Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Επιτέλους, χειμώνας στην Κύπρο.

Εκτός από τις ορεινές περιοχές στις οποίες η χιονόπτωση άρχισε από χθες, σήμερα χιόνισε και στη Λευκωσία, ενώ χιόνι έχει πέσει και στις παραλιακές περιοχές.

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία η χιονόπτωση οφείλεται στις πολύ ψυχρές αέριες μάζες που προσεγγίζουν την περιοχή της Κύπρου από βόρεια διατηρώντας την θερμοκρασία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μέχρι και έξι βαθμούς κάτω από την κανονική για την εποχή.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης πολλοί δρόμοι στις ορεινές περιοχές έκλεισαν, ενώ αρκετοί άλλοι είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.

Προβλήματα παρουσιάσθηκαν και στην λειτουργία μερικών σχολείων κυρίως στις ορεινές περιοχές.

Πέραν από το ωραίο θέαμα που αντίκρυσαν το πρωϊ οι κάτοικοι της Πρωτεύουσας, τους περίμενε και μια άλλη ευχάριστη έκπληξη.

Από την χιονόπτωση σκεπάσθηκε η τεράστια σημαία που σχεδίασαν οι Τούρκοι στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο.

Για σήμερα έσβησε προσωρινά η θέα της Τουρκικής κατοχής.

Ευχη και ελπίδα να σβήσει μια για πάντα.


Θέμα εποικισμού του Βαρωσιού, επιχειρεί να θέσει πάλιν ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στην περίπτωση εγκατάστασης του ρωσικού πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος Ες 300.

Εσπευσε μάλιστα να ανακοινώσει ότι ήδη το κατοχικό καθεστώς άρχισε να καθαρίζει την πόλη, η οποία όπως κόμπασε, είναι τουρκοκυπριακό έδαφος.

Ο Ντενκτάς κατέφυγε στη συνηθισμένη του μέθοδο, των απειλών και προκλήσεων, έπειτα από συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία, όπως είπε, δεν τον έπεισε ότι η αγορά των πυραύλων είναι εμπορική πράξη.

Ο κατοχικός ηγέτης προειδοποίσε μάλιστα τους Ρώσους επισήμους, ότι η στάση της χώρας τους, καθιστά περισσότερο αδιάλλακτους τους Ελληνοκυπρίους.


Διάσκεψη τύπου δίνει απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στα τηλεοπτικά κανάλια, με αντικείμενο το κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και την άμυνα.

Κατά την διάσκεψη τύπου, αναμένεται να τεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό και οι διάφορες πρωτοβουλίες που κυοφορούνται, η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η πορεία της αμυντικής προσπάθειας.

Η διάσκεψη τύπου του Προέδρου Κληρίδη θα αρχίσει στις εννέα και θα μεταδίδεται απευθείας από τον ΛΟΓΟ.

Κατά την διάρκεια της διάσκεψης, ο ΛΟΓΟΣ θα διεξάγει τηλεψηφοφορία.


Δίωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε σήμερα το πρωί το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα εσωτερικής πολιτικής, ενώ οι αξιωματούχοι του Συναγερμού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο Κληρίδη για το επικείμενο συνέδριο του κόμματος.

Ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τήρησε αυστηρά ουδέτερη στάση όσον αφορά τις εσωκομματικές διεργασίες στον Δημοκρατικό Συναγερμό.


Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, έγινε δεκτός το πρωί από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Κατά τη συνάντηση ο Μακαριώτατος παρέθεσε τις θέσεις της Εκκλησίας επί του εθνικού θέματος και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κύριο Κωνσταντόπουλο.

Σε δηλώσεις του, ο Μακαριώτατος διερμήνευσε την παρουσία Ελλήνων πολιτικών στην Κύπρο, ως μαρτυρία του ενδιαφέροντος του μητροπολιτικού Ελληνισμού για τον Κυπριακό Ελληνισμό και ως ενίσχυση του αγώνα που διεξάγουμε για το δίκαιο και τη δικαίωση.

Από την πλευρά του ο κύριος Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η περίοδος την οποία διέρχεται το κυπριακό είναι κρίσιμη.


Σε έντονη κριτική της κυβέρνησης προέβη η κοινοβουλευτική επιτροπή Συγκοινωνιών για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του δρόμου Λεμεσού Πάφου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Πιττοκοπίτης επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος, να μην τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του δρόμου, το οποίο εκπνέει τέλος του 1999.

