Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Κερυ Κάβανο, υπεύθυνος νοτιοανατολικής Ευρώπης στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών φτανωντας σήμερα στην Αγκυρα, εξεφρασε την εκτίμηση ότι οι ΕΣ- 300 δεν θα έλθουν στη Κύπρο.

"Προσωπική μου απόψη είναι ότι δεν θα τοποθετηθούν οι πύραυλοι στο νησί" δήλωσε ο Κερυ Κάβανο.

Εξ αρχής θεωρήσαμε λάθος την εγκατάσταση των πυραύλων ΕΣ-300, στο νησί, δηλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι ούτε τώρα ούτε και μετά από δεκαέξι μήνες δεν πρόκειται να θεωρήσουμε θετικό κάτι τέτοιο πρέπει να βρεθεί κάποια λύση.


Τίποτα δεν έχει λήξει από την κρίση των πυραύλων στην Κύπρο, διακηρύσσουν οι Τούρκοι που συνεχίζουν να κτυπούν τα τύμπανα του πολέμου.

Ο Υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, Φεχίμ Αντάκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, προσπάθησε να υποβάλει στους επίσημους συνομιλητές του, ότι η πώληση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων πλήττει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Από την πλευρά του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, επέμεινε με σημερινές δηλώσεις του εκπρόσωπού του Ομέρ Ακμπέλ, ότι η κρίση συνεχίζεται.


Σε τεχνικούς λόγους και όχι πολιτικούς, οφείλεται ο χρονικός καθορισμός των δεκαέξι μηνών για την έλευση των ρωσικών πυραύλων ΕΣ-300, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Γιαννάκης Κασουλίδης που απαντούσε σε σχετικές ερωτήσεις για τις δηλώσεις Μπερνς και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, επανέλαβε την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι στάθηκε αντικειμενικά αδύνατη η παραλαβή των πυραύλων ενωρίτερα των 16 μηνών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι εάν η Κυβέρνηση επιθυμούσε καθυστέρηση στην παραλαβή των πυραύλων, θα μπορούσε να επεκτείνει το χρονικό διάσημα των διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στο θέμα του στρατιωτικού διαλόγου ο Γιαννάκης Κασουλίδης, επεσήμανε πως η απουσία του Προέδρου Κληρίδη και του στρατηγού Βορβολάκου στην Αθήνα, μεταθέτει την πραγματοποίηση της σύσκεψης για την ερχόμενη εβδομάδα.


Ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ελλάδας αντιστράτηγος Αντώνης Νταλαμάγκας, δήλωσε ότι με το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αντεπεξέλθουν σε ώρα κρίσης.

Ο κύριος Νταλαμάνγκας, έκανε τη δήλωση ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Κληρίδη.

Ο υπαρχηγός του ΓΕΣ, είπε επίσης ότι η Ελλάδα βλέπει το δόγμα ως θετικό και σημαντικό στοιχείο για την άμυνα της και βεβαίως την άμυνα της Κύπρου.

Ενισχύει είπε τις προσπάθειες επίλυσης του Εθνικού προβλήματος.


Την δέσμευση της Κυπριακής Κυβέρνησης για ολοκλήρωση της Πολιτικής Αμυνας, επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο κύριος Κασουλίδης, αναφέρθηκε στην έγκριση πρότασης νόμου για οργάνωση και εκπαίδευση των πολιτικών-αμυντικών δυνάμεων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης υπογράμμισε την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει στο θέμα της Πολιτικής Αμυνας, μέχρις ότου να είμαστε σε θέση για ικανοποιητικά αποτελέσματα.


Δύσκολα θα είναι τα επόμενα δύο χρόνια για τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Ο νέος πρόεδρος της εταιρείας Τάκης Κυριακίδης προέβλεψε ζημιές ύψους επτά έως οκτώ εκατομμυρίων λιρών για τον κάθε χρόνο.

Ο κύριος Κυριακίδης ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρι το Μάιο για να ετοιμάσει νέο στρατηγικό σχέδιο, ενώ δεν απέκλεισε και απολύσεις προσωπικού για την εξυγίανση της εταιρείας.

