Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το προβάδισμα στις διεργασίες επίλυσης του κυπριακού δόθηκε, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Βρεττανία.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, αναφέροντας ότι αυτό αποτελεί συμπέρασμα που εξήχθη μετά από συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό Πρεσβευτή, Κένεθ Μπριλ.

Σύμφωνα με τον κύριο Κυπριανού, ο Αμερικανός διπλωμάτης του είπε, ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Βρεττανία, συντονίζονται και ότι η χώρα του υποστηρίζει τις ενέργειες του εκπροσώπου της Βρεττανίας για το Κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Η εκτίμηση του Σπύρου Κυπριανού είναι ότι η αμερικανική πρωτοβουλία περιορίζεται σε θέματα ασφάλειας και μείωσης της έντασης, όπως το μορατόριουμ και ο στρατιωτικός διάλογος.

Πάντως, ο Ντέϊβιντ Χάνεϊ θα βρίσκεται στην Κύπρο, την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.


Σαφέστατη παραβίαση ειδικής πρόνοιας του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί το ενδεχόμενο εποικισμού της πόλης της Αμμοχώστου, δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού.

Διερμηνεύοντας τον θόρυβο γύρω από τον εποικισμό της Αμμοχώστου, ο κύριος Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποτελεί μια νέα μορφή πίεσης προς την δική μας πλευρά, για να κλείσει το κυπριακό.

Ο κύριος Κυπριανού επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Κόφι Ανάν στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσσέλ, ο οποίος επανέλαβε την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών και ανέλαβε να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, Νίκο Αγαθοκλέους να κυκλοφορήσει γραπτή διαμαρτυρία για τις νέες απειλές του κατοχικού καθεστώτος.

Πάντως, ο κύριος Κυπριανού παρουσιάστηκε επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόταξης της επιστροφής της Αμμοχώστου, για να μην θεωρηθεί λύση του κυπριακού.


Απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου εκτόξευσε ο ένας εκ των δολοφώνων του Τάσου Ισαάκ και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα Μεχμέτ Ασλάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ασλάν την 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί πορεία προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο, που στόχο θα έχει τον εποικισμό της πόλης.

Ωστόσο από την πλευρά του ο Ραούφ Ντενκτάς στην προσπάθεια του να διασκευάσει τις δηλώσεις Ασλάν, ανέφερε ότι η πορεία αυτή δεν θα έχει κανένα όφελος.


Δεν υπάρχει ειδική συμβουλή για ταξιδιώτες με προορισμό την Κύπρο και δεν υπάρχει ειδικό πρόβλημα ασφάλειας στο νησί.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βρεττανικής Υπάτης Αρμοστείας, σχετικά με την συμβουλή που δίδει το Foreign Office σε υποψήφιους περιηγητές και σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστικά, αποθάρρυνε την κάθοδο βρεττανών στην Κύπρο.

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού χαρακτήρισε την ανακοίνωση ευχάριστη και εξέφρασε ετοιμότητα να δώσει στο Βρεττανικό Υπουργείο Εξωτερικών, τα στοιχεία που ο ίδιος κατέχει και που αποδεικνύουν, ότι η προφορική παραίνεση χαρακτηριζόταν από αποθαρρυντική φιλοσοφία.


Νέα δριμύτατη επίθεση εξαπέλυσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, κατά των δηλώσεων του Αμερικανού Υπουργού Αμυνας, Ουίλιαμ Κόεν, περί ενδεχόμενης έκρηξης πολέμου στην Κύπρο.

Το γεγονός, ότι τέτοιες δηλώσεις γίνονται δημόσια, επεσήμανε ο κύριος Κυπριανού αποδεικνύουν, ότι δεν έχουν αγαθές προθέσεις, αλλά αποτελούν άσκηση πίεσης σε Αθήνα και Λευκωσία, για το Αιγαίο και για την Κύπρο.

Η διπλωματική αποστολή της Κύπρου, στην Ουάσιγκτων, έχει λάβει οδηγίες για να προβεί σε διάβημα, το οποίο θα αναφέρει, ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν οφελούν σε τίποτα, πρόσθεσε ο Σπύρος Κυπριανού.

Εν τω μεταξύ, οι νέες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ότι η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει απο-πυροδοτηθεί και δεν υπάρχει ενδεχόμενο πολέμου, χαιρετίστηκαν με ικανοποίηση από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, ο κύριος Κυπριανού δεν συμφώνησε με την διαπίστωση του κυρίου Ανάν, ότι έχει εξευρεθεί ικανοποιητικό κοινό έδαφος, για να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες.

Σε καμία από τις βασικές πτυχές του Κυπριακού, δεν έχω υπόψη μου, τόνισε κατηγορηματικά ο κύριος Κυπριανού, να υπάρχει κοινό έδαφος.


