Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τραγικό θάνατο βρήκε η σαραντα-τριάχρονη Χρύσω Γεωργίου Γιάννη από τους Καπέδες, σε νέο αυτοκινητιστικό δυστύχημα που συνέβη το πρωί, στο δρόμο Δευτεράς-Μαχαιρά έξω από τα Καμπιά.

Αυτοκίνητο τύπου βαν, που οδηγούσε ο Κώστας Βάσου Νικολάου εικοσιτριών ετών από την Ακρόπολη, ξέφυγε από την πορεία του και βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να συγκρουσθεί βίαια, με το αυτοκινητο της Χρύσως Γεωργίου.

Από την συγκρουση τραυματίσθηκαν κρίσιμα η Χρύσω Γεωργίου και ο εξάχρονος γιός της Χρυσοβαλάντης, τον οποίο μετέφερε εκείνη την ώρα,στο σχολείο.

Μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου αργότερα η Χρύσω υπέκυψε στα τραύματά της.

Ο γιός της νοσηλεύεται με κατάγματα, σε διάφορα μέρη του σώματος του.


Λήξαν θεωρεί η κυβέρνηση το θέμα που προέκυψε χθές,ύστερα από τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου,για το θέμα της Ασφάλειας.

Χθές ο κύριος Κασουλίδης, σχολιάζοντας την αμερικανική στάση στο θέμα του μορατόριουμ και των πυραύλων Ες-300, είπε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγγυηθούν την Ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τότε ανοίγει άλλο κεφάλαιο στο Κυπριακό.

Ακολούθηκε νέα δήλωση του εκπροσώπου,με την οποία ξεκαθάριζε το θέμα.

Σήμερα, τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημείωσαν ότι η Ασφάλεια της Κύπρου,διασφαλίζεται με το τρίπτυχο που προτείνεται από Κυπριακής πλευράς.

Πρώτο, πλήρες αποστρατικοποίηση, Δεύτερο, εξουδετέρωση του δικαιώματος μονομερούς επεμβάσεως της Τουρκίας και των άλλων εγγυητριών δυνάμεων και Τρίτο, παρουσία πολυεθνικής δύναμης με ουδέτερο διοικητή και αποσπάσματα από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Εξηγώντας τη θέση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είπε ότι η χθεσινή του δήλωση προέβαλλε τα επιχειρήματα του στη θέση των Ηνωμένων Πολιτείων,ότι δεν χρειαζόταν του Ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα Ες-300, εάν υπήρχε ένα μόνιμο μορατόριουμ.

Σημείωσε ότι ένα μόνιμο μορατόριουμ δε λύει το θέμα της ασφάλειας, όταν υπάρχουν τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στο νησί, γι' αυτό η Κύπρος είπε χρειάζεται αεράμυνα.


Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να διαφανεί η πορεία του στρατιωτικού διαλόγου, εκτιμά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί πολύ σύντομα ότι το κλίμα είναι καλύτερο,και ανέφερε ότι ήδη η πλευρά μας έχει καταστήσει σαφές, και θα λεχθεί και σε επίπεδο στρατιωτικού διαλόγου, ότι είναι έτοιμη να συζητά δύο φορές την εβδομάδα, με τους εκπροσώπους της ΟΥΝΦΥΚΙΠ.

Ανέφερε επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει τις επόμενες ημέρες σύσκεψη με τον Υπουργό Αμυνας, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τον Επιτελάρχη της Δύναμης, στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών.


Την ερχόμενη Δευτέρα και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου θα τεθεί η πρόταση Φευζέλ για συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων,στην παρουσία του Χαν Σουγκ Τζου.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον σύσκεψης των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και σύμφωνα με δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού, διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις στο θέμα.

Προβληματισμός κυριαρχεί ως προς το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας συνάντησης, προβληματισμούς που εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βασος Λυσσαρίδης,ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για τυχόν κοινοβουλευτική αναγνώριση, των Τουρκοκυπριακών κομμάτων.


