Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εκκληση για ενότητα, στον κοινό αγώνα όλων, με μοναδικό στόχο την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας, απηύθυνε σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με αφορμή την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων, που εκδηλώθηκε εξ αιτίας του μνημοσύνου του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα- Διγενή.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους, εφόσον, όπως είπε, υπάρχουν ακόμη Τουρκικά στρατεύματα και έποικοι στο νησί.

Πρέπει, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος, να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως η μόνη λύση είναι αυτή της απελευθέρωσης κάθε γωνιάς της σκλαβωμένης μας γης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ" ΔΗΛΩΣΗ


Με αφορμή την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην κατάθεση του θεμελίου λίθου μνημείου για τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή, σήμερα το πρωί στη Λεμεσό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Ενωμένοι Δημοκρατες, αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν την απομάκρυνση της σημερινής κυβέρνησης.

Καταθέτοντας τον θεμέλιο λίθο του μνημείου, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι θα τιμηθούν ταυτόχρονα όλοι οι επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που πρόσφεραν για την ελευθερία της Κύπρου.

Η σημερινή εκδήλωση, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, δεν προσφέρεται για πολιτικές αναλύσεις.

Η αποκατάσταση της δικαιοσύνης σ' αυτό τον τόπο, πρόσθεσε, θα γίνει μόνο με υπεύθυνο αγώνα, με υπομονή, συνέπεια και σταθερότητα.

Νωρίτερα, τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Λεμεσού το ετήσιο μνημόσυνο του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγώνες του Στρατηγού Διγενή.

Ο κύριος Κασουλίδης επισημαίνοντας την ανάγκη ομοψυχίας και ενότητας, κάλεσε όλους να αγνοήσουν την πολιτική της μισαλλοδοξίας και της διαιώνισης των παθών.


Με αφορμή το μνησόσυνο του Στατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή, οι νεολαίες των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Ενωμένοι Δημοκράτες, οργάνωσαν σήμερα εκδηλώσεις τιμής για τους πεσόντες στο πραξικόπημα και την εισβολή, σε όλες τις ελεύθερες πόλεις.

Ομιλητές στις εκδηλώσεις στη Λευκωσία ήταν οι αρχηγοί των κομμάτων, οι οποίοι επέκριναν την παρουσία της Κυβέρνησης στο μνημόσυνο του Στρατηγού Διγενή και αξίωσαν την απομάκρυνσή της από την εξουσία.


Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης απάντησε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος είπε ότι σε ώρες εθνικής κρίσεως επιβάλλεται εθνική σύμπνοια.

Αποτελεί μικρότητα, δήλωσε σε έντονο ύφος ο κύριος Αναστασιάδης, να μην μπορούν κάποιοι να αντιληφθούν πως είναι δική τους τιμή να τιμούν τους άξιους της πατρίδας.

Οσοι θέλουν να μεταδώσουν το μήνυμα, ότι οι Τούρκοι είναι αδελφοί μας, συνέχισε ο αξιωματούχος του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα πρέπει πρώτα να μάθουν ή να διδάξουν ότι οι έλληνες είναι αδέλφια.

Ο Νίκος Αναστασιάδης απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει την απουσία του Δημοκρατικού Κόμματος από τις εκδηλώσεις.


Διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία ανεχώρησε το πρωί για το Στρασβούργο, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στόχος της κυπριακής αντιπροσωπείας είναι η βελτίωση των αρνητικών σημείων της έκθεσης για το Κυπριακό του Ουγγρου εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Αντρας Μπαρσόνι.

Την αντιπροσωπεία απαρτίζουν οι βουλευτές Παναγιώτης Δημητρίου, Δώρος Χριστοδουλίδης, Στάθης Κιττής και Τάκης Χατζηδημητρίου, οι οποίοι σε δηλώσεις τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας, εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για την αποστολή τους.


Για δέκατη έκτη εβδομάδα τα μέλη του Παγκυπρίου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, ήταν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, συνεχίζοντας την εκστρατεία διαφώτισης των ξένων περιηγητών που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

Για ενίσχυση της όλης προσπάθειας, εξάλλου, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας έδωσε το παρόν της και μεγάλη ομάδα γυναικών που έφθασε το πρωί από την Πάφο.

Στη διαφωτιστική εκδήλωση συμπαραστάθηκαν επίσης και γυναίκες απο την Δομινικανή Δημοκρατία και την Ελβετία.


