Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε με όλη την καλή θέληση τον στρατιωτικό διάλογο, και να καταλήξουμε στους στόχους που έχουν τεθεί, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, με θέμα την πορεία του στρατιωτικού διαλόγου.

Η σύσκεψη διεξήχθη υπό την προεδρεία του Προέδρου Κληρίδη και σε αυτήν έλαβαν μέρος ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Επιτελάρχης της Δύναμης Δημήτρης Φάσαρης, ενώ παρευρέθη και ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ακόμη ότι ο στρατιωτικός διάλογος θα διεξάγεται δυο φορές την εβδομάδα με τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση, εάν δόθηκε κατευθυντήρια γραμμή του Προέδρου Κληρίδη για το θέμα.


Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι, σε ότι αφορά τον στρατιωτικό διάλογο βαρύνουσα σημασία έχει η άποψη του Προέδρου Κληρίδη, και οι στρατιωτικοί θα πειθαρχήσουν, σε περίπτωση διαφωνίας τους.

Προ της σημερινής σύσκεψης δεν εκδηλώθηκαν διαφωνίες και θα με εξέπληττε εάν εκδηλωθούν, είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας, ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία στον στρατιωτικό διάλογο, θα διασφαλίζεται η ασφάλεια κατοικημένων περιοχών.


Η Βρετανία θεωρεί ότι έχει ξεπεραστεί η λεγόμενη κρίση που προσπάθησε να προκαλέσει η Τουρκία και ότι τώρα η δραστηριότητα επανέρχεται στην ουσία του θέματος.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Ντεηβιντ Μάτεν, μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο κύριος Μάτεν επανέλαβε ότι δεν είναι βοηθητική η απόφαση της Τουρκίας να στείλει πλοία στα κατεχόμενα, και πρόσθεσε ότι σε αυτή την ενέργεια υπήρξε αντίδραση με ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Είπε ακόμη ότι η Βρετανική προσοχή επικεντρώνεται στην επαναφορά της κατάστασης, στο σημείο που βρισκόταν πριν ξεκινήσει η συζήτηση για στρατιωτικά θέματα, και πρόσθεσε ότι σε αυτό θα βοηθήσει η επίσκεψη του Χαν Σουγκ Τζου στην Κύπρο.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης εμμένει στην άποψη που εξέφρασε πρόσφατα, για την ανυπαρξία της προοπτικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες να εγγυηθούν την ασφάλεια της Κύπρου.

Δεν βλέπω να έχει ανοίξει οποιοδήποτε μονοπάτι στον τομέα αυτό, είπε ο κύριος Κασουλίδης, ύστερα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέϊτ Ντηπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι και ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος εξέθεσε τις απορίες του.

Δεν διεξάγεται οποιαδήποτε συζήτηση και ούτε έχουμε πρόθεση να το θέσουμε επίσημα, είπε ο Γιαννάκης Κασουλίδης και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά, ότι το θέμα δεν ετέθη στην σύσκεψη της Αθήνας.


Τρία τουρκικά πολεμικά πλοία αναμένεται να φθάσουν αύριο στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Οπως μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση, η αποστολή των πλοίων συμβολίζει την υποστήριξη της Αγκυρας προς τους Τουρκοκυπρίους.

Τα πλοία θα παραμείνουν αγκυροβολημένα στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου έως τις 29 του μηνός.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζουν την σφοδρότατη διαμαρτυρία τους για την παράνομη κατάπλευση των τουρκικών πολεμικών σκαφών.

Στην ανακοίνωση καλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας να σταματήσει αυτή την παράνομη τουρκική ενέργεια.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε σήμερα ότι η Κυβέρνηση δεν εξέφρασε καμία διαφορά με το ΔΗΚΟ ή τον ΔΗΣΥ, και παρέπεμψε στα δυο κόμματα για οποιεσδήποτε σχετικές με τα παράπονα τους πληροφορίες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει δεί τον κατάλογο παραπόνων που επέδωσε ο κύριος Κυπριανού στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος με την σειρά του, τον διαβίβασε στους υπουργούς για διερεύνηση.

Σε ερώτηση εάν πρόκειται να γίνει ανασχηματισμός, ο κύριος Κασουλίδης επανέλαβε ότι αυτό είναι αποκλειστικό θέμα του Προέδρου, ενώ για το θέμα του Υπουργού Δικαιοσύνης Αλέκου Ευαγγέλου, σημείωσε ότι αυτό αφορά τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κύριο Κυπριανού.


