Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Ρωσία θα υπερασπιστεί αποφασιστικά το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου και της ίδιας της Ρωσίας, να ασκούν ανεξάρτητη, εθνική, εξωτερική πολιτική και το δικαίωμα για διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Η κατηγορηματική δήλωση ανήκει στον ρώσο πρεσβευτή, Γκεόρκι Μουράτοφ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την Πάφο.

Η Ρωσία πρόσθεσε ο ρώσος διπλωμάτης, θα αντισταθεί στην τεχνητή όξυνση που δημιουργείται από κάποιους και στην εκστρατεία απειλών όπως την χαρακτήρισε, που επιχειρείται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε ότι αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με την Ρωσσία.

Προσωπική εκτίμηση του κυρίου Μουράτοφ είναι ότι η ρωσική πρόταση για συζήτηση του κυπριακού από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.


Εντονες επιφυλάξεις έχει ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, για το γεγονός, ότι η Βρετανία έχει προβάδισμα στις διεργασίες επίλυσης του κυπριακού, αναλαμβάνοντας, σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την διευθέτηση της πολιτικής πτυχής του προβλήματος.

Ο κύριος Κυπριανού, δήλωσε ότι εμμένει στην εκτίμησή του, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες περιορίζουν, στο παρόν στάδιο, την δράση τους στο κυπριακό, στα θέματα ασφάλειας και μείωσης της έντασης.

Οι εν λόγω ανησυχίες του Σπύρου Κυπριανού, προκύπτουν από το γεγονός, ότι ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει τις θέσεις του και εφόσον, κατά τον κύριο Κυπριανού, δεν διαφαίνεται οποιαδήποτε αλλαγή,στην στάση της Τουρκίας.


Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, προειδοποίησε την Τουρκία, ότι σε περίπτωση που προκαλέσει νέο θερμό επεισόδιο, η Ελλάδα, θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

Ο κύριος Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μιλούσε στην Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία προκαλέσει νέο θερμό επεισόδιο, η Ελληνική απάντηση εκτός από στρατιωτική, στο πλαίσιο του ισοδύναμου τετελεσμένου και της ευέλικτης ανταπόδωσης, θα είναι και πολιτική.

Μία απάντηση συνέχισε, που θα μεγιστοποιεί το κόστος για την Αγκυρα, θα είναι ανάλογη, με το μέγεθος της πρόκλησης που θα δεχθεί η Ελλάδα και θα κινείται στο πλαίσιο της εφαρμογής της διεύρυνσης των διεθνών συμφωνιών.


Με νέες απειλές επανήλθε ο κατοχικός ηγέτης Ροαύφ Ντενκτάς επαναλαμβάνοντας ότι η Αμμοχώστος, θα εποικιστεί ως εκδικητικό μέτρο, για την αγορά των Ρωσικών πυραύλων ΕΣ-300.

Στις δηλώσεις τις οποίες μετέδωσε το παράνομο Τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αρχιδολοφόνος Ντενκτάς, παραδέχθηκε ότι έχει ήδη αρχίσει εκστρατεία καθαρισμού της Αμμοχώστου.

Ισχυρίστηκε ότι αυτή εντάσσεται, σε μια γενικότερη πολιτική καθαριότητας της κατεχόμενης πόλης, για εξόντωση φιδιών και ποντικών.


Απαράδεκτη χαρακτήρισε, ο Προεδρεύω της Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, την προσπάθεια του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς να συνδέσει τις νέες απειλές του περί εποικισμού της Αμμοχώστου, με τους Ες-300.

Δεν τίθεται θέμα μη καθόδου του πυραυλικού συστήματος στην Κύπρο, συνέχισε ο Σπύρος Κυπριανού, εκτός εάν λυθεί το κυπριακό.

Το θέμα των απειλών του Ντενκτάς, για εποικισμό της Αμμοχώστου, ανέφερε ο κύριος Κυπριανού παρακολουθείται από τα Ηνωμένα Εθνη.

Η θέση των πέντε χωρών,μονίμων-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόσθεσε, είναι αυτή που εξεφράσθη, χθες, από τον βρετανό Υπατο Αρμοστή, Ντέϊβιντ Μάτεν, ο οποίος είπε, ότι αν οι πληροφορίες αληθεύουν, τότε το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αντιδράσει.


Συνεχίζονται και αυτό το Σαββατοκύριακο, οι αντικατοχικές εκδηλώσεις στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, για διαφώτιση των ξένων τουριστών.

Στη σημερινή εκδήλωση συμμετείσχαν, εκτός από τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και τους συγγενείς αγνοουμένων, μέλη του προσφυγικού σωματείου "Αγιος Σέργιος Αμμοχώστου και μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου της "Αδούλωτης Κερύνειας" που διαμένουν σε όλες τις ελεύθερες επαρχίες.

Συμμετείχε επίσης,η προσωρινή επιτροπή του τμήματος νεολαίας του κερυνειώτικου σωματείου.

