Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και θέσεις που την εξομοιώνουν με την Τουρκία δεν είναι δίκαιες.

Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδος Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας την αναφορά του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ σε συνέντευξή του που θα μεταδoθεί απόψε στο Μπι-Μπι-Σι, ότι ούτε από ελληνικής πλευράς, ούτε από τουρκικής, υπάρχει πολιτική βούληση για ειρηνική επίλυση του κυπριακού, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ελληνοτουρκικής σύρραξης.

ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ-ΔΗΛΩΣΗ


Η πρόταση της Μόσχας για σύγκληση σύσκεψης των αντιπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού, περιλαμβανομένης και της αποστρατιωτικοποίησης, έγινε αποδεκτή.

Το γεγονός αυτό, απεκάλυψε σήμερα, ο Ρώσος Πρεσβευτής Γκεόργκι Μουράτωφ, διευκρινίζοντας ότι σκοπός θα είναι ο συντονισμός όλων των ιδεών και προτάσεων, δεδομένου ότι αυτό το διάστημα γίνεται λόγος για πρωτοβουλίες για τις οποίες κανείς δεν ξέρει τίποτα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, πρόσθεσε ο κύριος Μουράτωφ, οι αντιπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα πρέπει να συζητήσουν τι μπορούν να προσφέρουν και να προτείνουν, και πώς μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο κύριος Μουράτωφ δεν θέλησε να σχολιάσει τις πολεμολογίες Ρίφκιντ, λέγοντας ότι δεν έχει δεί το κείμενο των δηλώσεων του Βρετανού Υπουργού.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι εάν άπτονται και της αγοράς του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος από την Κύπρο, αυτό, είπε χαρακτηριστικά, είναι ένα παλιό τραγούδι.


Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς, είναι τα θέματα συζήτησης στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, η συνεδρία της οποίας, άρχισε από το πρωί και συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα.

Η συζήτηση, η οποία άρχισε με την κατάθεση εισήγησης από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος, διεξάγεται με δεκάλεπτες τοποθετήσεις των μελών και επί των δύο θεμάτων.

Η συνεδρίαση γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και θα συνεχιστεί καθ'όλην την διάρκεια της ημέρας.


Στη Σερβία, δρομολογείται η αναγνώριση της νίκης της αντιπολίτευσης στις Δημοτικές Εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Σχετική συζήτηση άρχισε το μεσημέρι σε έκτακτη σύνοδο της Σερβικής Βουλής, βάσει των σχετικών συστάσεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, με επιστολή της η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ωλμπράιτ κάλεσε τον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να εφαρμόσει αμέσως τον νόμο, με τον οποίο αναγνωρίζεται η νίκη της αντιπολίτευσης.


Σε συλλαλητήριο μετατράπηκε η κηδεία ενός από τα θύματα των ταραχών στην Αλβανία, που είχε ως αποτέλεσμα εξαγριωμένοι διαδηλωτές να κάψουν την έδρα του Κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, στην πόλη Αυλώνα.

Παράλληλα, το Αλβανικό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα το πρωί πρόταση του Πρωθυπουργού Αλεξάντερ Μέξι για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην Αυλώνα, αποφαινόμενο ότι υφίσταται νομικό κενό.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων στην Αυλώνα, είναι τρεις νεκροί, και εκατόν περίπου τραυματίες εκ των οποίων οι δεκατρείς σοβαρά.

Εν τω μεταξύ, με στόχο την αμυντική θωράκιση των ελληνικών συνόρων από τα κύματα προσφύγων που ενδέχεται να δημιουργηθούν από την πολιτική αναταραχή στην Αλβανία και την Βουλγαρία, προωθείται με προεδρικό διάταγμα σχέδιο αναχαίτησης προσφύγων.


Στην Κούβα δεκατρία άτομα έχασαν την ζωή τους και άλλα 65 τραυματίσθηκαν σε μετωπική σύγκρουση σιδηροδρομικού συρμού, με ατμομηχανή, χθες βράδυ.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο οδηγός του συρμού που μετέφερε οπλίτες στην Κεντρική Κούβα, παραβίασε το πράσινο φως που έδινε προτεραιότητα στην ατμομηχανή.


Το ενδεχόμενο απόσυρσης ή τροποποίησης των κανονισμών λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων, παραμένει ανοικτό.

Η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, ζήτησε από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής να αναβάλει την τελική τοποθέτηση της για τους κανονισμούς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα συγκαλέσει σύσκεψη στο Υπουργείο με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων για μελέτη του θέματος.

Ωστόσο, η κυρία Αγγελίδου παρουσιάζεται να υιοθετεί τη φιλοσοφία των ποινών, επικαλούμενη την πρακτική στην Ευρώπη αναφορικά με το υποχρεωτικό της στολής και κάνοντας μνεία στην βρετανική πρακτική, η οποία περιλαμβάνει και την ποινή του ραβδισμού.

Εμείς, διευκρίνισε η κυρία Αγγελίδου, δεν κάνουμε λόγο ούτε για ράβδο, ούτε για χαστούκι, αλλά για επίπληξη.


Δραστικά μέτρα για προστασία του περιβάλλοντος περιλαμβάνει το υπό μελέτη προσχέδιο νομοσχεδίου για το περιβάλλον και ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Πετρίδης προέβλεψε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Στόχος του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να φθάσει στη Βουλή περί το τέλος του χρόνου, είναι η εναρμόνιση με την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενδεικτικά ο κύριος Πετρίδης, ανέφερε την υποχρέωση εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης για συγκεκριμένα έργα είτε του δημοσίου είτε ιδιωτικά.

Συναφώς, πρόσθεσε, θα υπάρξουν περιπτώσεις στις οποίες προγραμματιζόμενα ή και σχεδιασμένα έργα θα ακυρώνονται λόγω περιβαλλοντικων επιπτώσεων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές, παροδικές νεφώσεις μόνο. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2-3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 4 στα παράλια. Σε μερικές περιοχές θα σχηματιστεί παγετός.

Αύριο ο καιρός και πάλιν θα είναι αίθριος με παροδικές τοπικές νεφώσεις. Στα ορεινά ενδέχεται να πέσουν μερικές, ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 2, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 17 με 4, στην Λεμεσό 18 με 5, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 4 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 11 February 1997 - 16:27:15 UTC