Αθήνα και Λευκωσία δηλώνουν κατηγορηματικά ότι καμιά διαφωνία δεν υπήρξε στη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου, για το Κυπριακό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος,τόνισε σήμερα ότι υπάρχει πλήρης συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία.

Στη Λευκωσία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης διέψευσε και αυτός τις πληροφορίες που παρουσιαζουν την Αθήνα και την Λευκωσία, να διαφωνούν στους χειρισμούς, και ειδικότερα στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κυπρου.


Μιά κυβέρνηση των Εργατικών στην Βρετανία,θα είναι πολύ πρόθυμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην εξεύρεση δίκαιης λύσης του κυπριακού, διαβεβαίωσε σήμερα τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Ρόμπιν Κουκ.

Στην συνεχεια ο κύριος Κουκ συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη και ακολούθως με τον πρόεδρος της Βουλης Σπύρο Κυπριανού.

Ο βρετανός βουλευτής δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα, που θα είναι σίγουρα κυβέρνηση στην Βρετανία, είναι αποφασισμένο, όπως ο ίδιος είπε,να θέσει ως προτεραιότητα την επίλυση του κυπριακού, ενώ διαβεβαίωσε ότι,κατά την βρετανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης,θα γίνει κάθε προσπάθεια για επίσπευση των διεργασιών ένταξης της Κύπρου.


Εφθασε στην Κύπρο νωρίς το απόγευμα ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Αλέκος Παπαδόπουλος, έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κύριος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι έχει αρχίσει η συνεργασία σε θέματα εσωτερικής πολιτικής μεταξύ των δυο υπουργείων και χαρακτήρισε τις συνομιλίες του, με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, ουσιαστικές.

Ο κύριος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρόεδρο της Βουλής.


Προσχέδιο ψηφίσματος για την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση στην Κύπρο, θα καταθέσει στην κοινοβουλευτική συνέλευση του συμβουλίου της ευρώπης, ο βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης.

Το προσχέδιο θα συζητηθεί στις 27 με 31 Ιανουαρίου κατά τη σύνοδο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης,και αναμένεται να υιοθετηθεί.

Το ψήφισμα το οποίο θα έχει διατακτική ισχύ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σύσταση επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί την υλοποίηση της απόφασης, ενώ θα προνοείται και η λήψη μέτρων εναντίον της χώρας που δεν το εφαρμόζει.


Στο τελικό στάδιο της ετοιμασίας νομοσχεδίου που θα προβλέπει την κατάργηση των Συμβούλιων Βελτιώσεων και των Χωρητικών Αρχών, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της Ενωσης Κοινοτήτων,με τη συμμετοχή όλων των επάρχων και έγινε επεξεργασία του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο προνοεί όπως στη θέση των Συμβούλιων Βελτιώσεων και των Χωρητικών Αρχών,να δημιουργηθούν Κοινοτικά Συμβούλια.

Τα Συμβούλια αυτά δεν θα διορίζονται, αλλά θα εκλέγονται απευθείας από τους κατοίκους των κοινοτήτων.


Για τέταρτη συνεχόμενη νύκτα, χιλιάδες φοιτητές του Βελιγραδίου συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημιου του Βελιγραδίου, κάλεσε τους εκπροσώπους των φοιτητών να συζητήσουν την ολη κατασταση, πρόσκληση την οποία οι φοιτητές αρνήθηκαν αφού υποστηριξαν ότι αυτή δεν ηταν επίσημη.

Αιτημα των φοιτητών, η αναγνωριση της νικης της αντιπολίτευσης στις Δημοτικες εκλογες,του περασμενου Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξυ, στο πλευρό των φοιτητών βρισκονται απο χθες το απόγευμα διακόσιοι περίπου γνωστοί Σερβοι ηθοποιοί, καθως και δικαστές, δικηγόροι και γιατροί.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις και δυνατόν να πέσουν λίγες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 13 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 15 με 11, στην Λεμεσό 15 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 10 και τέλος στον Πρόδρομο 1 με 0.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 23 January 1997 - 18:04:40 UTC