Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέα οχυρωματικά έργα, κατασκευαζουν

οι Τούρκοι στην περιοχή των Τρούλλων υπό τα απαθή βλέμματα των ανδρών των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Τούρκοι, με την βοήθεια μεγάλων εκσκαφέων κατασκευάζουν έντος της Νεκρής Ζώνης ορύγματα, τα οποία ενισχύουν με μπετόν.

Για το θέμα μας ενημερώνει ο Βαγγέλης Ευαγγελίδης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Απρόσμενη διακοπή είχε η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία συνεχίζει την συζήτηση για τους Κρατικούς προϋπολογισμούς του 1997.

Ο προεδρεύων του Σώματος Νίκος Αναστασιάδης, διέκοψε την συνεδρίαση γιατί δεν υπήρχαν ομιλητές από άλλα κόμματα, πλήν του ΑΚΕΛ για να μιλήσουν, εφαρμόζοντας έτσι τα θέσμια της βουλής και την κοινοβουλευτική παράδοση και όχι τον κανονισμό, ο οποιος δεν προνοεί διακοπή συνεδρίας για τον λόγο αυτό.

Κατά την πρωϊνή συνεδρία μίλησαν επτά βουλευτές.

Η συζήτηση άρχισε χθες με ομιλίες αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Τους προϋπολογισμούς αναμένεται να υπερψηφίσουν όλα τα κόμματα εκτος απο την ΕΔΕΚ, ενώ το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει μόνο ορισμένα κονδύλια.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, κατηγόρησε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι με την θέση τους, στους προϋπολογισμούς, επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις, παρόμοιες με αυτές που προκαλεί η πυραυλολογία.

Σε δηλώσεις του, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε οτι η Κυπριακή οικονομία, βάσει όλων των μακρο- οικονομικών δεικτών της, συγκρίνεται ευνοικά με τις Ευρωπαικές χώρες.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τα διαρθρωτικά προβλήματα της Κυπριακής Οικονομίας, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.


Ο συνδυασμός της δέσμης ιδεών, της πρότασης για αποστρατιωτικοποίηση και των εγγυήσεων του 1960, όπως καταγράφεται στη δήλωση του Σερ Ντέϊβιν Χάνεϊ για το θέμα της ασφάλειας, είναι ανέφικτος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι οι τρείς αυτές προτάσεις συγκρούονται σε αρκετά σημεία μεταξύ τους.

Τα θέματα που συγκρούονται σημείωσε ο Εκπρόσωπος, είναι το δικαίωμα μονομερούς επεμβάσεως με την ανάγκη ύπαρξης πολυεθνικής δύναμης, η συνθήκη συμμαχίας, καθώς και η αποστρατι-ωτικοποίηση της Κύπρου σε σύγκριση με το θέμα της παρουσίας πολλών τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων.

Παράλληλα, ο κύριος Κασουλίδης επεσήμανε ότι στις συζητήσεις με τον Σέρ Ντέϊβιντ Χάνει, τέθηκε το θέμα της διατήρησης των εγγυήσεων και ότι η δική μας πλευρά απάντησε ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης.


Δεν υπάρχει πληροφόρηση εάν γίνονται ενέργειες για εποικισμό της Αμμοχώστου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Το θέμα σημείωσε έχει ξεκαθαρίσει πλήρως με τις δηλώσεις που έχουν γίνει από πλευράς του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϋσέλ.

Παράλληλα ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η επαναφορά του θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη, εξακολουθεί να παραμένει ως προοπτική της δικής μας πλευράς, και ότι με την πρώτη ευκαιρία το θέμα αυτό θα προταχθεί.


Πορεία προς την Βουλή πραγματοποίησαν σήμερα οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανέγερση της Πανεπιστημιούπολης, καθώς και για την επιβολή διδάκτρων, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας στους φοιτητές έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Βουλή θα προσπαθήσει να επιλύσει τα αιτήματα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου τόνισε στους φοιτητές ότι το Υπουργείο του δεν πρόκειται να παρεμβάλει οποιαδήποτε εμπόδια στην άμεση επίλυση των αιτημάτων τους.

Ενωρίτερα, η Πανεπιστημιακή Κοινότητα είχε συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που ανατιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο.

