Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-01-31

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας αγάλματα, έφερε σήμερα στο φως της επιφάνειας η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή Ταμασσού.

Πρόκειται για τέσσερα αγάλματα που παρουσιάζουν λιοντάρια και δύο αγάλματα σφίγγες, που χρονολογούνται από τον έκτο αιώνα προ Χριστού.

Τα αγάλματα βρέθηκαν τυχαία, όταν ομάδα του τμήματος αρχαιοτήτων πήγε στην περιοχή για να εκτελέσει διορθωτικά έργα στον δεύτερο Βασιλικό τάφο.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δήμος Χρίστου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την ανακάλυψη, προσθέτοντας ότι θα φέρει στην επιφάνεια αρκετά στοιχεία που αφορούν την Κυπροαρχαϊκή περίοδο.

Ανέφερε επίσης ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα για να διαπιστωθεί αν τα αγάλματα έχουν σχέση με τον τρίτο Βασιλικό τάφο που καταστράφηκε.


Οι πρωτοβουλίες για το κυπριακό θα πρέπει να είναι υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να υπάρχει καλύτερος συντονισμός. είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, προβαίνοντας σε δηλώσεις στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ, στο Νταβός.

Οι προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού, θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή, μετά αρχίζει η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές του 1998.

Αναφερόμενος στο θέμα του εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς με το ρωσσικό πυραυλικό σύστημα Ες-300, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε την τουρκική αντίδραση, ως υπερβολική και διακήρυξε την πρόθεση της Κύπρου, να εγκαταλείψει τα σχέδια για αγορά των Ες-300, αν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία, για την λύση του κυπριακού.


Σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία του τόπου εγκαινίασε σήμερα ο Διευθυντής της Τρίτης Διεύθυνσης για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

Το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, κατά την οποία υπογράμμισε την θέληση για ενεργό εμπλοκή της Ρωσίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε επίσης ότι η ρωσική πρόταση για σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ισχύει και θα παραμείνει στο τραπέζι μέχρι της υλοποίησής της.

Εξακολουθεί επίσης να ισχύει και προωθείται η πρόταση για σύσταση μόνιμης ομάδας παρακολούθησης του Κυπριακού, εκ μέρους των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Τσιζόφ, συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, ενώ σε λίγο θα έχει επαφές με τον Ειδικό και τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρου, κυρίους Χαν Σουγκ Τζου και Γκούσταβ Φεϋσσέλ.


Εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κατοχικό καθεστώς επιχειρείται μέσα απο την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, η οποία αναφέρεται και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Διαπιστώνει ότι οι δύο κρατικές οντότητες, η κυπριακή δημοκρατία και η τουρκοκυπριακή διοίκηση, όπως σημειώνει, σέβονται σε γενικές γραμμές, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ούτε λόγος δεν γίνεται για την Τουρκική κατοχή.

Γίνεται εκτενής αναφορά στα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου και προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι οι δύο διαδηλωτές Ισαάκ και Σολωμού σκοτώθηκαν απο την Τουρκοκυπριακή αστυνομία.

Αναφέρεται ακόμη ότι τον περασμένο Σεπτέβριο άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν Τουρκοκύπριο στρατιώτη, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί.

Οσον αφορά στο θέμα των εγκλωβισμένων, η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζει ότι υπήρξαν ορισμένες θετικές αλλαγές, επισημαίνει όμως ότι αυτές απέχουν πολύ απο όσα υποσχέθηκε το κατοχικό καθεστώς και απο τις πρόνοιες της συμφωνίας της τρίτης Βιέννη

Οι Αμερικανοί δεν παραλείπουν να μιλούν και για επιβολή εμποδίων στην διακίνηση των τουριστών στα κατεχόμενα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε ελληνοκύπριο βουλευτή, όπως αποκαλούν τον κύριο Ματσάκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης σχολιάζοντας την έκθεση αναφέρει ότι δεν είναι αποδεκτός ο παραλληλισμός που υπάρχει μεταξύ της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας και του παράνομου καθεστώτος Ντενκτας.


Οι εθελόντριες υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς θα αξιοποιηθούν πλέον επιχειρησιακά σε μονάδες και οπλικά συστήματα, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας μιλώντας σε κέντρο εκπαίδευσης στην Αθαλάσσα μετά την τελετή διαβεβαίωσης που έδωσαν οι νέες εθελόντριες.

Ο κύριος Ηλιάδης που διαβεβαίωσε για την σταδιακή μονιμοποίηση όλων των γυναικών που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά εξέφρασε την εκτίμηση πως οι εθελόντριες μπορούν ισάξια με τους άντρες να φέρουν σε πέρας τα στρατιωτικά τους καθήκοντα.

Εν τω μεταξύ, τελετή διαβεβαίωσης οργανώθηκε αργότερα σήμερα το πρωί και για τους νεοπροσληφθέντες ΕΠΥ στην παρουσία του Υπουργού Αμυνας και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.


Αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτραπεί η υλοποίηση των τουρκικών απειλών για εποικισμό της Αμμοχώστου πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης που επισκέφθηκε σήμερα την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η επίσκεψη ήταν μέρος περιοδείας στις πέντε πρεσβείες των χωρών, Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που πραγματοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Ανδρέα Πούγιουρο.