Με ζωντανή την πίστη για επιστροφή και με άσβεστη την ελπίδα για δικαίωση του αγώνα του λαού μας, οι κάτοικοι της Ζώδιας, πραγματοποίησαν το πρωί πορεία από τον Αστρομερίτη μέχρι το τελευταίο φυλάκιο της περιοχής, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες και αγνοουμένους του χωριού τους.

Οι ξεριζωμένοι κάτοικοι της Ζώδιας

φύτεψαν στην συνέχεια δίπλα από το φυλάκιο της Εθνικής Φουράς αριθμό δενδρυλλίων που αντιστοιχεί με τους πεσόντες και αγνοούμενους της κοινότητάς τους.

Την ίδια ώρα εξάλλου, δρομείς του σωματείου Περικλής Δημητρίου διέτρεξαν συμβολικά τη διαδρομή από τον Αστρομερίτη μέχρι τη γραμμή καταπαύσεως του πυρός εις μνήμη των πεσόντων της περιοχής και του Εθναρχη Μακαρίου.


'Αγρια συμπλοκή μεταξύ δύο νεαρών και τριών αστυνομικών έγινε στις τέσσερις το πρωί στην ταβέρνα "Βάκης", παρά την αγορά του Παλαιού Δημαρχείου, στη Λευκωσία.

Οι ταραξίες έσπασαν υαλοπίνακες, τραπέζια, καρέκλες, κατέστρεψαν άλλη περιουσία του κέντρου και επετέθησαν στους αστυνομικούς, οι οποίοι μετεφέρθησαν στο νοσοκομείο.

Οι αστυνομικοί αναγκάσθηκαν να ρίξουν δύο προειδοιποιητικούς πυροβολισμούς για να εκφοβίσουν τους θερμόαιμους νεαρούς.

Προς διευκόλυνση των ανακρίσεων συνελήφθησαν οι Νίκος Μιχαηλίδης, άλλως Τζιάγκας, από την Κάτω Λακατάμια, είκοσι-πέντε ετών, και 'Ανδρος Τσουκκής, κάτοικος του συνοικισμού Στρόβολος δύο, δεκαεπτά ετών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διατάγματα διήμερης.


Στο Βελιγράδι, τουλάχιστον τρία άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια νέων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές και δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ταραχές ξέσπασαν αργά χθες βράδυ όταν η σερβική αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να διαλύσει συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στο κέντρο της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις ασφαλείας επέδειξαν πρωτοφανή αγριότητα στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, οι οποίοι, ως γνωστόν, αξιώνουν την άμεση αναγνώριση του αποτελέσματος των πρόσφατων Δημοτικών Εκλογών, τις οποίες κέρδισε η αντιπολίτευση.


Οι αντάρτες του κινήματος Τουπάκ Αμάρο, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν υπο τον έλεγχο τους την κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη στην Λίμα του Περού, απελευθέρωσαν έναν ακόμη από τους εβομηντα-τρεις ομήρους που κρατούν.

Οπως εγνώσθη, πρόκειται για τον στρατηγό Χοσέ Ρίβας Ροντρίγκεζ, ο οποίος αφέθη ελεύθερος για λόγους υγείας.

Η κατάληψη της κατοικίας του Ιάπωνα πρέσβεως άρχισε στις 17 Δεκεμβρίου και μέχρι στιγμής δεν έχουν διαφανεί ελπίδες για σύντομη ειρηνική επίλυση της κρίσης.


ΑΕΚ και Εθνικός ειναι οι δυο τελευταίες ομάδες που πέρασαν στην προημιτελική φάση του κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

Η ΑΕΚ κέρδισε στη Λάρνακα τον Ολυμπιακό με 3-1 και ο Εθνικός στο Δασάκι τον Ευαγόρα με 1-0.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένονται λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι μέχρι βορειοανατολικοί και αναμένεται να ενισχυθούν σε δυνατούς μέχρι πολύ δυνατούς φτάνοντας τοπικά τα 6 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά μέχρι κυματώδης, ιδιαίτερα στα νότια και ανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 9 βαθμούς.

Αύριο θα εμφανίζονται τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βόρειοι μέτριοι 4 και τοπικά δυνατοί 5 Μποφόρ, ενώ η θάλασσα θα παραμείνει μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα είναι χαμηλότερη της κανονικής και θα ανέλθει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 15 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 6, στην Λεμεσό 20 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 26 January 1997 - 16:27:16 UTC