Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε ανταλλαγή απόψεων προέβη η πολιτική ηγεσία, κατά την διήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, χωρίς να επέλθει αλλαγή στη μέχρι τώρα πολιτική και στις θέσεις των κομμάτων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν έχουν υπερφαλαγγισθεί οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 και ούτε επανακαθορίστηκε το κοινό έδαφος.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι θέσεις τριών κομμάτων συνάδουν με το κοινό ανακοινωθέν της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Αθήνα.

Τα τρία κόμματα, πρόσθεσε ο κύριος Αναστασιάδης, προφανώς, το ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, επανέλαβαν ότι χρειάζεται εξεύρεση κοινού εδάφους στις πέντε βασικές πτυχές του κυπριακού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι ήγειρε θέμα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, εφόσον, όπως είπε, το σώμα συνέρχεται για να συζητήσει ειλημμένες αποφάσεις.

Οσον αφορά το θέμα του κοινού εδάφους ο κύριος Χριστόφιας θεωρεί ανώφελη την συζήτηση του αντικειμένου, ενώ προέβλεψε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα προσέλθει σε συνομιλίες χωρίς όρους.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού επανέλαβε ότι δεν εγκαταλείπεται η απόφαση για εξεύρεση κοινού εδάφους στις πέντε βασικές πτυχές του κυπριακού, δεν θα αρνηθούμε, όμως, πρόσθεσε, να συζητήσουμε εισηγήσεις από αυτούς που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.

Ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την άποψη, ότι θα ήταν επωφελέστερο αν το Εθνικό Συμβούλιο συνερχόταν συχνότερα, ενώ εξήγγειλε την έναρξη σειράς διμερών επαφών, μεταξύ των κομμάτων, με αντικείμενο την τακτική στο κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης επανέλαβε την πρόταση του για την σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό, εφόσον, όμως η μέθοδος του διακοινοτικού διαλόγου έχει εδραιωθεί, πρόσθεσε, θα πρέπει να εξευρεθούν οι σωστές προϋποθέσεις για την επιτυχία του.

Ο κύριος Λυσσαρίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη διεκδικητικής πολιτικής, τόνισε, όμως την αντίθεση του στην εφαρμογή ενός μορατόριουμ πτήσεων.

Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου πρότεινε την μονομερή εφαρμογή μορατόριουμ πτήσεων, ενώ διαφώνησε με την τακτική της κυβέρνησης να θέτει όρους, για την έναρξη διαπραγματεύσεων.


Με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για απευθείας συνάντηση του προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του Κόφι Ανάν στους επόμενους μήνες, έφθασε πριν από λίγο στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Χαν Σουν Τζου.

Ο κυριος Τζού, σημείωσε ότι μεταφέρει μηνύματα του Κόφι Ανάν προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Χαρακτήρισε ουσιαστικού περιεχομένου την επίσκεψη του, έχοντας υπόψιν τις υφιστάμενες απόψεις αλλά μεταφέροντας και κάποιες νέες ιδέες στις οποίες απέφυγε να αναφερθεί.

Ο διπλωμάτης του διεθνούς Οργανισμού επικρότησε την εισήγηση για την σύσταση επιτροπής για το Κυπριακό που θα αποτελείται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρο Πάγκαλο είχαν σήμερα στην Αθήνα οι απεσταλμένοι του

Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακώφ, στο πλαίσιο της περιοδείας τους σε Αγκυρα- Αθήνα- Λευκωσία.

Ο κύριος Πάγκαλος διαπίστωσε ότι κατά την συνάντηση υπήρξε εκτεταμένη σύμπτωση απόψεων στο κυπριακό.

Ολες οι επιμέρους πρωτοβουλίες, πρόσθεσε ο κύριος Πάγκαλος, που εκδηλώνονται για το Κυπριακό και ιδιαίτερα η Ρωσική που είναι μια απο τις κυριότερες, είναι καλοδεχούμενες.

Από την πλευρά τους οι κύριοι Βλαντιμίρ Τσιζόφ και Αλεξάντερ Ορλώφ, επεσήμαναν ότι η Ρωσία ανησυχεί από την έλλειψη προόδου στο Κυπριακό.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι φθάνουν αύριο στην Λευκωσία, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου.


Η κατάσταση στην Κύπρο και ο ρόλος της Τουρκίας στην Ευρώπη, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε η Αμερικανιδα Υπουργός Εξωτερικών Ματλίν Ωλπραιτ, σε συνάντηση της με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αναφορικά με την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για εκτόνωση της κρίσης στην Κύπρο, εκπρόσωπος της κυρίας Ωλμπραϊτ ανέφερε πως δηλώθηκε η ευρωπαϊκή υποστήριξη στον αμερικανικό αυτό ρόλο.

Οι δυο πλευρές είχαν επίσης μακρά συζήτηση, και για την σημασία του ρόλου της Τουρκίας στην Ευρώπη.

Συμφωνήθηκε ακόμη, να ασκηθεί πίεση στον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ώστε να αποδεχθεί τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην χώρα του.


Το θέμα των βρετανικών ασκήσεων στον Ακάμα απασχόλησε την σημερινή σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου,αφού ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος το έθεσε στην αρχή της συνεδρίας του σώματος.

Υστερα από αίτημα του κυρίου Κυπριανού ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το στάδιο που βρίσκονται οι συνομιλίες με τους Βρετανούς.

