Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Από πλευράς Κυπριακής Κυβέρνησης ουδέποτε τέθηκε θέμα Ροζάκη, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί διάστασης απόψεων, μεταξύ του παραιτηθέντος ελλαδίτη Υφυπουργού Εξωτερικών και θέσεων της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Η μόνη εμπειρία που η Κυπριακή Κυβέρνηση είχε από τον Χρήστο Ροζάκη, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ήταν η επίσκεψη του πρώην Υφυπουργού, στην Κύπρο, και τόνισε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης δεν διαπίστωσε ότι υπήρξε διαφωνία του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών, με κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα κααι στην Κύπρο.

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης τόνισε, ότι δεν τέθηκαν ενώπιων της κυβέρνησης, οι θέσεις του κυρίου Ροζάκη.

Ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι το έγγραφο που θα τεθεί στην σύσκεψη της εννάτης Ιανουαρίου, στην Αθήνα, δεν είναι συμπληρωμένο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ο Γιαννάκης Κασουλίδης, δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του εγγράφου.

Ο Εκπρόσωπος της κυβερνήσεως θεωρεί λογικό, το έγγραφο που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, να μεταβιβαστεί στην κυπριακή, προτού ο Πρόεδρος μεταβεί στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση από την Αθήνα για την παραίτηση Ροζάκη, ενώ, ενδεχομένως, όπως ο ίδιος είπε, θα μεταβεί στην Αθήνα, στις 17 Ιανουαρίου.


Ενεργότερη θα είναι η παρέμβαση της Ρωσίας στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού, δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής Σπύρος Κυπριανού αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον νέο πρεσβευτή της Ρωσίας Γκεόρκι Μουράτοφ.

Η συνάντηση ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα, και κατά τη διάρκεια της, συζητήθηκαν, σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή, οι διμερείς σχέσεις και το κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υπογραφής συμφώνου στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να μελετηθεί ενώ ο κύριος Μουράτοφ, χαρακτήρισε πολύ υποθετικό το ενδεχόμενο αυτό.


Τις ευχές του διπλωματικού σώματος για τον νέο χρόνο, δέχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

Το Προεδρικό Μέγαρο κατακλύστηκε από πρεσβευτές και διπλωματικούς απεσταλμένους, των χωρών που διατηρούν αποστολές στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση, μετά την δεξίωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, χαριτολογώντας, ότι δεν του διαβιβάστηκε οποιαδήποτε δυσαρέσκεια, για ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κύπρος, αλλά ότι οι πρεσβευτές του ευχήθηκαν για το νέο έτος.


Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα ενθαρρύνουν την εισροή ξένου συναλλάγματος στην Κύπρο και εγκρίνουν την αγορά από την Ιταλική εταιρεία Ιταλτσιμέντι, μετοχών από την εταιρεία του τσιμεντοποιείου Βασιλικού.

Το θέμα τέθηκε στην επιτροπή οικονομικών της βουλής, κατόπιν εγγραφής του, από τους βουλευτές Κίκη Καζαμία και Μάριο Ματσάκη.

Οι υπουργοί, Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου Εμπορίου Κυριάκος Χριστοφή, και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου, τόνισαν ότι η ελευθεροποίηση των επενδύσεων, είναι πρόνοια η οποία επιβάλλεται, και από την ενωμένη Ευρώπη.

Στη συνεδρία ήταν και ο επιχειρηματίας Σταύρος Γαλαταριώτης ο άλλος ενδιαφερόμενος για την αγορά μετοχών, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ιταλτσιμέντι θα αποκτήσει δεσπόζουσα θέση, στη διοίκηση μιας στρατηγικής για τον τόπο βιομηχανίας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας Πασχάλης Πασχαλίδης, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα ελέγχει πλήρως την τσιμεντοποιία Βασιλικού.Επίσης είπε ότι από την προηγούμενη πώληση μετοχών στην Ιταλτσιμέντι, προέκυψαν μεγάλα κέρδη για την ΕΜΕ.


Ο εντοπισμός των συγκεκριμένων λόγων, που προκαλούν την καθυστέρηση στην εκτέλεση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων, και συνεπώς την απώλεια τεράστιων ποσών από το κράτος, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, οι Διευθυντές των Υπουργείων και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Μετά το τέλος της συνεδρίας, αποφασίστηκε όπως τόσο ο Γενικός Ελεγκτής όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, υποβάλουν προς το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικό σημείωμα με εισηγήσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων.


Τη συνοπτική ενδιάμεση έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την ΑΗΚ, εξέτασε κατά τη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε να την διαβιβάσει,και προς το νυν Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής.

Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα αναμένει για περαιτέρω συμπεράσματα, την τελική και ολοκληρωμένη έκθεση της επιτροπής.

Πάντως από το συνοπτικό πόρισμα, συνέχισε ο κύριος Κασουλίδης, δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρχε προσυνεννόηση των έξι παυθέντων μελών του απελθόντος Διοικητικού Συμβουλίου, σχετικά με την απόφασή του αναφορικά με την κατακυρωθείσα προσφορά, για τις στροβιλο-γεννήτριες.


Επέστρεψαν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές εικοσιένας μαθητές, οι οποίοι είχαν περάσει τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μαζί με τους εγκλωβισμένους γονείς τους, σε χωριά της σκλαβωμένης Καρπασίας.

Τους μαθητές υποδέχθηκε στα γραφεία του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, ο νέος Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος.

Ο κύριος Χριστόπουλος, ανακοίνωσε ότι η οικογένεια του προκατόχου του, Λέανδρου Ζαχαριάδη, εισέφερε τον τελευταίο μισθό του αποβιώσαντος,στο ταμείο για τα παιδιά των εγκλωβισμένων.


Πέθανε το μεσημέρι από ανακοπή καρδίας σε ηλικία πενήντα-οκτώ ετών, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, Ανδρέας Μαλέκος.

Ο Μαλέκος που έπασχε από διαβήτη, μεταφέρθηκε το μεσημέρι στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός".

Οι ιατροί επιβεβαίωσαν ότι ήταν ήδη νεκρός, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο Ανδρέας Μαλέκος, ήταν από το 1994 Προιστάμενος εκπαιδευτικής τεχνολογίας, στο "Σπίτι της Κύπρου" στην Αθήνα.

Ο Ανδρέας Μαλέκος, ήταν έγγαμος με τρία παιδιά.

Εργάσθηκε ως φιλόλογος καθηγητής σε σχολεία της Κύπρου, και το 1966 αποσπάσθηκε στη Μορφωτική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, ενώ αργότερα στο τμήμα Μέσης Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, με δαπάνη του αρμόδιου υπουργείου.


Οκτώ σεισμικές δονήσεις μεγέθους τριών εως τεσσάρων, κόμμα οκτώ βαθμών στην κλίμακα ρίχτερ, καταγράφησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από τους σεισμογράφους του τμήματος γεωλογικής επισκόπησης.

Επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων ήταν η θαλάσσια περιοχή σαράντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Πάφου, και προέρχονταν απο τον ίδιο σεισμογόνο χώρο, με τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις εννέα Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αιθριος με λίγες παροδικες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 20 περίπου βαθμούς.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 8, στην Λεμεσό 20 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 5.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 3 January 1997 - 17:27:49 UTC