Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εξακολουθεί να δακρύζει η Παναγία της Παραμυθίας, η εικόνα της οποίας φυλάγεται στην Ιερά Μονή Κύκκου, ενώ από σήμερα το πρωί ρέουν δάκρυα και από το δεύτερο μάτι του Ιησού, τα οποία ευωδιάζουν μύρο.

Το γεγονός διεπίστωσαν τόσο οι μοναχοί, όσο και πλήθος πιστών που συγκλονισμένοι συρρέουν αδιάκοπα στη μονή παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Εν τω μεταξύ, σε γραπτή δήλωσή του η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρει ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες και παραδόσεις μέσα στην ιστορία της Εκκλησίας για παρόμοια φαινόμενα, τα οποία ενίοτε παρουσιάστηκαν και ερμηνεύθηκαν ως αποτέλεσμα κάποιου κακού ή ως προαγγέλματα κάποιας συμφοράς.

Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε επακριβώς το φαινόμενο, αναφέρει ο Μακαριώτατος, όμως γνωρίζουμε ότι ο Θεός από αγάπη προς τους ανθρώπους παρέχει με διάφορους τρόπους κάποια σημεία, με σκοπό να βοηθηθούν να βελτιωθούν πνευματικά και ηθικά, ώστε να αποφύγουν επικείμενη συμφορά.

Επομένως, συνεχίζει ο Μακαριώτατος, τα δάκρυα που ρέουν από την εικόνα της Παναγίας και του Χριστού είναι μια κλήση προς εμάς, προς όλους μαζί και τον καθένα χωριστά, να κάνουμε αυτοκριτική και να μετανοήσουμε.

Με ταπείνωση πολλή και συντριβή, προσθέτει ο Μακαριώτατος, ας παρακαλέσουμε τον Θεό της αγάπης να μας ελεήσει και να μας βοηθήσει στις δύσκολες και τραγικές στιγμές που περνούμε.

Ας μη στηριζόμαστε, προτρέπει ο Μακαριώτατος, μόνο στις δυνάμεις μας ή στους ισχυρούς υποκριτές του κόσμου τούτου. Ας ακούσουμε τη φωνή της αγάπης Του Θεού. Και τα δάκρυα της Παναγίας και του Χριστού είναι προειδοποίηση και πρόσκληση μαζί για μετάνοια και επιστροφή στο Θεό.


Σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται να κατατεθεί εισήγηση προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων για να καλέσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς σε απευθείας διαπραγματεύσεις.

Αυτό κατέστησε σαφές ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Χαν Σουγκ Τζου, μετά την την τρίτη συνάντηση του, το πρώι με τον Πρόεδρο Κληρίδη, προσθέτοντας ωστόσο πως η πραγματοποίηση απευθείας συνάντησης θα αποτελέσει ένα ακόμη θετικό βήμα.

Ο κύριος Χαν δήλωσε επίσης ότι δεν συζητήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη θέμα εκ περιτροπής προεδρίας, εκτιμώντας ότι είναι πρόωρο να συζητούνται στο στάδιο αυτό θέματα συνταγματικής φύσεως.

Το γεγονός ότι κατά τη συνάντηση Κληρίδη -Χαν δεν συζητήθηκαν ουσιαστικά θέματα, επιβεβαίωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

Το μεσημέρι ο κύριος Χαν παρεκάθησε σε γεύμα εργασίας με τους αρχηγούς των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, το οποίο παρέθεσε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Γκουστάβ Φεϊσσέλ.

Αργότερα ο κύριος Χαν θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας και το βράδυ θα αναχωρήσει για την Αθήνα συνοδευόμενος από τον κύριο Φεϋσσέλ.


Τέλος του έτους και όταν θα είναι έτοιμη η αεροπορική βάση Πάφου, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ανεφοδιασμού Ελληνικών Μαχητικών, διευκρίνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν θα είναι έτοιμη, για μόνιμη στάθμευση αεροσκαφών.