Σοβαρά ερωτηματικά έχει η Αστυνομία αναφορικά με την καταγγελία της

Γεωργίας Χριστάκη Φυτίδου, από τη Λεμεσό, 28 ετών, οδηγού ταξί, ότι διενεργήθη απόπειρα φόνου εναντίον της, στο δρόμο Κολοσσίου - Τραχωνίου - Ακρωτηρίου, πριν από δύο ημέρες.

Οι αμφιβολίες αφορούν τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό.

Με σκοπό τη διαλεύκανση των ερωτηματικών, δύο ανώτεροι ειδικοί αξιωματικοί, μετέβησαν σήμερα από το Αρχηγείο Αστυνομίας στον τόπο όπου βρέθηκε το αυτοκίνητο της Φυτίδου για να βοηθήσουν την Αστυνομία, της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου, σε νέες επιστημονικές εξετάσεις.

Σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων του Αρχηγείου Αστυνομίας αναφέρεται ότι οι εξετάσεις αφορούν τη σκηνή, την πορεία του αυτοκινήτου και την τροχιά των σφαιρών που έπληξαν το αυτοκίνητο.


Αλλάζει η νομοθεσία για την πρόσληψη στο δημόσιο μέχρι την κλίμακα Α7, με στόχο να μην απαιτούνται εξετάσεις για όλες τις θέσεις.

Η Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, άρχισε τη μελέτη του νομοσχεδίου, το οποίο στοχεύει στην καθιέρωση ευέλικτων διαδικασιών και στην αποφόρτιση του όγκου εργασίας της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Χρίστου επεσήμανε ότι δεν θα δεχθούμε να ανοίξουν παράθυρα αναξιοκρατίας, αλλά στόχος μας είναι να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες.


Μονόωρη αποχή από τα μαθήματά τους, πραγματοποίησηαν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης και για την επιβολή διδάκτρων, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τα μέτρα, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στα αιτήματά τους.

Ηδη έχει ορισθεί ως πρώτο μέτρο την ερχόμενη Τρίτη, η πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας, η οποία θα λήξει έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, η υλοποίηση των μέτρων που θα λάβουν οι φοιτητές, θα εξαρτηθεί από την συνάντηση, επίσης την ερχόμενη Τρίτη, που θα έχει η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου, με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.


Η εκστρατεία διαφώτισης των ξένων περιηγητών στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκυρίακο.

Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα με ανακοίνωση του αναφέρει ότι αύριο Σάββατο στο οδόφραγμα, εκτός από στελέχη και μέλη του ΠΑΚ και συγγενείς αγνοουμένων, θα ενισχύσουν την όλη προσπάθεια και τα μέλη των σωματείων Αδούλωτη Κερύνεια και Αγιος Σέργιος Αμμοχώστου.

Την Κυριακή στο οδόφραγμα θα βρίσκονται και τα προσφυγικά σωματεία Αγιος Γεώργιος, Κάρμι, Τρεμίθι και ο Ιατρικός σύλλογος Ιπποκράτης Λευκωσίας.


Στη Τουρκία τουλάχιστον τριάντα άτομα τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε δεξαμενόπλοιο στα ναυπηγεία της Τούζλα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Η πυρκαγιά που προκλήθηκε από έκρηξη, επεκτάθηκε γρήγορα και σε άλλα τέσσερα υπό κατασκευήν πλοία.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν αδιευκρίνιστα αν και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αποκλείεται η πιθανότητα δολιοφθοράς.


Εκρητική παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία, όπου σήμερα ξέσπασαν και πάλι βίαια επεισόδια, αυτή τη φορά, ανάμεσα σε οπαδούς του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και σε οπαδούς της αντιπολίτευσης.

Τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στα Τίρανα, και όπως μεταδίδεται τραυματίστηκαν τουλάχιστον έξι άτομα.

Η αντιπολίτευση προγραμματίζει, για σήμερα, μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τόσο στα Τίρανα, όσο και στο Δυρράχιο και το Ελμπασάν.

Εν τω μεταξύ, σε σημερινή συνέντυεξη του, ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Μέξι, κατέστησε σαφές, ότι θα παραιτηθεί μόνο εάν του το ζητήσει το κόμμα του, και όχι η αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές.

Ο Μέξι, αποποιήθηκε πάντως τόσο των προσωπικών του ευθυνών, όσο και των ευθυνών της κυβέρνησης του για την ύπαρξη και λειτουργία των παρατραπεζών, και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι εκμεταλλεύτεται το όλο ζήτημα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει να είναι μερικώς συννεφιασμένος και δυνατό να πέσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη. Τις αυγινές ώρες η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι στην αρχή μερικώς συννεφιασμένος με λίγες τοπικές βροχές. Αργότερα όμως θα καταστεί σταδιακά γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19 βαθμούς.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 4, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 18 με 5, στην Λεμεσό 19 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 1.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 14 February 1997 - 18:27:33 UTC