Ηδη, ανέφερε ο κύριος Πιττοκοπίτης, παρατηρείται καθυστέρηση στην κατακύρωση των προσφορών για τα τμήματα από τον Ασπρο μέχρι τα Μανδριά και από την Πάφο μέχρι τα Μανδριά.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα, το οποίο ετέθη στην επιτροπή, αφορά την κατασκευή του δρόμου από το αεροδρόμιο Πάφου μέχρι την τουριστική περιοχή της πόλης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε σχετικά, ότι σύντομα θα κατακυρωθούν οι προσφορές για τα κατασκευαστικά έργα, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της επιλογής μεταξύ ιδιώτη εργολάβου και τμήματος δημοσίων έργων.


Με δραματική παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Νίκος Παπαγρηγορίου, στην επιτροπή παιδείας της Βουλής, υπεραμύνθηκε των ποινών που προβλέπονται στους νέους κανονισμούς λειτουργίας των δημοτικών σχολείων.

Ο κύριος Παπαγρηγορίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δασκάλοι έχουν κολληθεί στον τοίχο και θεωρούνται οι άσχετοι της υπόθεσης.

Αφορμή, η αλλαγή στάσης εκ μέρους των γονιών, οι οποίοι απορρίπτουν τις ποινές που προνοούν αλλαγή τάξης, σχολείου και στέρηση συμμετοχής στις σχολικές δραστηριότητες.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις ποινές και ο σύνδεσμος ψυχολόγων ο οποίος εισηγείται τη σύσταση ενός κώδικα συμπεριφοράς για κάθε σχολείο.


Ο ηγέτης της μουσουλμανικής ένωσης του Πακιστάν Να-ουάζ Σαρίφ, αναδείχθηκε νικητής στις χθεσινές εκλογές που διεξήχθησαν στην χώρα.

Ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόμματος, το οποίο εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών της εθνοσυνέλευσης, κάλεσε την αντίπαλό του Μπεναζίρ Μπούτο, να αποδεχθεί αξιοπρεπώς την ήττα της.

Οι εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες είναι οι τέταρτες που πραγματοποιούνται στο Πακιστάν τα τελευταία οκτώ χρόνια.


Λόγο στα σχέδια για διαμόρφωση της πλατείας Τροόδους ζητά η κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Ηλιάδης ανέφερε κατηγορηματικά ότι θα πρέπει να κατεδαφιστούν τα παράνομα κτίσματα, αλλά και όσα κτίσματα δεν συνάδουν με το περιβάλλον.

Επί του θέματος, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων στις 14 Φεβρουαρίου, ενώ οι αποφάσεις θα προωθηθούν σε διυπουργική επιτροπή για να ληφθούν τελικές αποφάσεις.


Ο Υπουργός Εργασίας της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζιαπάκτσε, ο οποίος πραγματοποιεί ανεπίσημη επίσκεψη στην Κύπρο συναντήθηκε σήμερα με τον Κύπριο ομόλογό του Ανδρέα Μουσιούττα και συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σριλανκέζοι εργάτες στο νησί μας.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο κύριος Μουσιούττας ανέφερε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα μελετήσει το αίτημα του Σριλανκέζου Υπουργού για υπογραφή διμερούς συμφωνίας σχετικά με την καταβολή κοινωνικών ασφαλίσεων στους εργάτες που προέρχονται από την Σρι Λάνκα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα μερικώς συννεφιασμένος και δυνατό να πέσουν λίγες βροχές, ενώ στα ορεινά δυνατό να σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα καταστούν βορειοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους τρείς βαθμούς υπό το μηδέν στο εσωτερικό και γύρω στο μηδέν στα παράλια. Σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο θα υπάρχουν περίοδοι με αίθριο καιρό αλλά και παροδικές νεφώσεις που δυνατόν να δώσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σε βορειοανατολικούς μέτριους 4 έως 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 11 βαθμούς στα παράλια.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 5 βαθμοί και η πιο χαμηλή 0, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 7 με ένα βαθμό, στην Λεμεσό, την Κερύνεια και την Πάφο 9 με 4 και τέλος στον Πρόδρομο 4 βαθμοί υπό το μηδέν με επτά βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 4 February 1997 - 16:27:27 UTC