκων έπεσαν σήμερα και τέσσερις Γερμανοί περιηγητές, οι οποίοι απήχθησαν το πρωί από τις δυνάμεις κατοχής στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Οι τέσσερις περιηγητές -τρεις άνδρες και μία γυναίκα- οι οποίοι αφέθηκαν το απόγευμα ελεύθεροι- απήχθησαν στην περιοχή όπου -τον περασμένο Οκτώβριο- είχε δολοφονηθεί ο Πέτρος Κακουλλής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε το πρωϊ ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε όλα τα αναγκαία διαβήματα, παρατηρώντας παράλληλα ότι κάποιοι είναι επιλεκτικοί στο τί βλέπουν και τί δεν βλέπουν.


Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, επισκέφθηκε σήμερα φυλάκια κατά μήκος της Γραμμής Αττίλα στη Λευκωσία και ενημερώθηκε για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι οι νέες Τουρκικές προκλήσεις αποσκοπούν στην δημιουργία έντασης τεχνηέντως, τονίζοντας, ότι δεν πρέπει να δικαιολογούν πανικό.

Ο κύριος Κυπριανού, επεσήμανε ακόμη ότι όπως του ανέφεραν αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, οι Τούρκοι υπό την ανοχή των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης, έχουν μετακινήσει τις θέσεις τους εισχωρώντας στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα ενημερώσει για το περιστατικό τον Πρόεδρο Κληριδη και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

Τέλος ο κύριος Κυπριανού διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει απαγκίστρωση σε περιοχές όπου ενδεχομένως θα τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές των κατοίκων.


Ευπρόσδεκτη είναι η οποιαδήποτε συμβολή στην κρίσιμη ώρα των διαβουλεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που φέρουν τους Αμερικανούς να αντιδρούν στην πρωτοβουλία του Ρωσικού παράγοντα, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν περιέπεσε εις γνώσιν της Κυβέρνησης κάτι τέτοιο.

Περαιτέρω ο κύριος Μιχαηλίδης, τόνισε ότι η δική μας πλευρά δεν μπορεί να είναι επιλεκτική έναντι όσων συμβάλλουν στις προσπάθειες προώθησης και επίλυσης του Κυπριακού.

Ενόψει διεργασίων και ουσιαστικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό, ο κύριος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο του έχει κάνει προεργασία πάνω στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού περιλαμβανομένης, της εδαφικής.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι πολύ ενωρίς η προεργασία αυτή να συζητηθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου.


Δεν έχει τεθεί οικονομικό θέμα προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Ολα τα θέματα, πρόσθεσε ο υπουργός συζητούνται όταν υπάρχει ανάγκη.

Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για την αγορά του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος Ες 300, ο κύριος Χριστοδούλου, είπε ότι συνεχίζονται και εφόσον συνεχίζονται, πρόσθεσε, αισθάνομαι αισιόδοξος.


Μετά την τροποποίηση του Συντάγματος, η ολομέλεια της Βουλής τροποποίησε σήμερα και τον νόμο περί κενωθείσης βουλευτικής έδρας.

Με την απόφαση ανοίγει ο δρόμος αντικατάστασης του Δημήτρη Κοντίδη, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος Λεμεσού, από τον Χριστόδουλο Βενιαμίν.

Οι βουλευτές Τάσσος Παπαδόπουλος και Αλέξης Γαλανός τάχθηκαν εναντίον της τροποποίησης του νόμου επικαλούμενοι τους ίδιους λόγους αρχής για τους οποίους δεν υιοθέτησαν την σχετική τροποποίηση του Συντάγματος.

Αποχή τήρησαν οι βουλευτές Μάριος Ματσάκης και Τάκης Χατζηδημητρίου.


Μηδαμινές είναι πλέον οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων στο χειρότερο ναυτικό ατύχημα που σημειώθηκε στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής ανασύρθηκαν τα πτώματα εννέα ναυτικών και δύο γυναικών που επέβαιναν του φορτηγού πλοίου Δύστος.

Γίνονται επίσης έρευνες για τον εντοπισμό αλλων δέκα ναυτικών και ενός μικρού κοριτσιού.

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας, Σταύρος Σουμάκης, ανέφερε ότι από τις περιγραφές των δυτών που εισήλθαν στο πλοίο έχει διαπιστωθεί ότι όλα τα διαμερίσματα του πλοίου έχουν κατακλυσθεί.


Παραδόθηκε σήμερα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου το πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής για το θέμα της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας, ότι τα μέλη του σώματος θα τοποθετηθούν την ερχόμενη εβδομάδα και αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο του πορίσματος.

Στην περίπτωση, είπε, που δεν διαπιστωθεί οτιδήποτε εναντίον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού, θα ζητηθεί γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.


Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για να υπάρξει το συντομότερο δυνατό συμφωνία στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Μουσιούττας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, εντός της εβδομάδας θα δραστηριοποιηθεί η υπουργική ομάδα που ασχολείται με το θέμα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Πολύ πιθανό, είπε ο κύριος Μουσιούττας, ο Πρόεδρος Κληρίδης να υποβάλει νέα συμβιβαστική πρόταση.


Αύριο, τελευταία ημέρα του 1996, αναμένεται να υπογραφεί η ιστορική συμφωνία για την αναδιάταξη των Ισραηλινών στρατευμάτων από την Χεβρώνα.

Σύμφωνα με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, τα εκκρεμή προβλήματα έχουν σχεδόν επιλυθεί και όλα είναι έτοιμα για την παράδωση του 80 τοις εκατόν της Χεβρώνας στην Παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ.

Η τελευταία πράξη των συνομιλιών διεξήχθη σήμερα με την συνάντηση των Παλαιστινίων και Ισραηλινών διαπραγματευτών στην Ιερουσαλήμ.


Τα πτώματα των 24 Βορειοκορεατών πρακτόρων που σκοτώθηκαν, όταν το υποβρύχιο τους προσάραξε σε Νοτιοκορεατικό έδαφος, στις 18 Σεπτεμβρίου, παραδόθηκαν σήμερα στις Αρχές της Βορείου Κορέας,στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι τέφρες του πληρώματος, παραδόθηκαν σε 24 ξύλινα κιβώτια, μία ημέρα μετά την πρωτοφανή ενέργεια των Βοριοκορεατικών Αρχών, να προβούν σε επίσημη απολογία για την διείσδυση του υποβρυχίου στην Νότιο Κορέα.


Λόγω της συνεχιζόμενης ανομβρίας η οποία πλήττει την Κύπρο, η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με εγκύκλιό του καλεί τον κλήρο και το πλήρωμα της Εκκλησίας, όπως αναπέμψουν δέηση για λήξη της ανομβρίας.

Η δέηση θα αναπεμφθεί σε όλους τους ιερούς ναούς της ελεύθερης Κύπρου κατά τη θεία λειτουργία της Τετάρτης πρώτης του νέου έτους.

Πιστεύουμε, αναφέρει στην εγκύκλιό του ο Μακαριώτατος, πως αν με θερμότητα ψυχής και βαθιά πίστη ενώσουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Πανάγαθο, δεν είναι δυνατό παρά να μας ακούσει και να ανταποκριθεί στα αιτήματά μας. Οθεν, "αιτείτε και λήψεσθε, ίνα η χαρά υμών η πεπληρωμένη".


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο και πάλιν παροδικές νεφώσεις ίσως δώσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα παραμείνουν νοτιοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ. Η θάλασσα επίσης θα παραμείνει ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 8, στη Λεμεσό 19 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 9, και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 1.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 31 December 1996 - 17:15:28 UTC