Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι εισφορές των πιστών που προσήλθαν στην Ιερά Μονή Κύκκου για να προσκυνήσουν την δακρυρροούσα εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, ανήλθαν στις σαράντα σχεδόν χιλιάδες λίρες.

Μετά την καταμέτρηση των εισφορών, σήμερα το πρωί, ο Ηγούμενος Κύκκου Νικηφόρος, ανακοίνωσε ότι η Ιερά Μονή θα εισφέρει για την Αμυνα της Κύπρου, το ποσό των ογδόντα χιλιάδων λιρών.

Ο Πανοσιολογιώτατος ανέφερε ότι η ενέργεια να δοθούν τα λεφτά στην άμυνα αποσκοπεί, στην αφόπλιση των εχθρών της Εκκλησίας που υπογείως αμφισβητούσαν το πραγματικό, υπερφυσικό, ανεξήγητο γεγονός που συνέβη στην Ιερά Μονή Κύκκου.

Η ενέργεια αυτή, πρόσθεσε, συναντάται μέσα στην παράδοση της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία πάντοτε ηγείτο των αγώνων του λαού μας για την ελευθερία.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βλέπει προβάδισμα στη Βρετανία με τις κινήσεις του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι σε μεταγενεστέρο στάδιο, θα εκδηλωθεί και η Αμερικανική πρωτοβουλία η οποία θα έχει σχέση με την ουσία του Κυπριακού.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που είδαν χθές το φώς τη δημοσιότητας από την Βρετανική εφημερίδα "Σάντεϊ Τάϊμς" για το θέμα της πολυεθνικής δύναμης, ο κύριος Κυπριανού σημείωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ευνοεί την Διεθνή Δύναμη, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνηθεί η σύνθεση της και θα λειτουργεί με όρους εντολής από το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Το θέμα της εγκατάστασης πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, συζητήθηκε σε βάθος με τον βρεττανικό παράγοντα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Το θέμα τέθηκε στις συναντήσεις του Προέδρου Κληρίδη με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ, αλλά και με τον σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος, Ρόμπιν Κουκ.

Δεν έχουμε υπόψη μας ολοκληρωμένο σχέδιο για το θέμα, είπε ο κύριος Κασουλίδης, έχουν, όμως τεθεί επιμέρους θέματα, όπως ο αριθμός των μελών της δύναμης, για τον οποίο η κυβέρνηση αναφέρθηκε σε πέντε χιλιάδες.

Οι όροι εντολής, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα πρέπει να προέρχονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ανέφερε, ότι η πλευρά μας αποδέχθηκε την συμμετοχή ελληνικού και τουρκικού αποσπάσματος.

Εκφράζοντας τη θέση της Κυβέρνησης ο κύριος Κασουλίδης, διευκρίνισε ότι ο διοικητής της πολυεθνικής δύναμης, θα πρέπει να προέρχεται από τρίτη χώρα, εκτός της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Οι Βρεττανοί, εξάλλου, έκαναν αναφορά και στην Ειρηνευτική Δύναμη στην Βοσνία, αποκάλυψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ζητήσουν από την Ρωσσία να συμμετέχει σε μια πολυεθνική δύναμη στην Κύπρο, στο πλαίσιο της πολιτικής τους για τις ειρηνευτικές αποστολές.


Αυτό που η κυβέρνηση γνωρίζει, είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και με κάποιο τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνδράμουν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα, για το Κυπριακό.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί προβαδίσματος του βρεττανικού παράγοντα, έναντι του αμερικανικού, σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για το κυπριακό.

Αναμένουμε την συγκρότηση της ομάδας της Αμερικανικής κυβέρνησης για το κυπριακό, είπε ο Εκπρόσωπος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματούχους από διάφορα τμήματα, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι δεν θα εκδηλωθεί το αμερικανικό ενδιαφέρον, επειδή δεν έχουν ληφθεί μέτρα μείωσης της έντασης.

Η πλευρά μας είναι ήσυχη, είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Κασουλίδης, εφόσον και στον στρατιωτικό διάλογο κάνει ό,τι πρέπει να κάνει, και στο θέμα του μορατόριουμ πτήσεων είναι γνωστή η θέση μας.