Μέχρι σήμερα συνηθίζαμε να λέμε ότι η δύναμη της Κύπρου είναι το μητροπολιτικό κέντρο, η Ελλάδα, αλλά είναι η ώρα να φωνάζουμε δυνατά ότι η δύναμη της Ελλάδας είναι η Κύπρος, τόνισε ο υπουργός εσωτερικών δημόσιας διοίκησης και αποκέντρωσης της Ελλάδας Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, μιλώντας μετά την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας Κύπρου Ελλάδας στο υπουργείο οικονομικών.

Το πρωτόκολλο αφορά θέματα συνεργασίας στους τομείς της αναβάθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, της εκπαίδευσης, της επιμόρφωσης και της ανταλλαγής πληροφοριών για την δημόσια διοίκηση.

Ο κύριος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον πρόεδρο της βουλής Σπύρο Κυπριανού, ενώ παρακάθησε σε συνεδρία της επιτροπής εσωτερικών της βουλής.

Ο υπουργός εσωτερικών της Ελλάδος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Κύπριο ομόλογό του Ντίνο Μιχαηλίδη, συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο με τον οποίο συζήτησε το εθνικό μας θέμα.


Σύσκεψη για την ΑΤΑ πραγματοποιείται σε λίγη ώρα σε μια νέα καθοριστική φάση, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδώσει στους κοινωνικούς εταίρους την μεσολαβητική του πρόταση.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των επαφών του με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα υποβάλει στις πέντε και τριάντα, τις προτάσεις του ενώ από πλευράς συντεχνιών φαίνεται ότι θα επιφυλαχθεί η απάντηση αφού προηγηθεί πρώτα ενδελεχής μελέτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση Κληρίδη επιχειρεί να κινηθεί σε μια νοητή γραμμή ίσων αποστάσεων απαιτώντας αμοιβαίες υποχωρήσεις.


Κύκλωμα το οποίο εξέδιδε επί πληρωμή πλαστά διπλώματα κολλεγίων και πλαστές άδειες παραμονής αλλοδαπών στην Κύπρο, εξάρθρωσε το ΤΑΕ Λευκωσίας.

Προς διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθησαν τρεις νεαροί από την Μπάγκλα Ντες, ενώ αναζητείται Κύπριος βιβλιοπώλης. Ο ένας από τους τρεις αλλοδαπούς, ο Μωχάματ Καμρούλ Ισλάμ, εικοσι-τριών ετών, φοιτητής, οδηγήθηκε το μεσημέρι στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησής του.

Στην κατοχή του βρέθηκαν πλαστές σφραγίδες και σωρεία πλαστών διπλωμάτων δύο κολλεγίων της Λευκωσίας.

Αστυνομικός ανακριτής κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στη Δασούπολη, εκτύπωνε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του κενά διπλώματα και έντυπα που χρησιμοποιούνται για την παραχώρηση αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς και τα πωλούσε στον ύποπτο προς είκοσι λίρες το ένα.


Βαρύτατες ποινές προβλέπει το νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει τα θέματα κατοχής, χρήσης και ανακοίνωσης προνομιακών εμπιστευτικών πληροφοριών για συναλλαγές κινητών αξιών, δηλαδή μετοχών.

Το θέμα συζητήθηκε σε σημερινή συνεδρία της επιτροπής οικονομικών της Βουλής.

Οι ποινές προβλέπουν επτά χρόνια φυλάκιση ή πενήντα χιλιάδες λίρες πρόστιμο ή και οι δύο ποινές μαζί. Θα επιβάλλονται σε όσους εκμεταλλεύονται τη θέση τους και τις εμπιστευτικές πληροφορίες που κατέχουν και είναι δυνατό να επηρεάσουν ουσιωδώς την τιμή των μετοχών.

Η ίδια επιτροπή άρχισε τη μελέτη του νομοσχεδίου το οποίο προνοεί την επιβολή τελών στη μεταβίβαση κληρονομικής ακίνητης περιουσίας.

Με βάση το νομοσχέδιο, θα καταβάλλεται τέλος μεταβίβασης ύψους δύο έως τέσσερα τοις εκατό επί της αγοραίας αξίας της ακίνητης περιουσίας κατά την 1/1/1980.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και γύρω στους 6 βαθμούς στα νότια παράλια. Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και το απόγευμα δυνατοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 12, στην Λεμεσό 20 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 4, και τέλος στον Πρόδρομο 6 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 24 January 1997 - 17:27:13 UTC