Το θέμα ενέγραψε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο βουλευτής Τάσος Παπαδόπουλος, λόγω της άρνησης της εταιρείας και του προηγούμενου συμβουλίου να ενημερώσει το σώμα για τις προαγωγές και τις αυξήσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, κατήγγειλε περιπτώσεις συνεχών προσαυξήσεων μέσα σε λίγους μήνες και προαγωγών κατά εξαίρεση.


Εν μέσω διαφωνιών αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ο προϋπολογισμός του φορέα ίσης κατανομής βαρών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής προσφύγων της βουλής Αριστοφάνης Γεωργίου, ανέφερε ότι επιτεύχθηκε κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ υπουργείου οικονομικών και εμπορικών τραπεζών, για το θέμα των εγγυήσεων για τα δάνεια προς τους πρόσφυγες.

Η συμφωνία προνοεί ότι οι εμπορικές τράπεζες θα έχουν τον κύριο λόγο στην έγκριση των δανείων, ενώ στις περιπτώσεις που οι πρόσφυγες αδυνατούν να πληρώσουν, θα λαμβάνουν τα ποσά από τον φορέα.

Ακολούθως την ευθύνη για την είσπραξη των ποσών αυτών, θα την έχει ο φορέας ο οποίος θα καταχωρεί αγωγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν διαφωνίες μέσα στα κόμματα για τη συμφωνία, ενώ διαφωνίες εκφράζουν και προσφυγικές οργανώσεις.


Κηδεύτηκε στις τρεις το απόγευμα ο Πρώην Πρέσβης Κώστας Παπαδήμας από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό.

Στην κηδεία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, ο πρέσβης του Ισραήλ και πλήθος κόσμου.

Εκ μέρους του διπλωματικού σώματος παρέστη ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέκος Σιάμπος.

Επικήδειο εκφώνησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρώην Πρέσβης, απεβίωσε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την Δευτέρα.

Ο εκλιπών είχε υπηρετήσει επί σειράν ετών στη διπλωματική υπηρεσία της Κύπρου σε διάφορες χώρες. Ηταν στέλεχος του Δημοκρατικού Συναγερμού και αντιπρόεδρος του ΚΟΤ. Το 1955-59 έλαβε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.


Η Ειδική Διερευνητική Επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης απάλλαξε την Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τανσού Τσιλέρ, απο τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετώπιζε σχετικά με σκάνδαλα διαφθοράς.

Η απόφαση λήφθηκε με 8 ψήφους υπέρ και 7 κατά, και αυτό παρά το γεγονός ότι υπήρχε σωρεία αποδεικτικών στοιχείων σε βάρος της Τσιλέρ.

Παρόμοια απόφαση είχε ληφθεί και τον περασμένο Νοέμβριο.


Εντός των προσεχών πέντε ημερών ο Ισραηλινός Στρατός θα αποχωρήσει από την Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, ενώ η εβραϊκή συνοικία της πόλης θα παραμείνει υπό ισραηλινό έλεγχο.

Αυτό προβλέπει η νέα ενδιάμεση συμφωνία Ισραήλ - Παλαιστινίων, η οποία μονογραφήθηκε την αυγή από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπίνγιαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.

Η συμφωνία που μονογραφήθηκε τις πρωινές ώρες αναμένεται να εγκριθεί εντός της ημέρας από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ και αύριο από το κοινοβούλιο της χώρας.

Την συμφωνία ανακοίνωσε μετά το πέρας των ολονύκτιων συνομιλιών, ο αμερικανός μεσολαβητής για το Μεσανατολικό Ντένις Ρος.

Εξτρεμιστές και στις δύο πλευρές απέρριψαν τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την ανεφάρμοστη.

Η συμφωνία αναμένεται τώρα να εγκριθεί επισήμως από την κυβέρνηση του Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον χαιρέτησε τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή.


Ενα τεράστιο καλαμάρι έπιασε στα δίκτυα του ερασιτέχνης ψαράς στην Λάρνακα. Εχει μήκος ένα μέτρο και ζυγίζει πέντα κιλά.

Λεπτομέρειες έχει ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 7 βαθμούς στα παράλια. Στις ορεινές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι αίθριος. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι μέτριοι, 3 έως 4 μποφόρ και κατά διαστήματα δυνατοί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά ταραγμένη. Η θερμοκρασία ανέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 18 στα παράλια.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 8, στην Λεμεσό 19 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 7 και στον Πρόδρομο 5 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 15 January 1997 - 22:27:56 UTC