Το κυπριακό, την ένταση στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Τουρκίας, συζήτησαν η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπραϊτ και ο γερμανός ομόλογος της, Κλάους Κίνκελ, σήμερα στην Βόννη.

Σε κοινή διάσκεψη τύπου, ο Κλάους Κίνκελ δήλωσε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων για την ύψιστη σπουδαιότητα της Τουρκίας στην περιοχή, υπό το πρίσμα της ασφάλειας και του ΝΑΤΟ, ενώ η κυρία Ολμπραϊτ είπε ότι συμφώνησε με τον γερμανό Υπουργό, στην αναγκαιότητα μιας συνολικής λύσης.

Αντικείμενο συζήτησης της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, που πραγματοποιεί πολυήμερη περιοδεία σε Ευρωπαϊκές πρωτεύσουσες, είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η προετοιμασία της συνόδου κορυφής της συμμαχίας.


Δεν πιστεύουμε, ότι σαν κυβέρνηση πρέπει να κάνουμε σχόλια στην έκθεση του Αναπληρωτή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Αναστασιάδη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση αντιλαϊκών αποφάσεων, προς όφελος του καλώς νοούμενου συμφέροντος του κυπριακού ελληνισμού.

Παραδέκτηκε, επίσης, ότι μια σειρά κυβερνητικών αποφάσεων έχουν καθυστερήσει, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σχολιάζοντας αναφορές του Νίκου Αναστασιάδη για τον ρόλο του ΡΙΚ, αλλά και ιδιωτικών δημοσιογραφικών οργανισμών, ο Γιαννάκης Κασουλίδης είπε, ότι οι δημοσιογράφοι έχουν καθήκον να κρίνουν, αλλά όταν οι ίδιοι κρίνονται, δεν σημαίνει ότι παρεμποδίζονται στο έργο τους.


Αχρείαστες, αβάσιμες και αψυχολόγητες, χαρακτήρισε τις αναφορές για το ΔΗΚΟ που περιέχονται στην έκθεση Αναστασιάδη, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού.

Αναφερόμενος στο θέμα της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 1998, ο κύριος Κυπριανού σημείωσε ότι η συνεργασία θα διαλυθεί εάν και εφόσον, ο Γλαύκος Κληρίδης επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, συνέχισε, οι Υπουργοί που πρόσκεινται στο χώρο του ΔΗΚΟ, θα πρέπει να αποχωρήσουν από την Κυβέρνηση.


Η Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα την συζήτηση για τους προϋπολογισμούς του κράτους για το 1997, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι δαπάνες για τους τρείς Προϋπολογισμούς ανέρχονται στο ένα δισεκατομμύριο, 476 εκατομμύρια, τρακόσιες χιλιάδες λίρες, ενώ τα έσοδα υπολογίζονται στο ένα δισεκατομμύριο, 87 εκατομμύρια, πεντακόσιες χιλιάδες λίρες.

Το έλλειμμα των προϋπολογισμών υπολογίζεται να φθάσει περίπου στα τρακόσια ενενήντα εκατομμύρια λίρες.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε σήμερα διάταγμα οκταήμερης κράτησης του Παναγιώτη Θεμιστοκλέους, από το Ακάκι, 48 χρόνων, μηχανικού αυτοκινήτων, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με απαγωγή και βιασμό σαραντάχρονης καθαρίστριας από την Ανθούπολη.

'Οπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, ο ύποπτος και η παραπονουμένη, γνωρίσθηκαν μέσω γραφείου συνοικεσίων και είχαν συναντήσεις με σκοπό τον γάμο.

Το ίδιο δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης του Ανδρέα Κυπριανού, από τη Λευκωσία, δεκαοκτώ χρόνων, σε σχέση με εξεταζόμενη υπόθεση απαγωγής και διαφθοράς δωδεκάχρονου κοριτσιού.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται νεφώσεις που σε μερικές περιπτώσεις θα δώσουν βροχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σε βόρειους κυρίως ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 9 βαθμούς.

Αύριο αναμένονται βροχές και πιθανόν τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς μέχρι νοτιοδυτικούς μέτριους 3 έως 4 μποφόρ και τοπικά 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 9, στην Λεμεσό 22 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 17 February 1997 - 18:27:16 UTC