Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-06

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ξεκάθαρο μήνυμα για πολλούς αποδέκτες έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης σχολιάζοντας τα διαβήματα που έγιναν προς την Κυπριακή Κυβέρνηση για αποτροπή της αγοράς του Ρωσικού υπερσύγχρονου πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος ΕΣ 300 από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ενόσω συνεχίζεται η Τουρκική κατοχή στην Κύπρο, τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, έχουμε δικαίωμα, καθήκον και υποχρέωση να εξοπλίζουμε την Εθνική Φρουρά, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


"Θα είμεθα αφελείς να παραμένουμε με στραυρωμένα τα χέρια, ενόσω υπάρχει η απειλή κατάληψης ολόκληρης της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα".

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για την αγορά του Ες -300.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη και στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού χώρου είναι δίπλα στην Κύπρο και εγγυάται την ελευθερία και την προστασία της.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά την τέλεση του αγιασμού των υδάτων στη Θεσσαλονίκη.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ, ο κύριος Τσοχατζόπουλος τόνισε εφόσον η Κύπρος είναι θύμα εισβολής, έχει το στοιχειώδες δικαίωμα της υπερσάσπισης και της άμυνας έναντι του εισβολέα.


'Αγκυρα και κατοχικό καθεστώς φανερά ενοχλημένοι από την αγορά του ΕΣ300 από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζουν τις πρωταφανείς σε έκταση απειλές τους.

Η Τουρκία με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, προβάλλει ανυπόστατους ισχυρισμούς στο πλαίσιο της προσπάθειας της για παραπληροφόρηση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ταυτόχρονα η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ομολογεί τους πραγματικούς λόγους των Τουρκικών Αντιδράσεων.

Είναι σαφές, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί καμιά εξέλιξη που θα συνιστά απειλή για το στρατιωτικό της δυναμικό.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για υπερεξοπλισμό της Ελληνοκυπριακής πλευράς υποστηρίζοντας ότι αυτό συνιστά απειλή για το κλίμα ειρήνης στην Κύπρο, και θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Παράλληλα προειδοποιεί την Κυπριακή Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ενέργεια που θα παρέσυρε την Κύπρο, όπως αναφέρει, σε μια περιπέτεια.

Τέλος προσθέτει ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, χωρίς να αναφέρει άλλες διευκρινίσεις.

Εξάλλου ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε οτι αμυντική θωράκιση της Κύπρου και η ενίσχυση της από τις ξένες κυβερνήσεις αυξάνει την πιθανότητα σύγκρουσης.


Μετά την προβολή των τουρκικών θέσεων χθες από το BBC και τους Τάιμς του Λονδίνου, σήμερα το Φόρεϊν Οφις εξεδωσε ανακοίνωση με την οποία επικρίνει την αγορά από την Κύπρο, του ρωσικού συστήματος Ες 300.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο πρακτορείο Ρώυτερ, ότι ο Μάλκομ Ρίφκιντ κατέστησε σαφή την αντίθεσή του στην αγορά του ρωσικού συστήματος, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Ο επικεφαλής της Βρετανικής διπλωματίας εκτιμά ότι κάθε ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος οποιασδήποτε πλευράς αποσταθεροποιεί την κατάσταση.


Εορτή των Θεοφανίων και ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων και η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, τελέστηκε σε όλες τις ελεύθερες - παράλιες πόλεις της Κύπρου.

Στη Λάρνακα της θείας λειτουργίας, στον ιερό ναό Αγίου Λαζάρου, προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχών της πόλεως.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Τίμιος Σταυρός μεταφέρθηκε με πομπή στην μεγάλη αποβάθρα της μαρίνας Λάρνακας, για την τέλεση του μεγάλου αγιασμού και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, στη θάλασσα.

Μιλώντας μετά την τέλεση του αγιασμού, ο Μακαριώτατος, απηύθυνε μήνυμα ενότητας και συστράτευσης, ενάντια στην εισβολή, την αδικία και τις ξένες δολοπλοκίες.

"Η συνθηκολόγηση με την αδικία δεν χωρεί", πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, και εάν ο εισβολέας δεν αναγκαστεί να φύγει από την Κύπρο, δεν διασφαλίζεται η επιβίωση του λαού μας.

Με κανένα τρόπο, προειδοποίησε ο Μακαριώτατος, δεν πρέπει να δεχθούμε μία οποιανδήποτε διχοτομική λύση, γιατί η Κύπρος θα χαθεί ολοκληρωτικά για τον Ελληνισμό.

Ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε εξάλλου και στις άλλες ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, παρουσία πολιτειακών και τοπικών αρχών.

Η εορτή των Θεοφανίων στην Πάφο άρχισε με τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό Παναγίας Θεοσκέπαστης της οποίας προέστη ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, η δε κατάδυση του τιμίου σταυρού έγινε στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Στη Λεμεσό της θείας λειτουργίας στον ιερό ναό Καθολικής, προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος και ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στο παλιό λιμάνι της πόλης.


Την υποστηριξη του Λαού της Ζιμπάπουε προς τον Κυπριακό λαό μετεφερε σήμερα φθανοντας στην Κυπρο ο πρόεδρος της Χωρας Ρόμπερτ Μουγκάπε, ενω παραλληλα καλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατευματα της απο την Κυπρο.

Ο Κυριος Μουγκάπε εφθασε νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

Στο αεροδρομιο της Λάρνακας το υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Κατά την τριήμερη επίσκεψή του ο Πρόεδρος Μουγκάμπε θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Βουλής και την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Με τον Πρόεδρο Κληρίδη έχει αυτή την ώρα ιδιαίτερες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ αύριο θα προσφωνήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία και θα συνέλθει εκτάκτως.

Ο Πρόεδρος Μουγκάμπε θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Τετάρτη.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 6 January 1997 - 16:27:56 UTC