Σε δηλώσεις του ο Πρύτανης Μιλτιάδης Χαχολιάδης χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης.


Στην Αλγερία φανατικοί Ισλαμιστές σκότωσαν με τσεκούρια τριαντα-τρία άτομα σε χωριό, λίγο έξω από το Αλγέρι.

Τριάντα φανατικοί Ισλαμιστές οπλισμένοι με όπλα, μαχαίρια και τσεκούρια, κατέσφαξαν είκοσι-πέντε χωρικούς και έκαψαν άλλους οκτώ.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι ένοπλοι έβαζαν φωτιά στα σπίτια και κατακρεουργούσαν με τσεκούρια τους άτυχους κατοίκους που προσπαθούσαν να βγούν έξω για να σωθούν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας που έφτασαν στο χωριό σκότωσαν οκτώ από τους δολοφόνους.


Το Τουρκικό Κοινοβούλιο ψηφίζει σήμερα, εάν θα παραπέμψει την Υπουργό Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, στο Ανώτατο Δικαστήριο με την κατηγορία της διαφθοράς κατά την διάρκεια της παραμονής της στην πρωθυπουργία της χώρας.

Η συζήτηση στην Τουρκική βουλή άρχισε στις τρεις το απόγευμα και εναντιον της Τσιλέρ εκκρεμμούν δύο κατηγορίες:

Κατάχρηση εξουσίας προκειμενου να επηρεάσει την ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας κατασκευής αυτοκινήτων και μη παρεμπόδιση της διαφθοράς στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού.

Για την άσκηση δίωξης της Τσιλέρ η αντιπολίτευση υπολείπεται εξι ψήφους καθως διαθέτει διακόσιους-εβδομήντα βουλευτές.

Μοναδική ελπίδα της αντιπολίτευσης, η εξασφάλιση ψήφων ορισμένων δυσαρεστημένων με την Υπουργό Εξωτερικών βουλευτών, του κόμματος του Ορθού Δρόμου.


Με απεργία πείνας απειλούν φοιτητές και διαδηλωτές στην Αυλώνα, εάν μέχρι την Πέμπτη, η Αλβανική Κυβέρνηση δεν παραιτηθεί και δεν σχηματισθεί νέα με την στήριξη όλων των κομμάτων.

Η απόφαση περιλαμβάνεται σε κοινή δήλωση, που δόθηκε στην δημοσιότητα, έπειτα από πολύωρη συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων των πολιτικών δυνάμεων, των συνδικάτων και διαφόρων συλλόγων και οργανώσεων.

Στην κοινή δήλωση ζητείται ακόμη η μη κομματική παρέμβαση στην κρατική ραδιο-τηλεόραση, καθώς και διαφάνεια για τις παρατράπεζες.


Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ανανέωσε για άλλες οκτώ ημέρες την προσωποκράτηση των Ρώσων Βασίλι Ακάεβ και Σεργκέϊ Ασκέροβ, σχετικά με την δολοφονία του συμπατριώτη τους Σεργκέϊ Μαλένκωφ, που διαπράχθηκε το βράδυ της τριακοστής Ιανουαρίου σε έπαυλη στην περιοχή Γερμασόγειας.

Ο Ακάεβ σε κατάθεση του ομολόγησε ότι ύστερα από καυγά μαχαίρωσε τον Μαλένκωφ στην προσπάθεια του όπως ισχυρίστηκε, να αποφύγει κτύπημα από το θύμα ενώ ο Ασκέροβ προσπάθησε σύμφωνα με ματρυρία, να καλύψει τον δράστη ο οποίος μετά τον φόνο θεάθηκε να πλένει το μαχαίρι.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Αργότερα θα σχηματισθούν νεφώσεις και δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα πυκνώσουν σταδιακά και θα πέσουν τοπικές βροχές που κατά διαστήματα θα είναι ραγδαίες. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς 3 μποφόρ το πρωϊ και μέτριοι 4 έως 5 μποφρο το απόγευμα. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 έως 20 βαθμούς.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 22 με 10, στην Λεμεσό 23 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 22 με 9 και στον Πρόδρομο 9 με 2 βαθμούς.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 18 February 1997 - 18:27:12 UTC