Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-30

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σημαντικές επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αρχηγούς ή Υπουργούς Εξωτερικών διαφόρων κρατών, θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης, στο Νταβός της Ελβετίας, στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ.

Αναχωρώντας σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα συζητήσουν με τον Κόφι Ανάν, το κυπριακό, αλλά και το θέμα των αγνοουμένων, για το οποίο θα επιδώσει στο κύριο Ανάν, σημεία συζήτησης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, αναφερόμενος στην επιστολή-μήνυμα του Κόφι Ανάν είπε ότι εκφράζει ανησυχία για το στάτους-κβο στην Κύπρο, ενώ διατυπώνει παραινέσεις για να καταβληθούν έντονες προσπάθειες, από όλες τις πλευρές, για επίτευξη βημάτων προόδου.

Παρόμοιες επιστολές θα λάβουν και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Δεν υπάρχουν μηνύματα, ότι η αμερικανική στάση, σχετικά με το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για το κυπριακό, έχει αλλάξει, είπε ο Πρόεδρος, παραπέμποντας σε δηλώσεις την Μαντλίν Ολμπραϊτ.

Τέλος, ο Πρόεδρος Κληρίδης σχολίασε τα αποτελέσματα των επαφών της Τανσού Τσιλέρ, στην Ρώμη, λέγοντας ότι η Τουρκία πήρε το μήνυμα ότι πρέπει να αλλάξει στάση στο κυπριακό και στα ανθρώπινα δικαιώματα, αν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Την επιστολή-μήνυμα του νέου Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Χαν Σουγκ Τζου.

Το μήνυμα του Κόφι Ανάν,υποδεικνύει το ενδιαφέρον και την αποφασιστικότητα του για λύση του κυπριακού, δήλωσε μετά την συνάντηση ο κύριος Χαν, προσθέτοντας ότι δεν είναι μεγάλο το παράθυρο ευκαιρίας για το κυπριακό, στο οποίο αναφέρθηκε χθες.

Αναφερόμενος στην αμερικανική πρωτοβουλία, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι αυτή στηρίζει τις προσπάθειες του διεθνούς οργανισμού, όπως και η Ρωσσία, της οποίας τους εκπροσώπους θα συναντήσει στην Κύπρο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης είπε ότι η πλευρά μας επαναβεβαίωσε την πολιτική της βούληση για λύση του κυπριακού, ενώ ανέφερε ότι δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης, το τι θα πράξει ο κύριος Χαν, κατά την παραμονή του στην Κύπρο.

Πάντως, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, μέσα από την επιστολή του Κόφι Ανάν διαφαίνεται η ανάγκη για καλή προετοιμασία, πριν την έναρξη των απευθείας συνομιλιών.

Στις τρεις, ο Χαν Σουγκ Τζου μετέβη στα κατεχόμενα, όπου συναντήθηκε με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.


Βασικός παράγοντας στην επίλυση του Κυπριακού θεωρείται από τη Ρωσία, η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου.

Τη θέση αυτή διατύπωσαν οι απεσταλμένοι του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακόφ, κύριοι Βλαντιμίρ Τσιζόφ και Αλεξάντερ Ορλώφ, οι οποίοι έφθασαν νωρίς το απόγευμα στην Κύπρο.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες επαναβεβαίωσαν επίσης ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό παραμένει έντονο.

Αναφερόμενοι στις επαφές που είχαν στην Αγκυρα, δήλωσαν ότι έκαναν σαφές τους Τούρκους συνομιλητές τους ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο για τους πυραύλους Ες 300.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουνγκ Τζου.


Την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην αγορά των πυραύλων Ες 300 απο την κυπριακή Δημοκρατία, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς,απαντώντας σε ερωτήσεις Τούρκων δημοσιογράφων.

Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί, είπε ο κύριος Μπερνς, ότι δεν θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι προτού περάσουν δεκαέξι μήνες,ενώ δεν έχει μεταφερθεί κανένα μέρος των πυραύλων στην Κύπρο.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση του ανταποκριτή του Λόγου στην Ουάσιγκτον αναφορικά με τις δηλώσεις της Τουρκάλας Υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ,η οποία απείλησε ότι θα ανακόψει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς αν δεν γίνει πρώτα η Τουρκία μέλος της Ε.Ε.,ο κύριος Μπέρνς είπε πως δεν μπορεί να πιστέψει ότι δήλωσε κάτι τέτοιο η κυρία Τσιλέρ, ενώ τόνισε τη σημασία της Τουρκίας,τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη.


Τουρκικά αεροσκάφη Εφ -16 και Εφ -4, εισήλθαν σήμερα στο Φίρ Αθηνών,κατά παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Επίσης σε δύο περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, στις περιοχές μεταξύ Χίου, Λέσβου και Λήμνου.

Στην τουρκική πρόκληση,η αντίδραση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ήταν άμεση.

Ελληνικά Μιράζ 2000 και Εφ -16 αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροπλάνα, ενώ σημειώθηκαν τέσσερις εμπλοκές.


Η Εθνική Φρουρά θα εφοδιάζεται με σύγχρονα οπλικά συστήματα, αποτελεσματικά έναντι της τουρκικής απειλής.

