Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Επεισόδια προκλήθηκαν το πρωί στον Ακάμα,μεταξύ περιβαλλοντιστών και ανδρών της Αστυνομίας.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν οι περιβαλλοντιστές αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή,όπου προγραμματίστηκε να διεξαχθούν στρατιωτικά γυμνάσια των Αγγλων.

Η ισχυρή αστυνομική δύναμη που παραμένει ακόμη εκεί,ενισχύθηκε με άνδρες της ΜΑΑΔ και με ελικόπτερο.

Δώδεκα περιβαλλοντιστές συνελήφθησαν και απομακρύνθηκαν απο το πεδίο βολής των Αγγλων.

Στην περιοχή βρίσκονται επίσης περί τους 150 Αγγλους στρατιώτες,έτοιμοι για τα γυμνάσια.

Σύμφωνα με στοιχεία των περιβαλλοντιστών,η αστυνομία αναζητεί άλλα τέσσερα άτομα και τον βουλευτή Μάριο Ματσάκη,οι οποίοι βρίσκονται διασκορπισμένοι εντός του πεδίου βολής.

Λίγο μετά τις τρείς το απόγευμα, ρίφθηκαν προειδοποιητικοί πυροβολισμοί, ωστόσο τα γυμνάσια δεν έχουν αρχίσει.


Η Κύπρος έχει συμβατική υποχρέωση,να παραχωρεί άδεια στις Βρετανικές στρατιωτικές αρχές για την διεξαγωγή ασκήσεων, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,Γιαννάκης Κασουλίδης.

Επανέλαβε επίσης, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκεται σε διάλογο με τις αρχές των βάσεων, για εξεύρεση άλλου χώρου πέραν του Ακάμα.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεχισθεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία άρχισε το πρωί, και διεκόπη στις μία και τριάντα το μεσημέρι.

Στη συνεδρία, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε του πολιτικούς αρχηγούς για τις πρόσφατες εξελίξεις του Κυπριακού, και ακολούθως συζητήθηκαν τα θέματα που απασχόλησαν την σύσκεψη της Αθήνας.

Παράλληλα ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση σε όλα τα θέματα, με στόχο την περαιτερω ανταλλαγή απόψεων.

Πρόκειται είπε για μια ανοικτή συζήτηση και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει ότι η συνεδρία της Τετάρτης, θα είναι η τελική.


Ούτε η νέα δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας,ικανοποιεί την Κυπριακή Κυβέρνηση.

Ο Κλάους Κίγκελ δήλωσε από τη μιά, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν δεν λύσει το πρόβλημα της,και από την άλλη ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην τουρκική αδιαλλαξία,να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου.

Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι το πρώτο μέρος του μηνύματος Κίγκελ ενθαρύνει την Τουρκία να συνεχίσει την αδιάλλακτη τακτική της ώστε να μη λυθεί το Κυπριακό, και να μην ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επί του θέματος,θα έχει επαφές με παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας,ο πρέσβης της Κύπρου στη Βόννη.


Η Ρωσία είναι πιθανόν να πουλήσει στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα ιδιαίτερα σύγχρονο αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ρώσος στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιταρ Ταςς, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει στην Κύπρο σύγχρονα αντιεροπορικά συστήματα τα οποία μπορούν να πλήξουν με μεγάλη ακρίβεια πυραύλους Κρουζ, αεροπλάνα και ελικόπτερα.


Η Τουρκία, προτίθεται να αυξήσει περαιτέρω, κατά το τρέχον έτος, τις εξοπλιστικές της δαπάνες.

Αυτό απεκάλυψε σε συνέντευξη του σε ισραηλινή εφημερίδα, Σύμβουλος του Τουρκικού Ιδρύματος Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, ο Στρατηγός Σιτκί Ορούν, ο οποίος επισκέπτεται το Ισραήλ, απεκάλυψε ότι το εξοπλιστικό κονδύλιο του προϋπολογισμού για το 1997, θα αυξηθεί απο 9 σε 11 τοις εκατόν.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, δήλωσε επίσης, ότι η Τουρκική Κυβέρνηση θα εξετάσει τα ισραηλινά άρματα Μερκάβα, στο πλαίσιο του προγράμματος της,για κατασκευή οκτακοσίων αρμάτων,κόστους τριών και μισού δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Η Τουρκία, προτίθεται επίσης να αγοράσει από το Ισραήλ, 45 φρεγάτες, περιπολικά σκάφη και πυραυλακάτους.


Οι Συνδικαλιστικές οργανώσεις, ζήτησαν σήμερα παράταση πέραν της προσεχούς Πέμπτης, προκειμένου να δώσουν την απάντηση τους στην πρόταση του προέδρου Κληρίδη, στο θέμα της ΑΤΑ.

Η θέση αυτή ανακοινώθηκε ύστερα από κοινή συνάντηση που είχαν σήμερα αντιπροσωοπείες των οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και Πασυδύ.

Ανέφεραν ακόμη, ότι θα ακολουθήσουν νέες συσκέψεις, για καθορισμό κοινής θέσης στην πρόταση Κληρίδη.