Ερωτηθείς εάν έχει εγκαταλειφθεί το θέμα για μικτή αεροπορική δύναμη Ελλάδας Κύπρου, ο κύριος Κασουλίδης, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Ο κύριος Κασουλίδης εξήγησε ακόμη τι εννοούσε ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον όρο σταθμισμένη ψήφος, τον οποίο χρησιμοποίησε χθες βράδυ, αναφερόμενος στο θέμα της προεδρίας σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η φόρμουλα της σταθμισμένης ψήφου στην εκλογή προέδρου στο πλαίσιο εγκαθίδρυσης ομοσπονδίας θα μπορούσε να εξετασθεί, υπό την προυπόθεση ότι θα υπάρχει ενιαίος εκλογικός κατάλογος και οι υποψηφιότητες δεν εξασφαλίζουν πέρα το 50 τοις εκατόν των ψήφων.

Πρόκειται για μια φόρμουλα, ανέφερε ο κύριος Κασουλίδης, που απαντά στην Τουρκική επιχειρηματολογία ότι Τουρκοκύπριος υποψήφιος, από ενιαίο κατάλογο υποψηφιοτήτων θα έχει μηδαμινές πιθανότητες εκλογής.

Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε ακόμη ότι μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να είναι έτοιμη η ομάδα η οποία θα χειριστεί το Κυπριακό πρόβλημα απο Αμερικανικής πλευράς.

Κληθείς να διευκρινήσει σχετική αναφορά του Προέδρου Κληρίδη, χθες βράδυ, για το θέμα των εποίκων, ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αυτοί που μπορούν να νομιμοποιούνται είναι παιδιά των οποίων ο ένας γονιός είναι Κύπριος υπήκοος και σημείωσε ότι αυτός ο νόμος ισχύει για οποιοδήποτε ξένο άτομο είναι παντρεμένο με Κύπριο υπήκοο, κάτω από ορισμένες συνθήκες.


Την ανάγκη διεθνοποίησης του Κυπριακού μέσω διπλωματικών πρωτοβουλιών μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Πρόοδου Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Μιλώντας το πρωϊ σε συνέντευξη Τύπου ο κύριος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η επίσκεψή του, αποτελεί εκ μέρους του κόμματός του έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος και έκφραση αγωνίας για το Κυπριακό πρόβλημα.

Ειδικά αυτή την περίοδο το Κυπριακό, εκτιμά ο κύριος Κωνσταντόπουλος, επεισέρχεται σε κρίσιμη φάση λόγω της ανάληψης πρωτοβουλιών.

Παράλληλα επεσήμανε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για μείωση της έντασης για να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Ο κύριος Κωνσταντίπουλος τόνισε επίσης ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που υποβαθμίζουν την οντότητα της Κύπρου ως ανεξάρτητο κράτος, και τείνουν να μετατρέψουν το Κυπριακό ως μέρος των Ελληνοτουρκικών προβλημάτων.


Δέσμη μέτρων και κινήτρων για αναθέρμανση της οικονομίας αποφάσισε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο με βάση σχετική έκθεση που υπέβαλε για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο αρμόδιος Υπουργός Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυρίου Χριστοδούλου, το Υπουργικό Συμβούλιο διαπίστωσε πως η οικονομία παραμένει κατά βάση υγιής και σταθερή, παρά τα σημεία υποτονικότητας και επιβράδυνσης που παρουσιάζει, λόγω μιας σειράς προβλημάτων που εμφανίστηκαν τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο Υπουργός επεσήμανε ως κύριο αίτιο των προβλημάτων της οικονομίας το κλίμα κινδυνολογίας και πυραυλολογίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, το οποίο καλλιεργήθηκε τον τελευταίο καιρό.


Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό υπό τις περιστάσεις, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτιμά η κυπριακή αντιπροσωπεία η οποία μετέβη στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα, έπειτα από παρέμβαση της αντιπροσωπείας, στο προσχέδιο ψηφίσματος, επήλθαν 16 τροποποιήσεις, αριθμός επίδοση, ενώ υιοθετήθηκε από την ολομέλεια με ποσοστό 85 τοις εκατό.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Δώρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι σε δύο με τρείς μήνες θα έλθει στην Κύπρο ο εισηγητής για το Κυπριακό στην πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντρα Μπαρσόνι, με σκοπό να διερευνήσει τρόπους συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στο Συμβούλιο.