Αυτο ανέφερε ο προεδρεύων της Επιτροπής Αμύνης της Βουλής Αντώνης Καράς, αρνούμενος ωστόσο να αποκαλύψει το είδος των συστημάτων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης, περιορίστηκε να δηλώσει μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμύνης,ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση του προϋπολογισμού,του ταμείου αμυντικής θωράκισης για το 1997.

Συναφώς, ο κύριος Καράς ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός στις 6 αντί στις 13 Φεβρουαρίου,ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να θεωρείται απίθανη,η περικοπή κονδυλιών.


Το καλύτερο δυνατό υπό τις περιστάσεις, πετύχαμε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και στο επίμαχο ψήφισμα για το Κυπριακό, εκτιμούν ομόφωνα τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού μιλώντας μετά την σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων, ανέφερε ότι η μη αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία στο ψήφισμα,δεν ήταν ουσιαστικής σημασίας,αφού η Κυπριακή Δημοκρατία είναι επισήμως διαπιστευμένη, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο κύριος Κυπριανού σημείωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα καλούνται στο Συμβούλιο της Ευρώπης,μόνο για να εκφράζουν απόψεις που αφορούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα, διευθέτηση η οποία θα διαρκεί μέχρι τη λύση του κυπριακού.


Νέες εκδηλώσεις κατά των βρετανικών στρατιωτικών ασκήσεων στον Ακάμα, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην περιοχή, με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων,μοτοσυκλετιστών και γυναικών.

Παρόλον ότι η αστυνομία απέκλεισε όλες τις διόδους προς τον Ακάμα, παρεμποδίζοντας τους πολίτες να εισέλθουν στην περιοχή, δεκάδες άτομα κατάφεραν να φθάσουν μέχρι το σημείο διεξαγωγής των βρετανικών ασκήσεων.

Αν και οι διαδηλωτές δεν εισήλθαν στο πεδίο βολής, η παρουσία τους στην περιοχή Τζιόνη, είχε ως αποτέλεσμα οι Αγγλοι να περιορίσουν στο ελάχιστο τα σημερινά τους γυμνάσια.

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών,επέδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίς στον επικεφαλής των βρετανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Κατά τις εκδηλώσεις δεν σημειώθηκαν επεισόδια,πέραν των αντεγκλήσεων και λογομαχιών πολιτών με την αστυνομία.


Καταφατική απάντηση έδωσαν σήμερα οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ στην πρόταση Κληρίδη,για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Αντώνης Πιερίδης,χαρακτήρισε την απόφαση της οργάνωσής του, ως μια από τις πιο δύσκολες,αφού συνάντησε τις καταρχήν ενστάσεις και διαμαρτυρίες,σημαντικού αριθμού μελών της Ομοσπονδίας.

Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν δώσει εμπρόθεσμα την απάντησή τους, οι συντεχνίες με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,ζητούν παράταση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου της προθεσμίας, που λήγει σήμερα.


Τριαντα- εννέα νεκροί και πέραν των εκατό τραυματίες, ήταν ο απολογισμός πυρκαγιάς που ξέσπασε σε μικρό ξενοδοχείο στην Κεντρική Κίνα.

Το ξενοδοχείο δεν πληρούσε τους απαιτούμενους κανόνες ασφαλείας, και ως αποτέλεσμα,αριθμός πανικόβλητων ενοίκων,αναγκάσθηκαν να πηδήξουν από από τα παράθυρα,για να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Οι Αστυνομικές Αρχές αποκλείοντας την πιθανότητα κακόβουλης ενέργειας, επικεντρώνονται στην κακή λειτουργία των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.

Για την ανεπάρκεια των μέτρων ασφαλείας και για ανευθυνότητα, συνελήφθησαν ο διευθυντής του ξενοδοχείου και δύο άλλα άτομα.


Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά, από έκρηξη βόμβας στον κεντρικό τομέα της ελεγχόμενης από το Ισραήλ ζώνης ασφαλείας στον Νότιο Λίβανο.

Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε η φιλο-ιρανική οργάνωση Χιζμπολάχ, εκπρόσωπος της οποίας,ανακοίνωσε ότι στόχος ήταν ισραηλινή περίπολος.

Η τοποθετηση της βόμβας, αποτελεί αντίποινο για τη χθεσινή αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, σε προπύργια της Χιζμπολάχ.


Η εορτή των Τριών Ιεραρχών και η ημέρα των γραμμάτων τιμήθηκαν σήμερα με δοξολογία και με επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας,στις Πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Της θείας λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν εκπαιδευτικοί, μαθητές, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων, και άλλοι επίσημοι.

Μετά το πέρας της δοξολογίας ομάδα μαθητών συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔ,επέδωσαν υπόμνημα στις Πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο ψήφισμα απαιτείται η εξασφάλιση του δικαιώματος της εκπαίδευσης στους εγκλωβισμένους, και καταγγέλλεται η καταπάτηση αυτού του δικαιώματος από το κατοχικό καθεστώς.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και θα πέσουν βροχές και χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι 3-4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πεσει τις αυγινές ώρες στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό, όπου δυνατό να σχηματισθεί παγετός και στους 6 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν νεφώσεις και τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 και τοπικά 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά κυματώδης. Η θερμοκρασία θα φθάσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 14 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 9 βαθμοί και η πιο χαμηλή τρείς, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 13 με 7, στην Λεμεσό 15 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 8, και τέλος στον Πρόδρομο τρείς με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 30 January 1997 - 17:27:14 UTC