Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δεσμευτική και τελειωτική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης,την αγορά των πυραύλων Ες 300 διαψεύδοντας χθεσινή είδηση της Ελληνικής υπηρεσίας του Μπι Μπι Σί, ότι έχει ακυρωθεί η σχετική η συμφωνία με τη Ρωσία.

Οπως ανέφερε ο κύριος Μιχαηλίδης, ο Ρώσσος Πρεσβευτής διαβεβαίωσε τον ίδιο τόσο σε τηλεφωνική επικοινωνία, όσο και σε συνάντηση που είχαν σήμερα, ότι έχει διερευνήσει την πληροφορία και διαπίστωσε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, χαρακτήρισε μάταια και ψευδή τα δημοσιεύματα γύρω από την ακύρωση της συμφωνίας.


Την απογοήτευσή τους εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τα αποτελέσματα των Αθηνών, σε σχέση με την πρόταση τους για συμφωνία σε μορατόριουμ υπερπτήσεων Ελληνικών και Τουρκικών μαχητικών, πάνω από την Κύπρο.

Ο Εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το μορατόριουμ προσφέρει και πιθανή εναλλακτική λύση, στην εγκατάσταση των πυραύλων Ες 300 στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας της δηλώσεις Μπέρνς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, χαρακτήρισε πρόσκαιρη την αμερικανική απογόητευση.

Από μόνοι τους, πρόσθεσε, θα διαπιστώσουν ότι εκείνο που ζητούν να γίνει, θα το πράξουμε μονομερώς όταν θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού.

Αναφορικά με τους εξοπλισμούς της Κύπρου σε σχέση με τις αμερικανικές αντιδράσεις, ο κύριος Κασουλίδης είπε χαρακτηριστικά:

"ας εγγυηθούν την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και τότε θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο".


Εκτεθειμένη άφησε την Τουρκία, η επιθετικότητα με την οποία αντέδρασε στην ανάπτυξη των ελληνικών θέσεων στο κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές θέσεις, στη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Ρώμη, ο εκπρόσωπος του Ρεμπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, Ντενίς Μπαυκάλ.

Τόσο στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, όσο και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, έδωσαν ένα θετικό κλίμα, για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για το κυπριακό.

Ο κύριος Σημίτης αναφέρθηκε σε μια βήμα προς βήμα προσέγγιση για επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφόρων, η οποία όμως, δεν έγινε αποδεκτή από την Τουρκία.


Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γουστάβ Φεϊσέλ, είχε το πρωί, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Επίκεντρο της συζήτησης, ήταν η πρόταση του κυρίου Φεϋσέλ για συνάντηση των αρχηγών ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα, Χαν Σου Τζου.

Ο κύριος Κυπριανού αντίκρυσε με σκεπτικισμό την πρόταση και επιφυλάχθηκε να απαντήσει, μέχρις ότου συσκεφθεί με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση αντικρύζεται αρνητικά, αφού θα είναι η πρώτη που θα έχει επίσημο χαρακτήρα, ενώ θεωρείται αδύνατο, να υπάρξει η δυνατότητα για ένα κοινό ανακοινωθέν.

Ανάμεσα στους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων, περιλαμβάνονται και πρόσωπα τα οποία στηρίζονται στους εποίκους και έχουν όπως είναι φυσικό, αδιάλλακτες θέσεις.


Υπό το φως των προβλημάτων που παρουσιάσθηκαν στους κόλπους της Συγκυβέρνησης, συνέρχονται σήμερα σε χωριστές συνεδρίες, τα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η πολιτική επιτροπή του ΔΗΣΥ, συνέρχεται από τις 4 το απόγευμα,ενώ αυτή την ώρα αναμένεται να αρχίσει η συνεδρία Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.


Η ισχυρή Ελλάδα και η ισχυρή Κύπρος είναι το Ενιαίο Δόγμα του Ελληνισμού διακήρυξε εξερχόμενος του Προεδρικού, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Ελλάδος Γιώργος Πασχαλίδης.