Εν τω μεταξύ για συζήτηση του θέματος, συνήλθαν σήμερα και τα αρμόδια όργανα του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ.

Το ΚΕΒΕ παρόλο που δεν έλαβε τελική απόφαση εντούτοις εκφράζει απογοήτευση για την πρόταση του Προέδρου Κληριδη.

Τελική απόφαση πάντως, θα ληφθεί σε νέα συνεδρία του επιμελητηρίου και θα σταλεί στο προεδρικό μέχρι την Πέμπτη.


Σε εικοσιτετράωρη απεργία, κατήλθαν σήμερα εβδομήντα- πέντε ωρομίσθιοι διανομείς των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, με αίτημα να εφαρμοσθεί και γι'αυτούς η πενθήμερη εβδομάδα εργασίας.

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών, χαρακτηρίζει ως αδικαιολόγητη, την απόφαση των ταχυδρομικών διανομέων να προχωρήσουν σε απεργία, αφού η συμφωνία με την οποία είχαν προσληφθεί,προνοούσε εξαήμερη εβδομάδα εργασίας.

Εν τω μεταξύ, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των απεργών, προειδοποίησαν πως εάν η εργοδοτική πλευρά δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων,τα μέτρα θα κλιμακωθούν.


Δύο άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν χθες βράδυ, για να καταστείλουν εξέγερση κρατουμένων σε φυλακή, στην πόλη Καβάγια της Δυτικής Αλβανίας.

Τ ο κλίμα που επικρατεί σε ολόκληρη την Αλβανία είναι εκρηκτικό, καθώς χθες, εξαγριωμένοι πολίτες, που έχασαν όλες τις καταθέσεις τους από την κατάρρευση του χρηματο-πιστωτικού συστήματος, ξεχύθηκαν στους δρόμους, απαιτώντας αποζημιώσεις από την κυβέρνηση της χώρας.

Το Κοινοβούλιο της χώρας επενέβη στην κρίση,και με απόφασή του, παραχώρησε πρόσθετες εξουσίες στο στρατό,ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί βία, για προστασία των δημοσίων κτιρίων από τους διαδηλωτές.


Στη Σερβία, το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υποχώρησε τελικά, και ήρε -ανεπίσημα- την απαγόρευση των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης,την οποία είχε επιβάλει προ μερικών εβδομάδων.

Η κίνηση ερμηνεύεται ως νίκη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης,στον αγώνα τους για αναγνώριση από το καθεστώς, του αποτελέσματος των πρόσφατων Δημοτικών Εκλογών.

Λίγο αργότερα, περισσότερες από τριακόσιες χιλιάδες άτομα πορεύθηκαν στους δρόμους του Βελιγραδίου, πραγματοποιώντας μία απο τις πλέον ογκώδεις διαδηλώσεις,αφότου άρχισαν οι κινητοποιήσεις.

Η πορεία διοργανώθηκε με αφορμή την εορτή του Αγίου Σάββα, προστάτη της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας, και αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι επικεφαλής της,τέθηκε ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος.


Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, έδωσε σήμερα διαβεβαιώσεις ότι οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται να προχωρήσουν στην ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους, πριν την ολοκλήρωση των συνομιλιών με το Ισραήλ το 1999.

Η κίνηση Αραφάτ, ερμηνεύεται ως προσπάθεια καθησυχασμού των ισραηλινών φόβων, για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα σημειώνονταν συμπλοκές στην Δυτική Οχθη, αυτή την φορά ανάμεσα σε Βεδουϊνους και την Ισραηλινή Αστυνομία.

Τα επεισόδια προκλήθηκαν,όταν ισραηλινές δυνάμεις επεχείρησαν να κατεδαφίσουν καταυλισμό των νομάδων στην περιοχή Μααλέ Αντουνίμ, προκειμένου να επεκταθεί ο ομώνυμος εβραϊκός οικισμός της περιοχής.


Υπο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι κάτοικοι της Τσετσενίας,προσέρχονται σήμερα στις κάλπες, στις πρώτες εκλογές, μετά τον αιματηρό πόλεμο στην περιοχή, ο οποίος διήρκησε τρία χρόνια.

Κυριότερο χαρακτηριστικό της αναμέτρησης, αποτελεί το γεγονός ότι όλοι οι υποψήφιοι,αξιώνουν την απόσχιση της περιοχής από τη Ρωσία.

Οσον αφορά την εκλογή Προέδρου, οι περί τις τετρακόσες χιλιάδες ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών Ασλάν Μασκάντωφ,και τον επίσης στρατιωτικό Σαμίλ Μπασάγιεφ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι μερικώς συννεφιασμένος και στα ορεινά δυνατό να πέσουν λίγες ελαφρές βροχές ή χιονόνερο. Απόψε οι άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις μέτριοι 3 και τοπικά 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν και πάλι κατά διαστήματα νεφώσεις που πιθανό να δώσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειανατολικοί μέτριοι 4 μέχρι 5 Μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσι στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 12 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 14 με 9, στην Λεμεσό 17 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 3 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 27 January 1997 - 16:27:11 UTC