Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Κύπρος σαν κυρίαρχο κράτος έχει και δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να πάρει όλα τα μέτρα για την άμυνα της, ενέργεια που ενισχύει και την διαπραγματευτική της θεση.

Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση, προέβη ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά την μακρά σημερινη σύσκεψη στην οποία πήρε μέρος η ηγεσία του Υπουργειου Εξωτερικών και ο απερχόμενος υφυπουργός εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης.

Στην συνεδρία οπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός έγινε μια συνολική εξέταση ολων των θεμάτων ενόψει των πρωτοβουλιών από μέρους του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι κατά την συζήτηση αποφασίστηκε να προσκληθεί στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εντός Ιανουαρίου, για διεξοδική συζήτηση ολων των εξελίξεων.

Αναφερόμενος στην συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα σχετικά με την συμφωνία για απόκτηση απο την Κυπρο του πυραυλικού συστηματος ΕΣ-300, ο κύριος Σημίτης τόνισε ότι δύναμη της Ελλάδας, είναι η σύνεση και η αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση τέτειων απειλών.

Δεν πρέπει να παρασυρθούμε συμπλήρωσε, στο παιγνίδι των προκλήσεων της Τουρκίας.

Η Ελλάδα κατέληξε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, συμπαραστέκεται πλήρως στο δικαίωμα που έχει η Κυπρος σαν ανεξαρτητο κρατος, να ενισχυει την Αμυνα της.


Τροχιοδρομούνται οι διαδικασίες για την έγκριση από τη βουλή, της αγοράς του αντιεροπορικού πυραυλικού συστήματος ΕΣ 300 και σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής άμυνας, η έγκριση τοποθετείται στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Το πρωί η επιτροπή άμυνας, άρχισε τη μελέτη του προυπολογισμού του ταμείου αμυντικής θωράκισης για το 1997, ο οποίος περιλαμβάνει κονδύλια για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων.

Ο υπουργός οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τόνισε ότι οι δαπάνες είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας και δεν οδηγούν τους δείκτες εκτός του Μάαστριχτ.

Ο αρμόδιος για την άμυνα υπουργός Κώστας Ηλιάδης, τόνισε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας, η ενίσχυση της άμυνας μας, απορρίπτοντας τις τουρκικές απειλές.

Τις τουρκικές προκλήσεις, καταδίκασε και η επιτροπή αμύνης δια του κυρίου Χατζηδημητρίου, ο οποίος και εισηγήθηκε την ανάληψη διεθνούς διαφωτιστικής εκστρατείας.


Η Κυπριακή Κυβέρνηση εκτιμά ότι οι Τουρκικές απειλές για την αγορά των Ρωσικών Πυραύλων, δεν αποτελούν κάτι το καινούργιο και επιθυμεί να υποβαθμίσει τη σημασία τους.

Σε σχετική δήλωση, προεβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, υπενθυμίζοντας την απειλή του Ντεμιρέλ, ότι τα Αδανα απέχουν μονο τρία λεπτα απο την Κύπρο.

Ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε ότι ο μόνος πόλεμος που μπορεί να γίνει, είναι πόλεμος νεύρων.

Ταυτόχρονα,πρόσθεσε,δεν κινδυνευει η ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.


Εν τω μεταξύ, ο κατοχικός ηγετής Ραούφ Ντενκτάς, συνεχίζει τις πολεμικές ιαχές.

Υποστήριξε ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Κυβέρνηση, "παίζει με την φωτιά" και οτι "εαν συνεχίσει με τα ίδια μυαλά, θα καταστρέψει το νησί".

Ο παραλογισμός ομως του Ντενκτας δεν σταματά εδώ.

Ισχυρίσθηκε ακόμη ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί του Ελληνοκυπρίους, για τις παράλογες αξιώσεις της στο Αιγαίο και ότι τους οδηγεί στην φωτιά.


Μετά τα διαβήματα διαμαρτυρίας προς τις αρχές της Δημοκρατίας, για την αγορά των πυραύλων S300 απο τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιταλία, προέβη σήμερα σε παραστάσεις και η Βρετανία.

Οι παραστάσεις έγιναν προς τον Υπουργο Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, απο τον αξιωματούχο της Υπάτης Αρμοστείας στην Λευκωσία, Τζιών Μπρούκς.

Σε δηλώσεις του ο Βρεττανος διπλωμάτης, υποστηριξε ότι η ανησυχια της χωρας του, εστιάζεται στο γεγονός οτι ενέργειες οπως η αγορά του ΕΣ-300, δεν βοηθούν στην προσπάθεια εξεύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων.