Απαντώντας αργότερα σε ερώτηση ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν συζήτησε θέμα αλλαγής της πολιτικής μας έναντι των βρετανικών βάσεων.


Θετική χαρακτήρισε την πρωινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος σχετικά με τα προβλήματα που ενέκυψαν στις σχέσεις της συγκυβέρνησης.

Ο κύριος Κυπριανού επεσήμανε ότι δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα που δημιούργησαν την πρόσφατη κρίση,αλλά υπογράμμισε ότι παρατηρείται πρόοδος και θετικό κλίμα.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι δεν έθεσε ξανά θέμα Αλέκου Ευαγγέλου,και ότι η αντικατάσταση του Υπουργού αφορά αποκλειστικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Κυπριανού τέλος,επεσήμανε ότι συναντά κατανόηση στα θέματα που θέτει τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού.


Το κατοχικό καθεστώς με τη συνεργία Βρετανών επιχειρηματιών, προχωρεί σε νέα καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Κίπρις", η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο, καθώς και ο χώρος που την περιβάλλει,θα ενοικιαστούν κατόπιν δημοπρασίας,για περίοδο τριάντα χρόνων.

Αξιοσημείωτο,το γεγονός ότι το νόμισμα της παράνομης συναλλαγής, έχει καθορισθεί εκ των προτέρων το Βρετανικό.

Επίσης, η υποχρέωση ανέγερσης ξενοδοχείου εκ μέρους του λεγόμενου ενοικιαστή, είναι ο κύριος όρος που διαλαμβάνεται στο παράνομο συμβόλαιο, στο οποίο καθορίζεται επίσης ως μηνιαίο ενοίκιο για τα πρώτα τρία χρόνια,το ποσό των εκατό στερλινών


Εκ διαμέτρου αντίθετη η εκτίμηση για το σύστημα ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης των εγκλωβισμένων στις ελεύθερες περιοχές, εκ μέρους του Υπουργού Υγείας από τη μιά,και των συγγενών των εγκλωβισμένων από την άλλη.

Αφορμή για τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η καταγγελία, κόρης εγκλωβισμένου για άσκοπη ταλαιπωρία του πατέρα της,στο νοσοκομείο Λάρνακος.

Συγκεκριμένα κατήγγειλε ότι ορίστηκε μέρα για ακτινολογικές εξετάσεις για τον πατέρα της, πολλές μέρες μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα.

Ο κύριος Χριστοφίδης επικαλούμενος προκαταρκτική έρευνα,ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα ευθυνών,και απέδωσε το γεγονός σε κακή συνεννόηση.


Για υπεξαίρεση ποσού πεντακοσίων είκοσι χιλιάδων λιρών, κατηγορήθηκε τραπεζικός υπάλληλος, εναντίον του οποίου το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες ο φερόμενος ως ύποπτος Κώστας Κωνσταντινίδης, 31 χρόνων, από τον Αγιο Αθανάσιο, καταγγέλθηκε από τον διευθυντή υποκαταστήματος της Λαϊκής Τράπεζας,ότι προέβαινε σε εικονικές εσωτερικές διακινήσεις κεφαλαίων.

Ακολούθως μετέφερε την αξία τους σε δικό του λογαριασμό,από τον οποίο έκανε αναλήψεις οι οποίες ανέρχονται πέραν του μισού εκατομμυρίου λιρών.

Ο ύποπτος φέρεται να παραδέχθηκε ότι στοιχημάτιζε τα χρήματα αυτά σε αγγλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες.


Συνάντηση με αντιπροσωπεία οργανώσεων ιδιοκτητών Λεωφορείων, είχε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Αδάμος Αδαμίδης, ως αποτέλεσμα της οποίας ήταν η αναβολή της προγραμματισμενης για σήμερα εκδήλωσης διαμαρτυρίας των οδηγών λεωφορείων, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Η εταιρεία οδηγήθηκε στην απόφαση για διαμαρτυρία, έπειτα από τη συνέχιση της παράνομης χρήσης τουριστικών λεωφορείων, εντός της αστικής περιοχής Λεμεσού,η οποία αποβαίνει εις βάρος της Εταιρείας Αστικών Λεωφορείων.

Ο κύριος Αδαμίδης παρέσχε διαβεβαιώσεις, ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα.


Πυροβολώντας στον αέρα και χορεύοντας γιόρτασαν σήμερα οι Τσετσένοι την εκλογή του Ασλαν Μασκάτωφ,στο αξιωμα του Προέδρου της χώρας.

Ο Μασκάτωφ ήταν ο στρατιωτικός διοικητής των Τσετσένων ανταρτών κατά την διάρκεια του αιματηρού πολέμου με την Ρωσία, και μέχρι σήμερα είναι ένθερμος υποστηρικτής της απόσχισης της Καυκάσιας αυτής Δημοκρατίας από την Ρωσική ομοσπονδία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Αργότερα θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν ελαφρεές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 4 στα παράλια με αποτέλεσμα σε μερικές περιοχές να σχηματισθεί παγετός.

Αύριο τοπικές νεφώσεις που θα σχηματίζονται κατά διαστήματα δυνατό να δώσουν ελαφρές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς 3 Μποφόρ το πρωί και μέτριοι 4-5 Μποφόρ το απόγευμα. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί γύρω στους 15 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή μηδέν, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 14 με 2, στην Λεμεσό 17 με 4, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 4 και τέλος στον Πρόδρομο 5 με 3 βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 29 January 1997 - 15:27:11 UTC