Ο αξιωματούχος της Ελληνικής Κυβέρνησης, συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζήτησαν τρόπους για μια συστηματικότερη συνεργασία, των Κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου.

Ο κύριος Πασχαλίδης, μίλησε επίσης για νέες πραγματικότητες στο Κυπριακό, και επεσήμανε πως με την συστηματική μελέτη, θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στις απειλές,και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που προκύπτουν.

Ακολούθως ο κύριος Πασχαλίδης έγινε δεκτός, από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι η παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στην Κύπρο, μαρτυρεί το ενδιαφέρον του Ελληνισμού, για τον Κυπριακό Ελληνισμό.


Η συνεχιζόμενη ομηρία της δασκάλας Ελένης Φωκά, από το κατοχικό καθεστώς, λόγω της άρνησής της να εκδόσει ταυτότητα του ψευδοκράτους ήταν το θέμα της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής.

Το θέμα ενέγραψαν οι βουλευτές Κατερίνα Παντελίδου Πασχαλίδου και Δημήτρης Ηλιάδης, οι οποίοι κάλεσαν το Υπουργείο Εξωτερικών, να θέσει το πρόβλημα στα διεθνή βήματα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου, ανέφερε ότι δεν επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόβλημα διεθνώς, σημειώνοντας ότι επόμενος στόχος, είναι η έκδοση ενός ψηφίσματος, από την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δικηγόρος της Ελένης Φωκά Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, ανέφερε ότι προχωρεί μετ' εμποδίων η προσφυγή της Φωκά στην επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωματων του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόγω της αδυναμίας της δασκάλας, να έλθει στις ελεύθερες περιοχές.

Στην επιτροπή,παιδιά εγκλωβισμενων εξέφρασαν την δυσαρέσκειά και την οργή τους, για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι γονείς τους, όταν έρχονται στις ελεύθερες περιοχές για ιατρική περίθαλψη.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν σε περιπτώσεις αναβολής ιατρικής εξέτασης για εβδομάδες, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη τη διάγνωση.

Βουλευτές χαρακτήρισαν εγκληματική τη μεταχείριση αυτή, και αποφάσισαν να καλέσουν τους υπευθύνους στην επόμενη συνεδρία, για να δώσουν εξηγήσεις.


Το Ρωσσικό κοινοβούλιο γνωστό ως Δούμα, με διακόσιες έξι ψήφους υπέρ και εκατόν εξήντα τρείς εναντίον, αποφάσισε τη συζήτηση του θέματος της υγείας του Προέδρου Γιέλτσιν και κατά πόσον αυτός είναι έτοιμος ή όχι να επανέλθει στα καθήκοντά του.

Ο Πρόεδρος Γιέλτσιν βρίσκεται ήδη στο Κρεμλίνο, όπου και συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Χωρας Βίκτορ Τσερνομίρτιν.

Πολιτικοί αναλυτές, εκτιμούν ότι η προσπάθεια εναντίον του Γέλτσιν, η οποία αποδίδεται στους κομμουνιστές, δεν θα έχει επιτυχία.


Απεβίωσε σήμερα το πρωί σε ηλικία 73 ετών, ο ιερέας και αγωνιστής της ΕΟΚΑ Παπαγεώργιος Παναγή, γνωστός με το ψευδώνυμο Παπάφονιας.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 2 το απόγευμα, από τον ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλουριώτισσα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις δυνατόν να δώσουν λίγες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Τις αυγινές ώρες θα σχηματισθεί παγετός στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 έως 5 Μποφόρ στην αρχή, για να ενισχυθούν αργότερα σε 5 και 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 5 βαθμούς.

Αύριο μακρές περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με μερική συννεφιά που στα ορεινά δυνατόν να δώσει λίγα χιόνια. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι ως βορειοανατολικοί δυνατοί ως πολύ δυνατοί 5 και τοπικά 6 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι κυματώδης και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 15 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 17 με 10, στην Λεμεσό 17 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 11, και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 22 January 1997 - 15:27:14 UTC