Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τρία σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας κατέπλευσαν στο κλειστό κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου για συμπαράσταση και αλληλεγγύη, στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς, όπως διατείνεται η Τανσού Τσιλέρ.

Τα σκάφη θα παραμείνουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μέχρι τις 29 του μήνα, ενώ όπως υποστηρίζει ο τουρκοκυπριακός τύπος, η επίσκεψη αποτελεί απάντηση στους εξοπλισμούς των Ελληνοκυπρίων.

Στο προσκήνιο και πάλι οι δολοφόνοι του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, οι Γκρίζοι Λύκοι, οι οποίοι με αγγελίες τους στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες ζητούν τον εποικισμό της Αμμοχώστου.

Ο Μεχμέτ Ασλάν, αρχηγός των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε την ετοιμασία μεγάλης πορείας προς την σκλαβωμένη πόλη στις αρχές Φεβρουαρίου.


Την ανησυχία της για την Κύπρο εξέφρασε η νέα Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείων Μάντλιν Ολμπραϊτ στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Χαρακτήρισε σημαντικές τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτείων και Ευρώπης ενώ μιλώντας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ είπε ότι είναι ένα ζήτημα κλειδί.

Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Βοσνία, είπε η κύρια Ολμπραϊτ, αλλά επίσης, συνέχισε, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανησυχούν για την κατάσταση στην Κύπρο και για μια σειρά ζητημάτων που συνδέονται με το Κυπριακό.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι αυτή τη χρονιά υπάρχουν μερικές ευκαιρίες για να βελτιωθεί αυτή η ατυχώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, μακρά διαμάχη στην Κύπρο.


Οι σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και η λεγόμενη κρίση των πυραύλων στην Κύπρο, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε σειρά επαφών της Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, στη Ρώμη.

Η Τσιλέρ, η οποία θα συνοδεύεται από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν, θα έχει επαφές την προσεχή Τετάρτη με τους ομολόγους της, της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, της Βρετανίας Μάλκολμ Ρίφκιντ, της Γαλλίας Ερβέ Ντε Σαρέτ, της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι και της Ισπανίας Αμπελ Ματούτες.

Ανάμεσα στους στόχους των συναντήσεων Τσιλέρ με τους επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, συγκαταλέγεται η βελτίωση των Ευρω-τουρκικών σχέσεων, και η πρόοδος εφαρμογής της τελωνειακής Ενωσής της Ε.Ε με την Τουρκία.


Η προσπάθεια διαφώτισης των ξένων, που επισκέπτονται τα κατεχόμενα, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, επεξετάθη σήμερα και στους ξένους διπλωμάτες.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν συγγενείς αγνοουμένων, μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και του προσφυγικού σωματείου Ελεύθερο Παλαίκυθρο.

Εν τω μεταξύ, οι κατοχικές δυνάμεις επέτρεψαν σε δύο γιατρούς να μεταβούν στον κατεχόμενο Κορμακίτη για να εξετάσουν δύο εγκλωβισμένους μαρωνίτες.

Να σημειώσουμε ότι η άρνηση των κατοχικών δυνάμεων να επιτρέψουν στους δύο ασθενείς να έλθουν στις ελεύθερες περιοχές, ήταν η αιτία που οι διοργανωτές της εκδήλωσης έκλεισαν το οδοφράγμα, την περασμένη Κυριακή.


Τετραμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων μεταβαίνει αύριο στο Στρασβούργο για να συμμετάσχει στις εργασίες της χειμερινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την αντιπροσωπεία απαρτίζουν οι βουλευτές Παναγιώτης Δημητρίου, Δώρος Χριστοδουλίδης, Τάκης Χατζηδημητρίου και Αλέξης Γαλανός ο οποίος θα καταλάβει μία εκ των δεκαοκτώ θέσεων Αντιπροέδρου.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου θα συζητηθεί και το Κυπριακό με βάση την εκθεση του εισηγητή στην πολιτική επιτροπή κυρίου Μπαρσόνι.