Αύριο, στην αγωνιστική έπαλξη θα βρίσκονται μέλη των προσφυγικών σωματείων Αγιος Γεώργιος, Κάρμι και Τριμίθι Κερύνειας και του Ιατρικού Συλλόγου Ιπποκράτης Λευκωσίας.


Υστερα από μια θυελλώδη συνεδρία που κράτησε τέσσερις και πλέον ώρες, το Ανώτατο Συμβούλιο του Δημοκρατικού Συναγερμού, αποφάσισε να συγκαλέσει Εκτακτο Παγκύπριο Συνεδρίο, στις δώδεκα Μαρτίου.

Το Ανώτατο Συμβούλιο, απέρριψε προηγουμένως την πρόταση του Πολιτικού Γραφείου για εκλογικές συνελεύσεις εντός του Μαϊου.

Μια απόφαση που θα κληθεί να λάβει το Παγκύπριο Συνέδριο τον Μαρτίο, γεγονός που έθεσε το ερώτημα, για εύσχημη αναβολή της κρίσης.

Απαντώντας, όμως, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε την απόφαση ως εποικοδομητική, απόδειξη Δημοκρατίας.


Αναφορές για άλωση της Δημόσιας Υπηρεσίας από όλα τα κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού, γίνονται σε έκθεση του Νίκου Αναστασιάδη,για τις βουλευτικές εκλογές του 1996.

Η έκθεση που δόθηκε στο περιθώριο σημερινής συνεδρίας του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, αναφέρεται στα αίτια που οδήγησαν σε συρρίκνωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος.

Την μερίδα του λέοντος παίρνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αναφερόμενος εξάλλου στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα στο Υπουργείο Παιδείας, ο κύριος Αναστασιάδης κάνει λόγο για κυριαρχία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μιλά ακόμα και για μεταμφιεσμένους πολιτικά σε Δηκοϊκούς, οπαδούς του ΑΚΕΛ.

Από την πλευρα του ο προεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού δεν προέβη σε σχόλια σχετικά με την έκθεση Αναστασιάδη, στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, αναμένοντας, όπως ο ίδιος είπε, να μελετήσει την έκθεση.


Υπόθεση επίθεσης και πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης εξετάζει η Αστυνομία.

Θύμα της επίθεσης ο Αλέξης Μιλτιάδους, είκοσι ετών, από την Ορόκλινη.

Σύμφωνα με καταγγελίες του πατέρα του Αλέξη, Αχιλλέα Μιλτιάδους, ενώ ο γιος του, βρισκόταν χθες βράδυ, στην τουριστική περιοχή Λάρνακας-Δεκέλειας, έξω από μπυραρία, άγνωστοι πιθανόν Βρετανοί, όπως είπε, του επιτέθηκαν και τον κτύπησαν στο πρόσωπο.

Λόγω της σοβαρότητας των κακώσεων που υπέστη στο πρόσωπο, ο Μιλτιάδους μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περίθαλψη.


Σε ευτυχές τέλος φαίνεται να οδηγείται η κρίση στο Τατζικιστάν.

Σύμφωνα με τον υπηρεσιακό Υπουργό Αμύνης της Δημοκρατίας, εικοσί-οκτώ αντάρτες έχουν απελευθερωθεί,σε αντάλλαγμα με τους έντεκα δυτικούς και Ρωσους ομήρους που έχουν συλληφθεί, απο τους ισλαμιστές αντάρτες.

Η Κυβέρνηση του Τατζικιστάν είχε νωρίτερα απελευθερώσει επτά αντάρτες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Αφγανιστάν, ενω χθες βράδυ οι αντάρτες απελευθέρωσαν, δυο Ρωσίδες δημοσιογραφους και τον οδηγό τους.

Ωστόσο, εξακολουθούν να κρατούν οκτώ μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δυο Ρώσους δημοσιογράφους και τον Υπουργό Αμύνης του Τατζικιστάν, τον οποίο συνέλαβαν, οταν είχε πάει για να διαπραγματευτεί μαζί τους.


Βροχές έπεσαν σήμερα σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Στην Λάρνακα, οι βροχές ήταν κατά διαστήματα ραγδαίες και στους δρόμους δημιουργήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε πενήντα κλήσεις για αυτοκίνητα τα οποία ακινητοποιήθηκαν λόγω της υψηλής στάθμης των νερών.

Ο δρόμος Ορμήδειας-Λάρνακας κατέστη επικίνδυνος λόγω κατολίσθησης και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Από τις βροχές δεν σημειώθηκαν ευτυχώς οποιαδήποτε ατυχήματα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν μερικές, τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη αλλά ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 11 στα παράλια.

Αύριο παροδικές και πάλι νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν ξανά μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς ως μέτριοι 3 έως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι και πάλι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 14, στην Λεμεσό 19 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 15 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 15 February 1997 - 17:27:12 UTC