Το Συμβούλιο επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις που αφορούν την πόλη του Ευαγόρα.


Μερική μείωση του δανειστικού επιτοκίου και του επιτοκίου καταθέσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εισηγείται η Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό ανακοίνωσε, σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, μετά απο συνάντηση του με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκο Χριστοφή, τον Διοικητή της Κεντρικής Τραπεζας Αυξέντη Αυξεντίου και την ηγεσία του Συνεργατικού Κινήματος, η οποία είχε σαν κύριο θέμα της, τη μείωση των επιτοκίων.

Στην συνάντηση, σύμφωνα με τον υπουργό, συζητήθηκε και το γενικότερο θέμα της φιλελευθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με έμφαση στη άρση του δια νόμου καθορισμένου επιτοκίου του εννέα τοις εκατόν και την ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων.


Αναβλήθηκε η διαδικασία έκδοσης διατάγματος κράτησης των τριών υπόπτων σχετικά με την ανεύρεση όπλων, εκρηκτικών υλών και ναρκωτικών σε σπίτι στη Λεμεσό.

Πρόκειται για τη Μαρίνα Ιωάννου, τον αδελφό της Χριστάκη Ιωάννου, άλλως Τίτο, και τον Ανδρέα Κυριακίδη.

Η αναβολή οφείλεται σε ένσταση του δικηγόρου υπεράσπισης ως προς τη μαρτυρία της ιδιοκτήτριας του σπιτιού Μαρίνας Ιωάννου, η οποία όπως ισχυρίστηκε, είναι άτομο με περιορισμένη διανοητική ικανότητα.

Η διαδικασία έκδοσης διατάγματος κράτησης ορίστηκε για αύριο, αφού προηγουμένως η Ιωάννου εξετασθεί από ιατρό κατά πόσον είναι σε θέση να παρακολουθήσει τη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία αναζητεί για την ίδια υπόθεση άλλα δύο πρόσωπα.


Η ασφάλεια στην Ασία και στην Ευρώπη, αποτέλεσε σήμερα το επίκεντρο των εργασιών της Παγκόσμιας Οικονομικής Συνόδου, που συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στο Νταβός της Ελβετίας.

Στις εργασίες της συνόδου συμμετέχουν περισσότεροι απο 1,700 πολιτικοί ηγέτες, Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, και μέλη του τραπεζικού, επιχειρηματικού επιστημονικού και ακαδημαϊκού κόσμου.

Αίσθηση στην Σύνοδο, προκάλεσε χθες η ομιλία του Ρώσου Πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρτιν, ο οποίος παρότρυνε τους πλούσιους επιχειρηματίες που μετέχουν στην Σύνοδο να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια στην Ρωσία, τονίζοντας πως η χώρα ελπίζει να εξασφαλίσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες επενδύσεις μέχρι το 2000.

Σε δηλώσεις του αργότερα στους δημοσιογράφους, ο κύριος Τσερνομίρτιν ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση για να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις.


Ενοχλημένη παρουσιάστηκε η Ελβετία στη σύνοδο του Νταβός, γεγονός που εκφράστηκε στην εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου της Αρνολντ Κόλερ.

Ο Πρόεδρος Κόλερ κάλεσε την διεθνή κοινότητα να θέσει τέλος στην κριτική που ασκεί κατά της χώρας του, κατηγορώντας την ότι χρήματα που ανήκουν στα θύματα των Ναζί από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Ηδη για το θέμα έχει διορισθεί εννιαμελής Επιτροπή, η οποία θα ετοιμάσει την έκθεση της το καλοκαίρι.

Ο Ελβετός Πρόεδρος ανεμένετο να έχει σήμερα συνομιλίες με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, για να συζητήσουν το όλο θέμα.

Η Ελβετική Εθνική Τράπεζα, παραδέχθηκε πάντως πως αγόρασε χρυσό από τους Ναζί, γνωρίζοντας πως αυτό προερχόταν από τις λεηλασίες τους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.


Λογαριασμό εισφορών, έχει ήδη ανοίξει ο Λόγος, για οικονομική ενίσχυση των τριών ορφανών, που άφησε πίσω του, ο άτυχος βιοπαλαιστής Πανίκος Νικολάου, ο οποίος έχασε τη μάχη με τη ζωή όταν τραυματίστηκε κρίσιμα σε εργατικό ατύχημα, προσφέροντας όμως την καρδιά, τα νεφρά και τα μάτια του σε πέντε συνάνθρωπούς μας.

Ο αριθμός του λογαρισμού στην Τράπεζα Κύπρου, είναι

0111-05-028050

0111-05-028050


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός. Οι λίγες ωστόσο νεφώσεις που θα εμφανίζονται κατά διαστήματα ενδέχεται να δώσουν ελαφρές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 5 στα παράλια. Σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο και πάλιν ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός, ενώ στα ορεινά ενδέχεται να πέσουν και πάλι ελαφρές βροχές και λίγα χιόνια. Οι άνεμοι θα καταστούν δυτικοί 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 12 βθαμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 14 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 10 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 11 με 6, στην Λεμεσό 14 με 6, στην Κερύνεια και την Πάφο 14 με 4 και τέλος στον Πρόδρομο 0 με έξι βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 31 January 1997 - 17:29:07 UTC