Κύρια προσπάθεια της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, η τροποποίηση των αρνητικών για την Κύπρο σημείων του προσχεδίου ψηφίσματος το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Σε κοινή σύσκεψη συνέρχονται οι συντεχνίες ΠΕΟ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ τη Δευτέρα για να μελετήσουν την απάντηση τους στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ΑΤΑ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι συντεχνίες θα ζητήσουν παράταση στη προσθεσμία που έχει δώσει ο Πρόεδρος Κληρίδης για την απάντηση των κοινωνικών εταίρων.

Από την άλλη πλευρά, επίσης τη Δευτέρα θα συνέλθουν και τα αρμόδια όργανα του ΚΕΒΕ και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της, θα επιδώσει την απάντηση της στην πρόταση Κληρίδη το ίδιο απόγευμα.


Διάταγμα εξαήμερης προσωποκράτησης του υπόπτου Γεώργιου Στυλιανού εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με εξεταζόμενη υπόθεση πλαστογραφίας σφραγίδων και άλλων εγγράφων του Τμήματος Αλλοδαπών.

Τον Γεώργιο Στυλιανού, κατονόμασε ο εικοσιτετράχρονος Μοχάμετ Γκαμπρούλ Ισλάμ από το Μπαγκλαντές, ως το άτομο που κατασκεύαζε σφραγίδες και διπλώματα Κολλεγίων καθώς και του Τμήματος Αλλοδαπών.

Καταθέτοντας ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου ο υπεύθυνος για διερεύνηση της υπόθεσης, λοχίας του ΤΑΕ Λευκωσίας Σταύρος Σταύρου ανέφερε, ότι θα ληφθούν τριανταπέντε καταθέσεις ενώ θα αναζητηθούν και νέα τεκμήρια.


Πυρκαγιά που ξέσπασε μετά από ισχυρή έκρηξη, χθες βράδυ στην Πόλη Χρυσοχούς, κατέκαυσε ολοσχερώς τροχόσπιτο το οποίο βρισκόταν εντός κατασκηνωτικού χώρου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η έκρηξη προκλήθηκε μετά από υπερθέρμανση φιάλης υγραερίου.

Εν τω μεταξύ, οι εξετάσεις συνεχίζονται, ενώ η περιοχή φρουρείται από άνδρες της Αστυνομίας.


Δεκαπέντε άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο, από πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε νυκτερινό κέντρο στο Χογκ-Κόγκ, η οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, προκλήθηκε από εμπρηστική βόμβα.

Οι θαμώνες του κέντρου ήταν κυρίως νεαρά άτομα, οι δε νεκροί είναι ηλικίας, από 16 μέχρι 42 ετών.

Επίσης, άλλα δεκατρία άτομα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και δύο από αυτά είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι διερευνώνται πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, ότι το επεισόδιο ωφείλεται σε πόλεμο αντιπάλων ομάδων που ελέγχουν τη νυκτερινή ζωή στο Χογκ-Κόγκ.


Και να περάσουμε τώρα στο ποδόσφαιρο και στα αποτελέσματα των σημερινών επαναληπτικών αγώνων για τον δεύτερο γύρο του Κυπέλου Κύπρου.

Ανόρθωση-Απόλλωνας 0-0, προκρίθηκε η Ανόρθωση.

Νέα Σαλαμίνα-Αλκή 3-1 στα πέναλτι, προκρίθηκε η Νέα Σαλαμίνα. Στην κανονική του διάρκεια και στην ημίωρη παράταση, ο αγώνας έληξε με 2-1 για τη Νέα Σαλαμίνα.

ΑΠΟΕΛ-ΑΡΗΣ 4-1, προκρίθηκε το ΑΠΟΕΛ.

Ενωση Νέων Παραλιμνίου-Αναγέννηση 1-2, προκρίθηκε το Παραλίμνι.

Απόλλωνας Λυμπιών-Ομόνοια 1-7, προκρίθηκε η Ομόνοια, και

ΑΠΟΠ-ΑΕΛ 1-0, προκρίθηκε ο ΑΠΟΠ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς, 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και στα δυτικά παράλια, και στους 7 βαθμούς στα νότια παράλια. Σε μερικές περιοχές στο εσωτερικό δυνατό να σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί μέτριοι 4 Μποφόρ, και η θάλασσα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 περίπου βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 6, στην Λεμεσό 17 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 15 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 25 January 1997 - 16:27:17 UTC