Υστερα από παρέμβαση της δικής μας αντιπροσωπείας στις επιδιώξεις της επίσκεψης Μπαρσόνι θα τεθεί και το πρόβλημα των εγκλωβισμένων.

Ο βουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου ανέφερε ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων θα γίνει μόνο μέσω από το αναγνωρισμένο διεθνώς κυπριακό κοινοβούλιο.

Ο βουλευτής Στάθης Κιττής αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε στα διεθνή βήματα και επεσήμανε την ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια για την διαφώτιση.

Ο βουλευτής Τάκης Χατζηδημητρίου εξέφρασε την λύπη του για την μη υιοθέτηση του ψηφίσματος από τέσσερις ελλαδίτες βουλευτές παρόλο που δεν τους κάκισε.

Οι εισηγήσεις τους, είπε, τις οποίες και εμείς υιοθετούμε, δεν μπορούσαν να εγκριθούν και γι αυτό προτιμήσαμε να πετύχουμε το παρόν ψήφισμα παρά να φύγουμε χωρίς να πετύχουμε οτιδήποτε στο Στρασβούργο.


Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για τον τουρισμό μας το 1997, εκτιμά ο πρόεδρος του ΚΟΤ Αντώνης Ανδρονίκου, ο οποίος επεσήμανε ωστόσο ότι θα είναι δύσκολη χρονιά.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η πυραυλολογία και η κινδυνολογία για να μην επηρεαστεί το θετικό κλίμα που επικρατεί.

Λιγότερο αισιόδοξος ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΥΞΕ Ζαχαρίας Ιωαννίδης, ο οποίος ανέφερε ότι αν έχουμε αύξηση αυτή θα είναι οριακή.

Τόσο ο επικεφαλής του ΚΟΤ όσο και του ΠΑΣΥΞΕ, διέψευσαν πληροφορίες για ακύρωση κρατήσεων, λόγω του θορύβου για τους Ες-300, μή αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν συνεχιστεί ο θόρυβος.


Ημέρα Εθνικού Πένθους κηρύχθηκε στο Ισραήλ, με αφορμή το χθεσινό τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε εβδομηντα-τρείς στρατιώτες.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπίνγιαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε "εθνική καταστροφή" το τραγικό συμβάν, ενώ παράλληλα ακύρωσε τις συνομιλίες του με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ καθώς την προγραμματισμένη επίσκεψη του στην Ιορδανία.

Το δυστύχημα συνέβη, όταν κάτω απο αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, δύο ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού του Ισραηλινού Στρατού συγκρούστηκαν στον αέρα, στο βόρειο μέρος της χώρας.

Στην περιοχή, την ώρα της σύγκρουσης, επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες.


Τουλάχιστον 58 άτομα έχασαν την ζωή τους και άλλα 153 τραυματίσθηκαν, μετά από δύο διαδοχικές σεισμικές δονήσεις 5,6 και 6-κόμμα-ενός βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, οι οποίες έπληξαν χθες βράδυ το βορειοανατολικό Ιράν.

Από το σεισμό, ισοπεδώθηκαν κυριολεκτικά 14 χωριά και άλλα 45 υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη πολλών άλλων χωριών που παραμένουν αποκλεισμένα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος και ψυχρός. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 -3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 0 βαθμούς και σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος και ψυχρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 12 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 9 βαθμοί και η πιο χαμηλή ένα βαθμό υπό το μηδέν, στη Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 10 με 0, στην Λεμεσό 11 με 0, στην Κερύνεια και την Πάφο 11 με τέσσερις βαθμούς υπό το μηδέν, και τέλος στον Πρόδρομο δύο βαθμούς υπό το μηδέν με δέκα υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 5 February 1997 - 16:27:19 UTC