Πρωτοβουλία ενημέρωσης των Κυβέρνησεων που αντιδρούν στην ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους ΕΣ-300, ανέλαβε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Αντιπροσωπεία του κόμματος επισκέφθηκε σήμερα τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρεταννίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, ενώ προγραμματίζεται διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης.

Σε δηλώσεις του ο πρώτος Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου, ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί συντονισμός με τα υπόλοιπα κυπριακά κόμματα, ενώ θα ζητηθεί η ενίσχυση από τα αδελφά κόμματα της Ευρώπης.


Η Ρωσία έχει πάρει την πολιτική απόφαση για έντονη και συνεχή εμπλοκή στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, δήλωσε χθες βράδυ στη Μόσχα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Μιλώντας στην Ελληνική Τηλεόραση, αμέσως ύστερα από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Γιεβκένι Πριμακόφ, ο κύριος Χριστόφιας χαρακτήρισε ιδιαίτερα ικανοποιητική την εμμονή του κυρίου Πριμακόφ, στη θέση ότι το Κυπριακό πρέπει να μείνει στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης αναφερόμενος στην νέα περιοδεία του διευθυντή πολιτικών υποθέσεων Νοτίου Ευρώπης στο Στεϊτ Ντηπάρτμεντ Κέρυ Κάβανο στην περιοχή, σημείωσε ότι η πλευρα μας είναι έτοιμη να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα, εγείρει ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Αναμένουμε ασφαλώς σημειωσε ο εκπρόσωπος ότι ενα βασικό μερος των θεμάτων που θα εγείρει θα αφορούν την προετοιμασία για την Αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό.


Καταστροφικός ανεμοστρόβιλος έπληξε γύρω στα μεσάνυκτα την περιοχή Λάρνακας- Ξυλοτύμπου-Αχνας, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια, υποστατικά, δρόμους καθώς και στο στάδιο στο Δασάκι της Αχνας.

Ο ανεμοστρόβιλος ξεκίνησε απο την περιοχή του ΚΟΤ στη Λάρνακα, όπου ξεριζώθηκαν δέντρα και προκλήθηκαν ζημιές σε καλώδια της ηλεκτρικής.

Η Αστυνομία για λόγους ασφαλείας, απέκοψε τους δρόμους για πολλές ώρες.

Στο Δασάκι της Αχνας, ο ανεμοστρόβιλος παρέσυρε ηλιακούς θερμοσύμφωνες από τις στέγες σπιτιών και αλλων υποστατικών.

Πολλές οικογένειες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας.

Στο στάδιο του χωριού προκλήθηκαν επίσης μεγάλες ζημιές.

Στην περιοχή Ξυλοτύμπου, προκλήθηκαν ζημιές στο δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού.


Επώδυνα μέτρα για απάμβλυνση του προβλήματος λειψυδρίας, παίρνει η κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις, του ο Υπουργός Γεωργίας, ανέφερε ότι τα μέτρα για την παροχή νερού θα ισχύσουν από αύριο και θα γίνεται αποκοπή τρείς φορές την εβδομάδα.

Θα αυξηθούν τα εξώδικα πρόστιμα από δεκαπέντε σε τριάντα λίρες και θα επιχορηγηθεί η ανόρυξη ιδιωτικών γεωτρήσεων.


Πολύ ικανοποιητική εξελίσσεται η πορεία της υγείας του Ρώσου Προέδρου Μπαρίς Γιέλτσιν, ο οποίος εισήχθη χθες επειγόντως στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Μόσχας, με συμπτώματα πνευμονίας.

Οι θεράποντες ιατροί του κυρίου Γιέλτσιν, εκτιμούν ότι θα είναι σε θέση να ασκήσει και πάλι τα προεδρικά του καθήκοντα, εντός δέκα ημερών.

Ωστόσο, ο πρώην Γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Αλεξάντερ Λέμπεντ, κάλεσε για άλλη μια φορά τον Γέλτσιν σε παραίτηση, αφού όπως ισχυρίζεται, η αστάθεια της υγείας του, δεν του επιτρέπει την ικανή διακυβέρνηση της χώρας.


Τουλάχιστον δέκα-οκτώ άτομα έχασαν την ζωή τους και άλλα επτακόσια έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων εικοσι-εξι είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ύστερα από διαρροή χλωρίου.

Το περιστατικό διαρροής χλωρίου σημειώθηκε στο προάστειο της Λαχώρης, στο Πακιστάν.

Το αέριο διέρρευσε όταν φορτηγό το οποίο μετέφερε τους δύο κυλίνδρους, ενεπλάκη σε δυστύχημα.


Oλοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 19 περιπου βαθμούς.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 12, στην Λεμεσό 19 με 10, στην Κερύνεια κια την Πάφο 18 με 11 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 9 January 1997 - 22:32:59 UTC